Nora Brockstedt (1923-2015)

Estimated read time 1 min read

Μετά από σύντομη ασθένεια απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών η πρώτη εκπρόσωπος της Νορβηγίας στη Γιουροβίζιον, Nora Brockstedt (Nora Berg-NOR), μάλιστα την εκπροσώπησε δύο διαδοχικές χρονιές, το 1960 με το βουκολικό “Voi Voi” (Βόι-Βόι) και το 1961 με το “Sommer i Palma” (Καλοκαίρι στην Πάλμα). Κόρη κτίστη και μοδίστρας, γεννήθηκε το 1923 και ξεκίνησε την καριέρα της στα 20 της χρόνια στο Chat Noir στο Όσλο, έχοντας κερδίσει ένα χρόνο πριν σε διαγωνισμο ταλέντων. Το καλλιτεχνικό της επώνυμο είναι ουσιαστικά εκείνο του πρώτου της συζύγου.

Κατόρθωσε να γίνει τραγουδίστρια (κυρίως ποπ και τζαζ) και entairtainer, από τις καλύτερες στη χώρα της. Επηρεάστηκε κυρίως από την Billie Holiday και την Ella Fitzgerald, σύντομα όμως ανέπτυξε το δικό της ιδιαίτερο ύφος. Μεταξύ 1950 και 1954 έγινε μέλος του πενταμελούς συγκροτήματος The Monn Keys, ενώ παράλληλα έκανε και σόλο καριέρα.  Τα περισσότερά της τραγούδια τα ηχογραφούσε τόσο στα νορβηγικά, όσο και στα σουηδικά. Έκανε και μικρή καριέρα στον κινηματογράφο, με πέντε ταινίες.

imagesY1OBRH0V

 

Προσπάθησε πολλές φορές να εκπροσωπήσει τη χώρα της: το 1961 ήταν 2η με το Snu deg om, το 1963 1η με το Solhverv (το οποίο ανατέθηκε τελικά στην Anita Thallaug, καθώς η ίδια αρνήθηκε) και 4η με το Drømmekjolen, το 1965 ήρθε με το Med lokk og lur 2η και με το Bare det aller, aller beste 3η. To 1968 ήταν με το Nordlys 3η και με το NysgjerrigPer 4η. Το 1977 έμεινε στον ημιτελικό με τα Mærra hass Ka’l (5ο) και Springaren (6ο). Το 2000 ήταν καλεσμένη στη νορβηγική επιλογή, όπου είπε και το Voi voi. Ήταν μέχρι τα τελευταία της ενεργή, κυρίως στον τομέα της τζαζ. Κυκλοφόρησε περίπου 90 singles (1953-2004), 2 δίσκους 78 στροφών (1945, 1946), 16 EP (1955-1960) και 14 προσωπικά άλμπουμ (1970-2008), ενώ συμμετείχε και σε 8 ακόμα.

Στη Γιουροβίζιον του 2010 τραγούδησε σε ένα εμπορικό κέντρο μόνο τη συμμετοχή του 1960 (σε play-back). Την έφεραν και την πήραν καθιστή πάνω σε ένα καναπέ, καθώς αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Ήταν γλυκύτατη και πολύ φιλική με τους φαν.

Η συμμετοχή της του 1960 έγινε evergreen. Έμεινε τότε 9 εβδομάδες στο νορβηγικό τοπ, κυκλοφόρησε και σε βερσιόν σουηδική, αλλά και δανική, ενώ το ξαναηχογράφησε το 1988. Το τραγούδι έχει διασκευαστεί πολλές φορές από Νορβηγούς καλλιτέχνες, ενώ ακούστηκε και στο Melodi Grand Prix του 2012. Μετά τον θάνατο του δημιουργού του, Georg Elgaaen, το 2005 τα δικαιώματα του τραγουδιού παραχωρήθηκαν στη Νορβηγική Ανθρωπιστική Εταιρία (HumanEtisk Forbund), της οποίας ήταν μέλος.

Το συγκεκριμένο άσμα, σε στυλ chanson, με βουκολικά στοιχεία, μιλά για μια Λαπωνή και τον φίλο της, αναπαράγοντας ένα τραγούδι που υποτίθεται ότι εκείνη του τραγουδούσε. Είναι η πρώτη συμμετοχή με τίτλο στη γλώσσα των Sami (η δεύτερη είναι το Sámiid Ædnan-NOR 80). Η ίδια εμφανίστηκε στη σκηνή ντυμένη με λαπωνική στολή, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι το dress code ήταν πολύ αυστηρό.

Η δεύτερή της συμμετοχή έγινε γνωστή στη Γαλλία από τον Jean-Claude Pascal (LUX 61, 81) και την Isabelle Aubret (FRA 62, 68), με τίτλο Si mon amour. Το ηχογράφησε ο ίδιος και στα σουηδικά, ενώ πάλι στα σουηδικά, αλλά και τα φινλανδικά το έκανε και η Laila Kinnunen (FIN 61). Οι στίχοι περιλαμβάνουν γαλλικές και ισπανικές φράσεις, σε μια προσπάθεια “διεθνοποίησης”. Για την ιστορία, η Γαλλία δεν της έδωσε τίποτα, ενώ η Ισπανία ένα πενιχρό άσσο… Αναφέρεται στον έρωτα μιας Νορβηγής με έναν Ισπανό που μιλά μόνο ισπανικά και γαλλικά. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν, παρά μόνο με μισόλογα, με τα μάτια και μέσω της μουσικής.

Η Nora Brockstedt παντρεύτηκε δύο φορές. Δεν έκανε παιδιά. Θεωρείται πρωτεργάτης της ποπ, της τζαζ, ακόμα και της bossa-nova στη Νορβηγία με επιτυχίες που ακούγονται μέχρι σήμερα.