Φεστιβάλ OTI, το μακροβιότερο και πιο πετυχημένο spin-off της Eurovision

Φεστιβάλ OTI, το μακροβιότερο και πιο πετυχημένο spin-off της Eurovision

Όπως πολλά τηλεοπτικά θεάματα, έτσι και η Eurovision είχε το δικό της spin-off. Ως spin-off θεωρείται ένα project που “γεννιέται” από ένα υπάρχον προϊόν με διαφορετικές κατευθύνσεις. Το φεστιβάλ ΟΤΙ (ή γνωστό με το όνομα La OTI) ήταν ένας διεθνής ετήσιος διαγωνισμός τραγουδιού που εμπνεύστηκε το concept του από το μουσικό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision.

emilioaragon.com
emilioaragon.com

Το OTI ήταν ένας μουσικός διαγωνισμός που διοργανώθηκε μεταξύ 1972 και 2000, με συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν κυρίως τις Ιβηρο- αμερικανικές χώρες. Κάθε χώρα επέλεγε το δικό της πρωτότυπο κομμάτι στην ισπανική ή την πορτογαλική γλώσσα και όλα συνοδευόταν από συμφωνική ορχήστρα. Η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα στο Palacio de Exposiciones y Congresos της Μαδρίτης στις 25 Νοεμβρίου του 1972, λαμβάνοντας μέρος 13 χώρες, ενώ η τελευταία παράσταση δόθηκε στο Ακαπούλκο στις 20 Μαΐου του 2000.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η πολιτισμική/ καλλιτεχνική σύμπτυξη των ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων χωρών, κάτι που έληξε άδοξα το 2000. Λόγος αυτής της ακύρωσης ήταν η αμφισβήτηση του συστήματος της ψηφοφορίας των τελευταίων διαγωνισμών, η έλλειψη χορηγών και η αποχώρηση κάποιων χωρών. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί μέχρι και σήμερα το μακροβιότερο και πιο επιτυχημένο spin-off της Eurovision.

Στο φεστιβάλ ΟΤΙ συμμετείχαν χώρες όπως η Ισπανία, η Κολομβία, το Πουέρτο Ρίκο, η Χιλή, το Περού, η Βολιβία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα, ο Παναμάς, η Δομινικανή Δημοκρατία. Με το πέρασμα των χρόνων έλαβαν μέρος το Μεξικό, οι Ολλανδικές Αντίλλες, το Εκουαδόρ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κούβα, η Κόστα Ρίκα, η Παραγουάη, η Αρούμπα, ο Καναδάς και η Ισημερινή Γουινέα. Το φεστιβάλ είχε πραγματοποιηθεί σε πόλεις όπως το Μαϊάμι, η Ουάσιγκτον, το Λας Βέγκας, το Μπέλο Οριζόντε, η Σεβίλλη, το Μπουένος Άϊρες και το Σαντιάγο. Τις περισσότερες νίκες μέτρησε το Μεξικό με την Ισπανία (6), και ακολούθησε η Αργεντινή με 4 και η Βραζιλία με 3.

Εκπρόσωποι και νικητές της Eurovision είχαν συμμετάσχει και στο φεστιβάλ ΟΤΙ. Ένας από αυτούς ήταν ο εκπρόσωπος της Ισπανίας του 1997 Marcos Llunas, ο οποίος στέφθηκε νικητής δύο χρόνια πριν, το 1995. Οι Trigo Limpio που εκπροσώπησαν την Ισπανία το 1980 είχαν βρεθεί στην έκτη έκδοση του La OTI το 1977. Τέλος, ο νικητής Dave Benton που είχε νικήσει για λογαριασμό της Εσθονίας το 2001 μαζί με τους 2XL και Tanel Padar, τραγούδησε για τις Ολλανδικές Αντίλλες το 1981.

Καθώς η απήχηση και η δημοφιλία του φεστιβάλ ήταν μεγάλη, οι ιθύνοντες προσπάθησαν αρκετές φορές να το επαναφέρουν στους τηλεοπτικούς δέκτες. Το 2011, το εθνικό τηλεοπτικό κανάλι του Μεξικού Televisa προσπάθησε να αναβιώσει ξανά το φεστιβάλ, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε αλλά ούτε ακυρώθηκε. Το 2016 ανακοινώθηκε η επανέναρξη του ΟΤΙ. Το σωματείο ονομάστηκε “Ιβηρο- αμερικανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών”. Αυτή η επανεκκίνηση δημιούργησε αρκετές φήμες που στο τέλος διαψεύστηκαν. Το 2022, το όνομα του φεστιβάλ ΟΤΙ συνδέθηκε με το Hispavision που ανακοίνωσε το RTVE και ήταν να πραγματοποιηθεί πέρσι στην Καρθαγένη της Κολομβίας. Επίσης, το OTI έχει συνδεθεί με τις συζητήσεις που γίνονται για έναν μουσικό διαγωνισμό μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, στο format του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού της Eurovision.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.