Φιόνα Τζαβάρα και Eurovision. Ήταν τελικά υποψήφια;

Estimated read time 1 min read

Τις τελευταίες ημέρες η σπέκουλα με τα πιθανά ονόματα για το Κίεβο, είχε φτάσει στην κορύφωσή της (όπως γίνεται κάθε χρόνο, εξάλλου). Υπήρξαν δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι η ΕΡΤ έχει καταλήξει σε τρία ονόματα, της Demy, των Stereo Soul και μιας τρίτης καλλιτέχνιδας. Ξαφνικά ακούστηκε ότι αυτή η μυστηριώδης τρίτη παρουσία δεν είναι άλλη από την Φιόνα Τζαβάρα, το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί κι άλλες φορές με τη Γιουροβίζιον:

-Η μητέρα της, Σόφη Ζαννίνου, ήταν υποψήφια το 1979 με το “Στην αρχή”. Στο demo που είχε στείλει μιμήθηκε τη φωνή της Αλέκας Κανελλίδου, για να επιλεγεί. Στο live, “τιμωρήθηκε” γι’ αυτό με την 6η και τελευταία θέση.

-Η ίδια η Φιόνα Τζαβάρα είχε στείλει τραγούδι στην κλειστή επιλογή του 1996, πιθανότατα γραμμένο από τον Στέφανο Κορκολή, με τον οποίο συνεργαζόταν τότε.

-Το 1997 κι αφού είχε ακυρωθεί αρχικά το “Χόρεψε”, διότι δεν συνοδευόταν από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είχε ακουστεί ξανά, έγινε κρούση στην ίδια, αλλά και στους Δέσποινα Βανδή, Διονύση Σχοινά και Μαρία Πολυκανδριώτη, για να ερμηνεύσουν το “Αν δεν αγαπήσεις, δεν θα αγαπηθείς”. Αφενός επειδή δεν δέχτηκε κανείς από τους 4, αφετέρου επειδή ο συνθέτης Δημοσθένης Στριγκλής προκάλεσε τηλεοπτικό σκάνδαλο, η ΕΡΤ επανήλθε στην αρχική επιλογή.

-Το 2004 ήταν καλεσμένη, αλλά και μέλος της εθνικής επιτροπής της ΕΡΤ στην Junior Eurovision.

-To 2005 συμμετέχει σε αφιέρωμα της ΝΕΤ για τα 50 χρόνια Γιουροβίζιον.

-Το 2009 φιγουράρει στον ελληνικό τελικό μαζί με μια σειρά νέων καλλιτεχνών (Αλέξανδρος Γούδας, Στεφανία Ρίζου, Δήμητρα Μαστορίδου, Αδριανός Νόνης, Γιάννα Τερζή, Ειρήνη Ψυχράμη, Σοφία Στρατή, Kelly K.), οι οποίοι ερμήνευσαν γνωστά νικητήρια γιουροτράγουδα σε διασκευή.

Όπως δήλωσε η ίδια, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός της στο σήριαλ “εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον” ουδέποτε της έγινε καμία κρούση από την ΕΡΤ, οπότε το θέμα έληξε εκεί.

Ακολουθούν δύο βίντεο σχετικά με τη Γιουροβίζιον (στο 2ο ο ήχος δεν είναι πολύ καλός), αλλά και η μεγαλύτερή της επιτυχία, Μη Ρωτάς (1995), μια σύνθεση του Στέφανου Κορκολή: