Lys Assia: “Ποια Celine Dion; Εγώ ήταν να εκπροσωπήσω την Ελβετία το 1988!”

Lys Assia: “Ποια Celine Dion; Εγώ ήταν να εκπροσωπήσω την Ελβετία το 1988!”

Το Dukascopy TV έκανε ένα αφιέρωμα στην πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού, την Ελβετή 92χρονη Lys Assia, η οποία παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Το 1956 ήταν σε περιοδεία στην Αμερική, όταν την ενημέρωσαν για ένα νέο διαγωνισμό, που δεν είχε ακόμα όνομα (τουλάχιστον έτσι νόμιζε). Η ίδια ανταποκρίθηκε με ενδιαφέρον στην πρόσκληση να εκπροσωπήσει τη χώρα της κι έτσι βρέθηκε στη σκηνή της Γιουροβίζιον. Θυμάται χαρακτηριστικά ότι στην επανάληψη του νικητήριου τραγουδιού ξέχασε από το τρακ τα λόγια της. Ακούει κάθε χρόνο τις συμμετοχές της Γιουροβίζιον και πολλές φορές έχει παραστεί ως καλεσμένη. Το βραβείο της, βέβαια, είναι κάπως “ομιχλώδες”, αφού οι κριτές του Λουξεμβούργου δεν ψήφισαν και αντικαταστάθηκαν -εντός έδρας- από Ελβετούς… Να τα λέμε κι αυτά.

%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%b1-2

Η είδηση όμως βρίσκεται αλλού (αν πιστέψουμε τα λεγόμενά της): Το 1988 ισχυρίζεται ότι εκείνη επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ελβετία, αλλά είχε συμβόλαιο στην Αμερική, έτσι προσκλήθηκε τελικά η Καναδή Céline Dion, η οποία -όπως δήλωσε η Lys- τα πήγε περίφημα! Εάν όντως ισχύει αυτό, γεγονός που δείχνει ότι η Ελβετία ήθελε διακαώς ένα δεύτερο βραβείο (αφού οι ίντριγκες των Σκανδιναβών της το στέρησαν το 1963), η δήλωση ενός Ιρλανδού τεχνικού το 1988 την εβδομάδα της διοργάνωσης του Δουβλίνου: “Μην το ψάχνετε, η Ελβετία θα πάρει το βραβείο!”, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, παίρνει άλλη βαρύτητα. Η Ελβετία τότε παιζόταν πρώτη από τα γραφεία στοιχημάτων, ενώ ο Τύπος πρόβαλε ως φαβορί την Αγγλία και τη Σουηδία.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που υπάρχει κάποια… μικροένταση ανάμεσα σε νικήτριες. Η Massiel (SPA 68) είχε πει κάποτε για τη νίκη της Salomé (SPA 69): “Το δικό μου βραβείο έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί το πήρα μόνη μου, ενώ εκείνη το μοιράστηκε με άλλες τρεις!”. Επίσης οι Carola (SWE 91) και Έλενα Παπαρίζου (GRE 05) δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων. Αγνοούμε πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό, αλλά είχε να κάνει με κάποιο σχόλιο περί… ηλικίας. Δεν ισχύει το ίδιο για τις Ελληνίδες νικήτριες, Βίκυ Λέανδρος (LUX 72) και Έλενα Παπαρίζου (GRE 05), οι οποίες μια χαρά τραγούδησαν επί σκηνής, έστω και play-back, ενώ και οι γιουρονικητές της Ιταλίας, Toto Cutugno (ΙΤΑ 90) και Gigliola Cinquetti (ΙΤΑ 64) έχουν άριστες σχέσεις, όπως φάνηκε από την παρουσίασή τους το 1991.

Κάποιοι φαν -να είναι καλά- μου θύμισαν την αλήστου μνήμης απάντηση της Άντζελας Δημητρίου σε ερώτηση δημοσιογράφου:

– Στην Αίγυπτο το τραγούδι σας είναι νούμερο 1 και μετά είναι εκείνο της Σελίν Ντιόν.
– Η Σελίν το ξέρει;

Φυσικά η αναφορά δεν ήταν διόλου τυχαία, αφού το 1988 που κέρδισε η Dion, η Άντζελα ήταν υποψήφια στον ελληνικό τελικό…

Θυμίζουμε επί τη ευκαιρία ότι η Lys Assia είναι μία από τους τέσσερεις καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια στον διαγωνισμό (το Refrain και το Das Alte Karusell το 1956, το L’enfant que j’étais το 1957 και το Giorgio το 1958). Το 1956 ήταν υποψήφια και στον γερμανικό τελικό με το Un petit anneau doré. Για πολλά χρόνια εξέφραζε την επιθυμία να επιστρέψει, αλλά η Ελβετία δεν της έκανε ποτέ ανάθεση. Το 2012 διαγωνίστηκε στον εθνικό τελικό με το C’était ma vie και το 2013 με το All In Your Head. Υπήρχαν φήμες ότι θα εκπροσωπούσε τελικά τον Άγιο Μαρίνο, αλλά η Valentina Monetta είχε… αντίθετη γνώμη.

Ακολουθεί η συνέντευξη. Αξίζει να τη δείτε, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες στα λεγόμενά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.