Η Πορτογαλία για ακόμα μια χρονιά αποφάσισε να επιλέξει την συμμετοχή της μέσω της εθνικής επιλογής της χώρας για την Eurovision Festival da Cançao. Έπειτα από 2 ημιτελικούς, τον τελικό και 16 συνολικά συμμετέχοντες, νικητής αναδείχτηκε ο Conan Osiris με το τραγούδι Telemoveis.
Λίγα λόγια για τον Conan Osiris
Ο Conan Osiris (Tiago Miranda όπως είναι το πραγματικό του όνομα), είναι ένας καλλιτέχνης που συνδυάζει αρκετά ήδη μουσικής, από Fados (παραδοσιακά μελαγχολικά τραγούδια της Πορτογαλίας), αραβική και τσιγγάνικη μουσική μέχρι techno και R’n’B. Είναι γεννημένος το 1989 στην Λισαβόνα και έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Ο Conan εκτός από τραγουδιστής είναι και αυτοδίδακτος χορευτής, τραγουδοποιός, συνθέτης και παραγωγός. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο του στην δημοφιλή βραδινή τηλεοπτική εκπομπή της RTP, 5 Para a Meia-Noite. Η εκπομπή φιλοξενείται από την Filomena Cautela, μία από τις παρουσιάστριες του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision του 2018 στη Λισαβόνα.
Λίγα λόγια για το τραγούδι “Telemoveis”
Στα τέλη του 2018 ο Conan προσκλήθηκε από την RTP να συνθέσει ένα τραγούδι για το Festival da Canção, το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος. To Telemoveis είναι ένα τραγούδι γραμμένο εξολοκλήρου στα Πορτογαλικά, ενώ έχει μπει ήδη στις εθνικές μουσικές τάσεις της Πορτογαλίας στο youtube και το spotify.
Στίχοι τραγουδιού
A tentar ligar para o céu
Pa’ saber se eu mato a saudade
Ou quem morre sou eu
Quem mata quem mata
Quem mata quem
Nem eu sei
Se a vida mandar mensagem
Se ela não parar
E tu não tiveres coragem de atender
Tu já sabes o que é que vai acontecer
Vou estragar o telemóvel
O telele
Eu vou partir o telemóvel
O teu e o meu
E eu vou estragar o telemóvel
Eu quero viver e escangalhar o telemóvel
Eu só parto aquilo que é meu
Tou para ver se a saudade morre
Vai na volta, quem morre sou eu
Eu nem sei
A chibaria nunca viu nascer ninguém
Mas eu nunca mais parto o meu
Eu sei que a saudade tá morta
Quem mandou a flecha fui eu
Αγγλική μετάφραση
Η Πορτογαλία στην Eurovision
Η Πορτογαλία συμμετέχει στην Eurovision από το 1964, απουσιάζοντας τις χρονιές 1970, 2000, 2002 και 2013. Στον διαγωνισμό μετράει μία νίκη, αυτή του Salvador Sobral το 2017 με το τραγούδι Amar Pelos Dois. Έχει βρεθεί στην δεκάδα μόνο 10 φορές ενώ στην τελευταία θέση 4. Από το 2004 που καθιερώθηκαν οι ημιτελικοί στην Eurovision, οι αποδόσεις της χώρας μειώθηκαν κατά πολύ καθώς έμεινε πολλές χρονιές εκτός τελικού. Πέρυσι την χώρα εκπροσώπησε η Claudia Pascual με το τραγούδι O Jardim που κατατάχθηκε στην 26η και τελευταία θέση του τελικού. Φέτος η Πορτογαλία θα διαγωνιστεί στην 15η θέση του πρώτου ημιτελικού στις 14 Μαΐου.
Ψηφίστε στο Poll που ακολουθεί, βαθμολογώντας το τραγούδι από 1 έως 10 :
Μόνος λόγος ύπαρξής του το γέλιο που μας προσφέρει. Και από ότι βλέπω από αντιδράσεις στο διαδίκτυο, εν τέλει πήραν πολλοί χαμπάρι το γελοίο του πράγματος με τη δήθεν ‘είμαι ποιότητα αλλά εσείς δεν το καταλαβαίνετε’ σαχλαμάρα της Πορτογαλίας.
Telemoveis = έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι μια avant-garde συμμετοχή σε έναν ΜΟΥΣΙΚΌ διαγωνισμό.
#2/41
Boa sorte!
Αγαπημένη και αδικημέμη διαχρονικά η Πορτογαλία, έπρεπε να είχε κερδίσει τουλάχιστον άλλες δύο φορές: Το 1971 και το 1984.
Kαι το ’69!
Το ’84 έπρεπε να κερδίσει η Ιταλία. Η αδικία του αιώνα…
Το 1969 την έχω στο τοπ 3 μου.
Όσο για το Treni Di Tozeur, διαφωνώ με όλο το σύμπαν της γιουροβίζιον. Το θεωρώ μια από τις χειρότερες Ιταλικές συμμετοχές. Σόρρυ, Βαγγέλη 😛
Σοκ και δέος!
“Στα χωριά των συνόρων βλέπουν τα τρένα να περνούν, στους έρημους δρόμους του Τοζέρ”.
Εξαιρετικό πάντρεμα παραδοσιακών μουσικών επιρροών (πορτογαλικών, αραβικών κτλ) με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Εξαιρετική και η αντιπαραβολή στους στίχους της έννοιας του saudade (τόσο σημαντικής στο fado) με τους περισπασμούς της σύγχρονης τεχνολογίας που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για στοχασμό ή αναπόληση.
Φοβάμαι όμως ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση μέσα από την υπερβολή της αποτελεί περισπασμό από μόνη της. Ελπίζω τελικά να επιλέξει ένα πιο απλό concept για την εμφάνισή του στο Τελ-Αβίβ γιατί είναι κρίμα ένα τέτοιο τραγούδι-κόσμημα για τον διαγωνισμό να μείνει στον ημιτελικό. To κομμάτι και η φωνή του από μόνα τους φτάνουν για να κερδίσει τις εντυπώσεις.
3ος από τους 41 της κατάταξής μου μέχρι στιγμής.
Συμφωνώ απόλυτα για την αντιπαραβολή στους στίχους.
Για να είμαι ειλικρινής, αρχίζω να πιστεύω ότι μια εκ των Πορτογαλία, Ισλανδία δε θα προκριθεί τελικά. Φοβάμαι ότι δεν τις χωράει και τις δύο ο τελικός.
Θα στείλω 10 ψήφους για την καθεμία 🙂 Αλλά θέλω να ψηφίσω και Ουγγαρία, Τσεχία…
Το τραγούδι είναι αριστούργημα και κρίμα που κάποιοι επηρεασμένοι ίσως από την σκηνική παρουσία που είναι extravagant δεν μπορούν να εστιάσουν και να το αντιληφθούν. Ένα σύγχρονο, “πειραγμένο”, μεταμοντέρνο Fado. Η σκηνική παρουσία εμένα δεν με ενοχλεί αλλά αν είναι να επηρεάσει την τύχη του κομματιού ίσως θα έπρεπε να αλλάξει. Βέβαια με αυτό το σκεπτικό θα έχουμε συνεχώς συμβατικές τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες σκηνικές παρουσίες με τα ίδια και ίδια βαρετά κλισέ και χορογραφίες ανέμπνευστες αν κάθε προσπάθεια που είναι έξω από τα στάνταρ της Γιουροβίζιον ενοχλούν τόσο πολύ. Ας βγει λοιπόν συμβατικά για να είναι καθολικά αποδεκτό. Το τραγούδι πάντως είναι από τα καλύτερα φέτος και από τα πιο ιδιαίτερα μαζί με της Σλοβενίας που πηγαίνουν τον διαγωνισμό ένα βήμα παραπέρα ξεφέυγοντας από τα κλασσικά.
Αυτή είναι η γνώμη μου και καταλαβαίνω όσους δεν τους αρέσει. Διαφορετικά γούστα εξάλλου και είναι απόλυτα σεβαστό αυτό.
Μα το πρόβλημα είναι ότι επιλέγει μια σκηνική προσέγγιση “γκέι εξτραβαγκάνζα” που και γιουροβιζιονική και κλισεδιάρικη είναι. Ακριβώς επειδή το τραγούδι είναι αυτό που είναι, το αδικεί μια τέτοια σκηνική προσέγγιση θεωρώ.
Απίστευτα καθηλωτική ενορχήστρωση και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές για φέτος μακράν! Δυστυχώς, η παρουσίαση είναι ό,τι χειρότερο και μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα έχει (αν δεν αλλάξει…)
Από μένα 9.5/10
Καλή επιτυχία!