Αφιέρωμα: Οι συμμετοχές που άγγιξαν το απόλυτο μηδέν στο televoting

Estimated read time 2 min read

Αρκετά είναι τα συστήματα βαθμολογίας που έχουν χρησιμοποιηθεί στην 65χρονη πορεία του Διαγωνισμού της Eurovision. Ένα από αυτά είναι το televoting το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στην ζωή μας πιλοτικά το 1997 ενώ από το 1998 μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ανελλιπώς με ελάχιστες εξαιρέσεις για κάποιες χώρες σε ορισμένες χρονιές. Αν κι από το 2009 επέστρεψαν οι επιτροπές με αρκετές αλλαγές (το 2008 επέλεξαν μόνο την δέκατη συμμετοχή που θα προκριθεί από τους ημιτελικούς στον τελικό), στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε MONO με εκείνες τις συμμετοχές που το κοινό δεν είχε καθόλου στην προτίμησή του με το televoting.

Θα ξεκινήσουμε μία μίνι-αναδρομή στις συμμετοχές που συγκέντρωσαν “nul points” από το τηλεοπτικό κοινό του διαγωνισμού.

1997– Αν κι η πρώτη χρονιά δεν είναι τόσο ενδεικτική καθώς μόνο σε πέντε χώρες ίσχυσε η τηλεψηφοφορία (Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο), ούτε η ψηφοφορία αυτών των χωρών ήταν ικανή για να χαρίσει κάποιο βαθμό στις συμμετοχές της Νορβηγίας και της Πορτογαλίας. Η πρώτη εκπροσωπήθηκε από τον Tor Endresen και το τραγούδι “San Francisco” ενώ η δεύτερη από την Celia Lawson και το τραγούδι “Antes Do Adeus“.

1998– Το κοινό δεν έδειξε καμία προτίμηση στην συμμετοχή της Ελβετίας με την Gunvor και το τραγούδι Las Inn, όσο κι αν τα φωνητικά κι ο βιολιστής προσπάθησαν να κλέψουν την παράσταση.

2003- Θα περάσουν λίγα χρόνια για να δούμε την επόμενη συμμετοχή που δεν έκλεψε καθόλου τις εντυπώσεις του τηλεοπτικού κοινού. Φυσικά δεν είναι άλλη από αυτή του Ην. Βασιλείου με τους Jemini και το Cry Baby. Όσο κι αν οι τραγουδιστές κουνήθηκαν στην σκηνή της Ρίγας, το κοινό τους γύρισε την πλάτη πανηγυρικά. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε και στο ηχητικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Από το 2004 έως το 2011 δεν υπήρξε καμία χώρα που να “συγκέντρωσε” μηδέν βαθμούς. Αυτό το διάστημα οι χώρες που βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις κέρδισαν από έναν (Μάλτα 2006) έως 15 βαθμούς (Ισραήλ 2009) στο televoting.

2012- Θα φτάσουμε στο πιο πρόσφατο 2012 για να βρούμε την επόμενη συμμετοχή που δεν συγκίνησε ούτε στο ελάχιστο την Ευρώπη. Την Γαλλία εκπροσωπεί η δημοφιλής Angunn με το Echo (You And I) κι αυτό που κυκλοφορεί είναι ότι το τραγούδι είναι κατώτερο των προσδοκιών. Δυστυχώς ούτε οι ημίγυμνοι χορευτές μπόρεσαν να διαψεύσουν όσους πίστευαν σε μία χαμηλή θέση. Ωστόσο το εντυπωσιακό ήταν ότι το κοινό δεν έδωσε κανένα βαθμό στην γνωστή καλλιτέχνιδα. Με την βοήθεια των επιτροπών η Γαλλία γλίτωσε την τελευταία θέση, χαρίζοντας της 21 βαθμούς και φέρνοντας την στην 22η θέση.

Τα τελευταία χρόνια οι μηδέν πόντοι φαίνεται να γίνονται της μόδας καθώς από το 2015 και για τρεις συνεχόμενες χρονιές υπάρχουν χώρες που δεν κέρδισαν ούτε ένα βαθμό στο televoting

2015– Παρ’ όλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι αυτήν την χρονιά η Γερμανία και η Αυστρία δεν συγκέντρωσαν κανένα βαθμό στην συνδυασμένη βαθμολογία κοινού κι επιτροπών, στην πραγματικότητα μόνο η διοργανώτρια Αυστρία δεν κέρδισε κανένα βαθμό από το televoting. Ούτε η εξαιρετική φωνή του ερμηνευτή των Makemakes αλλά κι ούτε το φλεγόμενο πιάνο παρακίνησε τους τηλεθεατές να ψηφίσουν το I Am Yours.

2016– Η Τσεχία εκπροσωπείται από την πανέμορφη Gabriela Guncikova με την δυναμική μπαλάντα I Stand. Oι περισσότεροι κάνουν λόγο για μία πολύ καλή προσπάθεια της χώρας που ίσως της φέρει ένα καλό αποτέλεσμα στον Τελικό. Ωστόσο η συμμετοχή δεν συγκεντρώνει κανένα βαθμό στο televoting παρά μόνο 41 βαθμούς από τις επιτροπές, κατατάσσοντας την προτελευταία. Δυστυχώς η γεμάτη φωνή της Gabriela δεν στάθηκε ικανή για να υπερκεράσει το φτωχό σκηνικό αποτέλεσμα. Η δικαιολογία ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί στον θεσμό, καταρρίφθηκε την επόμενη χρονιά με την συμμετοχή του Mikolas Josef.

2017– Η αλήθεια είναι ότι η Αυστρία δεν είναι από τις χώρες που προτιμάται αρκετά στο televoting, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα και η δεύτερη συμμετοχή της χώρας με μηδενικό σκορ στο televoting που είναι αυτή του Nathan Trent με το τραγούδι Running On Air. Το τραγούδι κατέκτησε την 16η θέση συγκεντρώνοντας 93 βαθμούς μόνο από τις επιτροπές. Η ρομαντική κι ευχάριστη παρουσίαση της συμμετοχής από τον Nathan δεν μπόρεσε να ιντριγκάρει το τηλεοπτικό κοινό για να ψηφίσει αρκετές φορές.

2019– Η Γερμανία συνεχίζοντας το σερί κακών αποτελεσμάτων φτάνει και στο απόλυτο μηδέν με τις S!sters και το Sister.

Τέτοια φαινόμενα δεν είχαμε όμως μόνο στον τελικό αλλά και σε ημιτελικούς και θα λέγαμε ότι αυτό αποτελεί ακόμα χειρότερη περίπτωση από την στιγμή που στους ημιτελικούς υπάρχουν λιγότερα τραγούδια από τον τελικό (εκτός το 2005 και το 2007).

Ημιτελικοί:

2004– Από την Ελβετία οι Piero Esteriore & The MusicStars μας τραγουδούν Celebrate αλλά η γιορτή αποδεικνύεται πολύ ιδιωτική αφού κανείς δεν θυμάται να πάρει μέρος σε αυτήν.

2009– Η συμμετοχή των Ρομά Gipsy.cz για λογαριασμό της Τσεχίας καταλήγει στην τελευταία θέση του πρώτου ημιτελικού με μηδέν βαθμούς. Η χώρα έκανε έξι χρόνια για να επιστρέψει στον διαγωνισμό μετά από αυτό το σοκ.

2017– Μεγάλο όνειρο της Claudia Faniello ήταν να βρεθεί στην σκηνή της Eurovision αφού το είχε προσπαθήσει πολλάκις. Το Breathlessly δεν καταφέρνει να αφήσει το κοινό χωρίς ανάσα και τελικά να του δώσει τις ψήφους του.

2018– Oι εξαιρετικές φωνητικές δυνατότητες του Ari Olafsson δεν επέτρεψαν το παλιακό “Our Choice” να ξεχωρίσει καταλήγοντας με μηδέν βαθμούς.

2019– Το υποτονικό Limits της Paenda δεν κάνει την έκπληξη κι η Αυστρία καταλήγει για άλλη μία φορά με μηδέν βαθμούς.

Συγκεντρωτικά αυτές είναι οι συμμετοχές της Eurovision που δεν ψηφίστηκαν καθόλου από τους τηλεθεατές σε ημιτελικούς και τελικό. Τα σκήπτρα των μηδενικών κρατά η Αυστρία.

Ποιές από τις παραπάνω συμμετοχές πιστεύετε ότι άξιζαν μία καλύτερη τύχη στο televoting;

Για περισσότερες ειδήσεις κι αφιερώματα μείνετε συντονισμένοι στο InfeGreece.

Giannis Kostikas

Συντάκτης και στο Zappit.gr, το πρώτο μιντιακό σάιτ