Καθώς πλησιάζουμε στην “εκπνοή” του χρόνου, κάνουμε έναν απολογισμό των μελών της γιουροβιζιονικής οικογένειας -κυρίως των τραγουδιστών- που απεβίωσαν μέσα στο 2024. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της ζωής μας.
Shmulik Bilu: “έφυγε” μια ανάσα πριν από την Πρωτοχρονιά. Ήταν μέλος των Milk & Honey (Ισραήλ 1979), οι οποίοι κέρδισαν με το Hallelujah.
Guy Bonnet: πέθανε στον ύπνο του στις 9/1. Εκπροσώπησε δύο φορές τη Γαλλία (1970 με το Marie BLanche και 1983 με το Vivre), ενώ ήταν συνδημιουργός της συμμετοχής του 1968 La source που ερμήνευσε η Isabelle Aubret.
Joseph (Joe Cutajar): στις 7/3 απεβίωσε ο εκπρόσωπος της Μάλτας το 1972, μαζί με την Helen (Helen Michaleff), στο τραγούδι L-Imħabba.
Humphrey Campbell: πέθανε στις 27/3 από την επάρατη νόσο. Τραγούδησε το 1992 για την Ολλανδία το Wijs me de weg, ενώ την επόμενη χρονιά έκανε φωνητικά στην τότε σύζυγό του, Ruth Jacott και το Vrede.
Γιάννης Φέρτης: όχι, ο εκλεκτός ηθοποιός δεν εκπροσώπησε την Ελλάδα… Ήταν όμως ο αποδέκτης της -ιστορικής πλέον- φράσης “Γιαννάκη σ’ αγαπάω” που είπε η Τάνια Τσανακλίδου λίγο πριν βγει στη σκηνή το 1978, για να ερμηνεύσει το Charlie Chaplin.
Jean-Pierre Izbinski: μολονότι πέθανε στις 13/1, η είδηση έγινε γνωστή τρεις μήνες μετά… Ήταν μέλος του βραχύβιου γκρουπ Profil (Γαλλία 1980) που δημιουργήθηκε ειδικά για τον διαγωνισμό. Το τραγούδι λεγόταν Hé, hé M’sieurs dames.
Αντώνης Τουρκογιώργης: μέλος των θρυλικών Socrates Drunk the Conium ήταν ο μεγαλύτερος σταρ που έκανε ποτέ φωνητικά σε ελληνική συμμετοχή και συγκεκριμένα το 1994, στο πλευρό του Κώστα Μπίγαλη και το Ντίρι-Ντίρι (Το τρεχαντήρι). Πέθανε στις 5/5. Από το 2010 είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Kátya Tompos: μολονότι δεν βρέθηκε ποτέ στη σκηνή της Γιουροβίζιον, ωστόσο αποτελεί μέρος της ιστορίας της, αφού επρόκειτο να τραγουδήσει για την Ουγγαρία το 2009. Ήταν μόλις 41 ετών… Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον σύνδεσμο.
Harry van Hoof: ήταν ο μαέστρος σε 15 συμμετοχές της Ολλανδίας (1972-1979, 1986, 1988-1990, 1992-1994), ανάμεσά τους και το βραβείο του 1975. Πέθανε στις 3/6.
Colin Gibb (Colin Routh): “έφυγε¨ από τη ζωή εντελώς ξαφνικά στις 3/6. Υπήρξε μέλος των Black Lace (Ηνωμένο Βασίλειο 1979) που είπαν το Mary Ann. Έγινε γνωστός από τις διεθνείς επιτυχίες Agadoo και Do The Conga.
Françoise Hardy: εκπρόσωπος του Μονακό το 1963 με το L’amour s’en va και ερμηνεύτρια διεθνών επιτυχιών, όπως τα Le temps de l’ amour, Mon amie la rose, Le premier bonheur du jour, Je veux qu’il revienne, Soleil, Comment te dire adieu, Message personnel, Frag’ den Abendwind, πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα στις 12/6.
Ekaterina Shklyaneva: γνωστή ως η “θεία Κάτια”, ήταν μία από τις Ρωσίδες γιαγιάδες (Buranovskie Babushki) του 2012 που ήρθαν 2ες με το Party for Everybody. Πέθανε στις 25/7. Ήταν 87 ετών.
Alain Delon: ο γόης του γαλλικού σινεμά συνδέθηκε με τη Γιουροβίζιον, καθώς διασκεύασε στα γαλλικά την ολλανδική συμμετοχή του 1984 Ik Hou van jou με τίτλο Je t’aime tu sais για χάρη της κόρης του Anouschka. Πέθανε στις 18/8.
Göran Fristorp: ήταν μέλος του ντουέτου Nova που εκπροσώπησε τη Σουηδία το 1973 με το You are Summer (You Never Tell me No) που σκανδάλισε τότε με τον τολμηρό στίχο του. Απεβίωσε στις 3/9 από καρκίνο του ήπατος.
Martin Lee (Martin Barnes): μέλος των Brotherhood of Man που κέρδισαν το 1976 για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου με το τρυφερό Save Your Kisses for Me, έγινε ο πρώτος γιουρονικητής της δεκαετίας του ’70 που “έφυγε” από τη ζωή. Πέθανε στις 1/10 από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από σύντομη ασθένεια.
Μίμης Πλέσσας (Δημήτριος Πλέσσας): Ο τεράστιος μουσικοσυνθέτης των αναρίθμητων επιτυχιών πέθανε λίγες μέρες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, κάτι που θα γινόταν στις 12 Οκτωβρίου. Πέρα από τη διεύθυνση ορχήστρας το 1983, είχε συνδεθεί πολλές φορές με τον διαγωνισμό (βλ. στον σχετικό σύνδεσμο).
Χάρης Χαλκίτης: δεν ήταν απλά ο πατέρας της αγαπημένης όλων Βικτώριας Χαλκίτη, αλλά και ένας καλλιτέχνης με διεθνή καριέρα. Έκανε φωνητικά το 1994 στην Ευρυδίκη και το Είμαι άνθρωπος κι εγώ, είχε γράψει το Wagon Lit, με το οποίο η Πωλίνα θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα το 1986, αλλά και το Μη φεύγεις Άννα (υποψήφιο το 1989 με τον Δάκη). “Έφυγε” στις 11/10.
Dickie Rock (Richard Rock): από τα μεγαλύτερα ονόματα σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε καριέρα με τους Miami Showband, αλλά και σόλο. Εκπροσώπησε την Ιρλανδία το 1966 με το Come Back to Stay. Απεβίωσε “πλήρης ημερών” στις 7/12.
Για τις απώλειες του 2023 μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
+ There are no comments
Add yours