1993-Καίτη Γαρμπή (Αικατερίνη Γαρμπή): Η ΕΡΤ δεν άφησε τότε τον συνθέτη και φιλόλογο Δημοσθένη Στριγγλή (ο οποίος είχε στείλει ένα τραγούδι και το 1983, αλλά απερρίφθη) να πει ο ίδιος το τραγούδι και αντιπρότεινε την Αλέξια (CYP 81, 87), τη Σοφία Αρβανίτη (GRE NF 87), την Κωνσταντίνα (CYP 83) και την Καίτη, η οποία και επελέγη τελικά. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό τραγούδι με συνθέτη από την επαρχία, αφού ο Δημοσθένης Στριγγλής είναι από τη Λαμία. Άψογη επαγγελματίας, ρωτούσε το κοινό αν ήταν καλή και τι να φορέσει την τελική βραδιά. Το καυτό φόρεμά της ήταν δημιουργία του οίκου Τσούχλου της Σήλιας Κριθαριώτη. Κατέχει και το ρεκόρ μεγαλύτερου μονοπλάνου στην ιστορία του διαγωνισμού (43”) και όχι μόνο: είναι το πρώτο ελληνικό CD single που κυκλοφόρησε. Η Καίτη, εκείνη την χρονιά, κατάφερε να κατακτήσει την 9η θέση με 64 βαθμούς. Επι σκηνής οι: Ηλίας Αχλαδιώτης, Νίκος Τερζής, Ορέστης Πλακίδης, Στέλιος Ζαχαρίου και Βικτώρια Χαλκίτη. Μαέστρος ο Χάρης Ανδρεάδης, ενώ τα αποτέλεσματα εκφώνησε η Φωτεινή Γιαννουλάτου. Ζουμερά παρασκήνια και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δείτε την συμμετοχή της εδώ.
1994-Κώστας Μπίγαλης & The Sea Lovers (Κωνσταντίνος Μπιγάκης): To τραγούδι του «Του Αιγαίου τα μπλουζ» πήρε μέρος στην κλειστή επιλογή της ΕΡΤ το 1992, με το άλμπουμ να γίνεται πλατινένιο. Αρχικά είχε ακουστεί ότι η ΕΡΤ θα έκανε ανοικτή επιλογή στο Plaza το 1994. Τελικά το κανάλι ανέθεσε στον Κώστα Μπίγαλη να τους προτείνει τρία τραγούδια από τον υπό ετοιμασία νέο δίσκο του. Ο ίδιος ήθελε “Του πολέμου τα παιδιά”, αλλά η ΕΡΤ προτίμησε το “Ντίρι Ντίρι”. Το βίντεο-κλιπ πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση, την Άνδρο. Πήρε μέρος η ΕΡΤ, αν και ήταν Mεγάλο Σάββατο, γιατί η Ελλάδα ήθελε να παρουσιάσει κάτι σε τοπικά χρώματα, εκείνη την ιδιαίτερη μέρα. Οι Sea Lovers που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον διαγωνισμό είναι οι αδελφοί Τουρκογιώργη (στο play-back σαντούρι που ηχογράφησε ο Αριστείδης Μόσχος και το μπάσο ο Αντώνης, μέλος των θρυλικών Socrates και συνθέτης των τίτλων του σήριαλ “Ρετιρέ” και στην κιθάρα ο Άκης), o ντράμερ Βασίλης Ρούσσης, η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου (φίλη του Νίκου Καρβέλα και γνωστή ήδη από το χιτ Κύριε καθηγητά) και η Βικτώρια Χαλκίτη (είναι μάλιστα η μόνη φορά που πατέρας-ο Χάρης Χαλκίτης και κόρη κάνουν φωνητικά για διαφορετική χώρα!!!). 40 ετών τότε, μετείχε μόνο για εθνικούς λόγους και δήλωνε ότι δεν θα του απέφερε κάτι η συμμετοχή του. Παιζόταν τότε στα στοιχήματα ότι θα ερχόταν 14ος με 18ος. Τελικά τα στοιχήματα, είχαν δίκιο, αφού ο Κώστας, κατέλαβε την 14η θέση. Τα αποτελέσματα έδωσε η Φωτεινή Γιαννουλάτου. Διηύθηνε ο Noel Kelehan, διότι εκείνο το βράδυ έκανε πρεμιέρα το μαγαζί, του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Χάρης Ανδρεάδης…
Δείτε την συμμετοχή τους εδώ.
1995-Ελίνα Κωνσταντοπούλου (Μαρία-Ελπίδα Κωνσταντοπούλου): Το τραγούδι είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα το 1994 και κρατήθηκε στα “συρτάρια” της ΕΡΤ για έναν χρόνο, αν και προκηρύχθηκε παράλληλα και κλειστή επιλογή. Η ελληνική δεξίωση έγινε στη «Greek Taverna» του Δουβλίνου, όπου οι Ισραηλινοί τραγούδησαν στα ελληνικά τον Σωκράτη και χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Είναι το μόνο τραγούδι στο οποίο ακούγονται αρχαία ελληνικά (voice over από τον στιχουργό Αντώνη Παππά), παρόλο που οι ξένοι τα προφέρουν με εντελώς διαφορετική προφορά από τη δική μας (την ερασμιακή). Στα φωνητικά η Μαριάντα Σόη (είναι η γνωστή Μαριάντα Πιερίδη), ενώ επί σκηνής είδαμε τους μουσικούς Παναγιώτη Αργυρίου, Παναγιώτη Τερζή και Στέλιο Ζαχαρίου. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Χάρης Ανδρεάδης. Εκφώνηση αποτελεσμάτων από τη Φωτεινή Γιαννουλάτου. Υπέροχο το βίντεο-κλιπ, γυρισμένο στα Μετέωρα. Η ίδια η Ελίνα είχε δηλώσει ότι πήγαινε για να σπάσει το ανθελληνικό κατεστημένο. Εμφανίστηκε στην τελευταία θέση του διαγωνισμού, και κατάφερε η χώρα μας, για ακόμα μια χρονιά, να πάρει μια πολύ καλή θέση και συγκεκριμένα την 12η!Παρασκήνια από εκείνη τη συμμετοχή μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Έχει δηλώσει μεταξύ άλλων:
“Όταν ετοιμαζόμουν να βγάλω τον πρώτο μου δίσκο, ξαφνικά βρέθηκα εκτός της εταιρείας γιατί μια μεγάλη τραγουδίστρια δεν με ήθελε. Στα show της Ρούλας θεωρούσαν ότι μπορούσαν να με βάλουν οπουδήποτε να τραγουδήσω, αλλά κάποια στιγμή δεν τους έκανα το χατίρι και τους κακοφάνηκε […] Δέχθηκα παρενοχλήσεις και εκβιασμούς πάνω στη δουλειά μου […] «Στη Γιουροβίζιον δεν με βοήθησαν οικονομικά, χτενίστηκα και βάφτηκα μόνη μου. Μερικοί δεν με γνωρίζουν στο δρόμο και μερικοί δεν πιστεύουν ότι τους εξυπηρετώ εγώ στο μαγαζί. Θα επέστρεφα δισκογραφικά και στη νύχτα. Όταν κάποτε είχα πει για τα κασέ που έπαιρνα μπήκαν στο σπίτι και με κλέψανε. Όταν έβγαινες εκτός Αθηνών, έπαιζε και το ένα εκατομμύριο δραχμές».
Δείτε την συμμετοχή της εδώ.
1996-Μαριάνα Ευστρατίου: Το φιλμάκι γυρίστηκε στη Μύκονο και το κλαμπ «Μαμούνια» στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Στα φωνητικά της ο Χάρης Ζαχαρός, όνομα της εποχής, πριν ασχοληθεί με πολύτιμους λίθους και κοσμήματα. Έτερος χορωδος ο Μιχάλης Θέμελης, ο Χάρης Τσιρέκας στα κρουστά, ενώ στο χορευτικό είδαμε τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Τους έντυσαν οι Deux Hommes, ενώ ο διευθυντής ορχήστρας ορίστηκε στο “παρά πέντε”. Έδωσε μια άψογη press-conference, αλλά η Ελλάδα δεν έκανε δεξίωση, διότι ο ΕΟΤ δεν δεχθηκε να διαθέσει ένα εκατομμύριο. Υπήρχε πρόβλημα με τον ήχο στη σκηνή, το δε τραγούδι -σε ρυθμό καλαματιανό- παίχτηκε πιο γρήγορα από ό,τι στις πρόβες. Mετά από τον διαγωνισμό μίλησε για περιθώριο, μη αξιοκρατία, συμφέροντα κι ότι δεν ψηφίστηκε, παρόλο που άρεσε πολύ. Είπε ότι προωθούνται χώρες με μεγάλη δισκογραφική αγορά. Τους είχαν μακριά από την ορχήστρα και σε πολύ μικρή σκηνή, κάτι που τους εμπόδισε να κάνουν όλα όσα είχαν προετοιμάσει. Χρειάζεται ανοικτή επιλογή και διαφήμιση. Η ίδια ξόδεψε τότε 1.800.000. Οι δημοσιογράφοι την ψήφισαν μαζι με την Πορτογαλίδα, ως τις πιο αγαπητές παρουσίες. Στη γενική πρόβα, οι παρουσιαστές είπαν ότι είχε αποκλειστεί εκείνη τη χρονιά και η “Μακεδονία”, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΡΤ. Υπήρχε, τέλος, όπως φημολογείται μια κάποια ψυχρότητα ανάμεσα στον Κώστα Μπίγαλη και τον μαέστρο Μάικ Ροζάκη. Νίκη Βενέγκα στα αποτελέσματα. Μπορεί στην προκριματική φάση να προκρίθηκε με την 12η θέση, αλλά στο ζωντανό σόου, βγήκε 14η. Περισσότερα παρασκήνια εδώ.
Δείτε την συμμετοχή της εδώ.
1997-Μαριάννα Ζορμπά: Προκλήθηκε τότε μεγάλο σκάνδαλο, διότι το εν λόγω τραγούδι, αν και είχε έρθει πρώτο, δεν είχε την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είχε ακουστεί πουθενά, άρα ήταν άκυρο ως συμμετοχή ! Η ΕΡΤ λοιπόν έβγαλε τότε το 2ο, το Αν δεν αγαπήσεις δεν θ’αγαπηθείς με τον Δημοσθένη Στριγγλή (ο συνθέτης του Ελλάδα, χώρα του φωτός-σημειωτέον ότι είχε υποβάλλει και μια μπαλάντα), το οποίο ανακοινώθηκε κανονικά, και μετά αποφάσισε να ξαναγυρίσει στο 1ο, μετά από τρεις εβδομάδες, κάτι που εξόργισε τον Στριγγλή, ο οποίος βγήκε έξαλλος στα κανάλια, για να κάνει καταγγελίες και έστειλε εξώδικο στην ΕΡΤ. Η ακύρωση έγινε, διότι ήθελε να πει ο ίδιος το τραγούδι και δεν το έδινε σε κάποια άλλη τραγουδίστρια (έπαιζε κυρίως το όνομα της Δέσποινας Βανδή). Το βίντεο-κλιπ γυρίστηκε στην Αθήνα και τη Σαντορίνη. Στη σκηνή εμφανίστηκε η Μαριάννα φορώντας μια δημιουργία της κυρίας Σούλας Τσολακάκη (και όχι της Κρίστυ, κόρης της Μαργαρίτας Μπρόγιερ και πρώην συζύγου του Νίκου Χατζηνικολάου) και κρατώντας τα ζήλια. Η μπάντα επί σκηνής συνόδευε τότε τις εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα (Δημήτρης Μαργιολάς, Νίκος Κατσίκης, Βλαδίμηρος Πέτσας και Πέτρος Κούρτης). Η ίδια εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου σε σχολεία των Αθηνών, της Κρήτης και της Γερμανίας και θεώρησε τη συμμετοχή της σαν μια δικαίωση για την καριέρα της. Στη διάρκεια της δεξίωσης στο Δουβλίνο αρραβωνιάστηκε με τον συνθέτη Μανώλη Μανουσέλη (ο οποίος είναι πίσω από το άλμπουμ με τα Λάτιν του Νταλάρα-ιδρυτής ο ίδιος των Raza de Cobre). Επί σκηνής οι μουσικοί παίζουν νταούλι, λαούτο, τζεμπέ και τζουρά. Νίκη Βενέγκα στα αποτελέσματα και Ανακρέων Παπαγεωργίου στη διεύθυνση ορχήστρας. Ο Ιταλός σχολιαστής αναρωτιέται αν το τραγούδι είναι ελληνικό ή τούρκικο και τι επιχειρεί η Ελλάδα με αυτό… Το 2001 έδωσε συναυλίες στην Πορτογαλία και εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση όπου δήλωσε ότι ο διαγωνισμός της κατέστρεψε την καριέρα κι ότι δεν έφταιγε το φόρεμα, αλλά τα πολιτικά παιχνίδια για τη 12η θέση που κατέλαβε (την ίδια θέση που κατέκτησε η χώρα μας και το 1995). Μπορείτε να αντλήσετε επιπλέον πληροφορίες από αυτό το άρθρο, αλλά και από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Επιπλέον παρασκήνια για τη χρονιά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δείτε την συμμετοχή της εδώ.
1998-Θάλασσα: Το συγκρότημα Θάλασσα με τραγουδίστρια την Διονυσία “Διόνη” Καρόκη δημιουργήθηκε ειδικά για τον διαγωνισμό και διαλύθηκε αμέσως μετά. Έπειτα από 7 χρόνια, η ΕΡΤ αποφασίζει να διοργανώσει έναν εθνικό τελικό οπού θα υπήρχε μόνο Televoting. Εκεί θα κερδίσει το συγκρότημα Θάλασσα με πολύ μικρή διαφορά από την Ηρώ Λεχουρίτη που είχε διαγωνιστεί με το “Τίποτα“, το remix του οποίου έμελλε να γίνει μεγάλη επιτυχία. Ο συνθέτης Γιάννης Βάλβης επρόκειτο να βρίσκεται στη σκηνή, αλλά λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, η EBU του απαγόρευσε την είσοδο… Ο στιχουργός (και ποιητής) Γιάννης Μαλαχιάς είναι γεωλόγος. Η Ελλάδα, τερμάτισε στην 2η χειρότερη θέση σε τελικό στην ιστορία της, έχοντας τερματίσει στην 20η θέση με 12 βαθμούς μόνο από την Κύπρο! Σε συνέντευξη ο Γιάννης Βάλβης δήλωσε τα εξής: «Εκεί τα έκανα λίγο υπερβολικά, για να δείξω την αντίθεση. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Το θέμα είναι με ποια διαδικασία με έδιωξαν. Υπήρχε υπεύθυνος της ΕΡΤ, υπήρχε έγγραφο από το BBC, υπήρχαν Έλληνες δημοσιογράφοι; Ό,τι φήμες βγήκαν, βγήκαν μέσα από την ΕΡΤ […] Τους τα είχα μαζεμένα. Εγώ έπρεπε να είμαι πάνω στη σκηνή, γιατί ήμουν το ένα από τα δύο μέλη του συγκροτήματος. Η ΕΡΤ έφτιαξε μία θολή ατμόσφαιρα ήδη από την Ελλάδα. Τότε έγραφαν ότι μαγείρεψα το αποτέλεσμα και έτσι περάσαμε την Ηρώ για 50 ψήφους». Περισσότερα παρασκήνια και παραλειπόμενα εδώ. Δεν είχαμε μαέστρο. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Αλέξης Κωστάλας, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι και το 2010. Το 1999 η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη, ενώ το 2000 αποφασίστηκε να μην λάβει μέρος, για να ξεχαστεί το κακό αποτέλεσμα και -όπως αποδείχτηκε- να ανασυντάξει δυνάμεις και να επανέλθει δριμύτερη!
Δείτε την συμμετοχή τους εδώ.
Eurovision 2001: Antique – Die for You
2001-Antique: Η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης είχαν κερδίσει στον εθνικό τελικό χάρη στην τηλεψηφοφορία (45 % έναντι 30 %), αφού είχαν ισοβαθμίσει με τη Kay Konnors. Την κίνηση επιμελήθηκε ο Γιώργος Καλογερόπουλος (υπεύθυνος και το 1992). Κυκλοφόρησε κάποια στιγμή ότι ο Νίκος έχει καρκίνο, κάτι που ο ίδιος διέψευσε θυμωμένος, αλλά είχε σχολιάσει ειρωνικά (ως προσπάθεια για συλλογή ψήφων) ο Σουηδός σχολιαστής σε ραδιοφωνική εκπομπή. Ήταν τότε super-star στις Σκανδιναβικές χώρες, μάλιστα ήσαν υποψήφιοι στα σουηδικά Grammy (πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο με ελληνικό τραγούδι). O Christer Björkman δήλωσε ότι θα κέρδιζε η Σουηδία (Friends) ή η Σουηδία (Antique), ενώ και ο εκεί Τύπος έγραφε ότι την Ελλάδα εκπροσωπεί το σουηδικό γκρουπ Antique (θυμίζουμε το -ιστορικό πλέον- πρωτοσέλιδο με τις κοπέλες των Friends και ανάμεσά τους την Έλενα)! Στα φωνητικά οι: Brita Bergström, Jeanette Olsson, Jenny Pettersson και η μετέπειτα star Shirley Clamp (2η στο Melodifestivalen του 2004). Αξίζει να σημειωθεί πως και στην Τουρκία έτυχαν σημαντικού airplay, ακόμα και με την ελληνική βερσίον. Στην Ελλάδα, από την εποχή της Σοφίας Βόσσου είχε να γίνει πλατινένια ελληνική συμμετοχή, ενώ η θέση τους ήταν η καλύτερη μέχρι τότε. Για περισσότερα παρασκήνια και πληροφορίες σχετικά με τον εθνικό τελικό μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.
Δείτε την συμμετοχή τους εδώ.
Eurovision 2002: Μιχάλης Ρακιντζής – S.A.G.A.P.O.
2002-Μιχάλης Ρακιντζής: Με άνεση, κατάφερε να βγει 1ος στον ελληνικό τελικό, παρόλο που πολλοί φανς θέλανε την Πέγκυ Ζήνα ως εκπρόσωπο της χώρας μας το 2002. Παρόλη την τεράστια επιτυχία του τραγουδιού, δυστυχώς από εκεί που ήμασταν στα ουράνια, πέσαμε πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα στην 17η θέση. Κάτι οι στολές των ΜΑΤ, κάτι η άθλια ηχοληψία, δεν πήγε καλά αυτό… Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι το τραγούδι και η εμφάνιση, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Έχει πει για τη Γιουροβίζιον ότι ήταν μία από τις χιλιάδες συναυλίες που έχει κάνει. Μια τεράστια καριέρα. Όσο για τον εθνικό τελικό, ίσως χάρη στα ξεκατινιάσματα, πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες, κάτι που είχε συμβεί ακόμα μία φορά, το 1980. Στα φωνητικά οι: Μιχάλης Κυριακίδης, Νίκος Μενεμένογλου, Τέρρυ Μαυρίδης και ο ανηψιός του Μιχάλη Ρακιντζή, Γιάννης Κάρμας. Λατρεμένα παρασκήνια και παραλειπόμενα που μάς έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη, μπορείτε να θυμηθείτε εδώ.
Δείτε την συμμετοχή του εδώ.
Eurovision 2003: Μαντώ – Never Let You Go
2003-Μαντώ (Αδαμαντία Σταματοπούλου): Έπειτα από 2 φορές, οπότε στον ελληνικό τελικό τερμάτισε 2η (1989, 1990), το 2003 ήταν η χρονιά της, γιατί δικαιώθηκε! Μπορεί να είχε μια ιδιαίτερη εμφάνιση στην Ρίγα, όμως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει το ευρωπαϊκό κοινό από ό,τι φαίνεται (κάποια πλάνα μάλιστα δεν την κολάκευαν καθόλου), γιατί τερμάτισε ξανά στην 17η θέση, όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά με τον Μιχάλη. Η αδελφή της είναι η Χρυσώ Σταματοπούλου, η οποία τής έκανε φωνητικά στη Γιουροβίζιον (όπως και στην Angelica Agurbash το 2005). Μαζί της η Gale Petrou, ο Τάσος Φωτιάδης από το “Fame Story” και ο Κώστας Χρύσης των VIPS. Στην κιθάρα ο Δανός Johnny Jam. Το Never let you go ανέβηκε στο #1 των ελληνικών charts. Ζουμερά παραλειπόμενα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δείτε την συμμετοχή της εδώ.
Μείνετε συντονισμένοι στον INFE για όλα τα νεότερα!