Μετά από την πολύ μεγάλη (και ανέλπιστη) επιτυχία της Κλεοπάτρας, η ΕΡΤ κάνει και πάλι κλειστή επιλογή, με πρόεδρο της επιτροπής, που άκουσε τέσσερεις φορές τα τραγούδια, τον Γιώργο Κατσαρό (τα υπόλοιπα μέλη δεν είναι γνωστά). Όπως φημολογείται, έστειλαν τραγούδια οι εξής: Στέφανος Κορκολής, Μπέσσυ Αργυράκη, Ανδρέας Μπονάτσος, Σάκης Ρουβάς και η Μαντώ. 2οι ήρθαν οι VIPS, δηλαδή ο Κώστας Φιλοξενίδης και ο Κώστας Χρύσης (ο τελευταίος έμελλε να κάνει φωνητικά στη Μαντώ το 2003), με το Μου έλειψες εσύ.
Η ΕΡΤ δεν άφησε τότε τον συνθέτη και φιλόλογο Δημοσθένη Στριγκλή (ο οποίος είχε στείλει ένα τραγούδι και το 1983, αλλά απορρίφθηκε, αλλά και το 1997, προκαλώντας σκάνδαλο) να πει ο ίδιος το τραγούδι και αντιπρότεινε την Αλέξια, τη Σοφία Αρβανίτη, την Κωνσταντίνα και την Καίτη Γαρμπή, η οποία και επελέγη τελικά. Δεν ξέρουμε αν οι άλλες τρεις καλλιτέχνιδες απάντησαν θετικά. Η Καίτη ήταν η αρχική επιλογή της ΕΡΤ. Η ίδια αρνήθηκε, όμως την πίεσε ασφυκτικά η δισκογραφική της εταιρεία, η CBS, και τελικά δέχτηκε. Πρόκειται, πάντως, για το πρώτο ελληνικό τραγούδι με συνθέτη από την περιφέρεια, αφού ο Δημοσθένης Στριγγλής κατάγεται από τη Λαμία.
Εσωτερικό πρόβλημα στην ΕΡΤ δημιουργήθηκε όταν ο Γιώργος Δάμπασης επέμεινε να γυρίσει το βίντεο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Άνδρο (το έκανε τελικά την επόμενη χρονιά). Η διοίκηση του σταθμού του έστειλε τελεσίγραφο ή να παρατήσει την ιδέα του ή θα έκανε άλλος το φιλμάκι. Τελικά έγινε στην Ύδρα, χωρίς μακιγιέρ και στυλίστα. Και το κλου: η εταιρεία της Καίτης Γαρμπή ήθελε να χρηματοδοτήσει το βίντεο-κλιπ, όμως η ΕΡΤ της είπε ότι αυτό… απαγορεύεται και προτίμησε το γνωστό τουριστικό μοτίβο. Άψογη επαγγελματίας η Καίτη Γαρμπή ίσως είναι η μόνη Ελληνίδα γιούροσταρ που ρωτούσε το κοινό και τους φαν αν ήταν καλή στις πρόβες και τι να φορέσει την τελική βραδιά. Το καυτό τυρκουάζ φόρεμά της (μέσα από το οποίο, ναι, υπήρχε εσώρουχο) ήταν δημιουργία του οίκου Τσούχλου, της Σήλιας Κριθαριώτη. Είχε γίνει τότε πολλή συζήτηση για το αν έπρεπε να αλλάξουν κάποιοι στίχοι και για το αν χρειαζόταν ο τίτλος να γίνει σκέτο Χώρα του φωτός. Η μετάφραση της ΕΡΤ πάντως διατήρησε στο press kit το απερίγραπτο «belly dance» (για να αποδώσει το «τσιφτετέλι»), κάτι που σχολιάστηκε τότε κατά κόρον. Η όλη σεμνοτυφία της δημόσιας τηλεόρασης εξαντλήθηκε στον τίτλο που έγραφε “Katerina Garbi” λες και οι ξένοι θα καταλάβαιναν ότι το “Kaiti” δεν είναι στα Ελληνικά τόσο… σικ.
Στα φωνητικά της η Βικτώρια Χαλκίτη, η εθνική μας χορωδός, στην πρώτη της εμφάνιση (φωνητικά GRE 94 & BLR 05). Για τη Βικτώρια κάναμε πριν λίγο καιρό ένα αφιέρωμα μαζί με άλλους χορωδούς που κυριάρχησαν στη Γιουροβίζιον:
http://infegreece.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%B4%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%81%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BB/
Μαζί της οι μουσικοί: Ηλίας Αχλαδιώτης στα ντραμς, Ορέστης Πλακίδης στο συνθεσάιζερ και το μπάσο, ο Στέλιος Ζαχαρίου στα κρουστά και ο Νίκος Τερζής στα keyboards, με λευκή περιβολή, δημιουργία του Μιχάλη Ασλάνη. Ο τύπος αντέδρασε εκ των προτέρων για την ενδεχόμενη συμμετοχή των Σκοπίων, εφόσον κέρδιζαν στην επιλογή ανατολικών χωρών που έγινε στη Λιουμπλιάνα, κάτι που δεν έγινε τελικά (τα Σκόπια τα είδαμε μόλις το 1998).
Όσο για την Καίτη Γαρμπή, όχι απλώς δίχασε, αλλά δέχθηκε την πλέον αήθη επίθεση που έχει γίνει σε καλλιτέχνη από καταβολής ελληνικής Γιουροβίζιον, αν εξαιρέσει κανείς τον Μιχάλη Ρακιντζή. Μάλιστα ήταν τόσο το μένος και ο φθόνος ορισμένων («Αυτή δεν είναι Γαρμπή, είναι Άγαρμπη») και οι χαρακτηρισμοί (τουριστική, χανούμισσα, του συρμού, ευρωγλάστρα, ατάλαντη, το τσιφτετέλι του Αριστοτέλη, το τουρκομπαρόκ, η ημίγυμνη εμφάνιση, το φόρεμα, η φωνή της και οι δύο τούρκικες λέξεις των στίχων), ώστε άλλοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να αμβλύνουν κάπως το κλίμα, δίνοντας ένα χαριτωμένο τόνο («Εδώ στέλνουμε τη Βιργινία Τσουδερού στην Κομισιόν!!! Η Καιτούλα σας πείραξε;») ή τονίζοντας πως -στο κάτω-κάτω της γραφής- πήρε μια 9η θέση. Η ίδια η αοιδός, από την υπερένταση, αμέσως μετά το πέρας της εμφάνισής της στη σκηνή, κάθισε σε μια σκάλα στα παρασκήνια κι έκλαιγε με λυγμούς. Ανεξίτηλος στους φαν έχει μείνει ο τίτλος μιας φυλλάδας: “Ευρωξεφτίλα: 123 βαθμούς πίσω από την πρώτη η Γαρμπή” (για την 9η θέση, μία αναφορά μόνο κι αυτή στα ψιλά γράμματα)…
Υπήρξε και μια δανική εφημερίδα η οποία έφτασε να τη χαρακτηρίσει «hetaira» (εταίρα), ξεχνώντας προφανώς τις δικές της εμφανίσεις στο διαγωνισμό (αρκεί να θυμίσουμε το 1981 και το 1983). Αξίζει να σημειωθεί πως το promo single του εν λόγω τραγουδιού είναι το πρώτο cd-single στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Επίσης στο τραγούδι της έγινε το μεγαλύτερο μονοπλάνο στην ιστορία του διαγωνισμού. Κάποιοι φαν ισχυρίζονταν ότι είχε τσακωθεί ο Γιώργος Δάμπασης με την Ιρλανδή σκηνοθέτιδα, Anita Notaro, και ότι απαίτησε να αναλάβει ο ίδιος τη σκηνοθεσία της ελληνικής συμμετοχής, εξ ου και τα εφέ που δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα τραγούδια. Τέλος, η Καίτη Γαρμπή, το 1980 ήταν με την αδελφή της, Λιάνα (ήταν γνωστές ήδη από τα 13 τους ως «οι αδελφές Γαρμπή»), στα φωνητικά του Γιάννη Φλωρινιώτη (10ος στην ελληνική επιλογή, με το Έχω μια μελωδία).