Η Μαρίνα των ’70’ς επιστρέφει με νέο τραγούδι

Estimated read time 2 min read

Ποιά είναι η Μαρίνα;

Η Μαρίνα Αδαμοπούλου-Μακρή είναι από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες στο ελληνικό τραγούδι. Άλλοτε με έναν -καλώς εννοούμενο- “τσαμπουκά”, άλλοτε με τρυφερή ευαισθησία ερμηνεύει τα τραγούδια της. Το 1970 απέσπασε με το άσμα “Οι αριθμοί” το βραβείο των δημοσιογράφων για το καλύτερο τραγούδι και την καλύτερη πρώτη εμφάνιση τραγουδίστριας. Έκτοτε την είδαμε σε αρκετές ταινίες χάρη στη βοήθεια του Γιώργου Κατσαρού (συνθέτης GRE 74, *82), ενώ στη δισκογραφία η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, συχνά με την υπογραφή του Γιώργου Ρωμανού: Νά’μουν αητός, Το αγόρι (καλησπέρα), Ατέλειωτα που ξέρεις ν’ αγαπιέσαι, Γεια σου, σ’ευχαριστώ, Η αγάπη μου έφυγε, Η χώρα των τρελών, Αντιγόνη, Αν τύχει να περάσετε απο κει, Μη με κοιτάς, Ή εσύ, ή εγώ, Sex and politics, Ο κούκλος, Το αγόρι (Killing me softly) και τόσα άλλα. Το 1994 κυκλοφόρησε ένα CD με κάποιες από τις επιτυχίες της.

Ένα σύντομο βιογραφικό 

Τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαρίνα (Μακρή), που συντροφεύει τις αναμνήσεις μας με τις αξέχαστες επιτυχίες της, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Απόφοιτος Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Η καλλιτεχνική της καριέρα ξεκίνησε το 1967 και συνεχίστηκε με ζωντανές επιλεκτικές εμφανίσεις μέχρι το 2010. Συμμετείχε εκπροσωπώντας της Ελλάδα σε φεστιβάλ τραγουδιού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Βαρκελώνης στο οποίο κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης τραγουδίστριας, στο Διεθνές Φεστιβάλ GOLDEN ORPHEUS της Βουλγαρίας κατακτώντας το πρώτο βραβείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ YAMAHA FOUNDATION, στο Τόκιο, κερδίζοντας το βραβείο ερμηνείας και στο Διεθνές Φεστιβάλ τραγουδιού CODVALDOF στην Τσεχοσλοβακία, λαμβάνοντας το βραβείο ερμηνείας. Είναι Μέλος της F.I.D.O.F. (Federation International de Organization de Festival) ενώ το 2005 προσεκλήθη ως μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού στο Κάιρο εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Συμμετείχε σε ελληνικές ταινίες και σίριαλ ως τραγουδίστρια και ηθοποιός και συνεργάστηκε με μεγάλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Γιώργο Μαρίνο, τον Μίμη Πλέσσα, τη Μαρινέλλα, τον Γιάννη Πάριο, τη Δούκισσα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Στράτο Διονυσίου, τον Βλάσση Μπονάτσο, την Κάτια Δανδουλάκη, τον Ντέμη Ρούσσο, τον Νίκο Φώσκολο στο σίριαλ «ΛΑΜΨΗ» στον ΑΝΤ1 και στο «ΧΑΤΖΗΜΑΝΟΥΗΛ» του Γιάννη Σμαραγδή στην ΕΡΤ.

Το 1991 εμπνεύστηκε και οργάνωσε επί 12 χρόνια την έκθεση MUSIC-VISION-MEDIA (MVM) που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ εξελέγη επί δύο θητείες στο Δ.Σ. της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος «ΕΤΕ». Είναι μέλος του συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και ήταν Εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στις Διεθνείς Δημόσιες Σχέσεις και στους Παραολυμπιακούς της ίδιας χρονιάς.

Πηγή για το βιογραφικό σημείωμα: cosmopoliti.com

Το νέο της τραγούδι

Αφού ευχηθούμε στη Μαρίνα χρόνια πολλά (είναι σήμερα τα γενέθλιά της) να σας ενημερώσουμε για «Το σκηνικό (Στιγμές)» Τους στίχους και τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Λιόλιος. Κυκλοφορεί ψηφιακά σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες από την «Καθρέφτης».

Η σχέση της Μαρίνας με τη Γιουροβίζιον

Στον εθνικό τελικό του 1987 επρόκειτο να πει το Τραγούδι της Νύχτας σε ντουέτο με τον Χρήστο Γιαννόπουλο (επιλογή 2002), αλλά το τραγούδι ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, διότι είχε ακουστεί πιο πριν σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ. Ο Χρήστος Γιαννόπουλος δήλωνε τότε ότι η καταγγελία πως είχε ακουστεί ένα χρόνο πριν σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό είχε γίνει από την αρχική ερμηνεύτρια του τραγουδιού (δεν την κατονομάζει), η οποία ήθελε οπωσδήποτε να πει εκείνη το τραγούδι. Το δυσάρεστο ήταν η ταχύτητα με την οποία η συνυποψήφιοί του μάζεψαν υπογραφές για να τον θέσουν και επίσημα εκτός τελικού… Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, η αρχική ερμηνεύτρια πρέπει να ήταν η Αφροδίτη Φρυδά.

Μπορείτε να δείτε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο koutipandoras.gr

Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε ένα χορταστικό αφιέρωμα στη Μαρίνα εδώ: