Διαρροές και αποκλεισμοί στους ελληνικούς τελικούς…

Διαρροές και αποκλεισμοί στους ελληνικούς τελικούς…

Χθες εξαιτίας της διαρροής του τραγουδιού This is love, πολλοί φαν καρδιοχτύπησαν -εντελώς άδικα- για το πιθανό (;) ενδεχόμενο να ακυρωθεί το τραγούδι που από πολλούς προβάλλεται ως φαβορί. Βεβαίως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον είναι ένας ο δημιουργός και μία η ερμηνεύτρια, άρα δεν τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού, θεμιτού ή αθέμιτου. Τι έχει γίνει όμως στο παρελθόν με ανάλογες περιπτώσεις;

Το πρώτο σκάνδαλο ανάγεται στο 1985, οπότε δεν υπήρχε φυσικά ίντερνετ, αλλά υπήρχαν άλλοι τρόποι: μια αναγνώστρια τηλεπεριοδικού διαβεβαίωσε ότι άκουσε το τραγούδι του Τάκη Μπινιάρη, Μοιάζουμε, στη μπουατ «Μαγιάρ» (απαγορευόταν η δημόσια ακρόαση, πριν από κάποια ημερομηνία). Η ΕΡΤ αμέσως έσπευσε να ακυρώσει (!) το τραγούδι. Εν τω μεταξύ και το αναπληρωματικό τραγούδι είχε ήδη ακουστεί δημόσια, αφού η Ελένη Δήμου το ερμήνευε κάθε βράδυ στο κέντρο που εμφανιζόταν. Ετοιμαζόταν λοιπόν το κανάλι να καλέσει εκ νέου την επιτροπή, για να γίνει νέα επιλογή. Κι ενώ τα περιθώρια στένευαν, για να υποβάλουν τραγούδι, ξαφνικά εμφανίστηκε επιστολή από το κανάλι ότι έλαβε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον Τάκη Μπινιάρη και τη στιχουργό Μάρω Μπιζάνη ότι ούτε οι στίχοι, ούτε η μουσική είχαν ποτέ διαρρεύσει ή ακουστεί.

Δύο χρόνια μετά, το 1987, η γνωστή από τα ‘70΄ς Μαρίνα (Μαρίνα Αδαμοπούλου-Μακρή), επρόκειτο να πει το Τραγούδι της Νύχτας σε ντουέτο με τον Χρήστο Γιαννόπουλο (επιλογή 2002), αλλά το τραγούδι ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, διότι είχε ακουστεί πιο πριν σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ. Όσο για το αποκλεισθέν Τραγούδι της Νύχτας, ο Χρήστος Γιαννόπουλος δήλωνε τότε ότι η καταγγελία πως είχε ακουστεί ένα χρόνο πριν σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό είχε γίνει από την αρχική ερμηνεύτρια του τραγουδιού (δεν την κατονομάζει), η οποία ήθελε οπωσδήποτε να πει εκείνη το τραγούδι. Το δυσάρεστο ήταν η ταχύτητα με την οποία οι συνυποψήφιοί του μάζεψαν υπογραφές, για να τον θέσουν και επίσημα εκτός τελικού…

Το 2005 “άστραψε και βρόντηξε” ο Κώστας Μπίγαλης, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των φαν του διαγωνισμού (τους αποκάλεσε «καραγκιοζάκια»), όταν το oikotimes αποκάλυψε πως η συμμετοχή του The light in our soul, που επρόκειτο να δοθεί στην Έλενα Παπαρίζου, είχε ήδη κυκλοφορήσει στη Γερμανία, με τη φωνή της Μιρέλλας Φραγκοπούλου. Η ακύρωσή του από την ΕΡΤ ήταν ακαριαία.

Το 2007 σκάνδαλο ξέσπασε με τις υπόνοιες για διαρροή των αποτελεσμάτων της επιτροπής σε άσχετα άτομα και, κυρίως, με την αλλαγή της βαθμολογίας της υπέρ του Σαρμπέλ (τον οποίο ψήφιζε από την αρχή μόνο η Ελεονώρα Μέλετη), όταν στο ειδικό μόνιτορ, που έδειχνε κάθε λεπτό την πορεία της τηλεψηφοφορίας, διαπίστωσε η επιτροπή το σαρωτικό προβάδισμα του έναντι των υπόλοιπων δύο.

Το 2008, δύο μέρες πριν από την επίσημη παρουσίαση των βιντεοσκοπημένων τραγουδιών σε ειδική συνέντευξη Τύπου, τα τραγούδια της Καλομοίρας και του Κώστα Μαρτάκη κυκλοφόρησαν στα Μ.Μ.Ε., με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι το τραγούδι της Χρύσπας βρέθηκε σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν είχε τον ίδιο χρόνο, για να αγαπηθεί από το κοινό. Τα τραγούδια δεν ακυρώθηκαν και η Χρύσπα τελικά ήρθε 3η και τελευταία…

Tο 2010, με το που ανακοινώθηκαν τα τραγούδια του τελικού, έγινε γνωστό πως το τραγούδι της Κατερίνας Αυγουστάκη κυκλοφορεί στο Youtube σε remix, μια αποκάλυψη που έγινε από Βελγικό site. Η ΕΡΤ, μετά από πιέσεις από τις δισκογραφικές εταιρίες των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων, αποφάσισε να ακυρώσει το τραγούδι. Λίγες μέρες μετά διέρρευσε στο διαδίκτυο και το τραγούδι της Ελευθερίας Ελευθερίου. Χαρακτηρίζοντας την επιλογή ως «καταραμένη», το Oikotimes έσπευσε να ζητήσει την ακύρωσή της. Την ημέρα εκείνη λόγω γενικής απεργίας, η ΕΡΤ είχε «κατεβάσει ρολά», την επομένη όμως ανακοινώθηκε επίσημα η ακύρωση. Στις 26/2 από το newsit.gr ανακοινώθηκε μία στροφή από κάθε υποψήφιο τραγούδι. Το ίδιο site απείλησε την ΕΡΤ ότι, αν διαρρεύσει και άλλο τραγούδι, τότε θα τα «βγάλει» όλα στο διαδίκτυο, οπότε, ή θα πρέπει να ακυρωθούν όλα, ή να συμπεριληφθούν και τα ήδη ακυρωθέντα στον τελικό. Το κρατικό κανάλι το ίδιο απόγευμα έκανε έκτακτη σύσκεψη και συμφώνησαν να κρατήσουν «στάση αναμονής», υπό την έντονη φημολογία ότι τις επόμενες ώρες θα διαρρεύσει το τραγούδι και του Αλκαίου και των Second Skin. Τελικά, υπό την απειλή της πλήρους καταστροφής, το κανάλι ανάρτησε το ίδιο βράδυ τα τραγούδια στον διαδικτυακό του τόπο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.