Επίδοξες χώρες: Κοσσυφοπέδιο

Estimated read time 1 min read

Η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου (Kosovo), της τελευταίας υποψήφιας χώρας που θα εξετάσουμε, είναι ιδιαίτερη, καθότι, από τότε που αποσχίστηκε μονομερώς από τη Σερβία, τον Φεβρουάριο του 2008, έχει αναγνωριστεί μόνο από 108 κράτη και δεν αποτελεί πλήρες μέλος του ΟΗΕ (κατέχει μερική αναγνώριση, όπως και η Παλαιστίνη). Κάποιες από τις χώρες που συμμετέχουν στη Γιουροβίζιον και δεν αποδέχονται την ύπαρξή του ως κράτους είναι η Ρωσία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και –φυσικά- η Σερβία.

Η δημόσια τηλεόρασή του (RTK) είχε κάνει αίτηση στην EBU το 2008, με στόχο να μπει στο διαγωνισμό το 2009, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει δεκτή, ακριβώς επειδή δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Μεταδίδει, ωστόσο τον διαγωνισμό, ενώ το 2011 της επετράπη να στείλει συμμετοχή στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον για νέους χορευτές. Επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το τότε κανάλι, RTV Priština (TV PR), συμμετείχε στις επιλογές, με τραγούδια άλλοτε στα σερβοκροατικά, άλλοτε στα αλβανικά, χωρίς να καταφέρει ποτέ να κερδίσει. Ωστόσο, είχε την τιμή να διοργανώσει την επιλογή (Jugovizija) του 1986. Για πρώτη φορά, λοιπόν, διαγωνίστηκε το 1973, με δύο τραγούδια, το “E vetmja dashuri” με τη Nexmija Pagarusha και το “Ushton mali” με τη Ljiljana Cavoli και για τελευταία το 1991, με το “Šta će nebo reći”, ερμηνευμένο από τη Milica Milisavljević-Dugalić.

https://www.youtube.com/watch?v=NROHQtVOHTc

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι καλλιτέχνες του διοχετεύτηκαν στις επιλογές της Σερβίας και της Αλβανίας, ανάλογα με τη μητρική τους γλώσσα. Εάν κάποια στιγμή επιτραπεί η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου, ο εθνικός τελικός θα γίνει μέσω του ποπ σώου Akordet e Kοsovës, το οποίο δεν μεταδίδεται πια, αλλά θα επανέλθει στους δέκτες, για τον λόγο αυτό. Δεδομένου ότι το Κόσοβο εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» (μαζί με το μισό Fyrom και ένα μέρος της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Ηπείρου), θεωρούμε σίγουρο ότι θα ανταλλάσσει δωδεκάρια με τη γείτονα χώρα.

untitled (17)

Oι Σέρβοι θεωρούν ότι κέρδισαν με το «Molitva», για να μετριαστεί κάπως η απώλεια του Κοσόβου που είχε ήδη δρομολογηθεί: «Μας έδωσαν τη Γιουροβίζιον, επειδή μας πήραν το Κόσοβο». Ειρήσθω εν παρόδω πως η ερμηνεία που δίνουν οι ανατολικές χώρες στο εν λόγω τραγούδι δεν είναι λεσβιακού περιεχομένου: θεωρούν πως οι πέντε ωραίες κυρίες είναι οι πέντε πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, εύρωστες πλέον, οι οποίες αγκαλιάζουν και προστατεύουν την «κακόμοιρη» και κατεστραμμένη από τον πόλεμο και τον διεθνή αποκλεισμό Σερβία, η οποία ξαναβγαίνει σιγά-σιγά στο προσκήνιο. Και το πιο τρομακτικό: οι Σέρβοι κέρδισαν μέσα στη Φινλανδία, πατρίδα του Martti Ahtisaari, πρώην Προέδρου της χώρας, νομπελίστα και διπλωμάτη του Ο.Η.Ε. που είχε αναλάβει προσωπικά το σχέδιο της απόσχισης του Κοσόβου (CSP: Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement ή –πιο απλά- Ahtisaari Plan). Τυχαίο; Δεν νομίζω…