Αναδρομή στον μήνα.. Απρίλιο για την Ελλάδα στη Eurovision

Αναδρομή στον μήνα.. Απρίλιο για την Ελλάδα στη Eurovision

Η πρώτη εβδομάδα του Απρίλη -στην ιστορία της Eurovision- έχει να επιδείξει εκτός από την πρώτη μας συμμετοχή με τη Μαρινέλλα και το ΄Κρασί Θάλασσα και τ αγόρι μου΄΄και άλλες δύο φορές τη χώρα μας να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις στον Ευρωπαικό αυτό διαγωνισμό τραγουδιού,για να κατακτήσει το πρώτο βραβείο.
Το 1976 και συγκεκριμένα στις 3 Απρίλη και στον 21ο διαγωνισμό τραγουδιού η Μαρίζα Κώχ πηγαίνει στη Χάγη της Ολλανδίας για να διαμαρτυρηθεί για την πρόσφατη κατοχή της Κύπρου με το ΄Παναγιά μου Παναγιά μου-ένα Ηπειρώτικο μοιρολόι -που έγραψε εκείνη σε στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη, και με την παρουσία 18 χωρών καταφέρνει να φθάσει έως την 13η θέση, με νικητές τους Βρετανούς Brotherhood of man με το Save your kisses from me.
Στην ιστορία έχουν μείνει παραλειπόμενα που μιλούν ότι η δική μας εκπρόσωπος τραγουδούσε μέσα στην αίθουσα με.. ΄αλεξίσφαιρο γιλέκο΄ μιας που υπήρχε η προειδοποίηση ότι κυκλοφορεί ‘εντός΄ ελεύθερος σκοπευτής καθώς και ότι ΄γείτονα ΄χώρα…διέκοψε την μετάδοση της ζωντανής βραδιάς την ώρα του Ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζοντας.. διαφημίσεις ΄ώ του θαύματος.
Το τραγούδι μας , και το μήνυμα που θέλησε να περάσει.δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την Ευρώπη -μιας που το θέμα της μαρτυρικής Κύπρου μένει χωρίς λύση και 41 χρόνια μετά-.

Στις 4 Απρίλη του 1981 είχαμε από την Ελλάδα μας ένα ΄Φεγγάρι Καλοκαιρινό΄ να ταξιδεύει έως το Δουβλίνο της Ιρλανδίας για τον 26ο διαγωνισμό και ανάμεσα σε 20 χώρες να φθάνει με το Γιάννη Δημητρά στην 8η θέση με τη σύνθεση των Δημητρά Γ.Νιάρχου Σ. σε στίχους Α.Δασκαλόπουλου-κερδίζοντας όμως από τους δημοσιογράφους το πρώτο βραβείο για την ΄αγαπημένη συμμετοχή της χρονιάς-και με χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το ΄κοντινό πλάνο΄ του σκηνοθέτη στο τριαντάφυλλο που βρισκόταν επάνω στο πιάνο που συνόδευε τον νεαρό τότε τραγουδιστή που προσπάθησε για τα καλύτερα. Νικήτρια και πάλι η Μεγάλη Βρετανία με το Making your mind up-Bucks Fizz.
Ενδεικτικά αναφέρουμε και την πρώτη συμμετοχή εκείνη τη χρονιά στο διαγωνισμό της Κύπρου με τη ΄Μόνικα΄ και το συγκρότημα Island που καταφέρνουν και σκαρφαλώνουν δύο θέσεις μπροστά από τη χώρα μας και την 6η θέση με την ΄γνωστή μετέπειτα τραγουδίστρια Αλέξια να συμμετέχει στο συγκρότημα.
https://www.youtube.com/watch?v=oCTwc-7jPL4
https://www.youtube.com/watch?v=VIHFirSNQ_s

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.