Δημήτρης Κοντόπουλος: ο συνθέτης-“μάγος” της Γιουροβίζιον

Δημήτρης Κοντόπουλος: ο συνθέτης-“μάγος” της Γιουροβίζιον

Οι περισσότεροι φαν άκουσαν με ανακούφιση ότι τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας ανέλαβε ο Δημήτρης Κοντόπουλος (γεννημένος το 1971), από τους λίγους, οι οποίοι κατάφεραν να “πιάσουν τον σφυγμό” του διαγωνισμού και να κάνουν την μία επιτυχία μετά την άλλη. Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θα δούμε την πορεία του στον διαγωνισμό.

Το 1998 τον συναντάμε ως συνθέτη του τραγουδιού “Σε νοσταλγώ” με τη Βιβέττα Κούρση (3ο), αλλά και ως παραγωγό του “Τίποτα” με την Ηρώ (Ηρώ Λεχουρίτη-2ο).

Το 2003 συνθέτει το “Μια στιγμή” με τον Γιάννη Βαρδή (2ο), ένα τραγούδι που έμεινε για 11 εβδομάδες στο #1. του ελληνικού chart

Το 2005 αρχίζει η πορεία του στη ρωσόφωνη αγορά. Με το “Shadows” που ερμήνευσε η Anastasia Stotskaya μετείχε στον ρωσικό τελικό (3ος).

Το 2006 στον εθνικό τελικό γράφει για την Άννα Βίσση το “Welcome to the party” (2o), με το οποίο άνοιξε ο ημιτελικός της Γιουροβίζιον του 2006 στην Αθήνα.

Το 2007 παραχωρεί το στούντιό του (και ενδεχομένως συμμετέχει στην παραγωγή, ίσως και τη σύνθεση-το όνομά του δεν αναφέρεται επίσημα πουθενά, ως συνθέτης εμφανίζεται ο Philipp Kirkorov) για το “Work your magic” με τον Dmitry Κoldun, που αποτελεί την καλύτερη θέση της Λευκορωσίας (6η). Φωνητικά στον δίσκο από τη Βικτώρια Χαλκίτη και τον Απόστολο Ψυχράμη. [#3 Ισπανίας, #34 Σουηδίας]

Το 2008 γράφει το “Always and Forever” που ήταν η συμμετοχή του Κώστα Μαρτάκη (2ος) στον ελληνικό τελικό. Το τραγούδι μπορεί να μην κέρδισε, αλλά σημείωσε πολύ μεγάλη ραδιοφωνική και εμπορική επιτυχία. Παράλληλα έκανε την παραγωγή (ίσως όχι μόνο αυτή-ως συνθέτης, πάντως, εμφανίζεται ο Philipp Kirkorov) στο “Shady Lady” με την Ani Lorak (Ουκρανία) που ήρθε 2η στη Γιουροβίζιον, σε στήσιμο Φωκά Ευαγγελινού, εγκαινιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της “Dream Team” στον διαγωνισμό, αν και, από τα υπονοούμενα της Μαρίας Μπακοδήμου καταλαβαίνουμε ότι ήταν πίσω και από το “Work your magic”. [#1 Ουκρανίας, #59 Σουηδίας]

To 2009 έγραψε και τα τρία υποψήφια τραγούδια για λογαριασμό του Σάκη Ρουβά, “Out of control”, “Right on time” και φυσικά το “This is our night”, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στον διαγωνισμό και καταλαμβάνοντας την 7η θέση (που θα ήταν 5η, αν δεν είχαν μπει ξανά οι επιτροπές). [#30 Σουηδίας, κυκλοφόρησε και στο Βέλγιο, μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο]

Το 2013 επιστρέφει δυναμικά με το “Hold me” και τον Farid Mammadov για το Αζερμπαϊτζάν (2ο), το οποίο συγκέντρωσε 10 δωδεκάρια και είναι η συμμετοχή της χώρας με τους περισσότερους βαθμούς (234). [#31 Βελγίου (Φλάνδρα), #73 Ελβετίας, # 92 Ολλανδίας]

Το 2014 συνυπογράφει μαζί με τον Philipp Kirkorov το “Shine” για τις Tolmachevy Sisters (7o) και τη Ρωσία.

Το 2016, αν και φαβορί, η Ρωσία κι ο Sergey Lazarev με το “You are the only one” καταλήγουν στην 3η θέση, ελέω επιτροπών. Ο συνθέτης συνυπογράφει το τραγούδι μαζί με τον Philipp Kirkorov. [#40 Αυστρίας, # 22 Βελγίου (Φλάνδρα), #17 Φινλανδίας (downloads), #53 Γαλλίας, #36 Ουγγαρίας, #18 Ρωσίας (Airplay), #71 Σκωτίας, #49 Ισπανίας, #34 Σουηδίας]

Το 2017 περιμένουμε “με κομμένη την ανάσα” να ακούσουμε τα τρία τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Demy στον ελληνικό τελικό.

Μην ξεχάσουμε να σας πούμε ότι το 2007 και το 2013 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στον ελληνικό τελικό, ενώ το 2014 μέλος της 5μελούς εθνικής επιτροπής της Ελλάδας.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει γράψει επιτυχίες, οι οποίες έχουν σαρώσει τα ελληνικά charts όπως τα: “Μείνε μαζί μου απόψε”, με την Ειρήνη Μερκούρη, το “Πάνω στην τρέλα μου” με τη Βανέσα Αδαμοπούλου, το “Εσένα μόνο” με την Καίτη Γαρμπή που ακούστηκε και διασκευάστηκε στην Τουρκία, το “Όλα σου γυρίζουν” με τον Σάκη Ρουβά και ακούστηκε πολύ στη Σερβία μέσω διασκευής, το “Και σε θέλω” που έγινε επιτυχία σε Βουλγαρία και Εσθονία, μέσω διασκευών. Πάλι με τον Σάκη Ρουβά κυκλοφορούν το “Σπάσε τον χρόνο”, το “Παράφορα” και το “Οι δυο μας”. Άλλες επιτυχίες: “Είναι στιγμές”, “Η αγάπη έρχεται στο τέλος” και ‘Τώρα επιζώ” με τον Αντώνη Ρέμο, “Κάνε να μη σ’αγαπήσω” με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, “Σε ένα τοίχο” με τους Χατζηγιάννη και Μηδενιστή, “Τόσες χιλιάδες καλοκαίρια” με την Demy, “Ήρωας” με την Έλενα Παπαρίζου, “Χάνω Εσένα” με την Δέσποινα Βανδή.

Έχει γράψει ακόμα για καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Γιαννιάς, η Άσπα Τσίνα, ο Σαρμπέλ, η Γλυκερία, η Πέγκυ Ζήνα, ο Γιώργος Τσαλίκης, οι Φίλοι για πάντα, η Ηρώ, η Αλέκα Κανελλίδου, η Ελένη Πέτα, ο Νίκος Μίχας, η Μαρία Έλενα Κυριάκου, η Αγγελική Ηλιάδη, ο Κώστας Δόξας, η Έλλη Κοκκίνου, η Τάμτα, η Σοφία Στρατή, ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, η Μαριάντα Πιερίδη, η Ευρυδίκη, οι C:Real, η Νάνσυ Αλεξιάδου, η Καλομοίρα, η Ελένη Φουρέιρα, ο Χρήστος Χολίδης, η Αποστολία Ζώη, η Τζούλια Αλεξανδράτου, η Βαλάντω Τρύφωνος, ακόμα και ο… Ηλίας Ψινάκης, πολλοί από τους οποίους εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον ή ήταν υποψήφιοι σε ελληνικές επιλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τραγούδι “Solnce” που έγραψε για το ομώνυμο άλμπουμ της Ani Lorak κέρδισε ένα Ρωσικό “Grammy” (Золотой граммофон/Zolotoi Gramofon-“Χρυσό Γραμμόφωνο”, είναι ο ακριβής όρος), όπως και το “You are the only one” με τον Sergey Lazarev. Ειρήσθω εν παρόδω, για ορισμένους λεπτολόγους φαν, πως και τα “Grammy Awards” παλιότερα λέγονταν “Gramophone Awards”…

Έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ, από τα οποία δύο έγιναν δις πλατινένια και τέσσερα πλατινένια, έχει γράψει δε τη μουσική για 13 ταινίες, 5 θεατρικά έργα, δύο τηλεοπτικές σειρές και τουλάχιστον 15 διαφημιστικά σποτ, με εκείνο της Lacta να κερδίζει τρία βραβεία στις Κάννες ως καλύτερη διαφήμιση της δεκαετίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.