Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά παράδοση, η Ιταλία επέλεξε τον εκπρόσωπο της στην Eurovision 2019 μέσα από το Sanremo festival 2019, το οποίο φέτος ήταν διαφοροποιημένο ως προς την κατάργηση της κατηγορίας των Νέων καλλιτεχνών και την εισαγωγή του Sanremo Giovani , το οποίο έκρινε δύο διαγωνιστικές θέσεις στο Sanremo festival. Εν τέλει μέσα από ένα σύνολο 24 συμμετοχών , νικητής και επόμενος εκπρόσωπος της Ιταλίας στον 64ο διαγωνισμό της Eurovision αναδείχθηκε ο Mahmood με το τραγούδι “Soldi”.
Λίγα λόγια για τoν Mahmood
O Mahmood (Alessandro Mahmood το πλήρες όνομα του), είναι γεννημένος το 1992 στο Μιλάνο από Αιγύπτιο πατέρα, ενώ η μητέρα του είναι από την Σαρδηνία. Έγινε γνωστός στην Ιταλία μετά την συμμετοχή του στο Ιταλικό X-Factor, ενώ συμμετείχε στο Sanremo Giovani το 2016 με το τραγούδι “Dimentica”. Το 2017 συνεργάστηκε με τους superstars Fabri Fibra and Michele Bravi. Ένα χρόνο μετά θα δουλέψει με τους Dardust πάνω στο επιτυχημένο single “Nero Bali” απ’τους Elodie και Michele Bravi (Platinum), ενώ συνέγραψε το νέο άλμπουμ “Atlantico” με τον Marco Mengoni το οποίο περιλαμβάνει το “Ηola” με τον Tom Walker, ενώ κυκλοφόρησε και το “Doppio Whisky” με τον αστέρα της ραπ Guè Pequeno. To 2018 o Mahmood κυκλοφορεί το πρώτο του EP Gioventù Bruciata με την Island Records, με παραγωγούς τους Ceri, MUUT και Katoo, το οποίο περιλαμβάνει το ντουέτο Anni ‘90, μια ακόμα συνεργασία με τον Fabri Fibra.
Τέλος του 2018 θα κερδίσει το Sanremo Giovani με το τραγούδι Gioventù Bruciata , νίκη που του έδωσε το δικαίωμα φέτος να διαγωνισθεί και να κερδίσει με το τραγούδι “Soldi” το Sanremo 2019 και να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Τελ Αβίβ.
Το τραγούδι “Soldi”
Το τραγούδι Soldi του Ιταλού εκπροσώπου Mahmood αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας με τους Dario “Dardust” Faini και Charlie Charles. Παράγεται από τους Faini και Charlie Charles, το τραγούδι γράφηκε από τον Mahmood και κυκλοφόρησε ως single στις 6 Φεβρουαρίου 2019.Περιλήφθηκε στο νέο του άλμπουμ με τίτλο Gioventù bruciata EP. Είναι κατά κύριο λόγο στα ιταλικά, με μία γραμμή στα αραβικά, καθιστώντας την τρίτη φορά που ένα τραγούδι της Eurovision διαθέτει την αραβική γλώσσα μετά τις συμμετοχές του Μαρόκου το 1980 και του Ισραήλ το 2009.
Το “Soldi” είναι ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι για την “μη συμβατική οικογένεια” του Mahmood. Οι στίχοι του εξερευνούν τη σχέση του καλλιτέχνη με τον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένειά του ενώ ήταν παιδί. Απεικονίζει έναν ψεύτικο, αντιφατικό και αναξιόπιστο πατέρα, του οποίου η κύρια προτεραιότητα είναι τα χρήματα αντί της δικής του οικογένειας. Ως εκ τούτου, το χρήμα αντιπροσωπεύεται ως μία από τις αιτίες για το τέλος μιας σχέσης πατέρα-γιου, σηματοδοτώντας μια ισχυρή απόκλιση από τα θέματα μουσικής παγίδευσης, που συνήθως απεικονίζει τα χρήματα ως απώτερο στόχο της ζωής. Ο Mahmood εξήγησε ότι οι στίχοι του τραγουδιού “προκαλούν μνήμη” και ότι “υπάρχει πολύ θυμός” σε αυτό. Οι στίχοι του αναπαράγουν μια σειρά διαφορετικών εικόνων, που συχνά χρησιμοποιούνται από τον Mahmood ως μεταφορές.
Money
Αραβικά, Ιταλικά
Soldi
Η Ιταλία στην Eurovision
Η Ιταλία έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 43 φορές από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Ήταν μία από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Η Ιταλία συμμετείχε συχνά στο διαγωνισμό μέχρι το 1997. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια απουσίας, η χώρα διαγωνίσθηκε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2011. Η Ιταλία κέρδισε το διαγωνισμό δύο φορές.
Το 1958, ο Domenico Modugno τερμάτισε τρίτος με το τραγούδι “Nel blu, dipinto di blu”. Μετaονομαζόμενο σε “Volare”, το τραγούδι έγινε ένα τεράστιο διεθνές χιτ, φτάνοντας στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ. Ο Emilio Pericoli τελείωσε επίσης τρίτος το 1963, πριν η Ιταλία κερδίσει για πρώτη φορά το 1964 με την Gigliola Cinquetti και το τραγούδι “Non ho l’età”. Η ίδια επέστρεψε στο διαγωνισμό το 1974 και τερμάτισε δεύτερη με το τραγούδι “Si”, χάνοντας από τους ABBA. Η Ιταλία τερμάτισε τρίτη το 1975 με τους Wess και Dori Ghezzi και το τραγούδι “Era”. Το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας από τη δεκαετία του 1980 ήταν ο Umberto Tozzi και ο Raf που τερμάτισαν τρίτοι το 1987.
Η δεύτερη νίκη της Ιταλίας στον διαγωνισμό ήρθε το 1990 με τον Toto Contugno και το τραγούδι “Insieme”: 1992″. Άλλα καλά αποτελέσματα της δεκαετίας του 1990 ήταν η Mia Martini το 1992 και η Jalisse το 1997, που τερμάτισαν και οι δύο στην τέταρτη θέση. Μετά το 1997, η Ιταλία αποσύρθηκε από τον ανταγωνισμό.
τις 31 Δεκεμβρίου 2010, η EBU ανακοίνωσε επισήμως ότι η Ιταλία θα επέστρεφε στο διαγωνισμό ως μέρος των “Big Five”, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως θα προκρινόταν στον τελικό του διαγωνισμού του 2011. Η επιστροφή της Ιταλίας στο διαγωνισμό αποδείχθηκε επιτυχημένη, με τον Raphael Gualazzi να τερματίζει δεύτερος.
Η Ιταλία έφτασε στην πρώτη δεκάδα σε πέντε από τους τελευταίους επτά διαγωνισμούς (2011-17). Το 2015, οι Il Volo κέρδισαν την τηλεψηφοφορία που έλαβε ψήφους από όλες τις χώρες, αλλά οι κριτικές επιτροπές την ψήφισαν στην έκτη θέση, καταλήγοντας στην τρίτη θέση συνολικά.
9/10 απο εμενα
Και από εμένα 9. Δε νομίζω ότι θα βγεί πρώτο, κάτι με τις επιτροπές που έχουν μια δυσανεξία, κάτι η Ολλανδία που φαντάζει μεγαλύτερο φαβορί.. ωστόσο όπως σχεδόν πάντα, ακόμη ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι για την ιταλία..
Δεν είναι κακό απλά πιστεύω ότι θα είναι η χειρότερα στημενη φωνητικά συμμετοχή εφέτος.
Μια χαρά τραγούδι, το οποιό βέβαια συγκρινόμενο με το Abbi Cura Di Me και το Cosa Ti Aspetti Da Me είναι απλώς… “οδοντόκρεμα”.
Χαρισματικός επί σκηνής ο Mahmood, δε λέω, αλλά λίγος φωνητικά.
#13/41
Καλή επιτυχία!
Η Ιταλία είναι από μόνη της ένα ολόκληρο, ξεχωριστό, κεφάλαιο στη γιουροβίζιον.
Από την επιστροφή της και μετά, μόνο το 2014 (κι αυτό λόγω κακού live) και το 2016 δε μπήκε στο τοπ 10 μου.
Θα ξεχώριζα επίσης το Non Ho L’Eta – 1964 (το οποίο μαζί με το L Oiseau et L’ Enfant -1977, και το Amar Pelos Dois τα θεωρώ τα κορυφαία νικητήρια τραγούδια στην ιστορία του διαγωνισμού), όπως επίσης και τις συμμετοχές τους το 1966, 1970, 1983, 1987, 1992 και 1997.
Tο άνοιγμα στο Σαν Ρέμο στο ιταλόφωνο hip hop. Μια χαρά τραγούδι για το ραδιόφωνο και τα ιταλικά charts, όμως το live του ήταν πολύ κατώτερο από άλλες συμμετοχές στο φεστιβάλ. Και αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του.
5ος στους 41 της λίστας μου μέχρι στιγμής. Η Ιταλία πάντα είναι “εγγύηση”.
*Tο άνοιγμα του Σαν Ρέμο
Πραγματικά μοντέρνο άκουσμα (όχι από αυτά που στέλνει η Σουηδία) που άνετα ακούς στο ράδιο του σήμερα. Με κουράζει λίγο η εμμονή στο κοινωνικό μήνυμα από την Ιταλία, δεύτερη χρονιά σερί, περισσότερο επειδή φέτος ο στίχος είναι αρκετά απλοϊκός σε σχέση με το θέμα. Παραμένω δύσπιστος ως προς το live (ακόμη).
8.5/10
Καλή επιτυχία!
Αγαπήμενο. Φρέσκο, μοντέρνο με δυνατούς στίχους και άκρως εθιστικό. Δεν ήταν ο νικητής μου στο Σαν Ρέμο αλλά αρκετές φετινές συμμετοχές του Σαν Ρέμο θα ήταν ψηλά στο τοπ μου στην φετινή Γιουροβίζιον. Θα ήθελα να δω ένα καλύτερο λάιβ και μια καλύτερη σκηνική παρουσία. Η Ιταλία πολύ συχνά στέλνει ωραίες συμμετοχές για τα γούστα μου αλλά σχεδόν πάντα δεν κάνει απολύτως τίποτα στην σκηνική παρουσία. Ό,τι κάνει το τραγούδι από μόνο του. Δεν με χαλάει αυτό ιδιαίτερα αλλά κάποια τραγούδια όπως το φετινό τα παίρνει να έχουν και κάτι καλό σκηνικά.
4/41 στο τοπ μου.
Υπάρχουν πιθανότητες νίκης αν η Ιταλία το θέλει, το κυνηγήσει και υποστηρίξει την συμμετοχή εντός και εκτός σκηνής. Μπορώ δηλαδή να φανταστώ το κομμάτι αυτό ως νικητήριο και δεν θα με χάλαγε καθόλου αλλά νομίζω ότι η Ιταλία αφήνει λίγο τα πράγματα στην τύχη τους και δεν κυνηγάει την νίκη με όλα τα μέσα.
Ενα ξεγυρισμένο 9ρι από μένα, γιατί έχει μια υπόγεια δυναμική που όσο περνά ο καιρός δυναμώνει!
Το πίστεψα απο την αρχή! Οι περισσότεροι που το εθαψαν το συνέκριναν με τα υπόλοιπα του San Remo και όχι μεμονωμένα ως τραγούδι-επιλογή για την ΕV. Και εκεί την πάτησαν! Γιατι το τραγουδι επικοινωνεί με το κοινό! Και ωραία μελωδία έχει και ρυθμό και σύγχρονο ήχο!
Το είχα ξαναγράψει, οτι αυτο το “αστειο” κλαπ-κλαπ με τα χεριά θα περάσει άνετα στο κοινό!
Στα στοιχήματα σκιζει, ειναι πολυ ψηλα ηδη, παραμένει σταθερα ψηλά, ο τυπάκος έχει φάτσα και στυλ…θα τα πάει περίφημα. Από τις αηδίες της Ισλανδίας και της Πορτογαλιας 1000 φορές καλύτερο!
Το αγαπώ. Μακάρι να κερδίσει. Και με Ολλανδία πάντως δεν θα παραπονεθώ.
Κρίμα που φέρθηκε έτσι ο πατέρας του φαίνεται το παιδί ποσο μίσος έχει μέσα του με αυτούς τους στίχους που περνάνε έμμεσα αυτό που έχουν να πουν. Δεν πρόκειται για ένα στημένο κοινωνικό μήνυμα αλλα για μια προσωπική ιστορία. 8/10 μόνο και μόνο επειδή απογοητευει λάιβ.
10/10!!!!!! ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!! Για μένα θα διεκδικήσει την νίκη μαζί με την Ολλανδία και την Κατερίνα μας
Για μενα το μοναδικό κομμάτι μαζί με Σλοβενία (και λίγο λιγότερο το δικό μας κι της Ολλανδιας) που θα μπορούσαν δισκογραφικά και εκτός Eurovision να κάνουν κάτι αξιόλογο. Πολύ έξυπνα στημένο, πολύ ωραίες εναλλαγές, πολύ ωραία «συνομιλία» με το κοινό. Ο Mahmood έχει ένα θέμα στα ζωντανά του αλλά τελευταία σε κάποιες ερμηνείες του έχει βελτιωθεί πολύ. Αν το έστηνε σωστά θα μπορούσε να κερδίσει ολόκληρο το διαγωνισμό – για την ώρα η Ιταλία μοιάζει να είναι με το ένα πόδι μέσα στο διαγωνισμό και με το ένα πόδι έξω, σαν να λέει ας σας δωσω λίγο ποιότητα αλλά δε με νοιάζει και πολύ ο διαγωνισμός σας. Μακάρι να το δουν ζεστά και μα το στήσουν έξυπνα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Mahmood έχει πολύ ωραία αισθητική και στο ντύσιμο του και στα βίντεο που κάνει και στις φωτογραφίσεις του και ας ελπίσουμε ότι θα μεταφέρει κάτι ανάλογο και πάνω στη σκηνή. Το αγαπημένο μου κομμάτι για φέτος μαζί με τη Σλοβενία – ίσως αγαπώ τη Σλοβενία μια υποψία παραπάνω.
Η Ιταλία έχει στείλει πολύ καλύτερα τραγούδια απο αυτό, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί πλασάρεται τόσο ψηλά φέτος. Εδώ δεν κέρδισε με το Grande Amore και θα κερδίσει με αυτό?
Συμφωνώ αν και εδώ που τα λέμε νομίζω υπάρχουν και άλλες χώρες (Αζερμπαιτζαν, Ρωσία, ίσως και Ελλάδα 2003 vs 2005) όπου τα τραγούδια που ήρθαν 2α, 3α έπρεπε να ήταν πρώτα και αυτά που νίκησαν να ήταν 2α,3α.
Το τραγούδι μου έγινε πιο συμπαθές αυτούς τους μήνες, αλλά οι αρχικές ενστάσεις παραμένουν:
1. Δεν μπορείς να κερδίζεις με 14% ψήφους στο televoting, γιατί η επιτροπή με την εμμονική βαθμολογία της ακυρώνει ουσιαστικά την απόφαση του κόσμου.
2. Δεν μπορώ την ένρινη φωνή του. Και δεν είναι καν ιδιαίτερα καλός τραγουδιστής στο live.
3. Όταν βλέπω μαντραχαλέους δύο μέτρα να κλαίγονται ακόμα “γιατί με άφησες, μπαμπά” μου γυρίζει το μάτι. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ωριμάζουν και να προχωρούν παρακάτω, και όχι να επικαλούνται μέχρι τα βαθιά γεράματα τις πράξεις άλλων για το πόσο στραβά πήγε η ζωή τους.