Τι σημαίνει η απουσία της Ρωσίας από τη Eurovision 2017;

Estimated read time 1 min read

Μετά από μήνες σεναρίων και έντονης φημολογίας, το δράμα τελείωσε και επίσημα χθες με την ανακοίνωση της δημόσιας τηλεόρασης της Ρωσίας, ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και την αδυναμία της EBU να εξασφαλίσει την παρουσία της Yulia Samoylova στο Κίεβο, αποσύρονται από το διαγωνισμό, τον οποίο μάλιστα και δεν θα μεταδώσουν. Είτε για σας αποσύρθηκε, είτε αναγκάστηκε να απέχει, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1999 που δεν θα έχουμε τη Ρωσία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τις συνέπειες της φετινής ρωσικής ευρωαπουσίας!

Οι συνέπειες για τη Ρωσία

Μετά τη φετινή αναγκαστική πλέον απουσία της Ρωσίας από τον τελικό, τον περσινό αποκλεισμό της Ελλάδας, την απόφαση της EBU για μη συμμετοχή της Ρουμανίας λόγω χρεών επίσης στην περσινή διοργάνωση, οι παλιές Big4 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), παραμένουν οι μοναδικές χώρες που είναι κάθε χρόνο στον τελικό, από τότε που ξεκίνησε το σύστημα των ημιτελικών το 2004. Όλες οι υπόλοιπες χώρες είτε έχουν αποκλειστεί κάποια φορά στην ιστορία τους, είτε απείχαν κάποιες χρονιές, είτε ξεκίνησαν να συμμετέχουν μετά το 2004.

Η Ρωσία παρά το γεγονός ότι δεν θα μεταδώσει φέτος το διαγωνισμό, δεν κινδυνεύει να αποκλειστεί από τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, αφού ο εν λόγω κανονισμός που απαιτούσε τη μετάδοση του διαγωνισμού για τη συμμετοχή την επόμενη χρονιά καταργήθηκε.

Ιστορικό χαμηλό για την τηλεθέαση;

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, με πληθυσμό περισσότερο από 140 εκατομμύρια. Πέρσι το διαγωνισμό παρακολούθησαν σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις 204 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η μη μετάδοση του φέτος όμως από το Channel 1, σημαίνει ότι τα 15 εκατομμύρια Ρώσων τηλεθεατών που παρακολούθησαν τη Eurovision 2016 θα χαθούν. Πτώση φυσικά θα έχει η τηλεθέαση και από τους Ρώσους της διασποράς, οι οποίοι δεν θα έχουν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν έναν διαγωνισμό που δεν συμμετέχει η χώρα τους. Μένει να δούμε σε ένα μήνα περίπου λοιπόν αν η φετινή τηλεθέαση θα σημειώσει ιστορικό χαμηλό για το διαγωνισμό της Eurovision, που τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, εξαιτίας φυσικά και των πολλών νέων χωρών που λαμβάνουν πλέον μέρος.

Αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης στο δεύτερο ημιτελικό

Πάμε τώρα στο πρακτικό μέρος. Αποσύροντας η Ρωσία τη συμμετοχή της, αφήνει το δεύτερο ημιτελικό με 18 χώρες. Εκτός αυτού και πάντα με βάση τη λογική, ελευθερώνει και ένα εισιτήριο για τον τελικό, αφού σύμφωνα με τα στοιχήματα, τα προγνωστικά, την προϊστορία και τη δυναμική της Ρωσίας, η πρόκριση της στον τελικό θεωρούνταν βέβαιη. Ποιος λοιπόν θα είναι ο τυχερός, που θα πάρει το δέκατο εισιτήριο του δεύτερου ημιτελικού, που ουσιαστικά θα είναι δώρο της Μόσχας, αφού σε περίπτωση συμμετοχής της Ρωσίας το πιθανότερο ήταν να μείνει εκτός; Θα το μάθουμε το βράδυ της 13ης Μαΐου, όταν και θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Που θα πάνε οι ψήφοι της Ρωσίας;

Το βασικό ερώτημα που πλανάται στα χείλη των fans μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Channel 1 και της EBU, είναι που θα πάνε πλέον οι ρωσικοί ψήφοι. Η Ρωσία μαζί με τη Σουηδία κατάφεραν να κυριαρχήσουν αυτή τη δεκαετία στο διαγωνισμό. Με πλασαρίσματα σχεδόν πάντα στο top5, η Ρωσία εξαιτίας φυσικά των προσεγμένων της συμμετοχών, αλλά και της μεγάλης ρωσικής διασποράς στην Ευρώπη βρίσκονταν πάντα ψηλά στην τηλεψηφοφορία, αλλά ενίοτε και στις επιτροπές.

Δεν αναμένεται οι Ρώσοι να ψηφίσουν στον ίδιο βαθμό που θα ψήφιζαν αν η Yulia Samoylova τελικά έδινε το παρών στο Κίεβο. Πάντως οι χώρες που θα ευνοηθούν περισσότερο από τη ψήφο της ρωσικής διασποράς με βάση πάντα τη λογική θα είναι η Λευκορωσία, η Αρμενία και η Βουλγαρία.

Η Λευκορωσία είναι η χώρα με τους στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία. Είναι η χώρα που έχει πριμοδοτήσει με τη μεγαλύτερη βαθμολογία τη μητέρα Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια και οι Λευκορώσοι θεωρούνται Ρώσοι από πολλούς, τόσο εντός όσο και εκτός Λευκορωσίας.

Η Αρμενία είναι άλλη μία χώρα που έχει σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας. Εκτός αυτού όμως η Artsvik είναι ήδη γνωστή στη Ρωσία, αφού συμμετείχε στο The Voice της Ρωσίας το 2013.

Τέλος, η Βουλγαρία φέτος εκπροσωπείται από τον 17χρονο Kristian Kostov, που ναι μεν είναι από Βούλγαρο πατέρα και Καζακστανή μητέρα, γεννήθηκε όμως στη Μόσχα, πήγε σχολείο εκεί και πέρασε και από το The Voice Kids της Ρωσίας, με coach μάλιστα το μοναδικό Ρώσο νικητή του διαγωνισμού, Dima Bylan!

Όλα αυτά βέβαια παραμένουν στο πεδίο της θεωρίας, αφού η πράξη μπορεί να είναι τελείως διαφορετική. Εσείς ποιον πιστεύετε ότι θα ευνοήσει η απουσία της Ρωσίας από το φετινό διαγωνισμό;

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Νίκος βολος

    Της χώρες αυτές ναι εμας παλι όχι γιατί χάνουμε βαθμούς απο Ρωσία που θα περνάμε σηγουρα λωγο Κοντόπουλου και φοκα

Comments are closed.