“Έφυγε” η εμβληματική Σάσα Μανέττα

“Έφυγε” η εμβληματική Σάσα Μανέττα

Μια πολυδιάστατη προσωπικότητα

Η Σάσα Μανέττα γεννήθηκε στη Νίκαια. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του διηγηματογράφου και ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση “Φωνάζει ο κλέφτης” του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο. Έπαιξε επιπροσθέτως σε τρεις ταινίες: Η μοίρα ενός αθώου (1965), Η πικραγαπημένη (1965) και Λιτανεία των ηρώων (1970). Το ασυνήθιστο επίθετό της προέρχεται από τους Σαρακηνούς κουρσάρους και σημαίνει «αυτός που έχει δεμένα τα χέρια με σχοινί». Κάποιος πειρατής απόγονός της φαίνεται πως ρίχτηκε στη θάλασσα, επιβίωσε κι έπειτα παντρεύτηκε τη μητέρα ή την αδελφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η βασική παρουσιάστρια της ΥΕΝΕΔ

Κατόπιν εξετάσεων προσλήφθηκε στην ΤΕΔ (μετέπειτα ΥΕΝΕΔ και αργότερα ΕΡΤ2) ως παρουσιάστρια, όπου βίωσε “στο πετσί της” τον ανταγωνισμό, ενώ αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών, συχνά αναλαμβάνοντας τον ρόλο της κειμενογράφου. Μαζί με τον Βασίλη Τσιβιλίκα (παρουσιαστής του ελληνικού εθνικού τελικού το 1979 και το 1980) παρουσίασαν – για πρώτη φορά – τηλεμαραθώνιο, εμπνεύσεως Νίκου Φραγκάκη, τα Χριστούγεννα του 1985, με τίτλο “Μαραθώνιος Αγάπης”, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τη μεσογειακή αναιμία. Εκεί μεταδόθηκε το τραγούδι “Αυτό είναι αγάπη”, το ελληνικό “We are the world”, σε μουσική Γιώργου Θεοδοσιάδη, με 28 κορυφαίους καλλιτέχνες (Στράτος Διονυσίου, Ελένη Βιτάλη, Ρίτα Σακελλαρίου, Μιχάλης Μενιδιάτης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δάκης, Δούκισσα, Γιώργος Γερολυμάτος, Δημήτρης Κοντολάζος, Λίτσα Διαμάντη, Άννα Βίσση, Κωνσταντίνα, Κατερίνα Στανίση, Θέμης Αδαμαντίδης, Λιζέττα Νικολάου, Λευτέρης Πανταζής, Νίκος Νομικός, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Λευτέρης Μυτιληναίος, Ηλίας Κλωναρίδης, Μαρίνα, Λάκης Χαλκιάς, Ζανέτ Καπούγια, Έλενα Ρώμεση, Τάσος Παπασταμάτης, Λυδία Σοφού, Γιάννης Ντουνιάς, Χριστίνα). Για πρώτη φορά ελληνικό ζωντανό πρόγραμμα κράτησε από τις 21.00 μέχρι τις 4.30 (τα Χριστούγεννα-α’ μέρος) και από τις 14.00 μέχρι τις 20.00 (ανήμερα Πρωτοχρονιάς-β’ μέρος), σημειώνοντας μάλιστα τηλεθέαση γύρω στο 65%.

Σασα Μανέτα – YouTube

Παράλληλη καριέρα

Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Συμμετείχε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, μάλιστα σε τρεις από αυτές απέσπασε Βραβείο: το 1979 με το ανατριχιαστικό “Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη Γη” με τη φωνή του Γιώργου Πολυχρονιάδη (Α’ Βραβείο), το 1981 με το “Μια Αγάπη σαν κι αυτή”, ερμηνευμένο από την Ελένη Δήμου (Α’ Βραβείο) και το 1987 με το “Κι όμως σ’ αγάπησα πολύ” με τον Σάκη Δάρρα (Γ’ Βραβείο). Τραγούδια της, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν σημαντικές επιτυχίες, ερμήνευσαν καλλιτέχνες όπως οι: Γιάννης Πουλόπουλος (“Φίλε έλα απόψε που πονάω”), Ρίτα Σακελλαρίου, Ελπίδα (“Άναψέ μου το φως”), Ρένα Πάντα, Πασχάλης (“Αχ και να μπορούσα”), Χριστιάνα (“Φώτα κι άλλα φώτα), Γιάννης Πάριος, Μαρίνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Δούκισσα, Κώστας Χατζής, Δάκης (“Όνειρα”, “Φιλοσόφησε”), Κώστας Καφάσης, Ελένη Ροδά, Τζένη Βάνου, Μανώλης Λιδάκης, Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και τόσοι ακόμα.

ΑΝ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΕ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΜΟΥΣ Γ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΣΤΙΧ Σ ΜΑΝΕΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1979 Α ΒΡΑΒΕΙΟ xvid – YouTube

Η πρώτη εκφώνηση

Σε συνέντευξη στην “Espresso” αναφορικά με την πρώτη της εμφάνιση στο γυαλί είπε: Δεν ξεχνιέται! Μόλις τελείωσε η εκφώνηση, τηλεφώνησα με λαχτάρα στη μητέρα μου. «Πώς ήμουν;» τη ρώτησα. «Δεν ξέρω, τηγάνιζα πατάτες» μου απάντησε αδιάφορα. «Είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκα. Κι εκείνη μου αντιγύρισε: «Μόλις έρθει ο πατέρας σου στο σπίτι θα γίνει συμβούλιο». Αυτό ήταν σοκ. Τον λόγο πήρε η μητέρα μου. «Κουκλίτσα μου, αν σε προσλάμβαναν σε πολυκατάστημα, στο τμήμα εσωρούχων και πουλούσες την πρώτη σου κιλότα, θα με έπαιρνες τηλέφωνο να μου το πεις; Ή θα σταματήσεις ή θα ηρεμήσεις» είπε κι εκεί συνήλθα.

ΣΑΣΑ ΜΑΝΕΤΤΑ – YouTube

ΣΤΟΥΝΤΙΟ “ΑΛΦΑ” – ΣΑΣΑ ΜΑΝΕΤΑ ( ΕΡΤ 2 – 1985 ) – YouTube

Η συγγραφική της δραστηριότητα

Έχει εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο “Ο άλλος δίδυμος” (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το “Μοναξιά είναι…”, με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα “Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν” (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα “”Με διαβατήριο το ψέμα” (εκδόσεις Εντύποις). Χόμπυ της υπήρξε και η ζωγραφική.

Πώς “έσβησαν τα φώτα” και άλλες πληροφορίες

Μία μέρα, καθώς παρουσίαζε το πρόγραμμα της ημέρας την έπιασε νευρικό γέλιο. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι τεχνικοί δεν έκοψαν τον ήχο, ακόμα και αφού είχε ολοκληρωθεί η μετάδοση. Δεν είδαμε ξανά την Σάσα Μανέττα στο ecran… Έζησε ένα ρομάντζο με τον Τόλη Βοσκόπουλο που δεν είχε συνέχεια, ενώ παντρεύτηκε μία φορά, για να κάνει το χατίρι στην ετοιμοθάνατη μητέρα της. Βίωσε την αχαριστία εκ μέρους πολλών καλλιτεχνών, τους οποίους ανέδειξε. Για τον λόγο αυτό διατήρησε επαφές μόνο με τον Τάκη Αντωνιάδη. Κάποια στιγμή, πριν από πολλά χρόνια, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά το ξεπέρασε. Πέθανε από άγνωστη -μέχρι στιγμής- αιτία.

Η Σάσα Μανέττα και η Γιουροβίζιον

Ψάχνοντας τα κιτάπια μας, βρήκαμε εμπλοκή της εκλεκτής Σάσας Μανέττα τρεις φορές: το 1980 ήταν στιχουργός του “Θυμήσου με” με τον Γιώργο Πολυχρονιάδη, το οποίο, αν και κατετάγη 8ο, έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την καταμέτρηση των ψήφων, όπου ενώ κέρδιζε ο Κώστας Τουρνάς, βρέθηκε να παίρνει το “εισιτήριο” η Άννα Βίσση, η ΕΡΤ τόνισε ότι “σε όλες τις διαδικασίες ήσαν παρόντες δύο εκπρόσωποι των δημιουργών, εν είδει εφορευτικής επιτροπής, η Σάσα Μανέττα και ο Πάνος Δράκος (σ.σ. στιχουργός στο τραγούδι του Τάκη Αντωνιάδη) και ότι την καταμέτρηση των ψήφων πραγματοποίησαν δύο ομάδες ανωτέρων στελεχών της ΕΡΤ, παρουσία των δύο αυτών εκπροσώπων”. Τέλος, το 1995 και το 1997 χρημάτισε μέλος της Α’βάθμιας κριτικής επιτροπής της ΕΡΤ.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ Γιώργος-Θυμίσου με.wmv – YouTube

Θα τη θυμόμαστε πάντα για το ήθος, την επιβλητική της παρουσία στην τηλεόραση και φυσικά τα υπέροχα τραγούδια της.

 Ακολουθούν μερικές συνεντεύξεις της εκλιπούσας, για περισσότερες πληροφορίες.

Η Σάσα Μανέτα στη Ναταλία Γερμανού – 1/8/15 – YouTube

Η Σάσα Μανέτα μοιράζεται αλήθειες ζωής (msn.com)

Η Σάσα Μανέτα στο “Πρωινό” – YouTube

 

 

 

 

7 σκέψεις για το ““Έφυγε” η εμβληματική Σάσα Μανέττα

  1. Ίσως η πιο εμβληματική όντως μορφή από τις τότε τηλεπαρουσιάστριες (μαζί με τη Νάκυ Αγάθου και την Κέλλυ Σακάκου).
    Καλό ταξίδι.

    1. Φαινόταν ωραίος τύπος, μαγκάκι- και ταυτόχρονα όμορφη γυναίκα στα νιάτα της. Και παρεμπιπτόντωςς έγραψε και πολύ ωραίους ερωτικούς στίχους. Κομμάτι των παιδικών μου τηλεοπτικών αναμνήσεων σίγουρα

    2. Ναι, νομίζω ότι αυτή η τριάδα ξεχωρίζει, για διαφορετικό λόγο η κάθε μία. Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσα χρόνια μετά, τις θυμόμαστε με νοσταλγία.

        1. Η οποίαν Μάριον Μπιτσόλα εξακολουθεί σε ένα πρόσφατο event που την είδα να είναι ωραιότατη! (Γερνάει πάρα πολύ όμορφα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.