Έφυγε από την ζωή η Μαριάννα Τόλη
Μια δυσάρεστη είδηση για τον κόσμο της Eurovision αλλά και την ελληνική μουσική γενικότερα έγινε γνωστή σήμερα, καθώς έφυγε από την ζωή, στα 66 της χρόνια, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαριάννα Τόλη. Την είδηση την έκανε γνωστή η στενή της φίλη και παρουσιάστρια Σεμίνα Διγενή μέσα από τον λογαριασμό της στο facebook. Η Ελλάδα χάνει για πρώτη φορά εκπρόσωπό της στη Γιουροβίζιον. Ο πρώτος Έλληνας γιούροσταρ που απεβίωσε ήταν ο Τζίμης Μακούλης (Αυστρία 1961).
Οι Έλληνες Eurofans θα θυμούνται για πάντα την συμμετοχή της Μαριάννας Τόλη στο τετραμελές σχήμα, το οποίο αποτελούσαν η ίδια, ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, η Μπέσυ Αργυράκη και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision του 1977 με το τραγούδι “Μάθημα Σολφέζ” του Γιώργου Χατζηνάσιου, κατακτώντας την 5η θέση, την υψηλότερη που κατείχε η χώρα μας μέχρι το 2001, καθιστώντας την συγκεκριμένη συμμετοχή σταθμό της ιστορίας της Ελλάδας στην Eurovision. Μάλιστα είχε σχεδιάσει τα κοστούμια και τη χορογραφία. Το 1979 ήταν επίσης υπεύθυνη για τη χορογραφία στη συμμετοχή “Σωκράτης” της Ελπίδας. Καρμικό; Το 1977 αντικατέστησε την Ελπίδα, στην οποία είχε προταθεί να συμμετάσχει στην τετράδα, αλλά προτίμησε να υποβάλει τραγούδι από μόνη της.
H καλλιτεχνική καριέρα της Μαριάννας Τόλη φυσικά δεν σταματάει στην Eurovision, καθώς είχε μια αξιομνημόνευτη πορεία στον χώρο της μουσικής και του θεάτρου. Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια, με πατέρα ναυτικό. Ασχολήθηκε με το κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Πολυάριθμες είναι οι συμμετοχές τις σε μιούζικαλ, όπως τα Άννυ, Ίρμα, Σικάγο, Sweet charity, ενώ υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Εβίτα, καθώς και σε αρκετές ταινίες όπως η Γλυκιά ζωή και Ρόδινα ακρογιάλια. Μετέφρασε παιδικά βιβλία και έγραψε στίχους για τις παραμυθένιες παραστάσεις της, οι οποίες ανέβασαν το παιδικό θέατρο σε άλλο επίπεδο. Αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά και λάτρευε να συνεργάζεται με αυτά. Σε μεγάλη ηλικία απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας.
Μεγάλη της ήταν η συνεισφορά στο παιδικό θέατρο καθώς ήταν διευθύντρια στο παιδικό στέκι του εθνικού θεάτρου την περίοδο 2001-2003. Tο 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams Η κυρία Στόουν, ενώ τελευταία της παράσταση στην οποία είχε αναλάβει την σκηνοθεσία ήταν Η Πεντάμορφη και το Τέρας. Έπαιξε στο παλιό σήριαλ της ΕΡΤ “Η μεγάλη παρέλαση”, καθώς και σε ένα επεισόδιο της σειράς “Παρά πέντε”, όπου υποδύθηκε μια δασκάλα μουσικής.
1ο της σινγκλ που σημείωσε επιτυχία το Ζητάς (είναι το “Viens-Viens” της Marie Laforêt), ενώ πρώτο (και μοναδικό) σόλο ολοκληρωμένο άλμπουμ το «Πάμε για δουλειά». Φυσικά συμμετείχε και στο άλμπουμ της τετράδας “Μάθημα Σολφέζ”. Μεταξύ 1967 και 1976 κυκλοφόρησε 6 single και Ep. Επιτυχίες της: “Μην επιμένεις”, “Πίνω στην υγειά”, “Η τελετή”, “Κάποτε οι χαρές μας”, “I love, I love, I love you”, “Τι τα θέλεις τώρα”. Έκανε εξαιρετικά φωνητικά στο “Αγκίστρι” και το “Εσύ κι εγώ”. Ως τότε είχε κάνει δύο περιοδείες και καμιά εμφάνιση σε νυχτερινό κέντρο. Πρωτοεμφανίστηκε σε εκπομπή του Γιώργου Κατσαρού. Επί δικτατορίας, αλλά και μετά, έκανε πολλές μουσικές εκπομπές και σώου κατά τις γιορτές, με κορυφαία το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο σώου στα τέλη του 1982.
Εποχή άφησαν οι διαφημίσεις της για την εταιρεία «Αιγαίον» (το “Μαριάννα, τι γίνεται στο Αιγαίο” ήταν slogan της εποχής) και τα καλλυντικά “Suzy Q” (με τη μουσική τους να αποτελεί διασκευή της επιτυχίας της “Πάμε για δουλειά”), αλλά και η 15μερη εκπομπή της «Μουσικές Μεταμφιέσεις» στην ΥΕΝΕΔ, με σκετσάκια και χορευτικά. Όπως αποκάλυψε αυτές τις μέρες ο σκηνοθέτης της εκπομπής Μεγακλής Βιντιάδης, οι δυο τους έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα. Είχε κάνει guest στην εκπομπή “Λαβύρινθος” το 1975, την οποία παρουσίαζαν η Μπέσσυ Αργυράκη και ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς (ναι, από τότε χτιζόταν η μετέπειτα συνεργασία!). Μαζί με τον Βασίλη Τσιβιλίκα (παρουσιαστή των εθνικών τελικών το 1979 και το 1980) παρουσίαζαν το τηλεπαιχνίδι κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, με τίτλο “Ο φίλος μας ο Κ.Ο.Κ.”. Έχει διασκευάσει στα Ελληνικά το “Eres tu” (Ισπανία 1973), με τίτλο “Είσαι εσύ”. Ήταν μια ολοκληρωμένη show-woman, πολύ πριν εμφανιστούν η Ρούλα Κορομηλά κι άλλες παρουσιάστριες του είδους στην ιδιωτική τηλεόραση.
Η Μαριάννα Τόλη ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις του Infe Greece το 2013, μαζί με τον Φίλιππο Κωνσταντίνο των ΟΝΕ, τον Γιάννη Μωραϊτη, την εκπρόσωπο της Ελλάδας το 1998 Διονυσία Καρόκη, τον Νεκτάριο Τυράκη και τον Sergey, χορευτή της Έλενας Παπαρίζου από το “Νumber Οne”.
Ως INFE Greece εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της αγαπημένης μας Μαριάννας Τόλη.
Ένας πραγματικά γλυκύτατος άνθρωπος δεν είναι πια κοντά μας. Μια γυναικα που τη θυμαμαι να ειναι παντα με το χαμογελο στα χειλη. Καλό παράδεισο κυρια Μαριαννα…ανήκω κ εγώ στα παιδάκια που σας αγάπησαν πολυ μέσα από όλες τις εκπομπές κ τα θεατρικά σας
Μεσουράνησε τη δεκαετία του ’70, την οποία σφράγισε με την έντονη και πολύπλευρη παρουσία της. Είχε αποσυρθεί για πολλά χρόνια, αλλά όταν επανήλθε έγινε η “καλή νεράιδα” των παιδιών, αντιμετωπίζοντας το παιδικό θέατρο όχι ως “αρπαχτή”, αλλά ως θεατρική παιδεία. Επίσης, κατέχει μια θέση στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, ως η πρώτη παρουσιάστρια σώου, η οποία δεν της έχει αναγνωριστεί, όπως της άξιζε. Έχει πάρει τα εύσημα η Ρούλα Κορομηλά, η οποία ούτε να τραγουδήσει μπορούσε, ούτε να χορέψει, όπως η Μαριάννα που ήταν ολοκληρωμένη ηθοποιός, τραγουδίστρια, σωουγούμαν, στιχουργός και παρουσιάστρια. R.I.P.
Μας λείπει ήδη η γλυκιά και φωτεινή παρουσία της. Ας αναπαυθεί η ψυχούλα της…