Η καλλιτέχνιδα. “Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά”
Η Ρένα (Ειρήνη) Πάντα ήταν κόρη του, επίσης τραγουδιστή, Αλέκου Πάντα (1925-1977), με σημαντική καριέρα (2ος στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης το 1960 με το “Θα κλέψω τριαντάφυλλα”). Στα 16 της χρόνια ξεκίνησε εμφανίσεις δίπλα σε σημαντικά ονόματα. Το καλοκαίρι του 1974 τραγούδησε στη Λευκωσία, όπου έζησε από κοντά την Τουρκική εισβολή. Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε πλάι στον πατέρα της στα καλύτερα ελληνικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου σπούδασε φωνητική και συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη Μαίρη Λίντα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε με καλλιτέχνες όπως: Γιάννης Πουλόπουλος, Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα, Ελένη Ροδά, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Άννα Βίσση και Γιάννης Πάριος, με τον οποίο υπήρξαν για χρόνια καλλιτεχνικό δίδυμο. “Έφυγε’ στα 63 της χρόνια…
Η δισκογραφία
Μεταξύ 1975 και 1990 ηχογράφησε τέσσερα σόλο άλμπουμ, καθώς και ακόμα τρία μαζί με άλλους καλλιτέχνες (με τους Κατσαρό, Λυμπερόπουλο, Μητροπάνο το πρώτο, Μηλιό, Μαλκότση, Σαλπέα το δεύτερο, Ελπίδα-GRE 79 και Πολυχρονιάδη -υποψήφιος το 1980 και το 1991 -το τρίτο). Μεταξύ 1962 και 1980 ηχογράφησε επίσης τέσσερα singles. Καταξιώθηκε κυρίως χάρη στις επιτυχίες που της έγραψαν ο Δώρος Γεωργιάδης και η Σώτια Τσώτου (οι δημιουργοί του “Σωκράτη-GRE 79): «Εγώ φορώ χρυσό σταυρό», «Αγάπα με για να υπάρχω» και «Υπεροψία και μοναξιά». Χάρη σε συνθέτες όπως ο Κώστας Τουρνάς (υποψήφιος το 1980), η Νινή Ζαχά, ο Σπύρος Βλασσόπουλος και ο Τάκης Καρνάτσος, εμπλούτισε το ρεπερτόριό της με επιτυχίες όπως: «Τα χέρια σου», «Ό,τι και να πεις» και «Τίποτα τίποτα». Έκανε δε φωνητικά στον πλατινένιο δίσκο του Γιάννη Πάριου “Εγώ κι εσύ”. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ντουέτο της 6χρονης τότε Ρένας με τον πατέρα της, Αλέκο στο “Πες μπαμπά”, το οποίο είχαν πει πρώτοι ως “Dis papa”, στα Γαλλικά, ο Georges Guétary (Λάμπρος Βορλόου-ο πρώτος Έλληνας που ήταν ποτέ υποψήφιος σε εθνικό τελικό, συγκεκριμένα σε εκείνον της Γαλλίας το 1960 και μάλιστα με τρία τραγούδια), μαζί με την κόρη του Hélène.
Η υποψηφιότητα στη Γιουροβίζιον
Το 1980, μια χρονιά-ορόσημο για τους εθνικούς τελικούς, αφενός γιατί προέκυψαν πολλές επιτυχίες, αφετέρου για τα σκάνδαλα που ταλάνισαν τον Τύπο για καιρό, η Ρένα Πάντα διαγωνίστηκε μαζί με τον Δάκη. Το ντουέτο τους “Μόνο εσύ” κατετάγη 9ο στα 10 τραγούδια, με 289 βαθμούς. Στο B-side του single φιγουράρει το τραγούδι “Πέθανε η αγάπη για μας”, ενώ ηχογράφησαν μαζί ακόμα δύο σουξέ, το “Τώρα θα μείνω (Ήρθα με το Βοριά)” και το “Κάθε όμορφο που πεθαίνει”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ηχογράφησε και το “Τίκι-Τακ, Τίκι-Τακ”, υποψήφιο στην ίδια επιλογή (6ο με 361 βαθμούς). Το demo του τραγουδιού, που είχε υποβληθεί στην ΕΡΤ, ερμήνευε – σύμφωνα με τις εφημερίδες – η Άννα Βίσση. Στον τελικό το είπε η Μίλλυ Καραλή, ενώ την επιτυχία καρπώθηκε τελικά η Ρένα Πάντα.
Οι δυσκολίες λόγω κρίσης
Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη το 2018, η Ρένα Πάντα είχε δηλώσει τα εξής: “Δεν έχω χρήματα, έχω να εργαστώ δέκα χρόνια και κάνω περιστασιακές δουλειές, τετράωρης απασχόλησης. Θα μου πείτε ότι πέρασα δόξες και πολλά λεφτά βρέθηκαν στα χέρια μου. Τότε ήμουν νέα, κι όλοι κάνουμε λάθη, πόσο πρέπει να τιμωρηθώ ακόμα… Κοιτάζω γύρω μου εδώ στο σπίτι τους χρυσούς δίσκους, τα εξώφυλλα και τις φωτογραφίες με τους διάσημους εκείνης της εποχής και κλαίω. Τότε ήταν ένα όνειρο. Τώρα όμως; Βλέπετε, δεν έχω οικογένεια, δεν παντρεύτηκα ποτέ και δεν απέκτησα παιδιά”. Δυστυχώς στα οικονομικά προβλήματα είχε προστεθεί και η άνιση μάχη της με την επάρατη νόσο. Ο Κώστας Βενετσάνος διοργάνωσε, για να την ενισχύσει, μία συναυλία, όπου συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες.
Η αναγγελία του θανάτου
Την είδηση του θανάτου της ερμηνεύτριας ανακοίνωσε μέσω Facebook ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας: “Ακόμα ένα δυσάρεστο… Λίγη ώρα πριν βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της η γλυκιά τραγουδίστρια των 70’80 Ρένα Πάντα….Δοκιμαζόταν τελευταία πολύ… Σε λίγο θα διοργανωνόταν εκ νέου συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα προς βοήθεια της.. Δεν προλάβαμε.. Ακόμα ένα θύμα της μεγάλης κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας..> Αντίο γλυκιά μας Ρένα“. Στη δεύτερη συναυλία συνδιοργανωτής θα ήταν ο ηθοποιός Σπύρος Θεοδόσης. Δεν πρόλαβαν… Ειρωνεία της τύχης: την Τρίτη, 11/11 προβλήθηκε η ταινία “Ευτυχώς τρελάθηκα”, στην οποία ο Αλέκος Πάντας παίζει, αλλά και τραγουδά μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη, το “Αυτό είναι στο δικό σου χέρι”…
Στα “αζήτητα”…
Η Ρένα Πάντα δεν είχε συγγενείς εν ζωή. Όπως έγινε γνωστό, έμεινε για πολλές μέρες στα ψυγεία του νεκροτομείο, μέχρι συνάδελφοί της καλλιτέχνες να συγκεντρώσουν το απαραίτητο χρηματικό ποσό, προκειμένου να κηδευτεί. Ο πρώτος που συνεισέφερε ήταν ο Δάκης…
https://www.youtube.com/watch?v=OXeMsZXlSp8
Η Ρένα Πάντα ήτανε ξαδέρφη μου; Ο πατέρας της Αλέκος Πάντας και ο πατέρας μου Δημήτρης Πάντας ήτανε αδέρφια! Η Ρένα όμως ποτέ δεν μας ζήτησε να τη βοηθήσουμε. Ζούσε μακριά μας.Ζω στο Σύδνεϊ και τώρα έμαθα αυτά που διάβασα και λυπήθηκα πολύ. Ο Θεός να τους Αναπαύσει. ΑΜΗΝ
Ειλικρινά λυπάμαι που το μάθατε από εμάς. Να ζήσετε να τη θυμάστε… Ήταν σπάνιας αξίας καλλιτέχνιδα.