Η Ιταλία έφθασε στο Κίεβο ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στο φετινό διαγωνισμό. Ο Francesco Gabbani και το Occidentali’s Karma είναι το μεγαλύτερο hit της Ιταλίας για το 2017, μετά τη νίκη του και στο Φεστιβάλ του Σανρέμο και η RAI δεν έκρυψε φέτος την επιθυμία της να διοργανώσει το διαγωνισμό την επόμενη χρονιά. Φυσικό είναι η απογοήτευση στα μέλη της ιταλικής αποστολής να είναι μεγάλη, ειδικά μετά την έκτη θέση που τελικά κατέλαβαν στο βαθμολογικό πίνακα. Ο Andrea Fabiano διευθυντής της RAI1 αποκαλύπτει τα σχέδια της Ιταλίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και ενώ πολλοί ίσως θα περίμεναν μετά και την φετινή τους αποτυχία (αν μπορεί να θεωρηθεί η έκτη θέση βέβαια αποτυχία), να ξενερώσουν, μάλλον το αντίθετο συνέβη!
Ο τρόπος που αντιμετώπισε αυτή τη χρονιά η RAI το διαγωνισμό δεν φαίνεται μόνο από τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης που σημείωσε (περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Ιταλοί, συντονίστηκαν έστω και για 1 λεπτό στο διαγωνισμό), αλλά και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο διευθυντής της RAI1 συνόδεψε την ιταλική συμμετοχή στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του μάλιστα χθες, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το τηλεοπτικό αποτέλεσμα της Eurovision στην Ιταλία, που έφερε τη RAI πρώτη στον πίνακα της τηλεθέασης, πάνω μάλιστα και από δημοφιλή talent shows που προβάλλονταν την ίδια ώρα. Ανέφερε ότι το ενδιαφέρον στην Ιταλία για το διαγωνισμό αναζωπυρώθηκε και ότι η RAI είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσει το διαγωνισμό. Μάλιστα είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μία μοναδική εμπειρία, ενώ αποκάλυψε ότι κάποιες πόλεις της Ιταλίας, είχαν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να φιλοξενήσουν το διαγωνισμό, σε περίπτωση νίκης του Gabbani. Η Μπολόνια ήταν μία από αυτές, όπως αποκάλυψε ο Andrea Fabiano. Άνθρωποι της RAI πάντως στο Κίεβο, σε συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, απέκλειαν τη Ρώμη σαν πιθανή διοργανώτρια πόλη και εκτός της Μπολόνια, μας είπαν ότι η Φλωρεντία και το Τορίνο ήταν οι άλλες δύο πιθανές πόλεις που θα φιλοξενούσαν τη Eurovision, αν φυσικά κέρδιζε το Occidentali’s Karma. Δυστυχώς δεν μας επέτρεψαν τότε να το δημοσιοποιήσουμε, τώρα όμως μπορούμε.
Ένα άλλο παρασκήνιο που αξίζει να σας αναφέρουμε είναι αυτό που συζητήθηκε αρκετά στο κέντρο τύπου τις τελευταίες ημέρες του διαγωνισμού. Η EBU στις συζητήσεις που είχε με την δημόσια τηλεόραση της Πορτογαλίας RTP και της Ιταλίας RAI για τα σχέδια τους όσο αφορά την επόμενη διοργάνωση σε ενδεχόμενη νίκη τους, υπήρξαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μεν RTP ανέφερε ότι θα ήθελε να διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό σε συνεργασία με τους Σουηδούς και Γερμανούς παραγωγούς που έχουν εμπλακεί σε όλους τους τελευταίους διαγωνισμούς, η δε RAI ανέφερε ότι θα ήταν μία εξ ολοκλήρου δική της παραγωγή. Το πόσο αυτό βάρυνε στην τελική ψηφοφορία, ειδικά ορισμένων κριτικών επιτροπών, κανείς δεν ξέρει και ίσως να μην μάθουμε και ποτέ.
Πάντως η όρεξη των Ιταλών άνοιξε για τα καλά και πλέον σύμφωνα με τον Fabiano θέλουν να εκσυγχρονίσουν και το δικό τους Φεστιβάλ του Σανρέμο, κατά τα πρότυπα της Eurovision. Τηλεοπτικά, τεχνολογικά αλλά και σε επίπεδο ερμηνειών επιθυμία του διευθυντή της RAI1 είναι το Φεστιβάλ του Σανρέμο, να φθάσει στο επίπεδο της Eurovision. Μάλιστα ο Andrea Fabiano, αποκάλυψε ότι είναι σε συζητήσεις με την πόλη του Σανρέμο, προκειμένου να μεταφερθεί το Φεστιβάλ σε έναν μεγαλύτερο χώρο. Το Teatro Ariston μπορεί να είναι ένα ιστορικό θέατρο, έχει χωρητικότητα όμως μόνο 2.000 θέσεων.
Η Gabbamania συνεχίζεται
Από την άλλη ο Francesco Gabbani εμφανίστηκε χθες το βράδυ στο δημοφιλές show της RAI, Che tempo che fa όπου φυσικά ερμήνευσε και το Occidentali’s Karma χωρίς το γορίλα αυτή τη φορά! Ο Francesco μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει και στο διαγωνισμό της Eurovision, μετά τις απανωτές νίκες του στο Φεστιβάλ του Σανρέμο και στις δύο κατηγορίες, συνεχίζει όμως ακλόνητος την ξέφρενη πορεία του, στα charts, στο youtube κλπ. Στην Ιταλία το album του Magellano που κυκλοφόρησε πριν 3 εβδομάδες, έχει γίνει ήδη 4 φορές πλατινένιο, ενώ ετοιμάζεται για τον καλοκαιρινή του περιοδεία.
Ο Francesco δήλωσε ικανοποιημένος από τα σχόλια και την αγάπη που εισέπραξε με την εμφάνιση του στο Κίεβο, ενώ ο παρουσιαστής του show Fabio Fazio τον ευχαρίστησε που κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο την ξεχασμένη Eurovision στην Ιταλία και να συγκεντρώσει όλους τους συμπατριώτες του μπροστά από τις τηλεοράσεις, το βράδυ του Σαββάτου. “Για μας είναι σαν να κέρδισες” χαρακτηριστικά του είπε.
Ο Francesco που είχε μαζί του και το βραβείο του καλύτερου τραγουδιού, που του απένειμαν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το διαγωνισμό (Marcel Bezencon award), ανέφερε ότι το σημαντικότερο για αυτόν ήταν ότι ένωσε τους Ιταλούς σε αυτή την προσπάθεια και ότι εξήγαγε την ιταλική μουσική στην Ευρώπη.
Δείτε την εμφάνιση του Francesco Gabbani στο show μετά το 17:48 ΕΔΩ.
H πορτογαλική τηλεόραση δήλωσε από την πρώτη στιγμή μετά τη νίκη της ότι θα διοργανώσει μια αποκλειστικά δική της παραγωγή χωρίς τη βοήθεια των σουηδών, οπότε μάλλον δεν ισχύει αυτό που γράφετε. Άλλωστε στις δύο πρόσφατες διοργανώσεις της Σουηδίας, η Πορτογαλία δεν συμμετείχε καν…
Χαίρομαι πάντως που η Ιταλία το βλέπει τόσο ζεστά. Όχι πως έχει καμία σημασία (θεωρώ ότι ο πορτογάλος ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού με την ερμηνεία του και θα κέρδιζε το βραβείο έτσι κι αλλιώς) αλλά πάντως η σειρά εμφάνισης της Ιταλίας δεν ήταν καθόλου ιδανική. Δυο θέσεις μετά τη Μολδαβία που είχε το δικό της χορευτικό trademark και viral σαξοφωνίστα αντί για πίθηκο και μία θέση μετά την Ουγγαρία, ακόμα μια μη αγγλοφωνή ανδρική συμμετοχή που τα πήγε πολύ καλά στο televote (και αυτό σίγουρα το γνώριζαν οι διοργανωτές από τον ημιτελικό).
Αυτό ακριβώς! Μετά τη νίκη της έγινε αυτή η δήλωση. Πριν τη νίκη της, ποιος ξέρει τι ακριβώς έλεγε με την EBU. Θα τα δούμε όλα αυτά του χρόνου. Οι τόσο πρώιμες δηλώσεις δεν εξασφαλίζουν τίποτα για του χρόνου και μπορεί να είναι για να διαψευστούν γρήγορα-γρήγορα αυτά που διέρρευσαν για να μην εκτεθούν.
Το γεγονός ότι δεν συμμετείχε η Πορτογαλία όταν έγινε ο διαγωνισμός στη Σουηδία, είναι εντελώς άσχετο με το εάν συμμετέχει η Σουηδία στην διοργάνωση του χρόνου.
Το ότι η σειρά εμφάνισης δεν ήταν θετική για την Ιταλία κάτι σημαίνει… Και ο Πορτογάλος δεν κέρδισε απλά με την ”ερμηνεία” του. Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι έπαιξε στο παρασκήνιο μεταξύ Πορτογαλίας και EBU. Αυτά εξάλλου γίνονται κάθε χρόνο. Δεν αρκεί μία καλή συμμετοχή για να κερδίσει μία χώρα.
To τρίλεπτο του πορτογάλου σταμάτησε το σύμπαν. Υπήρχε ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα, το καταλάβαινες αμέσως ότι θα κερδίσει. Ήταν και τυχερός γιατί δεν τον κατάπιε η μεγάλη σκηνή και σε αντιδιαστολή η τηλεοπτική σκηνοθεσία των πιο φιλόδοξων συμμετοχών ήταν παντελώς ανεπαρκής. Όλα τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι είχαν καμία σημασία.
Επειδή κάτι τέτοιο εισέπραξες εσύ και κάποιοι άλλοι, δεν σημαίνει ότι είναι και η πραγματικότητα. Αφήστε τις υπερβολές και δείτε την αλήθεια κατάματα όσο και εάν δεν σας αρέσει. Στην Eurovision δεν κερδίζει μία χώρα μόνο από τη συμμετοχή της. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που καθορίζουν την βαθμολογία και φυσικά τον νικητή.