Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF επέλεξε εσωτερικά τον Eliot για να εκπροσωπήσει το Βέλγιο στην Eurovision του 2019 με το τραγούδι “Wake Up”
Λίγα λόγια για τον Eliot
O Eliot Vassamillet, είναι ένας δεκαοχτάχρονος Βέλγος τραγουδιστής, γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου του 2000.
To 2018 συμμετείχε στον έβδομο κύκλο του Βελγικού Voice (έχοντας ως coach του τον διάσημο Γάλλο τραγουδιστή Slimane Nebchi) και έτσι κάνοντας τα πρώτα του τηλεοπτικά βήματα, κατάφερε να γίνει γνωστός στη χώρα του, τραγουδώντας για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά σε κόσμο. Παρόλο που κατάφερε να περάσει απ’ όλες τις auditions, τα battles και τα knockouts, ήταν ο πρώτος υποψήφιος που αποχώρησε από το πρώτο Live Show.
Παρά το γεγονός αυτό, ο Eliot αγαπήθηκε από το κοινό για το ταλέντο του, ενώ το ότι επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει τη χώρα του στον πιο δημοφιλή διαγωνισμό της Ευρώπης, μας λέει πολλά. Μετά από τη συμμετοχή του στο reality, ο νεαρός καλλιτέχνης πραγματοποίησε αρκετές συναυλίες σε διάφορες πόλεις του Βελγίου ενώ παράλληλα αυτή τη χρονιά τελειώνει και το Λύκειο.
O Pierre Dumoulin o oποίος στο παρελθόν είχε γράψει το τραγούδι της Blanche “City Lights” που εκπροσώπησε το Βέλγιο στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision το 2017, περιέγραψε τη στιγμή που είδε και άκουσε για πρώτη φορά τον Eliot ως κάτι το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό.
Τα λόγια του ήταν τα εξής : “Από την πρώτη στιγμή που είδα τον Eliot στα Blind Audition, ένιωσα ότι είχε αυτό το κάτι που αναζητώ στους καλλιτέχνες, την ευαισθησία και την ευθραυστότητα που είναι απαραίτητα για την μετάδοση των συναισθημάτων“
Λίγα λόγια για το τραγούδι “Wake Up”
O Pierre Dumoulin -για τον οποίο κάναμε αναφορά παραπάνω- κάλεσε στο σπίτι του τον νεαρό τραγουδιστή Eliot και τον έβαλε ν’ ακούσει το demo ενός τραγουδιού. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα εφόσον το τραγούδι δεν ήταν άλλο από το “Wake Up“.
Στον Eliot άρεσε πολύ το τραγούδι από το πρώτο κιόλας άκουσμα και μαζί με τον Pierre συζήτησαν γύρω από αυτό. Πρόκειται για ένα τραγούδι με πολύ θετικά μηνύματα που απευθύνεται κυρίως στους νέους τους οποίους καλεί να κινητοποιηθούν, ώστε να βελτιώσουν τον κόσμο μέσω της ειρήνης.
Έπειτα οι δύο καλλιτέχνες δούλεψαν μαζί πάνω στο κομμάτι, την παραγωγή του οποίου ανέλαβε εξολοκλήρου ο Pierre Dumoulin.
Το τραγούδι δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου του 2019 και βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση στα Βελγικά chart.
Το Βέλγιο θα διαγωνιστεί στο δεύτερο μισό μέρος του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2019 που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου. Παρακάτω μπορείτε ν’ ακούσετε τη φετινή συμμετοχή της χώρας
Στίχοι : Eliot Vassamillet & Pierre Dumoulin
I wake up every night, I can’t find anyone to pray
Somewhere in the light, Changing all up I’m afraid, on the side
Looking out for the lines to say Someone has the light Feeding our fire
I came to fight I came to fight over you
Don’t want your lies Don’t want your lies, I need truth
I came to fight I came to fight over you
No one will cry No one will cry if it’s true
I’ll wait for the sign, I can’t find anyone to stay
But there’s something in the light Saving our lives
Ι came to fight… if its true
And I can’t face you now No, I won’t break you down
If I can find you, I won’t hide you It’s not what I do
Το Βέλγιο στην Eurovision
Το Βέλγιο είναι μία από τις εφτά χώρες που συμμετείχαν στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision από την έναρξη του, που πραγματοποιήθηκε το 1956. 30 χρόνια μετά καταφέρνει για πρώτη φορά να κατακτήσει την 1η θέση το 1986, με την Sandra Kim και το τραγούδι “J’aime la vie“.
Η χώρα, με εξαίρεση την παρθενική της εμφάνιση, -οι θέσεις των δύο τραγουδιών της το 1956 δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα- έχει βρεθεί στην τελευταία θέση 8 φορές ενώ στις 2 από αυτές δεν ψηφίστηκε καθόλου από καμία χώρα, με αποτέλεσμα να τερματίσει όχι μόνο τελευταία αλλά και με σκορ μηδενικό.
Το 2003 με τους Urban Trad και το τραγούδι “Sanomi” έρχονται πολύ κοντά ως προς το να γευτούν μία δεύτερη νίκη, αφού για 2 μόλις πόντους διαφορά χάνουν από την Τουρκία και την Sertab Erener με το “Every way that I can“. Λόγω της επιτυχίας τους αυτής, κερδίζουν το εισιτήριο για τον Τελικό του 2004, τη χρονιά όπου μας συστήθηκαν οι ημιτελικοί δηλαδή.
Έκτοτε το Βέλγιο έχει κατορθώσει να περάσει στον Τελικό μονάχα 5 φορές ενώ έχει μείνει στον ημιτελικό συνολικά 9 φορές. Ανάμεσα στις αποτυχημένες προσπάθειες, ανήκει και η περσινή με την Sennek και το “A matter of time” παρόλο που οι επιτροπές κατέταξαν το τραγούδι στην 9η θέση.
Ψηφίστε παρακάτω στο Poll που ακολουθεί :
Φωνητικά δεν έχει καταφέρει ακόμα να με πείσει 100%.
Σαν άκουσμα όμως το τραγούδι μου αρέσει αρκετά.
#8/41
Το Βέλγιο είναι στο τοπ 10 μου συνεχώς από το 2015!!!
Αγαπημένη μου συμμετοχή ever, αυτή από το μακρινό 1968.
Και από τις πρόσφατες χρονιές, 2017 φυσικά!
Μου αρέσει η δραματική εισαγωγή αλλά στην πορεία χάνω το ενδιαφέρον μου και βρίσκω το ρεφρέν αρκετά “ξεθυμασμένο”. Επιπλέον αν κρίνω από την ηχογράφηση και το βίντεο δεν ξέρω κατά πόσο τα φωνητικά του μπορούν να πείσουν στο live αλλά και ο ίδιος μου φαίνεται άχρωμος ως παρουσία. Το Βέλγιο αναθέτει και πάλι στον συνθέτη του “City Lights” και σε ένα πιτσιρίκι από talent show και δεν είμαι σίγουρος ότι επειδή τους βγήκε με την Blanche αυτό θα συμβεί και τώρα.
23ος στους 41 της κατάταξης μου μέχρι στιγμής.
Η πρώτη μου εντύπωση δεν αλλάζει, τόσο το τραγούδι, όσο και ακόμα περισσότερο ο τραγουδιστής είναι αδύναμα. Δύσκολα θα περάσουν στον τελικό.
Το Βέλγιο φαίνεται ότι έχει αρχίσει και χάνει πάλι το νόημα.
Και εσύ το ίδιο, με τα σχόλιά σου.
Και κει που λες τι τραγουδάρα είναι αυτή, έρχεται αυτό το ξενέρωτο ρεφρέν και τα καταστρέφει όλα… Αν κρίνω από το γεγονός ότι αποχώρησε πρώτος από το talent show που τον ανέδειξε, οι προσδοκίες μου για χαρισματικότητα είναι μικρές. Από ότι διαβάζω φαίνεται να έχουν καταλάβει από τα περσινά τους λάθη και να επενδύουν στη σκηνική τους προσέγγιση από τώρα. Δε θα με ξαφνιάσει είτε περάσει Τελικό είτε όχι. Θα εξαρτηθεί από παράγοντες άγνωστους σε εμάς για την ώρα.
Η βαθμολογία μου, 7/10
Καλή επιτυχία!!!
Το αγαπώ. Εξαιρετική ενορχήστρωση ειδικά στα κουπλέ. Μου δίνει μια αίσθηση Vangelis. Είναι ένα τραγούδι που άκουσμα με το άκουσμα με κέρδισε περισσότερο και όχι τόσο από το πρώτο άκουσμα. Δεν ξέρω αν είναι για την σκηνή της γιουροβίζιον ή περισσότερο για να το ακούς στο αυτοκίνητο, στο mp3 player κτλ. Εννοώ ότι ίσως στην σκηνή της γιουροβίζιον να μην καταφέρει να μεταδώσει το αίσθημα του ταγουδιού ή να καπελωθεί από άλλες συμμετοχές.
8/41 στο τοπ μου και 4/17 στον πρώτο ημιτελικό.
Νομίζω ότι περνάει από τον 1ο ημιτελικό καθώς θεωρώ ότι λογικά θα είναι 5αδα στις επιτροπές. Αν ήταν στον 2ο ημιτελικό ίσως να δυσκολευόταν. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πως θα το στήσουν σκηνικά και πόσο καλός ή όχι θα είναι στο λάιβ.
Tί σχέση έχει, καλέ μου άνθρωπε, με τον Παπαθανασίου; Για τ’ όνομα του Θεού, τι λέει πια το στόμα σας εδώ μέσα;
Ακομα ενα 6/10
Το τραγούδι είναι από τα αγαπημένα μου. Ο ερμηνευτής πάλι αδύναμος φωνητικά. Καλό είναι ο κάθε μουσικός παραγωγός να επιλέγει πιο προσεκτικά το τραγουδιστή με τον οποίο θα συνεργαστεί. Αυτή η συνήθεια των Βέλγων( έμπειροι songwriters διαλέγουνε και ένα παιδί από το Voice, μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει η φωνή τους, παράβλεποντας όμως αν αυτά τα παιδιά μπορούν να σταθούν με αυτοπεποίθηση πάνω στην σκηνή) μόνο με τον Loic πέτυχε. Ούτε η Blanche ούτε η sennek , ήταν καλές στην σκηνή. Καλό είναι λοιπόν να διαλέγουν πιο προσεχτικά πιο νέο καλλιτέχνη θα αρπάξουν από το συγκεκριμένο μουσικό ριάλιτυ και να έχει όλο το πακέτο (αυτοπεποίθηση, φωνή, να είναι καλός/καλή περφομερ, να εχει την ικανότητα να γίνεται συμπαθείς σε κοινό και δημοσιογράφους, να έχει μεταδοτικότητα). Η νεττα πχ που είχε βγει από το rising star είχε φανεί από τα live του ριάλιτι ότι το είχε.
Πολύ ωραια κουπλε, απογοητευτικό αρχικά το ρεφρέν, που όμως τελικά μένει στο μυαλό. 7+/10 και 11/41 Μέχρι στιγμής, σε μια χρόνια με ποικιλία μεν, αδύναμη ποιοτικά δε τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου. Πιστεύω οτι θα περάσει, αν και είναι τοσο απρόβλεπτο το σύνολο των τραγουδιών του πρώτου ημιτελικού που δε θα ξαφνιαστω πολύ αν δε τα καταφέρει.
Δεν θα πω κάτι διαφορετικό. Ξεκινάει πολύ φιλόδοξα με τη μουσική και τα κουπλέ και όταν μπαίνει το ρεφρέν περιμένεις να σου δώσει κάτι και δεν στο δίνει. Κι ύστερα χάνεις το ενδιαφέρον σου και περιμένεις πότε θα τελειώσει. Με λίγα λόγια γίνεται βαρετό και φλατ. Παρ’ όλα αυτά 6/10 και 23/41.