Η πρώτη διδάξασα της Γιουροβίζιον εν Ελλάδι
Η πρώτη τηλεσχολιάστρια της Γιουροβίζιον στην Ελλάδα επί 17 συναπτά έτη, από το 1970, οπότε το ΕΙΡΤ (ο πρόγονος της ΕΡΤ) μετέδιδε τον διαγωνισμό μέσω ειδικού κυκλώματος που του είχε παράσχει ο ΟΤΕ, ήταν η Μακώ Γεωργιάδου (Μαρία-Κωνσταντίνα Γεωργιάδου, 1946-1992). Συνέχισε αδιάλειπτα μέχρι το 1986, οπότε αντικαταστάθηκε από τη Δάφνη Μπόκοτα, διότι ζήτησε 100.000 δραχμές για τα έξοδα του ταξιδιού ή για ένα φόρεμα, όπως έγραψαν κάποιοι κακόγλωσσοι δημοσιογράφοι (σημειώνουμε πως μέχρι το 1976 ο σχολιασμός γινόταν από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής, τα επόμενα χρόνια όμως ακολουθούσε και ο εκάστοτε σχολιαστής την ελληνική αποστολή). Η παρουσίασή της ήταν σεμνή, λιτή και απέριττη, χωρίς φανφάρες, όπως το απαιτούσε, εξάλλου, η εποχή.
Το 1978 ήταν μέλος της Α’ βάθμιας επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Το 1981 σχολιάστηκε από τον Τύπο πολύ θετικά η μετάδοσή της, κυρίως διότι ήταν η μόνη που δεν είχε βοηθό στο κουβούκλιο και τα έβγαλε πέρα μόνη της. Εγκωμιαστικά σχόλια εντοπίσαμε και για τη μετάδοση του 1985, ενώ το 1987 βρέθηκε πάλι στην Α’ βάθμια επιτροπή, αλλά με δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά.
Ένα μικρό βιογραφικό
Κόρη του μουσικοσυνθέτη και μαέστρου Αλέκου Γεωργιάδη (έγραψε – μεταξύ άλλων επιτυχιών – το “Παλιό κανόνι” που πήρε το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971), γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική και συγκεκριμένα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου τελείωσε το σχολείο, αλλά και σχολή δακτυλογραφίας. Μιλούσε άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά. Ήταν από τις πρώτες εκφωνήτριες που προσελήφθησαν στο ΕΙΡΤ, μαζί με την Κέλλυ Σακάκου και την Ρίτα Ασημακοπούλου. Παρουσίαζε κυρίως εκπομπές μουσικού και πολιτιστικού περιεχομένου (“Κυριακάτικα”, “Ποίησις και Μελωδίαι”). Η τελευταία ήταν μια εκπομπή του συνθέτη Γιώργου Γεωργιάδη-αγνοούμε αν πρόκειται για συγγένεια ή συνωνυμία, αλλά και την αναγγελία του καθημερινού προγράμματος του καναλιού.
Μετά τη Γιουροβίζιον, τι;
Από τον Νοέμβριο του 1986, δηλαδή μετά από την απομάκρυνσή της από τη Γιουροβίζιον, ανέλαβε το “Γραφείο Τηλεθεατή” στην ΕΡΤ1, όπου απευθύνονταν οι τηλεθεατές για παράπονα, υποδείξεις και παρατηρήσεις. Επιπλέον, από το 1985 έως το 1987 παρουσίασε το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ αλησμόνητη έχει μείνει η διαφήμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη Μακώ να φωνάζει: “Φωτιά στο δάσος!”. Σε μια άλλη περίσταση προλογίζει την μικρή τότε Άριελ Κωνσταντινίδη (υποψήφια το 1983) που απαγγέλει Αντώνη Σαμαράκη στο πλαίσιο της εκπομπής για τον εορτασμό των 40 χρόνων της “Unicef” τον Δεκέμβριο του 1986. Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 1992, χτυπημένη από τον καρκίνο. Η αναγγελία του θανάτου της έγινε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, συνοδευόμενη από ένα βίντεο, στο οποίο η Μακώ τραγουδούσε τα Κάλαντα των Χριστουγέννων, η δε “Ραδιοτηλεόραση” έγραψε: “Έφυγε ένας δικός μας άνθρωπος”.
https://www.youtube.com/watch?v=jxX8UPXPoz4
Ειδικές εκπομπές
Αξιόλογο ήταν το αφιέρωμα: «20 χρόνια Γιουροβίζιον: 1956-1976», σε επιμέλεια Σοφίας Μιχαλακέα, σκηνοθεσία Γιώργου Μίχου και παρουσίαση Μακώς Γεωργιάδου, που περιελάμβανε τα βραβεία, αλλά και το βίντεο-κλιπ του «Μάθημα Σολφέζ», για το οποίο οι προσδοκίες ήταν πάρα πολύ μεγάλες, αν κρίνει κανείς από τα λεγόμενα της παρουσιάστριας. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο, καθώς κι ένα πολύ σύντομο αφιέρωμα από το ελάχιστο υλικό που σώζεται.
Δείτε ακόμα ένα απόσπασμα από τον εθνικό τελικό του 1983, ο οποίος – ευτυχώς – βρέθηκε πριν από λίγα χρόνια. Ειρωνεία της τύχης: στον ίδιο τελικό προλόγισε τη Δάφνη Μπόκοτα, η οποία έμελλε να την αντικαταστήσει.