Γιουροπρόσωπα: 4. Κέλλυ Σακάκου (η παρουσιάστρια με το σκονάκι)

Γιουροπρόσωπα: 4. Κέλλυ Σακάκου (η παρουσιάστρια με το σκονάκι)

Αντί βιογραφικού

Η Κέλλυ Σακάκου ήθελε να γίνει φιλόλογος, άλλαξε όμως γνώμη και σπούδασε ηθοποιός (έπαιξε μάλιστα σε τέσσερεις ταινίες) και δημοσιογραφία. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Σπύρο Φασιανό, αδελφό του καταξιωμένου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Η μητέρα της την παρότρυνε να κάνει αίτηση στην ΕΡΤ, η οποία το 1970 ζητούσε ευπαρουσίαστες κοπέλες με ευφράδεια, σωστή άρθρωση και ξένες γλώσσες, για να παρουσιάζουν το πρόγραμμα. Αν και εκπρόθεσμη, δέχτηκαν την αίτησή της και την επέλεξαν μαζί με την Μακώ Γεωργιάδου και την Ρίτα Ασημακοπούλου ανάμεσα σε 800 περίπου υποψήφιες. Στην 30χρονη καριέρα της παρουσίασε διάφορες εκπομπές, ενημερωτικές και μουσικές, ενώ έκανε και δεύτερη καριέρα ως πανελίστα σε μεσημεριανές εκπομπές. Παράλληλα εργάστηκε στον Τύπο, το Ραδιόφωνο και τη Διαφήμιση. Κι επειδή εμείς τα λέμε όλα, ήταν η πρώτη επώνυμη που έκανε πλαστική στη μύτη, η οποία δυστυχώς θεωρήθηκε αποτυχημένη.

Η Γιουροβίζιον με τους εθνικούς παρουσιαστές

Το 1980 για μοναδική φορά στην ιστορία του διαγωνισμού κάθε χώρα είχε από έναν εθνικό παρουσιαστή, ο οποίος προλόγιζε το τραγούδι της χώρας του. Έβγαινε υπότιτλος με το όνομά του και τη χώρα του στα Ολλανδικά (ο διαγωνισμός έγινε στη Χάγη), ενώ πίσω το σκηνικό απεικόνιζε τουλίπες. Όσο μιλά, στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης εμφανίζονται φωτογραφίες και εικόνες από τον αντίστοιχο καλλιτέχνη.

Οι εθνικοί παρουσιαστές

Για την ιστορία, αυτοί οι παρουσιαστές ήταν οι εξής: Chris Lohner (AUS), Sebnem Savaşçi (TUR), Κέλλυ Σακάκου (GRE), Michèle Etzel (LUX), Bonzidi Mohamed (MAR), Beatrice Cori (ITA), Jørgen de Mylius (DEN-συγγραφέας βιβλίου για τις δανικές επιλογές, 11 φορές παρουσιαστής των Δανικών επιλογών και 19 φορές σχολιαστής), Ulf Elening (SWE), Lyliam Stambac (SWI), Heikki Haarmac (FIN), Åse Kleveland (NOR-το 1966 τραγούδησε και ήρθε 3η, το 1986 παρουσίασε και το 1996 προλόγισε τον διαγωνισμό ως Υπουργός Πολιτισμού), Carol Reider (GER- το όνομά της είναι το μόνο που δεν βγήκε σε λεζάντα), Noel Edmonds (UK), Eládio Clímaco (POR-γνωστός από τα «Παιχνίδια χωρίς σύνορα»), Marlous Fluitsma (NL), Evelyne Dhéliat (FRA), Thelma Mansfield (IRL), Maricruz Soriano (SPA), Arlette Vincent (BEL). Την ώρα που μιλούσαν, ο σχολιαστής (σχεδόν) κάθε χώρας σιωπούσε.

Κέλλυ Σακάκου 2

Η Κέλλυ χάνει τα λόγια της και βγάζει σκονάκι!

Η Κέλλυ Σακάκου, λοιπόν, είχε κληθεί να παρουσιάσει  τη συμμετοχή της Ελλάδας. Τα λόγια της ήταν: «Ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται πολλοί τουρίστες στην πατρίδα μου κάθε καλοκαίρι, το λένε ‘Ωτοστόπ’» και εκεί που πρέπει να ανακοινώσει τους συντελεστές, παθαίνει black-out και συμβουλεύεται το… σκονάκι της. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Άγγλου σχολιαστή, Terry Wogan: «Easy, girl, don’t panic!», στον οποίο μάλιστα φαίνεται να αρέσει πολύ το ελληνικό τραγούδι. Φυσικά από τον Τύπο σχολιάστηκε το τρακ της γλυκύτατης τηλεπαρουσιάστριας της ΕΡΤ: «Η ολιγόλεπτη εμφάνιση της Κέλλυς Σακάκου, απαράδεκτη ακόμα και για αναψυκτήριο της οδού Λένορμαν!».

Κέλλυ Σακάκου 4

Η Κέλλυ ενέπνευσε στίχους

Βρήκαμε, ωστόσο, πολύ χαριτωμένο ένα στιχούργημα, που υπογράφει «ο Δημοκρατικός» στη Βραδυνή (22/4): “Με ωτοστόπ επήγαμε /και τα φτερά τ’ ανοίγαμε / για πέταγμα μεγάλο. / Κι όταν στη Χάγη φτάσαμε / τον μπούσουλα τον χάσαμε / μας έφαγε η Μαγδάλω. / Πάντως εμείς αν χάσαμε / τους Τούρκους τους περάσαμε / το σβήσαμε το φέσι. / Τα πάντα μας εδώσαμε /και πήραμε, αφού ιδρώσαμε, / την 16η θέση. / Από το τρακ πεθάναμε /κι αν δεν πιστεύεις άκου / και τελευταίοι θα φτάναμε / κουράγιο αν δεν μας έδινε / η Κέλλυ η Σακάκου!”.

Κέλλυ Σακάκου 3

Άλλες σχέσεις με τη Γιουροβίζιον

Κι επειδή θα μας ρωτήσετε, ψάξαμε και βρήκαμε κι άλλες διασυνδέσεις της Κέλλυς Σακάκου με τον διαγωνισμό: μεταξύ 1985 και 1987 έδωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον, ενώ το 1992 ήταν μέλος στην Α’ βάθμια επιτροπή, η οποία επέλεξε την Κλεοπάτρα.

Απολαύστε όμως δύο βίντεο: αφενός ένα αφιέρωμα στη ζωή της γνωστής τηλεπαρουσιάστριας, αφετέρου το ενσταντανέ από τη Γιουροβίζιον του 1980 στο 15’57”.

Το τελευταίο αντίο…

Τον Ιανουάριο του 2017 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντας μεγάλο κενό στον ελληνικό τηλεοπτικό χώρο και τον πολιτισμό γενικότερα. Την αποχαιρέτησε πλήθος κόσμου και, φυσικά, οι θρυλικές παρουσιάστριες της ΕΡΤ, Ρίτα Ασημακοπούλου, Νάκυ Αγάθου και Ρένα Θεολογίδου, μεταξύ άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.