Η Δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, RTS, επέλεξε την συμμετοχή της μέσω του festival Beovizija 2018, ενός διαγωνισμού ο οποίος διεξήχθη τελευταία φορά το 2009. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπου επιτρέπονταν τραγούδια μόνο στην Σερβική γλώσσα ή στις άλλες επίσημες γλώσσες της Σερβίας, έλαβαν μέρος συνολικά 17 συμμετοχές και μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι Sanja Ilic & Balkanika με το τραγούδι Nova Deca, οι οποίοι κατέκτησαν την πρώτη θέση και στις επιτροπές και στην τηλεψηφοφορία.
O Sanja Ilic
Ο Sanja Ilic είναι γεννημένος στις 27 Μαρτίου 1951 στο Βελιγράδι, προέρχεται από μουσική οικογένεια καθώς και ο πατέρας του και ο αδελφός του είναι μουσικοσυνθέτες, ενώ ο ίδιος είναι ένας από τους πλέον γνωστούς συνθέτες της Σερβίας αλλά και γενικότερα των πρώην Γιουγκοσλαβικών χωρών. Ξεκίνησε την σύνθεση τραγουδιών σε ηλικία μόλις 12 ετών όταν ο τραγουδιστής Dragan Laković, ερμήνευσε μια σύνθεση του.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών, ο νεαρός τότε Sanja Ilic συνθέτει το τραγούδι Baj baj baj με το οποίο η Bisera Veletanlić θα προσπαθήσει να εκπροσωπήσει την ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία στην Eurovision 1976, χωρίς όμως επιτυχία καθώς κατατάχτηκε 3η στον εθνικό τελικό της χώρας. Ο Sanja Ilic θα καταφέρει να εκπροσωπήσει την Γιουγκοσλαβία ως συνθέτης το 1982 όπου η σύνθεση του Halo halo, ερμηνεύθηκε από το τριμελές γυναικείο συγκρότημα Aska, και κατέλαβε την 14η θέση ανάμεσα σε 18 συνολικά τραγούδια. Θα δοκιμάσει ξανά να εκπροσωπήσει την Γιουγκοσλαβία ως συνθέτης το 1984 με το τραγούδι Princeza, χωρίς όμως επιτυχία.
https://www.youtube.com/watch?v=cvcxKN7NlNI
Ο Sanja Ilic εκτός από συνθέτης, είναι και απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Ήταν επίσης μέλος σε αρκετά συγκροτήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπως οι Vragolani και οι San, ενώ ήταν επίσης ο συνθέτης του ύμνου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ερυθρού Αστέρα, μια από τις 2 πιο δημοφιλείς ομάδες της Σερβίας.
Οι Balkanika
Το 1998 ο Sanja Ilic μαζί με άλλους μουσικούς, ιδρύει το μουσικό σχήμα Balkanika του οποίου η πρώτη live εμφάνιση ήταν το 2000, και έκτοτε οι Balkanika έδωσαν αρκετές συναυλίες στην Σερβία, αλλά και σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ακόμα και στην Νότιο Κορέα. Σύμφωνα με τον Sanja Ilic, σκοπός των Balkanika είναι να η διατήρηση, η αναζωογόνηση, αλλά και ο εκμοντερνισμός της Σερβικής παραδοσιακής μουσικής που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα και το Βυζάντιο.
Οι Balkanika αποτελούνται από 11 μουσικούς συνολικά, λόγω όμως του περιορισμού της EBU στην σκηνή θα εμφανιστούν μόλις οι 6 από αυτούς. Εκτός από τον Sanja Ilic ο οποίος θα είναι στα πλήκτρα, επι σκηνής θα τον συνοδεύσουν ο Ljubomir Dimitrijević στο φλάουτο, ο Aleksandar Radulović στα κρουστά, ενώ το κομμάτι θα το ερμηνεύσουν η Nevena Stamenković, η Danica Krstić και ο Mladen Lukić.
Ο Mladen Lukić είναι 35 χρονών και είναι μέλος των Balkanika από το 2007, μόλις από το 2014 όμως τραγουδάει στο συγκρότημα, πέρα από τραγουδιστής παίζει και τρομπόνι ενώ έχει κερδίσει βραβεία σε αρκετά μουσικά φεστιβάλ. Η Nevena Stamenković αν και ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, τελικά την κέρδισε η αγάπη της για το παραδοσιακό Βαλκανικό τραγούδι και εντάχθηκε στο δυναμικό των Balkanika το 2009. H Danica Krstić είναι μόλις 23 χρονών, ήταν υποψήφια το 2015 να εκπροσωπήσει την Σερβία με το τραγούδι Suze za kraj, ήρθε όμως 2η πίσω από την Bojana Stamenov. Ο Ljubomir Dimitrijević το πιο μεγάλο σε ηλικία μέλος του συγκροτήματος και ένα από τα πιο παλιά καθώς είναι στην μπάντα από το 2000.
Το Nova Deca
To Nova Deca (μτφ. Νέα παιδιά) είναι ένα τραγούδι που εκφράζει την φιλοσοφία των Balkanika, καθώς συνδυάζει την Βαλκανική ethnic μουσική με μια πιο σύγχρονη ενορχήστρωση. Το τραγούδι είχε γραμμένο στην Σερβική γλώσσα, περιέχει όμως και φράσεις στην Τορλακική διάλεκτο, η οποία είναι μια σλαβική διάλεκτος που ομιλείται στην νοτιοανατολική Σερβία. Οι στίχοι εκφράζουν μια αισιοδοξία και μας προτρέπουν να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.
Δημιουργοί του τραγουδιού είναι ο ίδιος ο Sanja Ilic, μαζί με την σύζυγο του Tanja Ilić, καθώς επίσης και η Danica Krstajić και ο Darko Dimitrov. Ο τελευταίος είναι παραγωγός από την ΠΔΓΜ και έχει συνθέσει αρκετές συμμετοχές της γειτονικής μας χώρας (2006, 2013, 2014) καθώς και την συμμετοχή της Αλβανίας του 2015, ενώ συμμετέχει και φέτος στην σύνθεση της συμμετοχής της ΠΓΔΜ, Lost and found, με τους Eye Cue.
Η Σερβία στο διαγωνισμό της Eurovision
H Σερβία συμμετέχει ως ανεξάρτητο κράτος στον διαγωνισμό από το 2007, στο ντεμπούτο μάλιστα κατέκτησε και το μοναδικό της βραβείο μέχρι στιγμής με την Marija Šerifović και το Molitva, και παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, πλην βεβαίως της Ελβετίας που κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό Eurovision το 1956.
Η Σερβία φιλοξένησε τον διαγωνισμό του 2008 στην πρωτεύουσα της το Βελιγράδι, έχει συνολικά 10 συμμετοχές και μόλις μια απουσία (2014). Κατάφερε να βρεθεί στον τελικό 7 φορές, ενώ τις 3 φορές που έμεινε στους ημιτελικούς, έχασε την πρόκριση για μια θέση (10η το 2009, 11η το 2013 & το 2017). Πέραν του βραβείου της, έχει βρεθεί άλλες 3 φορές στην 10άδα, (6η το 2008, 3η το 2012, 10η το 2015).
Πριν την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της, συμμετείχε 2 φορές στον διαγωνισμό ως μέλος της ομοσπονδίας Σερβία-Μαυροβούνιο (2η το 2004 και 7η το 2005), ενώ από το 1961 μέχρι και το 1992 συμμετείχε ως μέλος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, μάλιστα 6 συμμετοχές της Γιουγκοσλαβίας προέρχονταν από την Σερβία. Η Γιουγκοσλαβία κέρδισε τον διαγωνισμό μια φορά το 1989.
Η Σερβία θα διαγωνιστεί στον 2ο ημιτελικό όπου θα εμφανιστεί στην 3η θέση. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι της:
Η βαθμολογία της συντακτικής ομάδας του InfeGreece:
Αργυρίου Γιάννης: 8
Κοντακιώτης Χρυσόστομος: 3
Κορυπάς Ανδρέας: 8
Κωστίκας Γιάννης: 5
Ματάμης Αποστόλης: 5
Μπαρμπούτης Πασχάλης: 8
Μπογιάννος Απόστολος: 6
Περβενάς Ανδρέας: 5
Πετράκη Αναστασία: 4
Σακκάς Νικόλαος: 3
Σαρκισιάν Τιγκράν: 6
Σιακαντάρης Σπύρος: 9
Τσεκούρας Γιώργος: 8
Φαρμάκας Δημήτρης: 6
Χαρπαντίδης Στέφανος: 4
Μ.Ο.: 5,87
Περίμενα πολύ περισσότερα από τη Σερβία.
Στη φετινή Beovizija υπήρχε ένα αριστούργημα, αλλά δυστυχώς…
#14/43.
Ειχαν καλυτερα να στειλουν αλλα μαλλον επελεξαν βασει ονοματος….
Τελος παντων!Στα του τραγουδιου…
Ενδιαφερον παντρεμα συγχρονης κι βαλκανικης μουσικης αλλα καπως αδυναμο σε σχεση με το δικο μας εγχειρημα η το περυσινο της Ουγγαριας(λατρεμενο origo!)
Σαν τραγουδι μου κανει κατι σε κακη απομιμηση της Βουλγαριας το 2007…
Μου αρεσαν στο λαιβ στο Ισραηλ κι αν βελτιωσουν το σκηνικο-ενδυματολογικο κομματι(αθλιοτατο στην εθνικη επιλογη-ειδικα τα φορεματα των γυναικων)θεωρω εχουν ελπιδες προκρισης-εστω κι οριακης….Εδω περυσι σε με αθλιο λαιβ κι πιο ανταγωνιστικο ημιτελικο ηρθαν ενα βημα πριν την προκριση…
Φετος με στηριξη απο Σλοβενια Μαυροβουνιο κι αλλες χωρες πρωην σοβιετικες μπορουν να τρυπωσουν οριακα στο τελικο(9η 10η θεση ημιτελικου)…Αν προκριθουν νομιζω θα πλασαριστουν χαμηλα στην 20αδα… 6/10
Οι Balkanika αντί να γράψουν κάτι που το ξέρουν καλά (παραδοσιακή σερβική μουσική) αποφάσισαν να γράψουν κάτι «για τη Eurovision». Το αποτέλεσμα είναι μια ξαναζεσταμένη εκδοχή του «Voda» με δέκα χρόνια καθυστέρηση…
4/10 από μένα και στην 28η θέση της λίστας μου για φέτος.
Τριτοκοσμικούλι και αηδιαστικούλι! Για τα πανηγυράκια! Βαθμούλης: 3
Χλιαρό. Θα μπορούσε και πολύ καλύτερα ! To beat είναι πολύ παρωχημένο, ωστόσο φωνητικά είναι άψογοι. Δε θα με χαλούσε στον Τελικό και σαφέστατα το προτιμώ από τις περισσότερες συμμετοχές του β ημιτελικού. Στον α’ ημιτελικό δε θα είχε καμία ελπίδα πρόκρισης ούτως ή άλλως!
Μέχρι στιγμής :
1. Νορβηγία 7/10
2. Σερβία 6/10
3. Ολλανδία 6/10
4. Δανία 6/10
5. Ρουμανία 5/10
6. Αυστραλία 5/10
7. Μολδαβία 3/10
8. Άγιος Μαρίνος 2/10
INFE :
1. Αυστραλία 7.80
2. Δανία 7.20
3. Νορβηγία 6.00
4. Ολλανδία 5.93
5. Σερβία 5.87
6. Μολδαβία 5.66
7. Ρουμανία 4.73
8. Άγιος Μαρίνος 4.13
Καταλαβαινω την προθεση αυτη της συμμετοχης αλλα στην υλοποιηση καπου χωλαινει η προσπαθεια. Του λειπει κατι για να απογειωθει, να ξεχωρισει, να τραβηξει το ενδιαφερον. Στα συν η γλωσσα και η αξιοπρεπης λαιβ αποδοση. Αν καταφερουν να το στησουν με ενδιαφεροντα τροπο στην σκηνη ισως κεντρισει περισσοτερο την προσοχη. 18/43 στο τοπ μου και βαθμος 7/10.