Μια αποκάλυψη-βόμβα
Όπως διαβάσαμε στο Lifo και τη στήλη του Άρη Δημοκίδη “Μικροπράγματα”, σαν σήμερα 8/11, των Ταξιαρχών, το 1990 ο Γιώργος Ζαμπέτας (1925-1992) παραχώρησε συνέντευξη στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ-2) και συγκεκριμένα στη Νίνα Ναχμία και την εκπομπή της “Αιφνίδια Επίσκεψη”. Ειρήσθω εν παρόδω πως η Νίνα Ναχμία είναι στιχούργος δύο υποψήφιων ελληνικών συμμετοχών (“Συναινετικό” με τον Χρήστο Γκάρτζο το 1988 που φημολογείτο ότι ήταν το φαβορί της επιτροπής και “Ταξίδι” με τον Γιάννη Δημητρά το 1990-3ο τελικά, μετά από επαναληπτική ψηφοφορία, καθώς είχαν ισοβαθμίσει δύο τραγούδια στη 2η θέση).
Μερικές επιτυχίες
Ο Γιώργος Ζαμπέτας διακρίθηκε σε διάφορα είδη τραγουδιού: ρεμπέτικο, λαϊκό, σατιρικό… Δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, πέρα από όσα ερμήνευσε ο ίδιος, έδωσε τραγούδια του σε καλλιτέχνες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Μανταλένα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ελένη Ροδά, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Πάνος Τζανετής, η Μπέμπα Μπλανς, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Χάρις Αλεξίου, η Ρία Κούρτη. Σταχυολογούμε μερικές από τις τεράστιες επιτυχίες του: Δημήτρη μου Δημήτρη μου, Θεσσαλονίκη, Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου, Θεσσαλονίκη, Μάλιστα κύριε, Μιας πεντάρας νιάτα, Ο αράπης, Ο πενηντάρης, Πατέρα κάτσε φρονιμα, Που πας χωρίς αγάπη, Που΄ σαι Θανάση, Σήκω χόρεψε συρτάκι, Τι γλυκο να σ’ αγαπούν, Χίλια περιστέρια.
Το ηχητικό ντοκουμέντο
Είναι η εποχή που η ποπ και το λαϊκο-ποπ εκθρονίζουν και παραγκωνίζουν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι και τους εκπροσώπους του. Ο Γιώργος Ζαμπέτας, λοιπόν, πικραμένος από το γεγονός αυτό, μίλησε ακόμα και για τη Γιουροβίζιον, στην οποία αδυνατούσαμε εκέινα τα χρόνια να διακριθούμε. Θεωρούσε πως μόνο με ένα καθαρόαιμο λαϊκό, ελληνικό τραγούδι θα ξεχώριζε η χώρα μας και όχι με ξενόφερτα ποπ ακούσματα στο πλαίσιο της εγχώριας ξενομανίας. Ο ίδιος δε ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει, αρκεί να του γινόταν ανάθεση. Ακολουθεί το απόσπασμα για τη Γιουροβίζιον, αλλά και η πλήρης συνέντευξη, με τις απόψεις του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, ο οποίος είχε έναν μοναδικό και αυθεντικό τρόπο να τις εκφράζει.
https://www.youtube.com/watch?v=mfFvOllftnk&ab_channel=%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82%CE%9F%CF%81%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82
+ There are no comments
Add yours