Eurovision 2024-Τελικός: σκέψεις, παραλειπόμενα, trivia (ανανεώνεται)

Eurovision 2024-Τελικός: σκέψεις, παραλειπόμενα, trivia (ανανεώνεται)

Με το άρθρο αυτό ολοκληρώνουμε μια σειρά δημοσιεύσεων για τη φετινή Γιουροβίζιον, γεμάτη στατιστικά, παρατηρήσεις, παραλειπόμενα, ακόμα και προσωπικές σκέψεις του γράφοντος, οι οποίες -ας το πούμε μία φορά ακόμα- δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις του INFE Greece. Κάναμε, λοιπόν, άρθρα με πληροφορίες πριν από τον διαγωνισμό, για τον Α’ Ημιτελικό και για τον Β’ Ημιτελικό. Επειδή, όσο περνούν οι μέρες, θα προστίθενται διάφορα στοιχεία, το άρθρο θα ανανεώνεται με ό,τι καταφέρουμε να συλλέξουμε ή να παρατηρήσουμε.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες

-Τα μέλη της ελληνικής κριτικής επιτροπής, η σύνθεση της οποίας αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της μετάδοσης είναι τα εξής: Αναστάσιος Ροδόπουλος, Παναγιώτης “Τάκης” Μπινιάρης (GRE 85), Γεωργία Φώτου (σεναριογράφος), Σταματίνα “Ματίνα” Κωστιανή (χορεύτρια / χορογράφος), Βασιλική “Βίκυ” Καρατζόγλου (τραγουδίστρια).

Ελβετία κερδίζει μετά από 36 χρονια, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δύο νικών χώρας (1988-2024). Πρωτη είναι η Αυστρία (1966-2014). Η Ισπανία έχει να βραβευτεί από το 1969, ενώ η Γαλλία από το 1977.

-Ειναι η 4η φορά από την εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος ψηφοφορίας (άθροιση επιτροπών κ televoting) που ο νικητής δεν κερδίζει την ψήφο του κοινου (2016, 2019, 2023, 2024). Μάλιστα η Ελβετία ήρθε μόλις 5η στο κοινό (4η στον ημιτελικό), όμως οι επιτροπές τής εξασφάλισαν τόσο πολύ “αέρα” (22 12άρια ήταν αυτά), ώστε να είναι αδύνατη κάθε είδους ανατροπή. Το ίδιο συνέβη πέρυσι με τη Loreen, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση του κοινού..

-Ειναι η πρώτη φορά που στην πρώτη τριαδα του televoting έχουν κ οι 3 χώρες πάνω από 300 πόντους.

-Είναι η τρίτη φορά που το κοινό δίνει μηδέν στο Ηνωμένο Βασίλειο (2003, 2021, 2024).

Nemo, στα λατινικά, σημαίνει “κανένας”. Οι γονείς του το επέλεξαν, για να μπορεί να γίνει όποιος θέλει, όταν μεγαλώσει.

-Τα τελευταία στοιχήματα έδιναν 50% πιθανότητα νίκης για την Κροατία, 20% για το Ισραήλ και 12% για την Ελβετία. Παλαιότερα στοιχήματα όμως μιλούσαν για νίκη της Ελβετίας… Συμπέρασμα: δεν είναι αξιόπιστα, ούτε πρέπει κανείς να στέκεται πολύ σε αυτά.

-Οι πρώτες 5 χώρες του televoting πήραν τη “μερίδα του λέοντος” των ψήφων. Απο τους 2.204 διαθέσιμους πόντους του televoting, οι πρώτες πέντε συγκέντρωσαν 1.420, αφήνοντας μόλις 784 για τις υπόλοιπες 20 χώρες.

-Είναι η πρώτη φορά από το 2013 που δεν βγαίνει τελευταία κάποια από τις BIG 5.

Ελλάδα τερμάτισε στην 11η θέση ακριβώς 50 χρόνια μετά από την πρώτη της 11η θέση το 1974, στην πρώτη της συμμετοχή… Άρα το σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μιλούσε για νίκη, επειδή στην 50η Γιουροβίζιον κέρδισε η Ελλάδα, ήταν απλά έωλο. Είναι πάντως η δεύτερη καλύτερη θέση μας στην τηλεψηφοφορία (8η) μετά από την 4η των Coza Μostra και του Αγάθωνα, πάλι στα “άγια χώματα” του Μάλμε!

-Σύμφωνα με κάποιο κανάλι, οι άνθρωποι της EBU αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πρόβας της Μαρίνας Σάττι πλησίασαν την ελληνική αποστολή και της συνέστησαν να μην κάνει μονοπλάνο την εμφάνιση, γιατί αφενός είναι σκοτεινό, αφετέρου δεν φαίνεται καλά το χορευτικό… Δεν εισακούστηκαν όμως…

Alessandra Mele, αν και είχε ανακοινωθεί, αρνήθηκε να δώσει τα αποτελέσματα της Νορβηγίας. Το ίδιο έκανε και ο Käärijä για λογαριασμό της Φινλανδίας, αλλά και η Nikkie de Jager για την Ολλανδία, η οποία αρνήθηκε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της επιτροπής, μετά από τον αναπάντεχο αποκλεισμό της. Επιπροσθέτως, η Loreen είχε δηλώσει πως σε περίπτωση νίκης του Ισραήλ, δεν θα έδινε εκείνη το βραβείο.

-Ανάμεσα στις απαγορευμένες σημαίες ήταν φυσικά αυτή της Παλαιστίνης, όπως επίσης εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της Ε.Ε., Μαργαρίτη Σχοινά), αλλά και των non-binary ατόμων. Το Nemo, παραβιάζοντας την απαγόρευση, την έφερε μαζί του στο green room. Η EBU περιορίστηκε να πει ότι θα επανεξετάσει το θέμα στην επόμενη Γιουροβίζιον.

-Το άλμπουμ του διαγωνισμού έχει ήδη μπει στο Τοπ 10 ένδεκα χωρών (#9 στην Ελλάδα) και το Τοπ 100 της Πολωνίας. Πολλά τραγούδια ήδη σαρώνουν στα charts διαφόρων χωρών.

-Ένας από τους δημιουργούς του νικητήριου τραγουδιού της Ελβετίας είναι Νορβηγός (Lasse Midtsian Nymann). Η Νορβηγία, στον αντίποδα, ήρθε τελευταία και μάλιστα είναι η δωδέκατη φορά που συμβαίνει αυτό. Η Linda Dale, επίσης συνδημιουργός, είναι Σουηδή. Δείτε αυτόν τον ενδιαφέροντα πίνακα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Κροατία κέρδισε για πρώτη φορά την τηλεψηφοφορία και πέτυχε την καλύτερή της θέση ως ανεξάρτητο κράτος. Είναι η πρώτη φορά που την κερδίζει Βαλκανική χώρα μετά το 2007 και τη Σερβία. Υπενθυμίζουμε ότι η Κροατία είχε διοργανώσει τη Γιουροβίζιον του 1990 στο Ζάγκρεμπ, ως ενωμένη Γιουγκοσλαβία, καθότι το συγκρότημα Riva προερχόταν από εκεί. 30.000 άνθρωποι υποδέχτηκαν τον Κροάτη, ενώ διοργανώθηκε μεγαλειώδης συναυλία, για να τιμηθεί περίπου σαν “εθνικός ήρωας”. Η περίπτωσή του θυμίζει αρκετά εκείνη του Käärijä, με ένα έθνος ολόκληρο να ζει στον παλμό μιας ενδεχόμενης νίκης που όμως δεν ήρθε. Έχει καταγραφεί και σχολιαστεί πάντως η υπεροψία των φαν του (κάτι που ισχύει και για τους Ισραηλινούς, ειδικά μετά από την απρόσμενη θέση που πήραν).

Benjamin Netanyahu συνεχάρη προσωπικά την Eden Golan και δήλωσε ότι μετέτρεψαν τα “boo’s” (δηλαδή τα γιουχαρίσματα) σε “douze” (i.e. points, δηλαδή τα 12άρια).

-Το Λουξεμβούργο είχε να λάβει 12άρι από το μακρινό 1990 (μεσολάβησαν, βέβαια, και 31 χρόνια αποχής).

Ιρλανδία ήρθε 6η στο κοινό, 6η στις επιτροπές και 6η στο σύνολο: 666. Τυχαίο; Δεν νομίζω!!! Έχει, πάντως, να μπει στη δεκάδα από το 2011. Είχε καταλάβει την ίδια θέση και το 2000. Έχει να δει πεντάδα από το 1997 (2η).

-Η θέαση του διαγωνισμού μείωσε δραματικά την επισκεψιμότητα σε γνωστή ιστοσελίδα πορνό περιεχομένου. Δείτε τα ποσοστά ανά χώρα! Πρωταθλήτρια η Ελλάδα!

-35 από τις 37 χώρες ψήφισαν Ισραήλ στην τηλεψηφοφορία. Δεν το τίμησαν η Ουκρανία και η Κροατία.

Λετονία και Γεωργία είχαν να προκριθούν από το 2016 στον τελικό.

-Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε κοινό και επιτροπή είναι οι 271 πόντοι του Ισραήλ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατέιχαν οι Keiino με 251.

-Σάλος δημιουργήθηκε όταν οι δύο χορευτές της Μαρίνας δήλωσαν ότι είναι Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη.

-Είναι η πρώτη νίκη non binary ατόμου. Μάλιστα στην αρχη της ψηφοφορίας Nemo και Bambie Thug βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις. Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν η Γιουροβίζιον επιβράβευσε τόσο την πρώτη transgender του διαγωνισμού, Dana International, όσο και τη drag queen Conchita Wurst.

-Παρατηρήθηκε μια επιστροφή στη δεκαετία του ’90 από μουσικής απόψεως.

-Πέρα από τα 50 χρόνια των ΑΒΒΑ, αλλά και της ελληνικής παρουσίας (1974), την τιμητική του είχε και το 1984: οι νικητές Herreys εμφανίστηκαν στον Β’ Ημιτελικό, ο Johnny Logan, συνθέτης του 2ου τραγουδιού για την Ιρλανδία, ήταν guest στον Α’ Ημιτελικό, η τότε παρουσιάστρια Désirée Nosbusch, όχι μόνο παρουσίασε τον εθνικό τελικό, αλλά έδωσε και τα αποτελέσματα του Λουξεμβούργου. Τέλος, μία από τις εκπροσώπους της Νορβηγίας, δηλαδή των Dollie de Luxe, ονόματι Benedicte Adrian, ήταν φέτος υποψήφια.

-Πέντε από τους Σουηδούς νικητές της Γιουροβίζιον εμφανίστηκαν ως καλεσμένοι είτε με φυσική παρουσία (Carola, Charlotte Perrelli, Loreen, Herreys), είτε με τα ολογράμματά τους (ΑΒΒΑ). Μέγας απών ο “μαϊντανός” Μονς, ο οποίος είχε στεναχωρηθεί που δεν τον πρότειναν για την παρουσίαση. Οι Σουηδοί περιορίστηκαν σε μία φευγαλέα φωτογραφία του στο φόντο.

-Το βραβείο έσπασε στα χέρια του Nemo, τραυματίζοντάς το στο δάχτυλο. Για το συμβάν δήλωσε στους ρεπόρτερ: “Το τρόπαιο μπορεί να επισκευαστεί-ίσως και η Γιουροβίζιον χρειάζεται λίγη επιδιόρθωση, από καιρού εις καιρόν […] Η εμπειρία της Γιουροβίζιον ήταν πολύ έντονη και όχι πάντοτε τόσο ευχάριστη”.

-Η Σλοβένα Miša Molk, πρώην μέλος του Reference Group της EBU (2001-9), παραδέχτηκε πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Ισραήλ ήταν λανθασμένη.

Γιατί κέρδισε η Ελβετία κι όχι η Κροατία

-Έπρεπε να επιβραβευτεί η παρουσία των non binary ατόμων.

-Είναι μία χώρα ουδέτερη, ασφαλής και με υποδομές κατάλληλες για Γιουροβίζιον.

-Όπως όλοι ξέρουμε, εδώ και αρκετά χρόνια (με εξαίρεση τα πολιτικά βραβεία της Σερβίας και της Ουκρανίας), οι χώρες που κερδίζουν είναι εύπορες, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν γενναιόδωρα. Φέτος, ο Δήμος του Μάλμε συνεισέφερε με 2,5 εκατομμύρια Ευρώ. Εξάλλου, η EBU πρόσφατα δήλωσε ότι η Γιουροβίζιον κοστίζει…

-Από φωνητικής απόψεως ήταν κλάσεις ανώτερος από τον Baby Lasagna, ο οποίος συγκέντρωσε όλη την αγάπη του κοινού, αλλά όχι και των επιτροπών. Δείτε την εντυπωσιακή ανάλυση που ακολουθεί από καθηγητή φωνητικής.

https://www.facebook.com/reel/1478722646057448

-Επίσης, το τραγούδι της Ελβετίας είναι περισσότερο περίπλοκο και οι στίχοι πιο δουλεμένοι (πέρασε πια η εποχή των Diggi-loo, Diggi-lei, Boom Bang-a-Bang, Ding Dinge Dong κλπ.), παρόλο που αμφότερα τα τραγούδια έχουν βαθιά μηνύματα.

Η “βαριά” σκιά του Ισραήλ-Διαδηλώσεις και παρατράγουδα

Παρά τις χιλιάδες υπογραφές που μαζεύτηκαν σε διάφορες χώρες κατά της συμμετοχής του Ισραήλ, η EBU το δέχτηκε, κυρίως για να κάνει το χατήρι στον μέγα χορηγό Moroccanoil. Γίνονταν αλλεπάλληλες διαδηλώσεις σε Μάλμε και Στοκχόλμη. Η Eden Golan ήταν κλεισμένη στο ξενοδοχείο και, όποτε έπρεπε να μεταβεί στην αρένα, αυτό γινόταν συνοδεία ατόμων της Μοσάντ και πάντοτε σε διαφορετικό χώρο από τις υπόλοιπες αποστολές (δεν πήγαινε καν στα καμαρίνια-ειδικά μετά από το περιστατικό με τα χασμουρητά της Μαρίνας και την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο αποστολές, τη μετέφεραν σε άλλο χώρο πολύ μακριά). Με το επίπεδο συναγερμού να έχει ανέβει στο 4, από το φόβο πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ο Δήμος του Μάλμε είχε ετοιμάσει σχολεία και γήπεδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Εβραϊκά Μ.Μ.Ε. έγραψαν ότι ο στυλίστας της αποστολής τους απομακρύνθηκε, διότι βιντεοσκοπούσε τους εκπροσώπους Ελλάδας, Ελβετίας και Ιρλανδίας χωρίς τη συγκαταθεσή τους. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες μίλησαν για “παρενόχληση” εκ μέρους του Ισραήλ. Για τον λόγο αυτό δεν μετείχαν στην παρέλαση με τις σημαίες κατά την τελευταία “οικογενειακό σώου” (family show). Ο στυλίστας ισχυρίστηκε ότι οι τρεις καλλιτέχνες τον έβρισαν με χυδαία λόγια… Άλλο νέο: επιβεβαιώθηκε από τα media ότι έβαλαν οι διοργανωτές ψεύτικα χειροκροτήματα, για να καλύψουν τα γιουχαρίσματα. Τέλος, έγιναν συλλήψεις στο Μάλμε, ανάμεσά τους και της ακτιβίστριας Greta Thunberg. Όπως δήλωσαν, μετά από όλα όσα πέρασαν λόγω των διαδηλώσεων, δεν επιθυμούν ποτέ ξανά να αναλάβουν τον διαγωνισμό σε περίπτωση νίκης της Σουηδίας. Θυμίζουμε ότι έφεραν αστυνομικούς από Δανία και Νορβηγία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Η “βαριά σκιά” του Ισραήλ-Πώς τιμωρήθηκαν όσοι τόλμησαν να του πάνε κόντρα (και δεν είναι λίγοι…)

-Για πρώτη φορά αποκλείεται χώρα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Μιλάμε, φυσικά, για την Ολλανδία. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο Joost Klein είχε δώσει ρητή εντολή να μην τον παίρνουν οι κάμερες όταν κατέβαινε από τη σκηνή. Παρακούοντας αυτήν την εντολή μία φωτογράφος δέχτηκε την οργή του. Άλλες πηγές λένε ότι απείλησε να τη χτυπήσει, σηκώνοντας το χέρι του, άλλες ότι της έσπασε την κάμερα. Εκείνη τον κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα. Ως εκ τούτου, βρίσκεται ακόμα στο Μάλμε, εν μέσω ανακρίσεων. Ίσως ο πραγματικός λόγος ήταν η “ασέβεια” που έδειξε, όταν κουκουλωμένος με μία σημαία, αγνοούσε επιδεικτικά την εκπρόσωπο του Ισραήλ και μετά την προέτρεψε να απαντήσει αν η παρουσία της θέτει σε κίνδυνο τις άλλες αποστολές. Πριν από αυτό υπήρχε μια Ισραηλινή, η Keren Peles, η οποία τον βιντεοσκοπούσε επίμονα παρά τη θέλησή του. Τα σχόλια των ξένων μιλούν για ξεκάθαρο bullying…

https://www.tiktok.com/@missharlequin_/video/7366736040091995425?_r=1&_t=8mLvxr3ZHo9&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2HT3BPtekBFyyGzAw9iLC_p4Zm2_nBaesmkzka0n1PYOhjrR2oxdtRvbg_aem_AeEoCxE4l7H2HCqpPaonBodJW-QAxwLXyW5pOmRTS0olrDV7yWQ4hz3iNLzYklvjtmBWK2sd_5bRoAcQdpZYkjPj

Άσχημη στιγμή της βραδιάς η γιούχα προς τον εκτελεστικό επόπτη του διαγωνισμού, Martin Österdahl, τη στιγμή που εκφωνούσε τις ψήφους της ολλανδικής επιτροπής, την άξιζε όμως.

Αμέσως μόλις μαθεύτηκε η αποβολή της Ολλανδίας, η Ισπανία απείλησε με αποχώρηση. Σήμερα, ο κιθαρίστας του νορβηγικού γκρουπ, Magnus Børmark, δήλωσε σε εφημερίδα (“Aftenposten”) ότι οι καλλιτέχνες που διαγωνίζονταν εξαναγκάζονταν σε έναν «πολιτικό ρόλο» και ως εκ τούτου έπρεπε να επωμιστούν την ευθύνη για τα πολιτικά ζητήματα γύρω από τον διαγωνισμό. Μίλησε δε για υπερβολικά τοξικό κλίμα και εχθρότητα των σεκιουριτάδων και τις εβραϊκής αποστολής απέναντι στις υπόλοιπες. Υπήρχαν άλλοι κανόνες για το Ισράηλ. Η νορβηγική αποστολή, ως εκ τούτου, ήρθε σε σύγκρουση με τους διοργανωτές και την EBU. Μαντέψτε το αποτέλεσμα; η Ισπανία κοντά και η Νορβηγία ακριβώς στον πάτο του τελικού. Κάτι αντίστοιχο έπαθαν και οι Εσθονοί, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα τραγουδήσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποβολή της Ολλανδίας, αλλά τελικά δεν το έκαναν.

Ο Πρόεδρος του RTP, Nicolau Santos, αποκάλυψε ότι η EBU τους ενημέρωσε ότι δεν δημοσίευσε από την αρχή την παράσταση του Μεγάλου Τελικού της Iolanda, ανεβάζοντας αντ’ αυτού τον ημιτελικό της εξαιτίας «φιλοπαλαιστινιακών μοτίβων ζωγραφισμένων στα νύχια της»! Το βίντεο τελικά ανέβηκε περισσότερο από μία ώρα μετά την εμφάνισή της στην Eurovision. Τι έγινε εδώ; Δεν πρόλαβαν να ειδοποιήσουν τις επιτροπές, για να την “μαυρίσουν” κι αυτήν; Όπως επιβεβαιωσε η ίδια, τα σχέδια ήταν εμπνευσμένα από το keffiyeh, την παλαιστινιακή μαντήλα. Επιπροσθέτως, το ρούχο του τελικού προερχόταν από την παλαιστινιακή ετιαρεία Τrashy Clothing. Ο Λιθουανός, από την πλευρά του, μίλησε για τραυματική εμπειρία, επειδή εμφανιζόταν αμέσως μετά από τη γιούχα στο Ισραήλ, Τι ήρθε; 14ος. Πώς τιμωρήθηκε, πέρα από τη μέτρια θέση; Το τραγούδι του αφαιρέθηκε από το Spotify!

Ο Eric Saade έδεσε στον καρπό ένα παλαιστινιακό μαντήλι στην έναρξη του Α’ Ημιτελικού. Το βίντεο απαγορεύτηκε από την EBU. O Fred Leone, δηλαδή ο Αβορίγινας μουσικός -θύμα γενοκτονίας ο ίδιος και η οικογένειά του- που έπειξε didgeridoo για την Αυστραλία, σχεδίασε ένα πεπόνι στο στήθος, ως μήνυμα υποστήριξης για την Παλαιστίνη. Η χώρα, από τις πλέον “χαϊδεμένες” της EBU, αποκλείστηκε, όπως και το Βέλγιο που τόλμησε να μεταδώσει στον Ημιτελικό αντιπολεμικό μήνυμα και όχι τη συμμετοχή του Ισραήλ. Ο Γάλλος στην τελική πρόβα διέκοψε, για να πει ένα αντιπολεμικό μήνυμα (οι “κακές γλώσσες” είπαν πως το έκανε, διότι είχε σπάσει η φωνή του στην προηγούμενη πρόβα). Το αποτέλεσμα; Οι επιτροπές τον “τσουρούφλισαν”, όπως και τη Μαρίνα Σάττι, για τις γνωστές γκριμάτσες. Δημιουργοί του άσματός του είναι ο ίδιος (αλγερινής καταγωγής) καθώς και δύο Γαλλο-Εβραίοι, οι Yaacov Salah και Meïr Salah. Υπέρ της αγάπης και της ειρήνης μίλησε ο Dons και κατέληξε 16oς. H Luna εμφανίστηκε στο Instagram, με μήνυμα γραμμένο πάνω στο μάγουλο “No war”. Πάνω στο ρούχο της, με λεζάντα “United by Music”, φιγουράριζαν όλες οι σημαίες, εκτός από του Ισραήλ. Όπως όλοι θυμόμαστε “κόπηκε” στον ημιτελικό… Το Nemo, εκ των υστέρων όμως, μίλησε -μεταξύ άλλων- για κλίμα που δεν προωθούσε την ενότητα και την αγάπη μεταξύ των χωρών.

Το Bambie Thug, ένα από τα φαβορί, έγραψε τις φράσεις “ceasefire” και “freedom for Palestine” σε Ogham, μια μεσαιωνική ιρλανδική μορφή γραφής, πάνω στο πρόσωπο και το πόδι του. Φυσικά, υποχρεώθηκε να το πλύνει, για να μη φανεί. Τι έκαναν οι επιτροπές; Το “τσάκισαν”! Επιπλέον, μέλη δύο ισραηλινών φαν κλαμπ την παρενόχλησαν στο Euroclub, για τη στάση της. Ως αποτέλεσμα, η ιρλανδική αποστολή παραπονέθηκε επίσημα στην EBU. Ιδού η ανάρτησή του.

Η “βαριά σκιά” του Ισραήλ. Τι έγινε με τα αποτελέσματα;

Όπως θυμόμαστε, η διαρροή της RAI “απογείωσε” στα στοιχήματα το Ισραήλ και το έφερε ξαφνικά δεύτερο. Ενδεχομένως, η EBU, μέγας λάτρης της χώρας κι ακόμα περισσότερο του εβραϊκού χορηγού, να φοβήθηκε την κατακραυγή και τυχόν επεισόδια σε περίπτωση νίκης, καθώς έβλεπε την οργή του κοινού. Τι έκανε; Έδωσε εντολή στις επιτροπές να το κρατήσουν χαμηλά. Το κοινό; Πώς δικαιολογείται αυτή η “έκρηξη” βαθμών; Με τρεις τρόπους: α) συσπειρώθηκε η εβραϊκή διασπορά, β) υπήρξαν εκτροπές κλήσεων. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες ατόμων που ψήφιζαν άλλες χώρες, αλλά άκουγαν το μήνυμα “σας ευχαριστούμε που ψηφίσατε το Ισραήλ”!, γ) με τη χορηγούμενη διαφήμιση, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αποσιωπήθηκε με έντεχνο τρόπο οποιαδήποτε αναφορά στο Ισραήλ. Η ίδια η Eden Golan, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης φαινόταν να παροτρύνει στις γλώσσες όλων των συμμετεχουσών χωρών να την ψηφίσουν. Πάντως παρατηρήθηκαν περίεργα φαινόμενα: ο Άγιος Μαρίνος έδωσε μηδέν στον ημιτελικό και δώδεκα στον τελικό (είδε, φαίνεται το “φως το αληθινό”!! Φυσικά το Ισράήλ έδωσε 24 στο Λουξεμβούργο και τη μικρή εβραιοπούλα Tali.

Eurovision 2025

Οι ακόλουθες χώρες ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή για το 2025 ήδη από την επομένη του διαγωνισμού.

Η Γενεύη, η Βασιλεία και το Σανκτ Γκάλλεν ήδη δήλωσαν υποψηφιότητα, ενώ αντίθετα το Λουγκάνο, όπου έγινε η παρθενική Γιουροβίζιον το 1956, απέκλεισε κάτι τέτοιο, όπως και η Λωζάννη. Η Ζυρίχη το σκέπτεται.

Μερικά παραλειπόμενα και σχολιασμός βαθμολογίας

-Γράφτηκε ότι περιπλέχτηκε ένα ειδύλλιο ανάμεσα στην Aiko και την Kenzy Loevett των Megara, η οποία υπήρξε στο παρελθόν παντρεμένη με την Aria Bentmar.

-Όπως δήλωσε η Μαρίνα, τής είχε γίνει τέσσερεις φορές πρόταση από την ΕΡΤ, ωστόσο δεν αισθανόταν έτοιμη και αρκετά εξωστρεφής, ώστε να δεχτεί.

-Η φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη Μαρίνα και το Nemo οδήγησε στην ανταλλαγή 12αριών με την Ελβετία, όσον αφορά στις επιτροπές. Στο κοινό, Ελλάδα και Κύπρος αντάλλαξαν 12άρια, ενώ το μόνο άριστα του κόσμου στη νικήτρια Ελβετία ήρθε από την Ουκρανία.

Ρωσία, δια στοματoς Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Γιουροβίζιον ξεπέρασε κάθε όργιο και πως είδαμε ακόμα και μαγικές τελετές επί σκηνής. Μίλησε μέχρι και για “κηδεία της Δυτικής Ευρώπης”

Εσθονία παρείχε σχολιασμό σε εσθονικά και ρωσικά, η Ισλανδία και η Ουκρανία και στη γλώσσα των κωφών, το Λουξεμβούργο στη γλώσσα του, τα αγγλικά και τα γαλλικά, η Ισπανία σε ισπανικά και καταλανικά, η Σουηδία σε δύο διαλέκτους των Λαπώνων, αλλά και τη γλώσσα της, η Ελβετία στις τρεις βασικές γλώσσες που ομιλούνται στη χώρα. Πρωταθλήτρια η Φινλανδία, παρόλο που τις 8 γλώσσες άλλων ετών τις περιόρισε σε πέντε (Φινλανδικά, Σουηδικά, ρωσικά, Inari Sámi και Northern Sámi). 

-Τον τελικό μετέδωσαν η Χιλή, η Βραζιλία, το Περού, οι ΗΠΑ, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.

Ελβετία απέσπασε δύο βραβεία Marcel Bezençon (artistic, composers), ενώ η Κροατία εκείνο των δημοσιογράφων.

-Ανάμεσα στους σχολιαστές συναντάμε τον Hovig και τον Lauris Reiniks.

-Από τότε που μπήκε σε χρήση η διαδικασία επιλογής “Une voce per San Marino”, η χώρα μένει εκτός τελικού. Τρίτη χρονιά φέτος…

-Ήταν η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για την Ισλανδία. Και το 2018 ήρθε τελευταία στον ημιτελικό, αλλά με περισσότερους βαθμούς. Από την πλευρά της, η Μάλτα τερμάτισε για δεύτερη σερί χρονιά τελευταία στον δικό της ημιτελικό.

-Για πρώτη φορά τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. και αρκετά ξένα μιλούν τόσο ανοιχτά για παρασκήνιο και αδιαφάνεια.

-Tα Best of του Slimane είναι το 4ο άλμπουμ που πηγαίνει στο #1 των album charts της χώρας. Ποιοι προηγήθηκαν; Οι Rolling Stones, o Michael Jackson και η Mylène Farmer

Μαρίνα Σάττι έσπασε το ρεκόρ της Taylor Swift και γίνεται η πρώτη γυναίκα με τρία τραγούδια στο Τοπ 3 του ελληνικού Spotify.

-Οι σχολιαστές, Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα, έκαναν πάρα πολλά λάθη και φαίνονταν τουλάχιστον αδιάβαστοι… Περισσότερα κι από όσα έκανε η Δάφνη Μπόκοτα που άλλα τής είχαν γράψει κάθε φορά και άλλα διάβαζε…

2.815 Ευρώ κόστισε το διήμερο στο Μάλμε του Διευθυντή της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, και της συμβούλου του, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Μετέβησαν εσπευσμένα, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ισραήλ, για να “τραβήξουν τα αυτιά” στην ελληνική αποστολή.

-Εβραίοι φαν ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βιντεάκια, δείχνοντάς τους να χασμουριούνται και να κοιμούνται την ώρα που τραγουδούσε στον τελικό η Μαρίνα Σάττι. Σε σατιρική εκπομπή καυτηρίασαν όλους, όσοι τα “έβαλαν” με το Ισραήλ.

-Από τις 10/5 και μία εβδομάδα θα “τρέχει” η ψηφοφορία για το “You’re a Vision Award”, το οποίο αντικατέστησε μεν το ερίτιμο βραβείο Barbara Dex, αλλά δεν έχει τη λάμψη του. Τελικά το κέρδισε ο Baby Lasagna. Ασχολίαστο…

-Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για τις βαθμολογίες, Συχνά υπήρχε χαοτική διαφορά ανάμεσα σε επιτροπές και κοινό. Καθότι είναι ένα σώου για όλη την οικογένεια, τολμηρές σκηνικές παρουσίες, όπως της Φινλανδίας, της Ισπανίας και κυρίως η πολύ προχώ -με gay “άρωμα”- του Ηνωμένου Βασιλείου τιμωρήθηκαν και μάλιστα από το σκανδαλισμένο κοινό. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο ψηλά Πορτογαλία και Αρμενία, είναι ωστόσο θετικό το ότι επιβραβεύτηκαν οι φωνές (για κάποιον λόγο το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχει πέσει σε δυσμένεια, ενώ έχουν “ανέβει οι μετοχές” της Αρμενίας). Η Σουηδία σώθηκε χάρη στη φήμη των δύο τραγουδιστών (με τη Νορβηγία, όπως είδαμε, να “θυσιάζεται” για χάρη της Σουηδίας και της Ελβετίας). Κάτω από την περσινή κατακραυγή δεν ήθελαν να κερδίσουν ξανά (επίτηδες τους έβαλαν να διαγωνιστούν πρώτοι). Η Ουκρανία χαίρει της υποστήριξης της EBU, η οποία -ευτυχώς- κανόνισε να την κρατήσει λίγο χαμηλά, για να μην πάρει ξανά ακόμα ένα πολιτικό βραβείο. Την ανέβασαν, μολαταύτα, στην τρίτη θέση η διασπορά και οι πρόσφυγες. Ευτυχώς η Γερμανία, χάρη σε ένα στιβαρό αοιδό απέφυγε τον πάτο, μετά από τέσσερεις συνεχόμενες χρονιές στο bottom 5. Αναμενόμενη η καλή θέση Γαλλίας (τι φωνή, ακόμα και δύο μέτρα μακριά από το μικρόφωνο!) και Ιταλίας. Δεν θα κέρδιζαν όμως: η πρώτη λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπυ πέρυσι και Ολυμπιακών Αγώνων φέτος (ήδη τής πήραν τη Junior και την έδωσαν στην Ισπανία), η δεύτερη διότι έκανε πρόσφατα μια κακή διοργάνωση. Οι τσιρίδες και οι υστερίες γενικά δεν επιβραβεύτηκαν (βλ. Σλοβενία, Νορβηγία). Εξαίρεση η Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίστηκε ως θεατρική παράσταση ή απλά φοβήθηκαν μήπως τους κάνει… βουντού! Πάντως, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν ήταν αυτό θέαμα για παιδιά. Τα generic songs (Κύπρος, Αυστρία, Γεωργία) δεν πήγαν και τόσο καλά. H Silia που δανείστηκε χορευτές από τη Δανία, “επιβραβεύτηκε” με ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό από αυτήν. Δεν πειράζει, όμως, Δανία μου, δεν ήθελες να στείλεις τον σωσία του Παντελή Παντελίδη, Janus Wiberg, με την τραγουδάρα. Μείνε στον ημιτελικό για τέταρτη χρονιά (που είναι και το τρέχον ρεκόρ αποκλεισμών)… Ελλάδα και Κύπρος στήριξαν το Ισραήλ, κυρίως λόγω πολιτικής συμμαχίας. Μεταξύ τους, ωστόσο, φαίνεται ότι η “βεντέτα” καλά κρατεί, σε επίπεδο επιτροπών.

Γιατί η Ελλάδα δεν πήρε το… βραβείο;

Καταρχάς, όσο κι αν στεναχωρεί αυτό μεγάλη μερίδα των φαν, η Ελλάδα δεν πήγαινε ποτέ για το βραβείο. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν αποτυπωνόταν πουθενά: ούτε στα στοιχήματα, ούτε στις ψηφοφορίες, ούτε στα άρθρα μα ούτε και στα σχόλια των ξένων. Η παρουσία σε κάποιες πλατφόρμες -όπως όλοι ξέρουμε- μπορεί να είναι και πλασματική. Ακόμα και οι Έλληνες ήμαστε διχασμένοι. Υπήρχαν άλλες συμμετοχές πολύ καλύτερες, οι οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν εκτός δεκάδας. Επίσης, δεν έγινε promo στο εξωτερικό, παρατηρήθηκαν πολλά λάθη (κυρίως με τις καταλήξεις που δεν προλάβαινε να ολοκληρώσει, καθώς απομακρυνόταν το μικρόφωνο) η σκηνοθεσία ήταν μάλλον φτωχή και το εύρημα, απλά, δεν λειτούργησε. Κάτι η ασθένεια της Μαρίνας, κάτι οι μούτες κατά τη διαβόητη συνέντευξη Τύπου και η τιμωρία από τις επιτροπές, κάτι το συνονθύλευμα μουσικών ειδών που στείλαμε για τραγούδι και που έπρεπε να το ακούσεις πολλές φορές, μέχρι να το συνηθίσεις, ήρθε η 11η θέση (προσωπικά, είχα γράψει εδώ και καιρό ότι την έβλεπα στις θέσεις 7-13, με τάση προς τα κάτω). Δεν είναι διόλου κακή, αλλά δεν ήταν αυτή που μάταια προσδοκούσαν οι Έλληνες φαν. Θετικό, πολύ θετικό το ότι στείλαμε έθνικ ήχο (έστω και ανακατεμένο με οριεντάλ και άλλα στοιχεία), καθώς και μεγάλο όνομα. Αυτό αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον και τις τηλεθεάσεις.

Οι τελευταίες συμμετοχές χωρών στην Eurovision

Οι παρακάτω χώρες μάς έχουν εγκαταλείψει, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, είτε οικονομικούς, είτε πολιτικούς, είτε λόγω αποκλεισμού από την EBU: Μαρόκο από το 1980, Μονακό το 2006, Ανδόρρα το 2009, Σλοβακία και Τουρκία το 2012, Βοσνία το 2016, Λευκορωσία και Ουγγαρία το 2019, Ρωσία το 2021, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία το 2022, Ρουμανία το 2023. Μάλλον έρχεται του χρόνου το Κόσοβο, μολονότι έιναι μερικώς αναγνωρισμένο και η άφιξή του θα δυσαρεστήσει πολλές χώρες, κυρίως τη Σερβία. Θεωρώ δεδομένη την ανταλλαγή βαθμών με Αλβανία.

Κόστος και αριθμός τηλεθεατών για την ΕΡΤ

Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα χρονιά το στατιστικό παράδοξο που έχω παρατηρήσει: η Ελλάδα στον τελικό “καταστρέφει” τη μία ή και τις δύο χώρες που εμφανίζονται πλάι της. Φέτος, λοιπόν η Λετονία ήρθε 16η και το Ηνωμένο Βασίλειο 18ο…

Η Δανία έγινε η χώρα με το μεγαλύτερο τρέχον σερί αποκλεισμών (4 τον αριθμό).

Επιτρέψτε μου να κλεισω με μία πρόταση. Δεδομένου ότι γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από τη νίκη των ΑΒΒΑ, προτείνω το “United By Music” (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;) να αλλάξει σε “Money, Money, Money”!

Το άρθρο ανανεώνεται με όσα στοιχεία προκύψουν.

2 σκέψεις για το “Eurovision 2024-Τελικός: σκέψεις, παραλειπόμενα, trivia (ανανεώνεται)

  1. Πραγματικά γέλασα με το money, money, money στο τέλος. Στα πολύ εύστοχα σου σχόλια, να προσθέσω ότι ένας άλλος λόγος που το κοινό ψήφισε γενικά Ισραήλ είναι δυστυχώς η Islamophobia! Υπάρχει πολύς κόσμος νεοφιλελευθερων κυρίως πολιτικών αντιληψεων που- χωρίς να έχουν κάποια υπερβολικά στενή σχέση με το Ισραήλ- βλέπουν πάντα καχυποπτα τους Άραβες κ γενικώς όλους τους μουσουλμανους. Όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ένα τέτοιο κλίμα διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης, θεώρησαν ίσως ηθική υποχρέωση να ψηφίσουν Ισραήλ (βοηθούσε σίγουρα και το γεγονός ότι ήταν μια καλή μπαλάντα). Δυστυχώς στην παραπάνω κατηγορία ανθρώπων υπάρχουν και αρκετά ΛΟΑΤΚΙ άτομα που δυστυχώς “τσιμπούν” από τη φιλελεύθερη pinkwashing πολιτική της χώρας στα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα, παραβλεποντας τα όσα εγκλήματα διαπράττει η χώρα

    1. Δεν το είχα σκεφτεί, παρόλο που έχω ζήσει στη Γαλλία και ξέρω από πρώτο χέρι την ισλαμοφοβική τάση. Πάντα, για ό,τι συνέβαινε, έφταιγαν οι Άραβες που ζούσαν στη χώρα. Τι να πω… Νομίζω ότι “ξέφυγε” φέτος η Γιουροβίζιον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.