Όσο περνούν οι μέρες, διάφοροι στατιστικολόγοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα trivia και ρεκόρ που αφορούν στη φετινή Γιουροβίζιον. Μετά, λοιπόν, από τρία “χορταστικά άρθρα” για τον Α΄ Ημιτελικό, τον Β΄ Ημιτελικό και τον Τελικό, ιδού μερικά ακόμα που συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές.
- Η Ελλάδα, μετά από το ασύλληπτο ρεκόρ της Ουκρανίας (15), η οποία δεν έχει μείνει ποτέ εκτός τελικού, παραμένει η χώρα με τις περισσότερες σερί προκρίσεις (12), από το 2004 έως και το 2015. Η πολύκροτη Σουηδία, μετά από τον αποκλεισμό της Anna Bergendahl το 2010 αριθμεί 10 προκρίσεις. Η Κύπρος, με έξι συνεχόμενες προκρίσεις, είναι επίσης σε καλό δρόμο.
- Ο Thomas Raggi (18/01/2001), o Ethan Torchio (08/10/2000) και η Victoria de Angelis (28/4/2000) έγιναν οι πρώτοι γιουρονικητές που γεννήθηκαν μετά το millenium. Ειδικά ο Thomas Raggi είναι ο πρώτος μέσα στον 21ο αιώνα.
- Η Natalia Gordienko με 17 δευτερόλεπτα έσπασε το ρεκόρ διάρκειας για συνεχόμενη νότα, το οποίο κρατούσε με 13” η Mary Spiteri (MAL 92). H Lindita Halimi (ALB 17), επειδή υπάρχει μία διχογνωμία, τραγούδησε μεν για 20”, αλλά όχι μία μόνο νότα.
- Η ίδια καλλιτέχνιδα πήρε φέτος οκτώ 12άρια στο televoting!
- Η Μάλτα πέτυχε την καλύτερή της θέση από το 2005 (2η με την Chiara).
- Η Ρωσία, αν εξαιρέσει κανείς το 2017, οπότε αποσύρθηκε και το 2018, οπότε αποκλείστηκε, από το 2012 και εξής μπαίνει πάντα στη δεκάδα.
- Η τελευταία φορά όπου τέσσερα από τα πέντε τραγούδια του Τοπ 5 δεν ήταν γραμμένα στα Αγγλικά ήταν το 1996 (οι συμμετοχές των: Νορβηγία, Σουηδία, Κροατία, Εσθονία). Από το 1995 ειχαμε να δούμε το ίδιο φαινόμενο στην πρώτη τριάδα (Νορβηγικά, Ισπανικά, Σουηδικά).
- Για πρώτη φορά από το 2002 (Manuel Ortega) άνδρας καλλιτέχνης που τραγουδά στα Αγγλικά δεν μπήκε στο Τοπ 10.
- Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ουκρανία πήραν ψήφους από όλες τις χώρες στο televoting. Η Φινλανδία δεν ψηφίστηκε μόνο από τη Γεωργία. Για πρώτη φορά τέσσερεις χώρες κατέληξαν με μηδέν στο televoting.
- Τέσσερεις φορές στα τελευταία πέντε χρόνια οι νικητές των επιτροπών δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό.
- Οι χώρες που ανακοινώθηκαν πρώτες ότι περνούν στον τελικό είχαν έρθει στην πραγματικότητα 10ες. Αντίστοιχα, οι νικήτριες του televoting των ημιτελικών ανακοινώθηκαν τελευταίες, για να προκληθεί σασπένς.
- Έχει να κερδίσει συγκρότημα από τους Lordi (2006).
- Η Γαλλία είχε 30 ολόκληρα χρόνια να βρεθεί στην τριάδα, από το 1991 με την ιστορική ισοψηφία της Amina.
- Η Φινλανδία πέτυχε τη 2η καλύτερή της θέση όλων των εποχών και μάλιστα πάλι με hard rock τραγούδι. Ναι, ήρθε 6η και το 1973, αλλά οι χώρες ήταν λιγότερες.
- Οι κάποτε παντοδύναμες Αγγλία και Ιρλανδία ήρθαν τελευταίες στον τελικό και τον ημιτελικό αντίστοιχα.
- Valentina Monetta, Serhat και Senhit απέτυχαν με την πρώτη να μπουν στον τελικό. Η Valentina με την τρίτη και οι άλλοι με τη δεύτερη. Η Senhit πήρε ένα 12άρι (κοσμοϊστορικό γεγονός!) από την επιτροπή της Πολωνίας! Φαίνεται πώς η επίσκεψή της εκεί και το ντουέτο με τον Rafal απέδωσαν καρπούς, τουλάχιστον στις επιτροπές (στον ημιτελικό πήρε 12 η Πολωνία από τον Άγιο Μαρίνο και έδωσε αντίστοιχα 10).
- Δεν θα σχολιάσουμε την ψηφοφορία της ελληνικής επιτροπής: Μολδαβία, Βουλγαρία, Άγιος Μαρίνος κι… άγιος ο Θεός! Μια πρόχειρη ματιά στους πίνακες ψηφοφορίας είναι αποκαλυπτική για τη συμπεριφορά πολλών χωρών, οι οποίες φαίνεται να αντάλλαξαν βαθμούς. Πώς είπατε; Έγιναν αλισβερίσια; Σίγουρα είναι τυχαίο και συμπτωματικό…
- Η επιλογή της Πορτογαλίας για πρώτη φορά από το 1964, οπότε ξεκίνησε τη διαδρομή της, να τραγουδήσει αποκλειστικά στα Αγγλικά, δικαιώθηκε. Από το 1998 (πάλι 12η), αν εξαιρέσει κανείς τη νίκη της με τον Salvador Sobral, έχει να φτάσει τόσο ψηλά.
- Η Ουκρανία συμπλήρωσε επτά παρουσίες στην πεντάδα (2004, 2007, 2008, 2011, 2013, 2016, 2021). Οι μόνες που έχουν περισσότερα πλασαρίσματα στην πεντάδα είναι η Σουηδία (11) και η Ρωσία (10).
“Τέσσερεις φορές στα τελευταία πέντε χρόνια οι νικητές των επιτροπών δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό.”
Τρεις δε, από αυτές τις τέσσερις φορές (16 Αυστραλία, 18 Αυστρία, 19 Βόρεια Μακεδονία), θα πρόσθετα εγώ (υποκειμενικά μιλώντας βέβαια) ήταν τρομερά υπερεκτιμημένες 🙁
Συμφωνώ και επαυξάνω (αν και της Αυστρίας μου αρέσει). Η μεν Αυστραλία είναι “€πιστήθια φίλη” της EBU, η δε Βόρεια Μακεδονία έπρεπε να κάνει promo του νέου της ονόματος, οπότε τα αλλεπάλληλα 12άρια ήταν ο καλύτερος τρόπος να το εμπεδώσουν οι πάντες!
Η Αυστραλία το 2016 και η Αυστρία το 2018 προσωπικά μου άρεσαν ως τραγούδια. Πιο υπερεκτιμημένη βρήκα την τοποθέτηση της Σουηδίας στη 2αδα το 2018 και το 2019 (όπως βέβαια και η πρωτιά στις επιτροπές της βόρειας Μακεδονίας το 2019 για τους λόγους που αναφέρατε). Ενδιαφέρον πάντως φέτος το ότι φέτος η Σουηδία τα πήγε καλύτερα στο televoting, ενώ τη χαντάκωσαν οι επιτροπές, με ένα τραγούδι που δεν ήταν δα και χειρότερο από τις συμμετοχές του 2018/2019
Ναι, είναι αξιοπερίεργο αυτό με τη Σουηδία.