Junior Eurovision: μερικά αξιοσημείωτα (trivia)

Junior Eurovision: μερικά αξιοσημείωτα (trivia)

Αν είστε λάτρεις των αριθμών και των γεγονότων τότε είμαστε σίγουροι πως θα σας αρέσουν τα trivia που παραθέτουμε στο εν λόγω άρθρο. Συγκεντρώσαμε λοιπόν όσα μπορέσαμε να εντοπίσουμε εμείς, αν έχετε κάποιο άλλο ενδιαφέρον trivia, μην διστάσετε να μας το πείτε!

  • Η Γεωργία είναι η μόνη χώρα που έχει πετύχει τρεις νίκες (2008, 2011, 2015). Ακολουθούν με δύο νίκες η Λευκορωσία (2005, 2007) και η Μάλτα (2013, 2015). Η νίκη της, που εξασφαλίστηκε χάρη στις επιτροπές ενηλίκων, μπορεί να ιδωθεί και υπό το γενικότερο αντι-ρωσικό πρίσμα: η Γεωργία είναι η πλέον φιλοδυτική και φιλοαμερικανική από τις πρώην Σοβιετικές χώρες. Πρόκειται δε για τη νίκη με τους περισσότερους βαθμούς (239) χάρη στο νέο βαθμολογικό σύστημα.
  • Η Αρμενία, επίσης φιλοδυτική χώρα, έχει έρθει τέσσερεις φορές δεύτερη (2007, 2009, 2015, 2016). Κέρδισε μολαταύτα ένα βραβείο, το 2010.
  • Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια η JESC είναι περισσότερο “Ανατολικο-vision”, αφού 10 από τις 17 συμμετέχουσες χώρες ανήκουν στις πρώην Σοβιετικές. Στις 14 διοργανώσεις μόνο πέντε φορές πήρε το βραβείο Δυτική χώρα (η Ισπανία το 2004, η Ολλανδία το 2009, η Μάλτα το 2013 και 2015 και η Ιταλία το 2014).
  • Για πρώτη φορά καταργήθηκε η συμμετοχή του κοινού μέσω τηλεψηφοφορίας. Επιτροπές ενηλικών, επιτροπές ανηλίκων και μια υπερεπιτροπή καθόρισαν το αποτέλεσμα.
  • Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απολυθεί executive supervisor και μάλιστα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Έτσι, λοιπόν, απομακρύνθηκε ο -επί τρία έτη- επιτηρητής Vladislav Yakovlev και ανέλαβε ο Jan Ola Sand, ο οποίος από το 2010 βρίσκεται στο αντίστοιχο πόστο της Senior Eurovision.
  • Μόνο η Λευκορωσία και η Ολλανδία συμμετέχουν ανελλιπώς από το 2003.
  • Η Πολωνία επανήλθε φέτος μετά από 11 χρόνια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.
  • Από το 2014 επιτρέπονται οι δίγλωσσες συμμετοχές, ενώ μέχρι τότε έπρεπε αυστηρά τα τραγούδια να ακούγονται στις εθνικές γλώσσες τους. Φέτος, οι μόνες που διαγωνίστηκαν αμιγώς στη γλώσσα τους (εξαιρούνται οι αγγλόφωνες Αυστραλία και Μάλτα) ήταν η Γεωργία που ήρθε πρώτη και η Σερβία που ήρθε τελευταία!
  • 37 διαφορετικές χώρες έχουν πάρει μέρος. Αντίθετα, η Ανδόρα, η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, το Μαρόκο, η Σλοβακία και η Τουρκία είναι οι χώρες που έχουν πάρει μέρος στην κανονική Γιουροβίζιον, αλλά όχι στη Junior. Από αυτές, η Γερμανία και η Σλοβακία είχαν δηλωθεί αλλά αποσύρθηκαν το 2003, κάτι που έκανε και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2007.
  • Η Ελλάδα έχει να πάρει μέρος από το 2008. Ωστόσο φέτος μια από τις τρεις Ολλανδές Kisses, η Στεφανία, είναι κόρη μεταναστών γεννημένη και μεγαλωμένη εκεί.
  • 7 σόλο καλλιτέχνες, ντουέτα ή γκρουπ που διαγωνίστηκαν στη Junior βρέθηκαν αργότερα και στη Senior Eurovision: η Weronika Bochat (JESC 04, φωνητικά POL 10), η Nevena Božović (JESC 07, SER 13, ως μέλος των Moje 3), οι Tolmachevy Sisters (JESC 06-νικήτριες, RUS 14), οι  Michele Perniola & Anita Simoncini (JESC 2013 & 2014 αντίστοιχα, SMR 15), η Monica (JESC 08, φωνητικά ARM 16), οι O’G3NE (JESC 07, NL 17).
  • Από παλιούς Junior Γιούροσταρ έδωσαν τα αποτελέσματα φέτος οι εξής: ο Mika (ARM 15-2ος), ο Mikhail Smirnov (RUS 15), η Gaia Cauchi (MAL 13-νικήτρια), ο Ruslan Aslanov (BLR 15) και η Anna Trincher (UKR 15).
  • Χώρες που δεν συμμετείχαν, αλλά παρείχαν ραδιοφωνική μετάδοση ήταν οι εξής: ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Αργεντινή, Γερμανία, Κόστα Ρίκα και Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Η Destiny Chukunyere (MAL 15) είναι η δεύτερη έγχρωμη, μετά τον Dave Benton (EST 01), η οποία κερδίζει σε διαγωνισμό Γιουροβίζιον, είτε για μεγάλους, είτε για μικρούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.