Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια, στις 29 Μαρτίου 1960, πραγματοποιήθηκε ο 5ος Διαγωνισμός της Eurovision.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, 2ο το 1959, δέχτηκε μετά χαράς να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, μετά την απόρριψη της νικήτριας Ολλανδίας, η οποία δεν επιθυμούσε να υποδεχτεί το φεστιβάλ για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία. Τόπος διεξαγωγής το Λονδίνο και το Royal Festival Hall.
Η Νορβηγία έκανε ντεμπούτο και ήρθε 4η, το Λουξεμβούργο επανήλθε αλλά ήρθε τελευταίο ανάμεσα σε 13 χώρες, παίρνοντας τον μοναδικό του βαθμό από την Ιταλία, και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εμφανίστηκε πρώτο, τερμάτισε ξανά 2ο, με το διασκεδαστικότατο Looking High, High, High του Bryan Johnson, ο οποίος μάταια έψαξε την εξαφανισμένη του αγάπη σε καμιά δεκαριά χώρες -I asked in a dozen lands- όμως όταν ηλιοκαμένος και ανεμοδαρμένος γύρισε σπίτι, την είδε με ανακούφιση να στέκεται στην πόρτα και να παραδέχεται το λάθος της.
Νικήτρια αναδείχτηκε η χώρα που εμφανίστηκε τελευταία, Γαλλία, με ερμηνεύτρια τη 18χρονη Ζακλίν Μπουαγιέ, κόρη του για πέντε χρόνια (1952-1957) συζύγου της Edith Piaf, Ζακ Πιλς, ο οποίος μία χρονιά νωρίτερα από την κόρη του, το 1959 σε ηλικία 53 ετών, είχε διαγωνιστεί και αυτός στη Eurovision, με το Μονακό, και είχε έρθει τελευταίος.
Το Tom Pilibi, εξίσου χαριτωμένο τραγούδι όπως αυτό του Αγγλου βαρυτόνου, περιγράφει τον χαρακτήρα του ομώνυμου τύπου που είναι όμορφος, γοητευτικός και πλούσιος, αλλά έχει ένα ελαττωματάκι, είναι λίγο ψευτάκος, δεν έχει ούτε κάστρα ούτε πλοία. Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς ακόμα τον αγαπάμε, και τον τραγουδάμε όλο χάρη και σκέρτσο, κατακτώντας τη 2η νίκη για τη Γαλλία την τελευταία 3ετία.
Η αναγγελία βαθμών έγινε με την αντίστροφη σειρά από αυτήν που παρουσιάστηκαν οι χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κλείνει την ψηφοφορία δίνοντας τους 5 από τους 10 συνολικά βαθμούς του στη Γαλλία, η οποία ήταν η μία από τις δύο χώρες που δεν έδωσαν καθόλου βαθμούς στον Λονδρέζο φίλο μας.
Σήμερα, 64 χρόνια μετά από τη νίκη της, η 82χρονη Ζακλίν Μπουαγιέ είναι η μακροβιότερη νικήτρια του διαγωνισμού, όχι όμως η μεγαλύτερη σε ηλικία, αυτή είναι η 85χρονη Ιζαμπέλ Ομπρέ που κέρδισε επίσης για τη Γαλλία, το 1962.
Μαζί με την Μπουαγιέ, από τους 13 ερμηνευτές της Γιουροβίζιον που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1960 στις 23:00 ώρα Ελλάδας, εν ζωή είναι επίσης η Σιμ Μάλκβιστ Σουηδία 10η θέση (87 ετών) και ο Βιν Χουπ Γερμανία 4η θέση (87 ετών).
Παρακολουθήστε τον διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών διαγωνισμό με παρουσιάστρια την 33χρονη Κέιτι Μπόιλ, στην πρώτη από τις 4 φορές που παρουσίασε τη Eurovision (1963, 1968, 1974 οι άλλες):