Iveta Mukuchyan: Η συμμετοχή μου στην Eurovision 2021 για την Γερμανία ακυρώθηκε εξαιτίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Iveta Mukuchyan: Η συμμετοχή μου στην Eurovision 2021 για την Γερμανία ακυρώθηκε εξαιτίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Iveta Mukuchyan, εκπρόσωπος της Αρμενίας στην Eurovision 2016 με το τραγούδι Love wave, αποκάλυψε πως πριν από ένα μήνα βρέθηκε πολύ κοντά στο να δεχτεί πρόταση για να εκπροσωπήσει την Γερμανία στην Eurovision 2021, αλλά εν τέλη απορρίφθηκε. Αιτία σύμφωνα με την ίδια, φαίνεται πως ήταν η κίνηση της κατά την ανακοίνωση της βαθμολογίας της από το κοινό στην Eurovision 2016, να σηκώσει την σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την περιοχή για την οποία διεξάγεται πόλεμος αυτή την στιγμή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η EBU μάλιστα επέβαλε πρόστιμο στην τηλεόραση της Αρμενίας για την κίνηση αυτή της Iveta.

Την πρόταση αυτή την έκανε γνωστή η Iveta σε ανάρτησή της στα social media, η οποία είναι γραμμένη στα αγγλικά και τα αρμενικά, όπου μέσω αυτής προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους fans της σε όλη την Ευρώπη για όσα συμβαίνουν στην εμπόλεμη περιοχή του Καυκάσου. Την αυθεντική ανάρτηση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ, παρακάτω σας παραθέτουμε τα κύρια σημεία της:

Ξέρω πόσο δυσάρεστο είναι να διαβάζετε για έναν πόλεμο που συμβαίνει πολύ μακριά από το σημείο που βρίσκεστε τώρα, ενοχλώντας τις λίγες στιγμές που θέλετε να αποσυνδεθείτε από τα δικά σας καθημερινά προβλήματα. Είναι εύκολο να το προσπεράσετε και να εξαφανιστεί.  Ήξερα πόσο δυσάρεστο ήταν για εκατομμύρια θεατές της Eurovision το 2016 να συμμετάσχουν λίγα λεπτά στη συζήτηση σχετικά με το γιατί έβαλα τη σημαία του Kharabagh σε έναν διαγωνισμό που δεν θέλει να ανακατεύεται με την πολιτική.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι φέτος έλαβα με ενθουσιασμό ένα τηλεφώνημα από τη Γερμανία όπου 200 ειδικοί με ψήφισαν, χωρίς να το γνωρίζω, ως την κατάλληλη για  την εκπροσώπηση της Γερμανίας στην Eurovision 2021. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, για αυτό. Τότε έλαβα μια κλήση ότι το τμήμα Τύπου που μου είπε δυστυχώς ότι απέρριψε την απόφαση  ,  πιθανότατα εξαιτίας της πολιτική μου κίνησης από το 2016, για να αυξήσω την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επίθεση στο Kharabagh.

Ως Αρμένισσα που ζει στη Γερμανία, είμαι πατριώτισσα στην καρδιά μου, αλλά εκπαιδευμένη σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Θέλω να κάνω σε όλους κατανοητό ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν / Τουρκίας και Αρμενίας, αλλά για πόλεμο εναντίον του Αλλίεφ (πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν) και του Ερντογάν. Είναι πολιτικό και όχι εναντίον των λαών αυτών των χωρών, που δεν γνωρίζουν  τι συμβαίνει στο παρελθόν και το παρόν, καθώς οι πληροφορίες έχουν αλλοιωθεί και αποκρυφτεί εντελώς από τους κατοίκους τους. Όταν το Artsakh πυροβολεί προειδοποιεί τον πληθυσμό του Αζέρων για εκκένωση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει ειρηνικούς πολίτες, ούτε καν λέει στους δικούς του ανθρώπους να κρυφτούν σε καταφύγια.

Αφού μου είπαν ευγενικά ότι, παρόλο που θα ήθελαν να συμμετάσχω, αποφάσισαν να μην το κάνουν, θύμωσα με τον εαυτό μου, λυπήθηκα που η πατριωτική μου πράξη θα επηρέαζε για άλλη μια φορά την καριέρα μου. Μόλις ένα μήνα μετά από αυτήν την κλήση ξυπνάω πάλι στον πόλεμο αυτή τη φορά, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το 2016 ήταν απλώς ένα teaser … η πραγματική ταινία είναι τώρα.. γίνεται φυσιολογικό να βλέπουμε νεκρούς στην τηλεόραση, να ακούμε για όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πολέμους στο παρελθόν, μόνο σε μια μέρα έγινε μια φυσιολογική περίσταση για να στείλουμε νεαρούς άνδρες απευθείας στον θάνατο, ακόμη και με φάρμακα  δεν μπορώ να κοιμηθώ τις νύχτες. 

 Η Αρμενία είναι μια από τις παλαιότερες χώρες με τον παλαιότερο πολιτισμό στον κόσμο και η καρδιά της σπάει σε εκατομμύρια κομμάτια για άλλη μια φορά, χάνοντας τη γη της ενώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχή και την ελπίδα της, αλλά πόσες φορές πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα για να ανακάμψουμε; Όταν κλαίω κάθε μέρα δεν είναι καν λόγω του τι συμβαίνει τώρα, αλλά για όσα έχουμε περάσει … πώς πρέπει ένας άντρας να ανακάμψει  όταν τα τελευταία 30 χρόνια βλέπει τον εαυτό του να εμπλέκεται σε 3 πολέμους; Πώς πρέπει μια γυναίκα να ανακάμψει από την απώλεια των γιων της 18 έως 20 ετών; Πώς πρέπει να ανακάμψει ένας νεαρός που περίμενε να ζήσει μια ελεύθερη ζωή; 

Αφότου η Γερμανία αρνήθηκε τη συμμετοχή μου για το 2021 τα είχα βάλει με τον εαυτό μου που σήκωσα τη σημαία του Karabagh, αλλά τώρα θυμάμαι ξανά, πώς  θα μπορούσα να μην το κάνω; Aν κυριολεκτικά η ζωή μου και  η ζωή κάθε Αρμένιου εξαρτάται από εσένα να μιλήσεις για το τι συμβαίνει;

Αν ο κόσμος δεν έκλεινε τα μάτια, ίσως τότε θα μπορούσα απλώς να είμαι καλλιτέχνης χωρίς να ανησυχώ, δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθώ με πολιτικά θέματα και απλά θα δημιουργούσα μουσική. αλλά τώρα βρισκόμαστε σε αυτόν τον πόλεμο μόνοι , πολεμώντας ενάντια σε όπλα που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν! Μακάρι να μπορούσα να έχω την ελευθερία να καθίσω σε έναν καναπέ και να σκρολάρω ό, τι θέλω, μακάρι να μπορούσα να ξυπνήσω ανησυχώντας για πράγματα όπως τα χρήματα, τις σχέσεις και άλλα πράγματα που έγιναν ανοησίες τώρα που αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας.

Αυτήν τη στιγμή, ενώ διαβάζετε το μήνυμά μου, ο πόλεμος, όπως το φαντάζεστε από τις χειρότερες ταινίες, συμβαίνει και θα κρίνει αν θα υπάρξουμε ως έθνος αύριο ή όχι. Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε να επιβιώνουμε και να συνεχίζουμε μέχρι να κερδίσουμε, αλλιώς δεν θα φτάναμε τόσο μακριά. Η δικαιοσύνη μπορεί να αρρωστήσει αλλά δεν θα πεθάνει στο τέλος.

Θα θέλατε να ξαναδείτε την Iveta Mukuchyan στην σκηνή της Eurovision? Πιστεύεται πως έπραξε σωστά η Γερμανική τηλεόραση που απέρριψε τελικά την υποψηφιότητά της? Συμφωνείτε με το μήνυμα της Iveta στην ανάρτηση της; Ας θυμηθούμε την συμμετοχή της Αρμενίας με την Iveta το 2016 που έλαβε την 7η θέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.