Προλήψεις, φυλακτά, μέντιουμ και δεισιδαιμονίες στη Γιουροβίζιον

Estimated read time 1 min read

Αφορμή γι’ αυτό το μικρό άρθρο υπήρξε η ανακάλυψη ενός Πορτογάλου φαν: βρήκε ένα βιντεάκι από τα πορτογαλικά επίκαιρα του 1971, όπου η εκπρόσωπος της χώρας, Tonicha, τυγχάνει θριαμβευτικής υποδοχής στο αεροδρόμιο, επειδή για πρώτη φορά η χώρα μπήκε στη δεκάδα! Το πιο ωραίο, όμως, είναι το σπηκάζ, όπου ο εκφωνητής εξηγεί πως το πορτογαλικό κοινό θεωρούσε ότι άξιζε την πρώτη θέση και πως πήγε τόσο καλά όχι μόνο εξαιτίας του ταλέντου της, αλλά και του μαγνητικού κοσμήματος του Βορρά που φορούσε!

Μια άλλη ιστορία έγινε το 1979, όταν στην πρόβα του Σαββάτου, δύο παιδάκια ανέβηκαν στη σκηνή, σταλμένα από τη γιαγιά τους, για να δώσουν ένα μήνυμα στους εκπροσώπους του Ισραήλ, Gali Atari & Milk and Honey: η γερόντισσα τους προέτρεψε να μπουν στη σκηνή με το δεξί, λέγοντας μια φράση για τον Νώε. Το τραγούδι κέρδισε.

Παραμένουμε στο Ισραήλ. Το 1988 η Yardena Arazi επισκέφθηκε τον αστρολόγο της, ο οποίος της είπε ότι θα κερδίσει το τραγούδι που θα εμφανιστεί στην ένατη θέση, δηλαδή η ίδια! Έλα όμως που ξαφνικά ακυρώθηκε η Κύπρος, διότι το τραγούδι της είχε ακουστεί παλιότερα. Έτσι, η Arazi εμφανίστηκε 8η, ενώ 9η ανέβηκε επί σκηνής η Celine Dion, η οποία και πήρε το βραβείο.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και το 1977: ο Φρέντυ Γερμανός είχε φέρει στην εκπομπή του “Αλάτι και πιπέρι” ένα μέντιουμ, το οποίο προέβλεψε την 4η θέση για το “Μάθημα Σολφέζ”. Δυστυχώς, η ίδια η ΕΡΤ ψηφίζοντας επίτηδες με 12 το outsider Μονακό, έριξε την Ελλάδα στην 5η θέση. Αρκετές φορές έχει ερωτηθεί η Λίτσα Πατέρα για την τύχη που θα έχει η εκάστοτε ελληνική συμμετοχή, αλλά συνήθως οι απαντήσεις της είναι διπλωματικές και διφορούμενες.

Κατά καιρούς ακούμε για την κυπριακή αποστολή ότι κάποιος έσπασε το χέρι του (η Χριστίνα Αργύρη το 2000, ένας από τους Minus One το 2016) ή ότι κάηκε κάποιο φόρεμα ή ότι τους έκλεψαν τα ρούχα, τα τύμπανα, τις βαλίτσες κλπ. (Άλεξ Παναγή και Χριστίνα Αργύρη το 2000, Ευρυδίκη το 2007). Κάτι αντίστοιχο ακούστηκε και για το φόρεμα της Έλενας Παπαρίζου το 2001, για το οποίο, όταν σκίστηκε, έφεραν άρον-άρον μοδίστρα από τη Σουηδία στη Δανία, προκειμένου να το επιδιορθώσει. Το 2003 χτύπησαν κι έκλεψαν τον αρχηγό της Κυπριακής αποστολής του ΡΙΚ, Μάριο Σκορδή. Το 2007 ο Δημήτρης Κοργιαλάς κάηκε από λάδι. Όλα αυτά (εκτός από το περιστατικό του Μάριου Σκορδή που αποτελεί αληθινή είδηση) μάλλον έχουν ως στόχο να διώξουν το κακό μάτι ή αποτελούν διαφημιστικά κόλπα, με απώτερο στόχο την πρόκληση συμπάθειας μαζί με λίγο ντόρο. Ακόμα και φέτος λίγο πριν τις πρόβες ακούστηκε πως η Ανδρομάχη μπαίνει σε πενθήμερη καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, είδηση που αποδείχθηκε ράδιο-αρβύλα.

http://infegreece.gr/%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-minus-one/

Μια άλλη περίπτωση που γνωρίζουμε, αλλά δεν θα κατονομάσουμε, αφορά επίσης σε κυπριακή αποστολή, η οποία την προηγουμένη της Γιουροβίζιον είχε μαζευτεί στο δωμάτιο της ερμηνεύτριας και με τη μέθοδο Σίλβα προσπαθούσε να ρίξει αρνητική ενέργεια στις υπόλοιπες αποστολές. Τελικά, μάλλον επάνω τους έπεσε η αρνητική ενέργεια…

Βεβαίως είναι γνωστή τοις πάσι η “κατάρα” της 2ης θέσης, η οποία έχει καταστρέψει τραγούδια (από την άλλη δεν εμπόδισε την Jessica Garlick να έρθει 3η το 2002), αλλά και της 4ης θέσης. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η μοναδική φορά που έχει κερδίσει τραγούδι που κληρώθηκε 4ο είναι εκείνη της Sertab το 2003.

Αν κάποιος ξέρει άλλη ανάλογη ιστορία, ας μας την πει, να την κοινοποιήσουμε.

Ακολουθεί το βίντεο με την Τonicha, για όποιον γνωρίζει πορτογαλικά και όχι μόνο! Δείτε το ΕΔΩ.