Λευκορωσία: Οι VAL δεν πάνε στην Eurovision 2021

Λευκορωσία: Οι VAL δεν πάνε στην Eurovision 2021

Οι πολιτικές αναταραχές που προκλήθηκαν στην Λευκορωσία μετά την προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, φαίνεται πως θα έχουν επιπτώσεις στην συμμετοχή της χώρας στην Eurovision 2021. Συγκεκριμένα τα μέλη του συγκροτήματος VAL που είχαν κερδίσει τον εθνικό τελικό της Λευκορωσίας για την Eurovision 2020 με το τραγούδι Da Vidna,  τάχθηκαν με δηλώσεις τους απέναντι στον επί 26 συναπτά έτη πρόεδρο της χώρας  Alexander Lukashenko.

Η συνέντευξη των VAL

Σε συνέντευξή τους την περασμένη Πέμπτη, τα μέλη των VAL, Vladislav Freimann και  Valeria Gribusova κατήγγειλαν την στάση της δημόσιας τηλεόρασης της Λευκορωσίας BTRC πως τους απαγόρευε να δώσουν συνεντεύξεις σε μη ελεγχόμενα από αυτήν media πως πως τους υποχρέωναν να εμφανιστούν σε φιλοκυβερνητικές συναυλίες. Τα μέλη του συγκροτήματος δήλωσαν πως αν και είναι επιθυμία τους να εκπροσωπήσουν την Λευκορωσία στην Eurovision, για αυτούς προέχει να έχουν το δικαίωμα έκφρασης και να είναι εντάξει με την συνείδησή τους.

Ξέραμε πως αν δεν εμφανιζόμασταν στην συναυλία (19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια φιλοκυβερνητική συναυλία) κατά 99% θα διάλεγαν άλλον καλλιτέχνη (για την Eurovision) του χρόνου. Για εμάς σημαντικότερο είναι να είμαστε τίμιοι με τους εαυτούς μας και την συνείδηση μας. Υπάρχουν καλλιτέχνες που δεν νοιάζονται αλλά για εμάς η βία και η νοθεία δεν είναι αποδεκτές πρακτικές. Θέλουμε να λέμε ελεύθερα τι σκεπτόμαστε. 

Μάλιστα σε ερώτημα για το αν θα δέχονταν να εκπροσωπήσουν κάποια άλλη χώρα  στην Eurovision δήλωσαν τα εξής:

Εάν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το τραγούδι θα αφορούσε μόνο τα τρέχοντα γεγονότα. Θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους ακροατές αυτό που περνάμε όλοι  εδώ στη Λευκορωσία. Και με τους ξένους δημοσιογράφους, θα θέλαμε να μιλήσουμε για αυτό. Αλλά κανένας δεν θα μας  το επέτρεπε τότε. Τι άλλο  να τραγουδούσαμε λοιπόν;

Η απάντηση της BTRC

Σε απάντηση των δηλώσεων  των VAL η δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας αρνείται όσα τους προσάπτει το συγκρότημα. Αντιθέτως τους στηλιτεύει για το γεγονός πως στον εθνικό τελικό της χώρας δεν κέρδισαν την πρώτη θέση ούτε στο κοινό ούτε στις επιτροπές και πως στα στοιχήματα βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις, ενώ τους καταλογίζει αχαριστία για το γεγονός πως ενώ η BTRC προσέλαβε τον Marvin Dietman (σκηνογράφος του Rise like a Phoenix” και τον Άλεξ Παναγή ως vocal coach. Η ανακοίνωση του BTRC ξεκαθαρίζει για την Λευκορωσική συμμετοχή τα παρακάτω:

Αφού διαβάσουμε τη συνέντευξη, θέλουμε να πούμε μόνο ένα πράγμα. Το συγκρότημα VAL δεν θα πάει στην Eurovision 2021 και αυτό δεν συμβαίνει λόγω λογοκρισίας αλλά επειδή οι καλλιτέχνες του συγκροτήματος VAL δεν έχουν συνείδηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.