Ελλάς-Αυστρία: άγνωστες ιστορίες

Estimated read time 1 min read

Η βαθμολογική σχέση Ελλάδας-Αυστρίας (βλ. προηγούμενο άρθρο) είναι μάλλον ατυχής και αυτό φαίνεται να οφείλεται στα εντελώς διαφορετικά μουσικά γούστα των δύο χωρών. Ωστόσο υπάρχει μια περίεργη, καρμική σχέση, με αυτή τη χώρα, άλλοτε του ύψους κι άλλοτε του βάθους… Εξηγούμαι:

 

-Το 1961 ο Τζίμης Μακούλης έμελλε να είναι ο πρώτος Έλληνας που «πάτησε το πόδι του» στη Γιουροβίζιον, εκπροσωπώντας την Αυστρία, με το “Sehnsucht” (Νοσταλγία). Ήρθε τελευταίος με ένα βαθμό.

-Το 1967, όταν διοργάνωσε τον διαγωνισμό η Βιέννη, η Ελλάδα δεν είχε ανακαλύψει ακόμα τι εστί Γιουροβίζιον. Όχι όμως και η νεαρή Vicky (Βίκυ Λέανδρος) ή οποία ήρθε 4η, πούλησε 5 εκατομμύρια singles, έμεινε στο #1 των ΗΠΑ για επτά εβδομάδες και το τραγούδι της «L’amour est bleu» γνώρισε –ούτε λίγο ούτε πολύ- 530 διασκευές, ένα ρεκόρ που έχει ξεπεράσει μόνο το «Volare»!

-Το 1977 το φανταστικό video-clip για το «Μάθημα Σολφεζ» είχε πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Αρώνης-Ευθυμιάδης και είχε γυριστεί στην Αυστρία. Σάμπως το εκτίμησε; 4άρι μάς έδωσε μόνο…

-Το 1985 η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα, εκτός Ελλάδας και Κύπρου, σε τραγούδι της οποίας (το “Kinder dieser Welt” και συγκεκριμένα στο 2ο ρεφραίν) ακούγονται ελληνικά, καθώς οι χορωδοί αναφέρουν τη λέξη «παιδιά» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Ξανακούσαμε ελληνικά πολύ αργότερα, από τον Lior Narkis (Ισραήλ 2003) και την Sofi Marinova (Βουλγαρία 2012).

-Το 1990 η Μαριάνα Ευστρατίου, που έχει κάνει μουσικές σπουδές στη Βιέννη, ήταν υποψήφια στην Αυστρία, χωρίς να περάσει στον τελικό, μετά από πρόταση ενός Γερμανού συνθέτη που έστειλε στην Αυστριακή τηλεόραση ένα demo με διάφορα τραγούδια του.

-Το 1996 η Αυστρία σνόμπαρε το διαγωνισμό. Έτσι, όπως η Ελλάδα δεν μετείχε στη διοργάνωση της Βιέννης το 1967, έτσι κι η Αυστρία απείχε από την αντίστοιχη της Αθήνας, για διαφορετικούς όμως λόγους. Επίσης οι δύο χώρες δεν συνέπεσαν στην παρθενική τους εμφάνιση: το 1957 (πρώτη της Αυστρίας) η Ελλάδα δεν είχε καν τηλεόραση, ενώ το 1974 (πρώτη της Ελλάδας), η Αυστρία απείχε, για αδιευκρίνιστους λόγους.

-Ο Egon Egemann (Ελβετία 90, 98) είναι και Αυστριακός, αλλά και… κάργα γρουσούζης: και τις δύο φορές που βρέθηκε στο δρόμο μας, η Ελλάδα πήρε τη χειρότερή της θέση, μια με τον Χρήστο Κάλλοου και μία με το γκρουπ Θάλασσα. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 1990 η Ελλάδα τού έδωσε 12. «Τα πλήρωσε» όμως το 1998, όπου κατέληξε με 0 από όλες τις χώρες.

-Τέλος, δύο εκπρόσωποι της Αυστρίας έχουν στενή σχέση με την Ελλάδα: η Anita (1984), συνεργάζεται με Ελληνίδα παραγωγό και στιχουργό, ενώ οι Rounder Girls (2000) έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη, την οποία συμπεριέλαβαν τότε και στο promo tour.

Τι θα γίνει φέτος; Θα μας πάει γούρι η Βιέννη ή όχι; Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε!