Ελλάς-Αυστρία: συμμαχία; Nein!

Ελλάς-Αυστρία: συμμαχία; Nein!

Ποια είναι η γιουροβιζιονική σχέση Ελλάδας και Αυστρίας, ως προς τη βαθμολογία; Σωστά μαντέψατε: πολύ χλιαρή, κυρίως εκ μέρους της Αυστρίας προς εμάς. Από το 1976, οπότε συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, οι βαθμοί που έπεφταν εκατέρωθεν ήταν συνήθως από μηδέν έως έξι (σε εξαιρετικές περιπτώσεις). Η Ελλάδα προσπάθησε να κάνει κάποια ανοίγματα, με πενιχρή όμως ανταπόδοση:

-Το 1987 η Ευρώπη εκδικήθηκε την Αυστρία, διότι μόλις είχαν αποκαλυφθεί τα εγκλήματα πολέμου του Kurt Waltheim, γνωστού από τη δράση του στη Μάχη της Κρήτης. Η Ελλάδα, μεγαλόψυχη, αν και άμεσα ενδιαφερόμενη, ήταν η μόνη που του έδωσε 7 βαθμούς!

-Το 1989, χρονιά όπου συμμετέχει η Μαριάνα Ευστρατίου, με μουσικές σπουδές στη Βιέννη, η Ελλάδα δίνει 12άρι στο «Nur ein Lied», για να εισπράξει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό! Το ίδιο ακριβώς σκηνικό ξαναζήσαμε το 2014: 12 στην Conchita-0 στους Freaky Fortune. Φρίκη!

https://www.youtube.com/watch?v=H4TQ5e1xyEE

-Το 1992 η ελληνική επιτροπή δίνει ένα 8άρι στο “Zusammen Gehen”, για να εισπράξει μόνο 4 κι όχι για τυχαίο τραγούδι, αλλά για το «Όλου του κόσμου η ελπίδα».

-Το 1995 επήλθε μια κάποια ισορροπία: η Ελλάδα έδωσε 7 στο «Die Welt dreht sich verkehrt», για να πάρει 5 για το «Ποια προσευχή».

-Το 1996 η Μαριάνα Ευστρατίου έλαβε ακόμα ένα 0 από τη «δεύτερή της πατρίδα».

-Το 2004 η Αυστρία έδωσε μόνο 2 στον Σάκη, ενώ το 5άρι της Ελλάδας τη γλίτωσε κυριολεκτικά από τον πάτο.

-Το 2005 στο βραβείο μας έδωσε μόνο 4. Ντροπή της!

-Το 2011, οπότε ξαναβρέθηκαν οι δύο χώρες σε τελικό, μετά από χρόνια, αγνόησαν η μία την άλλη.

Τη χρονιά των Antique, όπως και της Βίσση δεν συμμετείχε (δεν καταδέχθηκε να έρθει στην Αθήνα), αλλά –φαντάζομαι- θα έριχνε μαύρο κι εκεί.

Την εκδικήθηκε, όμως και η Ελλάδα: το 2002 τής έδωσε ένα ωραιότατο μηδενικό για το «Say a word», ένα τραγούδι που έγινε επιτυχία στην χώρα μας, χάρη στη συστηματική προβολή από το ALTER και το MAD.

Τι θα γίνει άραγε φέτος που μάλιστα η Αυστρία εμφανίζεται από πολιτικής απόψεως ως φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα και αντίθετη στη Γερμανία; Θα δώσει κάτι στην Μαρία-Έλενα Κυριάκου; Θα δείξει… Πάνω από έξι, πάντως, δεν μας είχε δώσει ποτέ μέχρι το 2013: 7άρι στον Αγάθωνα και τους Κόζα Μόστρα!

 

untitled (48)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.