H δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας επέλεξε την συμμετοχή της για την Eurovision 2019 μέσα από τον καθιερωμένο ετήσιο μουσικό φεστιβάλ που λειτουργεί ως εθνικός τελικός της Νορβηγίας για την Eurovision Melodi Grand Prix. Στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά 10 διαγωνιζόμενοι, ο νικητής θα αναδεικνυόταν μέσα από 3 γύρους, στον πρώτο προκριματικό γύρο θα ψήφιζαν μόνο οι καλεσμένες διεθνείς επιτροπές από 10 χώρες, ενώ στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο (χρυσός τελικός και χρυσό ντουέτο αντίστοιχα) τα αποτελέσματα καθορίζονταν αποκλειστικά από το televoting. Νικητές αναδείχθηκαν οι Keiino με το τραγούδι Spirit in the sky λαμβάνοντας ποσοστό 58,8% και 231.937 τηλεφωνήματα στον τελικό γύρο.
Λίγα λόγια για τους Keiino
Οι Keiino είναι ένα τριμελές συγκρότημα αποτελούμενο από τους Alexandra Rotan, Tom Hugo και Fred Buljo. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε καθαρά με σκοπό το Melodi Grand Prix και στην συνέχεια την Eurovision, ενώ το όνομα τους στην γλώσσα των Σάμι (Από τους οποίους προέρχεται ο Fred) σημαίνει δρόμος και σύμφωνα με τον Fred Buljo συμβολίζει τον δρόμο που έφερε μαζί τα μέλη του συγκροτήματος.
Ο Tom Hugo Hermansen γεννήθηκε στις 27 Οκτοβρίου του 1979 στην πόλη Kristiansand της Νορβηγίας. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα το 2007 όταν και μετανάστευσε στο Αμβούργο, το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του EP με τίτλο I apologise ενώ το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο του ablum με τίτλο Sundry Tales. Ήταν ο κεντρικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Radiojam. Ως συνθέτης έγραψε αρκετά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες στην Νορβηγία, την Γερμανία αλλά και την Νότια Κορέα. Έχει προσπαθήσει άλλες δυο φορές να εκπροσωπήσει την Νορβηγία ως solo τραγουδιστής, το 2013 με το τραγούδι Det er du με το οποίο δεν κατάφερε να περάσει την φάση των ημιτελικών, αλλά και το 2018 με το τραγούδι I like, I like, I like με το οποίο επίσης αποκλείστηκε στην πρώτη φάση του τελικού.
Η Alexandra Rotan είναι γεννημένη στις 29 Ιουνίου του 1996 στην πόλη Råholt, και έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στο MGPjr 2010 την παιδική έκδοση του Melodi Grand Prix, με το τραγούδι Det vi vil με το οποίο έφτασε έως τον super τελικό. Έγινε ευρέως γνωστή στην Νορβηγία μετά την συμμετοχή της στο Νορβηγικό idol το 2016 στο οποίο έφτασε έως την φάση των ημιτελικών, ενώ το 2017 συνόδευσε στα φωνητικά τον πασίγνωστο Νορβηγό τραγουδιστή Alan Walker στην Πανευρωπαϊκή του περιοδεία. Το 2018 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Melodi Grand Prix με το τραγούδι You Got Me το οποίο είπε σε ντουέτο με την Stella Mwangi εκπρόσωπο της Νορβηγίας στην Eurovision 2011 με το τραγούδι Haba Haba (17η θέση στον ημιτελικό), και έφτασε έως την 3η θέση του super τελικού.
O Fred Buljo είναι γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου 1988 στην πόλη Kautokeino και είναι μέλος του rap συγκροτήματος Duolva Duottar το οποίο συνδυάζει hip-hop με την παραδοσιακή μουσική των Λαπώνων (Σάμι). Το συγκρότημα του Fred Buljo έγινε ευρέως γνωστό στην Νορβηγία όταν συμμετείχε στο Norske Talenter (Νορβηγία έχεις ταλέντο) στο οποίο έφτασε έως τον τελικό, ενώ έκτοτε έδωσε αρκετές συναυλίες στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά και την Ρωσία. Ο Fred Buljo είναι ενεργό μέλος της πολιτιστικής αλλά και πολιτικής κοινότητας των Σάμι, καθώς από το 2013 έως το 2016 συμμετείχε ως βουλευτής αλλά και αρχηγός του κόμματος Arja στο κοινοβούλιο των Σάμι της Νορβηγίας που αγωνίζεται για την πολιτιστική αυτονομία και την διατήρηση των παραδόσεων των Σάμι της Νορβηγίας.
Λίγα λόγια για το Spirit in the sky
To τραγούδι Spirit in the sky είναι ένα ρυθμικό dance/pop τραγούδι με στοιχεία Joik, της παραδοσιακής μουσικής των Σάμι. Το μεγαλύτερο μέρος των στίχων είναι γραμμένο στα αγγλικά, υπάρχει όμως και ο στίχος Čajet dan čuovgga που στην γλώσσα των Σάμι σημαίνει “Δείξε μου το φως”. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται η γλώσσα των Σάμι στον διαγωνισμό της Eurovision, αν και αναφορές στην κουλτούρα των Λαπώνων υπήρχαν στις συμμετοχές της Νορβηγίας το 1980 (Sverre Kjelsberg & Mattis Hætta –Sámiid ædnan – 16η θέση), την Φινλανδίας το 1977 (Monica Aspelund – Lapponia – 10η θέση) και της Σουηδίας το 2000 (Roger Pontare – When Spirits Are Calling My Name – 7η θέση).
To τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες για ίσα δικαιώματα είτε αυτοί αναφέρονται σε δικαιώματα εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων είτε στην ισότητα των φύλων είτε στα δικαιώματα της lgbt κοινότητας. Αρχικοί συνθέτες του τραγουδιού ήταν ο Tom Hugo με τον σύζυγο του Alex Olsson, στην συνέχεια όμως προστέθηκαν τα υπόλοιπα μέλη των Keiino, Alexandra Rotan, και Fred Buljo, καθώς και οι Henrik Tala και Rüdiger Schramm.
Οι στίχοι του Spirit in the sky
Can’t you stay
Stay with me into the night
Stay, I need you close
You can go back when the sun rise again
Just stay tonight, just stay
Have you seen my spirit
Lost in the night
The violent nightshade
They took away my light
They call us nothing
My name is nothing
Come see me
Please see me
Cause I’ve been running with the demons now
They all see my fear
They say there’s nothing
Nothing here
I see your spirit in the sky
When northern lights are dancing
He-lo e loi-la
I hear you calling me at night
Whenever wind is blowing
He-lo e loi-la
I can see your spirit in the sky
When northern lights are dancing
He-lo e loi-laČajet dan čuovgga
I’ll follow you until the daylight
Shy us away
I need a her
oI need my light
Her shining lightwaves
Will break away the night
I call it freedom
Our name is freedom
Come find mePlease find me
Cause I am dancing with the fairies now
They all sing our name
I got my light here
Shining here
I hear you calling me at night
Whenever wind is blowing He-lo e loi-la
I can see your spirit in the sky
When northern lights are dancingHe-lo e loi-la
Čajet dan čuovgga
I hear you calling me at night
Whenever wind is blowing
He-lo e loi-la
I can see your spirit in the sky
When northern lights are dancing
He-lo e loi-la Čajet dan čuovgga
I can see your spirit in the sky
When northern lights are dancing
He-lo e loi-la Čajet dan čuovgga
Η Νορβηγία στην Eurovision
H Νορβηγία έλαβε πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1960 με την Nora Brockstedt και το τραγούδι Voi Voi με το οποίο έφτασε έως την 4η θέση, έκτοτε η Νορβηγία μετράει συνολικά 57 συμμετοχές με τις 54 να διαγωνίζεται στον μεγάλο τελικό.
Η Νορβηγία έφτασε στην πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision 3 φορές, το 1985 με τις Bobbysocks και το τραγούδι La det swinge, το 1995 με τους Secret Garden και το Nochturne και το 2009 με τον Alexander Rybak και το Fairytale, ο οποίος μάλιστα έκανε ρεκόρ βαθμών με το σύστημα της μιας μεικτής βαθμολογίας που ίσχυε μέχρι και το 2015. Η Νορβηγία φιλοξένησε τον διαγωνισμό ισάριθμες φορές, το 1986 στο Bergen ενώ το 1996 και το 2010 στην πρωτεύουσα της Όσλο. Η Νορβηγία εκτός από τις 3 νίκες έχει και το ρεκόρ των περισσοτέρων τελευταίων θέσεων σε τελικούς Eurovision (9 τον αριθμό, 1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990, 1997, 2001, 2004, 2012).
Η Νορβηγία πέρσι με τον τελευταίο της νικητή Alexander Rybak και το τραγούδι That’s How You Write a Song έφτασε έως την 15η θέση. Φέτος η Νορβηγία θα διαγωνιστεί στην 15η θέση του δεύτερου ημιτελικού.
Πιο τυπική σκανδιναβική “σλαγκεριά” πεθαίνεις.
Για να είμαι ειλικρινής βέβαια, σε κάποια σημεία ίσως και να με κάνει να θέλω να χορέψω… 😛
#25/41
Καλή επιτυχία!
Total respect στη Νορβηγία για τις συμμετοχές της το 2013, 2014 και 2015, και φυσικά για το απόλυτο αριστούργημα Alle Mine Tankar το οποίο είναι το τρίτο πιο αγαπημένο μου τραγούδι στην ιστορία της γιουροβίζιον.
Πιασάρικος γιουροβιζιονικός κλισεδιάρικος αχταρμάς με αρκετές τονικές αστάθειες στο live. Σε καμία των περιπτώσεων δε θα τερματίσει τόσο ψηλά όσο προβλέπεται. Δε θα εκπλαγώ καθόλου επίσης αν αποκλειστεί (δες Verona) ή περάσει οριακά (Φινλανδία πέρσι).
Από μένα 7/10 καθώς το ακούω ευχάριστα στη studio εκδοχή.
Καλή επιτυχία!
Αντικειμενικά η καλύτερη συμμετοχή για εφέτος με διάφορα. Η απόλυτη αρμονία έθνικ με αυτό το ρυθμικό στοιχείο με υπέροχη φυσικά των ποπ στοιχείων. Επιπλέον ωραίοι στίχοι και όντως σου μεταφέρει αυτά τα μυστικά του δασους μιλάω για το performance στο national final. Χωρίς αμφιβολία αυτό είναι το στυλ που ταιριάζει στην Νορβηγία της αγαπημένης μου χώρας στο esc με αγαπημένες μου συμμετοχές 1995, 2005, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 και φυσικά 2019.
Eίχα ελπίδες για το συγκεκριμένο αλλά στο live αποδείχθηκε η συνηθισμένη γιουροβιζιονική κιτσαρία με πρωταγωνιστές καρτουνίστικες φάτσες και καρτουνίστικες φωνούλες. Και βέβαια κόλλησαν κι από δίπλα το γνωστό μήνυμα περί δικαιωμάτων, μειονοτήτων κτλ. Πόση πρωτοτυπία πια…
21οι στους 41 της κατάταξής μου μέχρι στιγμής.