Παρασκήνια 1987: Όλοι ήθελαν τη νίκη των Bang! εκτός από την ΕΡΤ

Παρασκήνια 1987: Όλοι ήθελαν τη νίκη των Bang! εκτός από την ΕΡΤ

Για πρώτη φορά οι επιτροπές της ΕΡΤ δεν είναι οφθαλμοφανώς ανδροκρατούμενες (4 άνδρες-3 γυναίκες η πρωτοβάθμια, 6 άνδρες-5 γυναίκες η δευτεροβάθμια), με συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του καλλιτεχνικού στερεώματος (Νότης Μαυρουδής, Νόρα Βαλσάμη, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Μαρία Καββαδία, Μαριανίνα Κριεζή, Στέφανος Ληναίος, Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, Γιώργος Μαρίνος, Σταμάτης Φασουλής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Δημήτρης Χριστοδούλου). Μολονότι κεντρική παρουσιάστρια στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ήταν η Νόρα Βαλσάμη, κάθε τραγούδι παρουσιαζόταν από παλιούς Έλληνες Γιούροσταρ, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους. Όπως είπε προφητικά η Κρίστη Στασινοπούλου, αν κάποτε κερδίσει η Ελλάδα τον διαγωνισμό, μπορεί να μην κάνει την τέλεια διοργάνωση, σίγουρα όμως θα κάνει την πιο ανθρώπινη. Έπρεπε να περιμένουμε σχεδόν είκοσι χρόνια, για να το διαπιστώσουμε.

Η γνωστή από τα ‘70΄ς Μαρίνα (Μαρίνα Αδαμοπούλου-Μακρή), επρόκειτο να πει το Τραγούδι της Νύχτας σε ντουέτο με τον Χρήστο Γιαννόπουλο (επιλογή 2002), αλλά το τραγούδι ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, διότι είχε ακουστεί πιο πριν σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ. O Χρήστος Γιαννόπουλος δήλωνε τότε ότι το τραγούδι είχε ακουστεί ένα χρόνο πριν σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό κι ότι η καταγγελία είχε γίνει από την αρχική ερμηνεύτρια του τραγουδιού (δεν την κατονομάζει, αλλά ξέρουμε ότι ήταν η Αφροδίτη Φρυδά-GRE 88), η οποία ήθελε οπωσδήποτε να πει εκείνη το τραγούδι. Το δυσάρεστο ήταν η ταχύτητα με την οποία η συνυποψήφιοί του μάζεψαν υπογραφές για να τον θέσουν και επίσημα εκτός τελικού. Αυτό ήταν το μόνο παρατράγουδο μιας χρονιάς, της οποίας το αποτέλεσμα ικανοποίησε τους πάντες.

bangbang

Στη μνήμη των φαν έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα ο αναστεναγμός της Έφης Σαρρή (Ιφιγένεια Ταρανίδου), καθώς και η ανακοίνωση του νικητήριου τραγουδιού από την εκστασιασμένη και αμήχανη Νόρα Βαλσάμη, όταν, πριν ακόμα ξεστομίσει το αποτέλεσμα, το ακούει από το κοινό! Άλλα ονόματα και ονοματάκια που διαγωνίστηκαν: Γιάννης Σαββιδάκης (CYP 89), Σοφία Αρβανίτη, Λία Βίσση (CYP 85, φωνητικά GRE 79, CYP 82), Χρήστος Κάλλοου (GRE 90), Στέλιος Γουλιέλμος (φωνητικά GRE 79, CYP 82 & 85), ο οποίος μάλιστα αντικατέστησε τον Γιώργο Πολυχρονιάδη (υποψήφιος 1980, 1991), Κατερίνα Αδαμαντίδου, Χριστίνα Μαραγκόζη, Στέλιος Σταυράκης.

19871987-2

1987-51987-3

1987-4

Ευτυχώς ο Τύπος (πως το έπαθε!) αγκάλιασε τη συμμετοχή μας πριν και μετά τον διαγωνισμό, όχι όμως και την αδιαφορία της ΕΡΤ, η οποία μπροστά στο ενδεχόμενο της νίκης, αποφάσισε να εγκαταλείψει το τραγούδι στην τύχη του. Το βίντεο-κλιπ έγινε από τον 19χρονο τότε Νίκο Πατρελάκη με τη βοήθεια υπολογιστή μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ ο Μιχάλης Ασλάνης επιμελήθηκε το στυλ ‘50ς, αν και η αμφίεση των τριών κοριτσιών κρίθηκε από τον Τύπο ως μάλλον κακόγουστη. Τα φωνητικά στη Γιουροβίζιον, εκτός από τη Μαριάνα Ευστρατίου (GRE 89, 96) και τη Λώρα (Laura Burke), περιελάμβαναν και την αδερφή του Θάνου Καλλίρη, Κατερίνα, η οποία αντικατέστησε τον Γιώργο (αγνώστων λοιπών στοιχείων) από την ελληνική επιλογή. Ο πατέρας του, κιθαρίστας Τίτος Καλλίρης, ήταν αποκλειστικός συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα.

bang-3bang-4bang-8

Οι Bang!, που ήταν τότε η ελληνική απάντηση στους Wham, πούλησαν 200.000 αντίτυπα σε κασέτες στη Σκανδιναβία, το τραγούδι “σάρωσε” στην Ελλάδα, ενώ προσεκλήθησαν για εμφανίσεις στη Γερμανία και τη Δανία. Από το 1985 μέχρι το 1991, οπότε διαλύθηκαν (με τον Θάνο Καλλίρη να κάνει σόλο καριέρα και τον Βασίλη Δερτιλή, πρώην μέλος των “Αποκάλυψις” να δραστηριοποιείται ως συνθέτης και παραγωγός, ενώ το τρίτο μέλος τους, ο Μιχάλης Καπούλας, ο οποίος συνέθεσε πολλές από τις επιτυχίες της Ελένης Δήμου, είχε ήδη αποχωρήσει πριν από τον ελληνικό τελικό), κατάφεραν να μπουν στα βρετανικά (#75 με το You’re the one) και τα αμερικανικά charts (#93 με το Holding my heart, γυρισμένο στο Hollywood), ενώ είναι το μόνο ελληνικό γκρουπ που έκανε περιοδεία στην Ιαπωνία. Είναι αναμφισβήτητα, μαζί με τους Antique, οι μόνοι Έλληνες γιουροκαλλιτέχνες που έκαναν αποδεδειγμένα -κι όχι με λόγια κι επικοινωνιακά τρικ- διεθνή καριέρα, έστω και βραχύβια.

bang-7bang-6

Επιστρατεύθηκε Αμερικανός χορογράφος, η δε ενορχήστρωση του Γιώργου Νιάρχου, βραβεύθηκε ως η καλύτερη της βραδιάς από τους συναδέλφους του. Ο Θάνος Καλλίρης πάντως έκανε πολλές αρνητικές και πικρόχολες δηλώσεις μετά το διαγωνισμό για ανταλλαγές βαθμών και αδιαφάνεια και για το γεγονός πως η Ελλάδα εμφανίζεται τριτοκοσμική, λόγω των κακών δημοσίων σχέσεών της. Το τραγούδι επανηχογραφήθηκε το 1991, περιλαμβάνοντας και τη φωνή της Δάφνης Μπόκοτα από τη βαθμολογία, η οποία εκείνη τη χρονιά ανέλαβε τον σχολιασμό, μετά από την άκομψη απομάκρυνση της Μακώς Γεωργιάδου, στην οποία έχουμε ήδη κάνει αφιέρωμα.

http://infegreece.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b1-6-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%8e-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.