Αλβανία: Ανακοινώθηκαν οι 26 υποψήφιοι του 61ου Festivali i Këngës – Το κοινό θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της χώρας στην Eurovision 2023

Αλβανία: Ανακοινώθηκαν οι 26 υποψήφιοι του 61ου Festivali i Këngës – Το κοινό θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της χώρας στην Eurovision 2023

Η δημόσια τηλεόραση της Αλβανίας RTSH ανακοίνωσε τους 26 υποψήφιους καλλιτέχνες για το 61ο Festivali i Këngës, μέσω του οποίου θα επιλεγεί ο εκπρόσωπος της Αλβανίας για την Eurovision 2023 που θα πραγματοποιηθεί στο Λίβερπουλ. Οι 26 καλλιτέχνες που θα είναι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  1. 2 Farm – “Atomike”
  2. Alban Kondi & Lorela Karoshi – “Melodi”
  3. Albina Kelmendi – “Duje”
  4. Anduel Kovaçi – “Malli”
  5. Aris Bako – “Sonte dua të jem me ty”
  6. Melodajna Mancaku – “Gjysma e zemrës sime”
  7. Elisa Lila – “Evita”
  8. Enxhi Nasufi – “Burrë”
  9. Erma Mici – “Kozmosi i dashurisë”
  10. Evi Reçi – “Ma kthe”
  11. Fabian Basha – “Një gotë”
  12. Fifi (Filloreta Raçi) – “Stop”
  13. Franc Koruni – “Në pritje”
  14. Genti Hoxha – “Ajër”
  15. Gjergj Kaçinari – “Dje”
  16. Luna Causholli – “Jetën ta fal”
  17. LYNX – “Nëse ke besim”
  18. Manjola Nallbani – “Dua”
  19. Permit of Stay – “Fobia”
  20. Petrit Çarkaxhiu – “Emri yt mirësi”
  21. Rezearta Smaja – “N’Eden”
  22. Rovena Dilo – “Motit”
  23. Sara Kapo – “Para teje”
  24. Serxhio Hajdini – “Vështirë”
  25. Urban Band – “Në çdo hap”
  26. Vanesa Soni – “Aroma jonë”

Ανάμεσα στους υποψηφίους δεν συναντάμε κάποιον πρώην εκπρόσωπο της Αλβανίας στην Eurovision. Συναντάμε όμως δυο πρώην νικητές του φεστιβάλ, από την περίοδο πριν το 2004, όταν η Αλβανία δεν συμμετείχε στην Eurovision. Πρόκειται για την Elsa Lila (1996, 1997) και την Manjola Nallbani (1989,1992, 1993). Συναντάμε επίσης την Fifi, μια από τους συνθέτες της Κυπριακής συμμετοχής “Έλα” στην Eurovision 2022 με την Ανδρομάχη. Συναντάμε επίσης πολλούς υποψήφιους σε παλαιότερα φεστιβάλ όπως την Rezearta Smaja και τους LYNX.

Αλλαγές στο φεστιβάλ

Η δημόσια τηλεόραση της Αλβανίας καινοτομεί φέτος, καθώς αποσυνδέει τον νικητή του φεστιβάλ με τον εκπρόσωπο της χώρας στην Eurovision. Συγκεκριμένα ενώ ο νικητής του φεστιβάλ θα επιλεγεί από μια επιτροπή ειδικών της μουσικής, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ο εκπρόσωπος της Αλβανίας στην επερχόμενη Eurovision θα επιλεγεί εξ ολοκλήρου μέσω televoting από το Αλβανικό κοινό. Η ανακοίνωση της RTSH αναφέρει τα εξής:

«Η 61η διοργάνωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού στην Αλβανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες, με την ολοκλήρωση της επιλογής των 26 τραγουδιών που συμμετέχουν, 16 εκ των οποίων είναι καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί στο Φεστιβάλ στο παρελθόν και άλλοι 10 νέοι καλλιτέχνες και εναλλακτικά συγκροτήματα.”

«Το 61ο Φεστιβάλ Τραγουδιού στο RTSH θα απονείμει 3 πρώτα βραβεία: πρώτη θέση, δεύτερη θέση και τρίτη θέση. 1 βραβείο για νέους καλλιτέχνες και εναλλακτικά συγκροτήματα και 1 «βραβείο καριέρας».

«Αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το 61ο Φεστιβάλ Τραγουδιού στο RTSH έρχεται με μια καινοτομία που σχετίζεται με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στη Eurovision, ο νικητής της οποίας θα επιλεγεί από τις ψήφους του κοινού μέσω SMS».

«Το βραβείο για τις 3 πρώτες θέσεις, το βραβείο νέων καλλιτεχνών και εναλλακτικών ομάδων καθώς και το βραβείο καριέρας θα απονεμηθούν μετά από αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή. Στα προηγούμενα φεστιβάλ τραγουδιού στο RTSH, ο νικητής του πρώτου βραβείου εκπροσώπησε την Αλβανία στη Eurovision, αλλά φέτος η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2023 που θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία, με το τραγούδι που είναι το πιο ψηφισμένο από το κοινό».

Θυμίζουμε πως η Αλβανία εκπροσωπήθηκε στην Eurovision 2022 από την Ronela Hajati και το τραγούδι Sekret, χωρίς όμως να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό.

https://www.youtube.com/watch?v=_jWXmo0-ZjI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.