Ποιά είναι η Χριστίνα;
Η Χριστίνα (Χριστίνα Καράλη) υπήρξε από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελαφροπόπ και ντίσκο μουσικής των δεκαετιών ’70 και ’80. Γεννημένη το 1952, είναι ανιψιά της τραγουδίστριας και ηθοποιού Άντζελας Ζήλεια. Το 1973 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Ο Μάγος”, με το ομώνυμο τραγούδι να διαγωνίζεται στη Θεσσαλονίκη και να αποσπά το βραβείο στίχου. Ακολούθησαν δύο ακόμα ελληνόφωνα άλμπουμ το 1974 (“Πάρτυ με την Χριστίνα”) και 1975 (“Μόνο για σένα”), καθώς και ένα αγγλόφωνο το 1981 (“Never Stop”), το οποίο ηχογραφήθηκε στο Μιλάνο. Παράλληλα ηχογράφησε περίπου 18 Singles και EP.
Συνεργασίες και Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Υπήρξε για ένα διάστημα μέλος του συγκροτήματος Sounds. Μαζί με τον τραγουδιστή τους, Τάκη Αντωνιάδη (υποψήφιος το 1980), έκανε μια σειρά επιτυχιών, από το “Che sara” των Ricchi e Poveri-2ο στο Sanremo το 1971, μέχρι μια διασκευή του “Αντίστροφη μέτρηση” των Καρβέλα-Βίσση, με αποκορύφωμα το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1978, με το “Κράτα με”. Άλλες συνεργασίες της ήταν με τους Music Machine και με το γκρουπ Ραπανάκια (Δημήτρης Κωνσταντάρας μαζί με τον γιο του Λουμίδη με τους καφέδες, τον γιο του Παυλίδη με τις σοκολάτες και τον γιο του Παπασωτηρίου με τα παγωτά)-μεγαλύτερή τους επιτυχία “Ο Κύριος Ζάχος”, από τον ομώνυμο ρόλο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία “Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα”. Άλλες επιτυχίες της: Θέλω να γελώ, Φλερτ, Μες στην εποχή μας, Τα χέρια, Μια χαρά θα ζούσα, Νεανικά παιχνίδια, Το τραγούδι της βροχής, Είν’ η ζωή μας λίγη, Και τραγουδώ, Που θα βρω νερό κι άλλες. Η τελευταία της εμφάνιση, προτού αποσυρθεί, ήταν στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της ΕΡΤ, παραγωγής 1985.-6
Οι διασυνδέσεις με τη Γιουροβίζιον
– Το 1977 ήρθε 2η στην κλειστή επιλογή, πίσω από το “Μάθημα Σολφέζ”, με το τραγούδι “Μπαλάντα”, Γνωρίζουμε ότι το νικητήριο πήρε 35 βαθμούς και το δεύτερο 23. Δεν διαθέτουμε άλλη πληροφορία κατά πόσον προσπάθησε ξανά να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.
– Το 1979 ακουγόταν πολύ το όνομά της, ωστόσο δεν μετείχε στον εθνικό τελικό, διότι έπαιζε τότε τη “Μαγδαληνή” στην παράσταση “Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο” (Jesus Christ Superstar) και δεν προλάβαινε.
– Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι συναγωνίζεται τη Μπέσσυ Αργυράκη ως προς το ποια έχει κάνει τις περισσότερες διασκευές σε τραγούδια της Γιουροβίζιον. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που αγνοούμε, η Μπέσσυ μάλλον στέφεται “βασίλισσα” και η Χριστίνα “πριγκίπισσα” των Γιουροδιασκευών. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι κάποιες φορές έχουν ερμηνεύσει αμφότερες τα ίδια τραγούδια!
Όσον αφορά στη Μπέσσυ έχω εντοπίσει τα εξής:
- Μπέσσυ Αργυράκη, Ντινγκ, Ντανγκ, Ντονγκ (NL 75 Ding-a-dong)
- Ρόμπερτ Ουίλλιαμς & Μπέσσυ Αργυράκη, Μόνο (ΙΤΑ 75 Εra)
- Ρόμπερτ Ουίλλιαμς & Μπέσσυ Αργυράκη, Jennie, Jennie (SWE 75 Jennie Jennie)
- Ρένα Παγκράτη, Μπέσσυ Αργυράκη, Τάκης Αντωνιάδης & Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Πες γεια χαρά (UK 76 Save your kisses for me)
- Ρένα Παγκράτη, Μπέσσυ Αργυράκη, Τάκης Αντωνιάδης & Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Σ’ αγαπώ (GER 76 Sing Sang Song)
- Ρένα Παγκράτη, Μπέσσυ Αργυράκη, Τάκης Αντωνιάδης & Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Η καρδιά χτυπά με ένα πάμπ πάμπ (FIN 76 Pump Pump)
- Μπέσσυ Αργυράκη, Πώς να στο πω (ISR 76, Emor Shalom)
- Μπέσσυ Αργυράκη & Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Φτιάξε το αύριο (ΙΤΑ 76 Noi lo rivivremo di nuovo)
- Μπέσσυ Αργυράκη, Αλληλούια (ISR 79 Halleluja)
- Μπέσσυ Αργυράκη, Σινεμά (SWI 80 Cinéma)
Όσον αφορά στη Χριστίνα, έχω βρει τα παρακάτω:
- Χριστίνα, Θα σε βρω (LUX 73 Tu te reconnaîtras)
- Χριστίνα, Waterloo (SWE 74 Waterloo)
- Χριστίνα, Ναι (ΙΤΑ 74 Si)
- Χριστίνα και Τάκης Αντωνιάδης, Κι εσύ κι εγώ (NL 74, I see a star)
- Χριστίνα, Ding-a-dong (NL 75 Ding-a-dong)
- Χριστίνα & Τέρης Χρυσός, Μόνο (ΙΤΑ 75 Εra)
- Χριστίνα, Πες γεια χαρά (UK 76, Save your kisses for me)
- Χριστίνα, Ένα δύο, τρία (FRA 76 Un, deux, troix)
https://www.youtube.com/watch?v=MFWOW2TQBZs
https://www.youtube.com/watch?v=rOrH3Sb4Nlw