Viña Del Mar και Eurovision σημειώσατε Χ

Estimated read time 6 min read

Πρόκειται για 2 από τους μεγαλύτερους και μακροβιότερους μουσικούς διαγωνισμούς στον κόσμο. Ο λόγος για το Viña Del Mar Song Contest και τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. To ένα φεστιβάλ εδρεύει στη Λατινική Αμερική και στην ομώνυμη πόλη της Χιλής και το άλλο στη Γηραιά Ήπειρο. Ο διαγωνισμός Viña Del Mar αποτελείται από δύο μέρη: τον διεθνή διαγωνισμό μεταξύ χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας και τον διαγωνισμό της φολκ μουσικής. Από την άλλη, ο θεσμός της Eurovision περιλαμβάνει τον μουσικό διαγωνισμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρασίας και της Αυστραλίας. Oι δύο διαγωνισμοί ξεκίνησαν με διαφορά 4 χρόνων, το 1956 και το 1960 και σήμερα κλείνουν τα 67 και τα 62 χρόνια αντίστοιχα.

Ποιος είναι, όμως, οι κοινός παρονομαστής μεταξύ αυτών των δύο διαγωνισμών;

Η απάντηση βρίσκεται στο ότι συμμετέχοντες της Eurovision έλαβαν μέρος ή έχουν εμφανιστεί στο Viña Del Mar ή το αντίστροφο. Πάμε να το δούμε αναλυτικότερα…

Η Ελπίδα Καραγιαννοπούλου εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1979 με το τραγούδι “Σωκράτης”, τερματίζοντας στην 8η θέση. Λίγα χρόνια νωρίτερα και το 1975 ταξίδεψε ως τη Χιλή και στέφθηκε νικήτρια του Viña Del Mar με το τραγούδι “Πως, πες μου πως“.

Μια χρονιά μετά την επιτυχία της Ελπίδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ισπανία εκπροσωπείται από τον -77χρονο πλέον- Braulio Garcia. Ο τραγουδιστής και συνθέτης, το 1979, βρέθηκε στη σκηνή του Viña Del Mar, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και την πρωτιά με το “A tu regreso a casa“.

Ο μουσικός, ενορχηστρωτής και σκηνοθέτης Augusto Algueró ασχολήθηκε με τον διαγωνισμό της Eurovision ουκ ολίγες φορές. Υπήρξε ο συνθέτης του ντεμπούτο της Ισπανίας στον διαγωνισμό, υπήρξε ο σκηνοθέτης του διαγωνισμού του 1969 όταν αυτός πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη και o παραγωγός των συμμετοχών Λουξεμβούργου και Ισπανίας της ίδιας χρονιάς. Επίσης, ήταν ο παραγωγός της συμμετοχής του Julio Iglesias την επόμενη χρονιά και ο παραγωγός συνθέτης της ισπανικής συμμετοχής “Amanece” του 1972. To 1980, συνέθεσε τη συμμετοχή της Ισπανίας στο Viña Del Mar.

Ο Ιταλο- Ελβετός τραγουδιστής Paolo Meneguzzi εκπροσώπησε την Ελβετία στον 53ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το 2008. Το 1996, ήταν ο ένας εκ των συνθετών και ο τραγουδιστής της συμμετοχής της Ιταλίας στο Viña Del Mar, όπου και κατάφερε να αποσπάσει την πρωτιά με το τραγούδι “Aria Ario“. Μια χρονιά αργότερα, ο τραγουδιστή βρέθηκε ξανά στη Χιλή, άνευ συναγωνισμού αυτή τη φορά. O Paolo βρέθηκε ξανά μπροστά στους Λατινοαμερικάνους το 2009.

Την ίδια χρονιά το κρατίδιο της Ανδόρρας εκπροσωπήθηκε από την ισπανίδα τραγουδίστρια Gisela. Xρόνια νωρίτερα, το 2002, συμμετείχε στα φωνητικά της ισπανικής συμμετοχής “Europe’s Living A Celebration”. To 2003, ταξίδεψε ως τη Χιλή και το Viña Del Mar με σκοπό να εκπροσωπήσει την Ισπανία.

Tο γνωστό σε όλους μας “Nel blu, dipinto del blu ή Volare” των Domenico Modugno και Franco Migliacci εκτός από τη Eurovision συμμετείχε και στο Vina Del Mar, με άλλη τραγουδίστρια και σε διαφορετικό ρυθμό. Στη Eurovision του 1958 απέσπασε την τρίτη θέση, ενώ η “δικαίωση” για το κομμάτι ήρθε το 2010 όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στο Viña Del Mar.

Εκτός από τους τραγουδιστές υπάρχουν και οι συνθέτες που έλαβαν μέρος και στους δύο μουσικούς διαγωνισμούς. Ένας από αυτούς είναι και ο Jonas Gladnikoff. O Σουηδός στιχουργός και μουσικός παραγωγός έχει στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές στη Eurovision, στη Eurovision Junior άλλα και σε εθνικούς τελικούς. Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά το “Heartbeat” που εκπροσώπησε την Ιρλανδία το 2014, το “Solas” που εκπροσώπησε την Ιρλανδία στη Eurovision Junior (2022) και το “Love Again” που κατετάγη 7ο στο Νορβηγικό εθνικό τελικό (2023). Το 2013 είχε συνθέσει τη συμμετοχή της Ισλανδίας για το Viña Del Mar.

Όπως είδαμε παραπάνω και η εκπρόσωπος της Ισλανδίας το 2010 Hera Bjork έλαβε μέρος στο Viña Del Mar. Το 2013, όταν ταξίδεψε στη Χιλή, στην ομάδα της ήταν και η Δανή μουσικός και συνθέτρια Christina Schilling. Η στιχουργός έχει στο ενεργητικό της αρκετές συμμετοχές τόσο στη Eurovision όσο και σε εθνικούς τελικούς. Κάποιες από αυτές είναι το “Et Cetera” που εκπροσώπησε την Ιρλανδία το 2009 και το “Someday” της Hera Bjork που τερμάτισε δεύτερο στον εθνικό τελικό της Δανίας (2009).

Στην ομάδα τους ήταν και η Δανή μουσικός Camilla Gottschalck. Η 46χρονη στιχουργός ήταν μία εκ των συνθετριών του “Someday” της Hera Bjork, συνέθεσε 2 συμμετοχές της Ισπανίας το “Suenos rotos” και το “Volver” που δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν τη χώρα (2011) και το “Run” για τον εθνικό τελικό της Σλοβενίας (2012). Τέλος, έλαβε μέρος μέρος στα φωνητικά του “Et Cetera”.

https://www.youtube.com/watch?v=55PHFPtXibI

Την ομάδα των παραπάνω συμπλήρωσε ο Ισλανδός παραγωγός και συνθέτης Örlygur Smári. O 52χρονος -πλέον- μουσικός συνέθεσε τρεις από τις συμμετοχές της χώρας, αρχής γενομένης από το 2000 και το “Tell Me!“. To 2008 και το 2010 κατάφερε να προκριθεί στους εκάστοτε τελικούς με το “This Is My Life” και το “Je ne sais quoi”.

Η Javiera Mena είναι μια Χιλιανή indie- electropop τραγουδίστρια που ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη. Το 2022, προσπάθησε να εκπροσωπήσει την Ισπανία με το τραγούδι της “Culpa”, ωστόσο δεν τα κατάφερε μένοντας στην 6η θέση του ημιτελικού της. Το 2016, είχε προσκληθεί από τους ιθύνοντες του Viña Del Mar να λάβει μέρος στο φεστιβάλ ως κριτής. Την ίδια χρονιά, η Javiera ερμήνευσε και μερικές από τις επιτυχίες της. Εκτός από το Vina Del Mar και τον εθνικό τελικό (Benidorm Fest) για την Eurovision, η 40χρονη τραγουδίστρια μετείχε και στο Coachella Music Festival (2019).

Το 2011, η χώρα της Ισπανίας εκπροσωπήθηκε από τη Lucia Perez. Η 38χρονη τραγουδίστρια από τη Γαλικία στο παρελθόν είχε λάβει μέρος στο Viña Del Mar Song Contest δύο φορές. Η μία ήταν το 2006, όπου έλαβε τη δεύτερη θέση στο διεθνή διαγωνισμό και η δεύτερη ήταν το 2009, με το ίδιο τραγούδι που είχε λάβει μέρος η Gisela το 2003.

Εκτός όμως από τους τραγουδιστές/ συνθέτες/ παραγωγούς που διαγωνίστηκαν στο Vina Del Mar, έχουμε και τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο Λατινοαμερικάνικο διαγωνισμό άνευ συναγωνισμού. Οι καλλιτέχνες αυτοί προέρχονται κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία. Το 1966 και το 1969 -αντίστοιχα- στη σκηνή του Viña Del Mar βρέθηκε το δίδυμο Duo Dinámico, το οποίο συνέθεσε το νικητήριο τραγούδι για την Ισπανία το 1968. Η ερμηνεύτρια του “La, la, la” είχε βρεθεί επίσης στη Χιλή μια χρονιά νωρίτερα αλλά και το 1984.

Ο Julio Iglesias ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα ονόματα που βρέθηκαν στη σκηνή της Eurovision. O ισπανός τραγουδιστής και συνθέτης ταξίδεψε μέχρι τη Χιλή μία χρονιά νωρίτερα, το 1969. Από τότε βρέθηκε άλλες 4 φορές στη σκηνή της Λατινικής Αμερικής: το 1973, το 1975, το 1977 και το 1981.

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Nicola di Bari τραγούδησε στο Vina Del Mar το 1971. Μια χρονιά αργότερα, το 1972, εκπροσώπησε την Ιταλία στον διαγωνισμό της Eurovision με το “I giorni dell’arcobaleno”, καταλαμβάνοντας την 6η θέση.

Το δίδυμο Sergio & Estibaliz εκπροσώπησε την Ισπανία στον 20ο διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη (1975). Μετά τη 10η θέση, δύο χρόνια αργότερα, βρέθηκαν στο Vina Del Mar, όπου τραγούδησαν το “Piel“.

https://www.youtube.com/watch?v=DEqmBaHmfck

Πέντε χρόνια αργότερα, οι Trigo Limpio έλαβαν μέρος στη Eurovision για λογαριασμό της Ισπανίας. Με το τραγούδι τους “Quedate esta noche” κατέλαβαν την 12η θέση. Το 1977 βρέθηκαν στη σκηνή του Viña Del Mar.

Al Bano & Romina Power εκπροσώπησαν την Ιταλία το 1976 με το κομμάτι “We’ ll Live It All Again (Noi lo rivivremo di nuovo)” κατακτώντας την 7η θέση σε 18 συμμετοχές. Έναν χρόνο αργότερα, βρέθηκαν μαζί και στο Viña Del Mar.

Η Iva Zanicchi χάρισε στην Ιταλία τη 13η θέση με το “Due grosse lacrime bianche” (1969). Mια δεκαετία αργότερα, εκπροσώπησε τη χώρα της και στο Viña Del Mar. Τέλος, βρέθηκε ξανά στη Χιλή το 1978, άνευ συναγωνισμού αυτή τη φορά.

Το 1979, οι Matia Bazar βρέθηκαν και στον διαγωνισμό της Eurovision αλλά και στο Vina Del Mar. Στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό κέρδισαν τη 15η θέση, ενώ στο Viña Del Mar εμφανίστηκαν μπροστά στο κοινό της Λατινικής Αμερικής, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και ένα μεγάλο χειροκρότημα.

Ένας άλλος δημοφιλής τραγουδιστής που βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision είναι ο Umberto Tozzi. Ο 71χρονος Umberto εκπροσώπησε την Ιταλία το 1987 με τον Raf και το τραγούδι “Gente di Mare”. Eπτά χρόνια πριν τη συμμετοχή του, εμφανίστηκε στο Viña Del Mar ερμηνεύοντας την παγκόσμια επιτυχία “Ti Amo” σε ισπανική διασκευή και άλλα τραγούδια.

Το χρίσμα για την εκπροσώπηση της Ιταλίας το 1978 πήραν οι Ricchi e Poveri. Το γκρουπ από τη Γένοβα χάρισε τη 12η θέση στη χώρα του. Στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’80 ταξίδεψαν μέχρι τη Χιλή για να εμφανιστούν στο Viña Del Mar. To 4μελές συγκρότημα βρέθηκε στη σκηνή του το 1984, το 1987 και το 2004 αντίστοιχα.

Τη διετία 1966– 67, ο Raphael εκπροσώπησε την Ισπανία καταλήγοντας στην 7η και 6η θέση αντίστοιχα. Ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής αποτελεί μια καίρια επιλογή για τους ιθύνοντες του Viña Del Mar, αφού εμφανίστηκε σε αυτό 6 φορές: το 1982, το 1987, το 2005, το 2010, το 2014 και το 2019. Ο Raphel έχει πουλήσει 70 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου επέλεξε το Sergio Dalma και το “Bailar pegados” για το 1991. Ο τραγουδιστής κατάφερε να χαρίσει στη χώρα του την 4η θέση και ένα τραγούδι που κατάφερε να εισέλθει στο Billboard. Τα μετέπειτα χρόνια (1992- 93) εμφανίστηκε στη σκηνή της Χιλής ερμηνεύοντας τις επιτυχίες του. Το ίδιο έπραξε και το 2002, όπου τραγούδησε και το “Bailar pegados”.

Η Σουηδία είναι άλλη μία χώρα της Ευρώπης που άφησε το αποτύπωμά της στο Viña Del Mar. To 1993, o Dr. Alban ταξίδεψε ως τη μακρινή Χιλή με σκοπό να κάνει γνωστή τη μουσική του εκεί. Ο μουσικός και παραγωγός της hip- hop reggae/ dancehall μουσικής συνεργάστηκε με τη Jessica Folcker το 2014 στην προσπάθειά του να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη eurovision.

Ένα άλλο Σουηδικό συγκρότημα έκανε την εμφάνισή του στο Viña Del Mar. Οι Ace of Base εμφανίστηκαν το 1996 στο κοινό της Χιλής τραγουδώντας μεγάλες τους επιτυχίες. Δύο από τα μέλη του γκρουπ ασχολήθηκαν και με τη Eurovision. H Jenny Berggren προσπάθησε να εκπροσωπήσει τη Δανία το 2011, ενώ η Clara Mae άνηκε στην ομάδα (στα φωνητικά) της τσέχικης αποστολής το 2016.

Το 1984, την Ισπανία εκπροσωπεί το μουσικό συγκρότημα Bravo και το “Lady, Lady”. Ένα χρόνο αργότερα, το γκρουπ ταξίδεψε μέχρι το Viña Del Mar, όπου τραγούδησε κάποιες από τις επιτυχίες του.

Μια χρονιά αργότερα, την Ισπανία εκπροσωπεί η Paloma San Basilio. Η βραβευμένη -με Latin Grammy- τραγουδίστρια έφερε τη χώρα της στη 14η θέση με το “La fiesta termino”. Η 72χρονη -πλέον- καλλιτέχνης έχει εμφανιστεί στο Viña Del Mar 4 φορές: το 1979, το 1983, το 1986 και το 2014.