Σερβία : Οι Balkanika κάνουν καταγγελίες για εξαγορά και ανταλλαγή ψήφων των κριτικών επιτροπών

Σερβία : Οι Balkanika κάνουν καταγγελίες για εξαγορά και ανταλλαγή ψήφων των κριτικών επιτροπών

Σε πρόσφατη τηλεοπτική τους συνέντευξη μετά το τέλος του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, οι εκπρόσωποι της Σερβίας Balkanika, προέβησαν σε σημαντικές καταγγελίες για το κύρος και την αξιοπιστία της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών.

Συγκεκριμένα ο Mladen από τους Balkanika δήλωσε:

Είδα πως κάποιες από τις λεγόμενες “σοβαρές” χώρες κάναν ανταλλαγή βαθμών. Υπήρχε ένας μεσάζων, που επισκέπτονταν τις αποστολές στα ξενοδοχεία και κανόνιζε την ανταλλαγή ψήφων στις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Έλεγαν ο ένας στον άλλον, θα σας δώσουμε τόσους βαθμούς και εσείς θα μας δώσετε τόσους. Ήμουν μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας  όταν κάποιος πλησίασε την αποστολή της Αυστραλίας και τους πρότεινε ανταλλαγή ψήφων. Είδα επίσης αργότερα κατά τη διάρκεια της βαθμολογίας, κάποιες χώρες να μην λαμβάνουν τις ψήφους που είχαν νωρίτερα συνεννοηθεί.

Μπορείτε να δείτε την επίμαχη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο, από το 2:58 και μετά:

Οι Sanja Ilić & Balkanika εκπροσώπησαν τη Σερβία στη Λισαβόνα με το τραγούδι Nova Deca. Το τραγούδι προκρίθηκε ως ένατο από το δεύτερο ημιτελικό στο μεγάλο τελικό, όπου με 133 βαθμούς κατέλαβε τελικά την 19η θέση.

Πιστεύετε ότι γίνεται όντως ανταλλαγή ψήφων στις κριτικές επιτροπές στη Eurovision; πείτε μας την άποψη σας στα σχόλια παρακάτω.

πηγή : eurovision-bulgaria, Destination Eurovision

24 σκέψεις για το “Σερβία : Οι Balkanika κάνουν καταγγελίες για εξαγορά και ανταλλαγή ψήφων των κριτικών επιτροπών

  1. Αρκετά σοβαρή καταγγελία, αρκεί να είναι σε θέση να την αποδείξουν και έμπρακτα.

    Πάντως ζητήματα ανταλλαγής βαθμών από επιτροπές μάλλον υφίστανται και δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν αν κάποιος καθήσει και τα μελετήσει λεπτομερώς, από τη στιγμή που δημοσιεύονται.

    Και φοβάμαι ότι εμπλέκεται και η Ελλάδα (με ένδειξη ασφαλώς και όχι απόδειξη), στον ημιτελικό του 2017, όταν ανταλλάχθηκαν ψηλές βαθμολογίες με το Μαυροβούνιο.

    Θα επαναλάβω ότι ο ρόλος των επιτροπών έκανε κακό (ενώ εισήχθη για να εξισορροπήσει υποτίθεται την αξιοπιστία) και τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η EBU πρέπει να αναθεωρήσει.

  2. Κάτι τέτοια περί ανταλλαγών ψήφων, είχε ακούσει και ο Ρακιντζής. Το είχε πει σε συνέντευξη του

      1. Δεν είναι το θέμα η θέση που πήρε ο Ρακιντζής και αν άρεσε το τραγούδι του η όχι. Ούτε η θέση που πήρε η Σερβία φέτος. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή καταγγελία και και έχει να κάνει με το πως ψηφίζουν οι επιτροπές. Οι Μπαλκάνικα δεν είναι οι μόνοι μάρτυρες. Είναι κάτι που γινόταν, γίνεται και θα γίνεται. Η EBU θα έκανε αλλαγές στον τρόπο της ψηφοφορίας αν ενδιαφερόταν πραγματικά.

  3. Ο κοσμος το εχει τουμπανο ….. δεν καταλαβαινω την εκπληξη μας ? Η σιωπη των ελληνων που πηγαινουν στον διαγωνισμο ειναι ταχα μου επειδη δεν πηγαμε καλα ? – παραγμα πολυ σχετικο τελικα για την eurovision , τι ειναι καλο και τι οχι . Η μηπως πιστευετε οτι ξαφνικα η χωρα μας οπως και αλλες χωρες επαψαν να στελνουν καλες συμμετοχες . Ξερετε ομως κατι ? Εμεις τους δινουμε το δικαιωμα , γιατι καθε χρονο τρογωμαστε για το τι εφταιξε και θαβουμε μονοι μας την συμμετοχη μας καθε χρονο . Ολοι κατι λενε , μονο εδω δεν εχουμε να κανουμε παραπονα . Μας εχουν παρει χαμπαρι οτι βγαζουμε ο ενας το ματι του αλλου και κανουν οτι τους βολευει . Αντε γεια που λεει και ο αλλος . Η eurovision ειναι πλεον να τη βλεπεις μονο μεχρι πριν αρχισει η ανακοινωση της ψηφοφοριας .

  4. Θεωρω οτι ειναι κοινο μυστικο η ανταλλαγη ψηφων και η εξαγορα ψηφων. Εχει ακουστει πολλες φορες στο παρελθον και θεωρω οτι οπου υπαρχει καπνος τις περισσοτερες φορες υπαρχει και φωτια. Καπως ετσι ειπαν οτι κερδισε το Αζερμπαιτζαν δηλαδη με αγορασμενες ψηφους. Επισης και για το Σαν Μαρινο εχει ακουστει οτι πουλαει το δωδεκαρι του. Και οι ανταλλαγες ψηφων ομως ειναι κοινο μυστικο. Γινονται προσεγγισεις μεταξυ αποστολων, μεταξυ φιλικων χωρων, μεταξυ συνθετων/καλλιτεχνων που συμμετεχουν με αλλες χωρες απο αυτες που καταγονται, μεταξυ Σουηδιας και σε οσες χωρες πουλαει τραγουδια κτλ κτλ. Γενικα στα παρτυ και στα προμο τουρς οπως και στα ξενοδοχεια πεφτουν τρελες δημοσιες σχεσεις και κουβεντες για ψηφους. Ειδικα στις επιτροπες που ενα δυο ατομα να προσεγγισεις και να σε βαλουν πρωτοδευτερο εχεις παρει βαθμους. Επισης ο καθε κριτης δεν ψηφιζει μυστικα αλλα ειναι ολοι μαζι και ανετα ο ενας επηρεαζει τον αλλο ή συννενοουνται/ μαγειρευουν. Οπως και να εχει με 5 ατομα να καθοριζουν το 50% της καθε χωρας παντα θα υπαρχουν συννεφα και υπονοιες πολυ περισσοτερο δε οταν η ανακοινωση του πως ψηφισαν ενισχυει αυτα τα σεναρια. Φυσικα ειναι δυσκολο να αποδειχθει κατι τετοιο και ακομα κι αν αποδειχθει δεν ξερω αν η EBU ενδιαφερεται. Το οτι εδω και καποια χρονια βλεπουμε καθε χρονο και τους 5 κριτες της Αρμενιας να εχουν τελευταιο το Αζερμπαιτζαν και αντιστροφα και να μην εχει γινει τιποτα δειχνει την αδιαφορια της EBU. Υποτιθεται οτι οι κριτικες επιτροπες μπηκαν για να ψηφιζουν ε αντικειμενικα κριτηρια και οχι με τα κριτηρια των τηλεθεατων.

    1. Το θεμα ειναι οτι δεν μπορει να παρεμβει η EBU. Δηλαδη να παρεμβει και να πει τι? Απαγορευεται η επιτροπη της Αρμενιας να εχει τελευταιο το Αζερμπαιτζαν? Η οτι απαγορευεται η επιτροπη της Κυπρου να εχει πρωτη την Ελλαδα? Κ.ο.κ. με τις υπολοιπες χωρες..Αυτο ειναι λογοκρισια. Απο τη στιγμη που θελεις σαν διοργανωση να εχεις 5 ατομα απο καθε χωρα να καθοριζουν το αποτελεσμα, αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να σεβεσαι τη γνωμη τους. Ακομα και αν ειναι λαθος (πως αποδεικνυεται αραγε το λαθος στο μουσικο γουστο? Δεν υπαρχει τροπος, δεν ειναι μαθηματικα, ειναι το γουστο και αντιληψη του καθενος). Διοτι αν βαλεις προυποθεσεις, τυπου σε βαζω επιτροπη στην Αρμενια αλλα σου απαγορευω να μην σου αρεσει το τραγουδι του Αζερμπαιτζαν, ειναι σαν να αναιρεις τις επιτροπες αρα και τον σκοπο για τον οποιο τις εχεις. Η λυση ειναι μια, η 100% televoting (και μαζι με αυτο ισχυρο block voting γιατι αυτο δεν αλλαζει) η οπως ειναι τωρα με τις σκιες και τις αμφιβολιες περι παζαριου ψηφων.

      1. Συμφωνω με οσα λες. Ειμαι υπερ του 100% τελεβοτινγκ με ολα οσα αυτο κουβαλαει σε αρνητικα, απο τις επιτροπες με τον τροπο που αυτες λειτουργουν, απαρτιζονται και ψηφιζουν εως τωρα. Δεν υπαρχει λαθος στο μουσικο γουστο ουτε μπορει να απαγορευσει η EBU να αρεσει με το ζορι το Αρμενικο κομματι στους Αζερους κριτες και το αντιστροφο αλλα οταν καθε χρονο και στους 5 κριτες ειναι τελευταιο και ουτε καν προτελευταιο για παραδειγμα ή ας ηταν τελευταιο στους 4 και στον 5ο 15ο δεν μιλαμε για γουστο αλλα για εντεταλμενη αποστολη. Ναι με το 100% τελεβοτινγκ θα εχουμε για παραδειγμα καθε χρονο 12 στην Κυπρο και 10 στην Αλβανια απο Ελλαδα αλλα απο το 8 και κατω θα αλλαζει καθε χρονο. Μηπως τωρα η Αλβανια δεν δινει καθε χρονο το 12αρι σε κοινο και επιτροπες στην Ιταλια? Το Μαυροβουνιο στην Σερβια και η Μολδαβια στην Ρουμανια?

    2. Το Αζερμπαιτζάν κέρδισε εξαιτίας κυρίως του televoting που το είχε πρώτο, όχι των επιτροπών που το είχαν δεύτερο.

      1. Αναφερομαι σε δημοσιευματα που ελεγαν οτι το Αζερμαπιατζαν εδινε 20ευρες καρτες σε κοσμο μικρων χωρων για να ψηφισουν Αζερμπαιτζαν στο τελεβοτινγκ. Ολες οι μικρες πληθυσμιακα χωρες εδωσαν πολυ υψηλους βαθμους οπως Μαλτα, Σαν Μαρινο, Κυπρος, Μολδαβια, Ισλανδια, Σλοβακια κτλ.

  5. Ειδικα για τις ελληνικες επιτροπες δεν είναι καινουριο το νεο…Αν ψαξει και αναλυσει κανεις σχεσεις και υπογειες διαδρομες των ελληνικων επιτροπων με εκεινες του Μαυροβουνιου, του Σαν Μαρινο και του Αζερμπαιτζαν θα βγαλει λαβρακια.

  6. Αφού φτιάχνει όλο το αφήγημα της παράνομης ανταλλαγής, καταλήγει “Είδα επίσης αργότερα κατά τη διάρκεια της βαθμολογίας, κάποιες χώρες να μην λαμβάνουν τις ψήφους που είχαν νωρίτερα συνεννοηθεί”. Τότε, καλέ μου άνθρωπε, πως στα κομμάτια θα αποδείξεις την ανταλλαγή για βαθμούς που τελικά ποτέ δεν ανταλλάχτηκαν;

  7. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια….
    Δε γίνεται από την είσοδο τον επιτροπών ήδη από το 2008(εκείνες πέρασαν την perelli) η Σουηδία για παράδειγμα (η μετέπειτα η Αυστραλία και άλλες χώρες που παραδοσιακά παίζουν ψηλά στις επιτροπές) να είναι διαρκώς ευνοημένη….
    Πώς στο καλό κάθε χρόνο ο,τι κι να στέλνει αυτή η χώρα ακόμα και πατάτες (βλ. 2013) αποθεώνεται από 40+ επιτροπές διαφορετικών χωρών που κάθε χρόνο αποτελούνται από διαφορετικά άτομα?…Η μήπως τόσο εκπληκτικά είναι αυτά που στέλνει η Σουηδία η η Αυστραλία αλλά δυστυχώς το “αφελές” κοινό δεν τα τιμά ιδιαίτερα όπως φέτος η πέρυσι,εν αντιθέσει με άλλες χώρες που ο,τι κι αν στείλουν οι επιτροπές δε συγκινούνται τρανό παράδειγμα η Πολωνία…
    Το θέμα είναι ότι όταν κατηγορείς τον το θεσμό για κάτι τέτοιο, πράγμα βέβαια που όλοι οι φανς κι οι αρμόδιοι το γνωρίζουν αλλά ορισμένοι σφυρίζουν αδιάφορα, πρέπει να έχεις κι απτές αποδείξεις βίντεο συνομιλίες η κάτι τέλος πάντων….
    Γενικά νομίζω ότι οι στοιχηματικες εταιρείες και κυρίως αυτές οι “ειδικές”επιτροπές(που μόνο ειδικές δεν τις λες)έχουν καταστρέψει παντελώς το διαγωνισμό…
    Αν οι επιτροπές ήταν από σοβαρούς μουσικούς/συνθέτες/σκηνοθέτες κλπ και υπήρχε ένας μπουσουλας στο τι κρίνουν,αν εκτιμούν δλδ το ποσό radio friendly,η αυθεντικό είναι το τραγούδι ή αν κρίνουν κυρίως τις φωνές και τις σκηνικές παρουσίες τότε ναι ας υπάρχουν επιτροπές αλλά τώρα ποιος ο λόγος να έχουν τόση ισχύ 5″τυχαίοι” σε ένα κατά βάση τηλεοπτικό πρόγραμμα…;;;Αααα ξέχασα η δικαιολογια ήταν για να σπάσουν το εκάστοτε γειτονικά μπλοκ…Αμ δε, αντιθέτως οι περισσότερες επιτροπές τα ενισχύουν και με το παραπάνω….
    Κρίμα γιατί ο διαγωνισμός τείνει στην παρακμή του αφού η αναξιοκρατία και τα συμφέροντα καλά κρατούν…

    1. Μα αυτο λεμε. Ακομα και ενας σοβαροτατος μουσικος στην Αρμενια δεν θα μπορεσει ποτε να ειναι αντικειμενικος με το Αζερμπαιτζαν. Και παλι, ποιος θα οριζει τι εστι σοβαρος μουσικος και τια σοβαρος? Υποτιθεται σοβαρους βαζουν στις επιτροπες ηδη. Και μπουσουλας υπαρχει, καθως οι οδηγιες για τους βαθμολογητες ειναι σαφεις και περιλαμβανουν κριτηρια οπως πρωτοτυπια, φωνη, σκηνικη παρουσια κτλ. Τα κριτηρια υπαρχουν. Επιτροπη ομως παντα θα σημαινει προσωπικη αντιληψη. Αν ηταν μαθηματικα δεν θα χρειαζοντουσαν επιτροπες, θα βαθμολογουσε ενας υπολογιστης μονο με βαση τα κριτηρια αυτα και θα εβγαζε αποτελεσμα. Αλλα δεν ειναι ετσι. Προκειται για κριτηρια που απαιτουν την ανθρωπινη αντιληψη για να αποκωδικοποιηθουν. Ενα ελεκτρο κομματι, για παραδειγμα, σε εναν σοβαρο μουσικο που ασχολειται με κλασικη μουσικη μπορει να φανει ακρως πρωτοποριακο, ενω σε καποιον συγχρονο μουσικο παραγωγο να φανει οτι ανηκει στο μακρινο…1999. Δεν μπορει να υπαρχει αντικειμενικοτητα σε αυτα τα πραγματα. Συμφωνω ωστοσο στο οτι πρεπει να φυγουν το συντομοτερο.

      1. Δεν θα έλεγα οτι αποτελούνται πάντοτε από αξιόλογα άτομα,για παράδειγμα ο ουγγαρεζος πέρυσι στην ελληνική επιτροπή ως τι ήταν εκεί;ως μουσικός παραγωγός;η φέτος η κοπέλα του….
        Δυστυχώς όμως και τα κριτήρια αν κι θεωρητικά υπάρχουν δε τηρούνται σχεδόν ποτέ…τι ακριβώς σκέφτονταν όταν έδιναν φέτος οι επιτροπές στην Σουηδία τη δεύτερη θέση και στην Ιταλία την 17η? Είχε φωνή ο Σουηδός η το τραγουδι είχε ταυτότητα…;Για ακόμα μια φορά φάνηκε ότι υπάρχουν αλλά συμφέροντα…
        Πάντως εν μέρει οι βαθμολογίες των επιτροπών είναι και υποκειμενικές, όπως είπες με το παράδειγμα Αζερμπαϊτζάν Αρμενία, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επί χρόνια τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες διαφορετικών ηλικιών “τυχαίνει” να συγκλίνουν και να ψηφίζουν μαζικά σχεδόν ό,τι στέλνει μια συγκεκριμένη χώρα-η Σουηδία συγκεκριμένα η η Αυστραλία….
        Το συμπέρασμα όμως όλων μας είναι κοινό,ότι πρέπει να φύγουν από το θεσμό οι επιτροπές, τουλάχιστον ο κόσμος ψηφίζει αποκλειστικά ότι του αρέσει ασχέτως αν υπάρχουν γειτονικοί ψήφοι.Αν δεν αποσυρθούν οι επιτροπές τουλάχιστον να περιοριστεί η ισχύ τους πως είναι δυνατόν να ορίζουν το 50% των ψήφων μερικές δεκάδες άτομα; Πολύ δημοκρατικό εκ μέρους ebu!οι μόνες χρονιές που δεν με ενοχλούσε τόσο η παρουσία τους ήταν το 2008-2009 που υπήρχαν μόνο στους ημιτελικούς και “βοηθούσαν”κάποιες χώρες που κατά την εκτίμηση τούς είχαν αδικηθεί από το televοting…

  8. Και ξαφνικά ανακαλύψαμε την Αμερική! Η εξαγορά και η ανταλλαγή ψήφων των κριτικών επιτροπών υπήρχαν ήδη από τα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού. Καταγγελίες είχαν γίνει αρκετές φορές και στο παρελθόν, όπως και σκάνδαλα με στημένες βαθμολογίες είδαν το φως της δημοσιότητας χρόνια αργότερα (βλέπε περίπτωση ισπανικής επιτροπής το 1996). Φυσικά η EBU σφυρίζει πάντα αδιάφορα.
    Το 2005 μετά τη νίκη της Ελλάδας σε μια εκπομπή της Έλλης Στάη με αρκετούς καλεσμένους, σχετικούς & καραγκιόζηδες άσχετους, στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος ή υπάρχει ανταλλαγή και αγορά ψήφων η Δάφνη Μπόκοτα αναφώνησε: “τέτοια πληροφορία από το στόμα μου δε θα ακούσεις ποτέ”, δηλ έμμεσα το παραδέχτηκε, ενώ ο Γιώργος Κατζαρός που καθόταν δίπλα της κοφτά & ξεκάθαρα το επιβεβαιωσε.
    Επίσης, έμμεση παραδοχή το τι ακριβώς γινόταν στα πάρτυ, τις δεξιώσεις & στα ξενοδοχεία που διέμεναν οι αποστολές φανερώνει και η αστεία ιστορία που αφηγείται η Δάφνη Μπόκοτα στο βιβλίο της με τον υψηλόβαθμο της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης.
    Θυμάστε μερικοί το ουρανοκατέβατο 10άρι στην Τουρκία το 2001 & τη δήλωση του Κατζαρού “τους το χρωστούσαμε;”
    Η επιστροφή των επιτροπών που 5 τυχαία άτομα αποφασίζουν το 50% του αποτελέσματος είναι επιεικώς γελοία. Φυσικά και υπάρχουν σαφείς οδηγίες και κριτήρια το πως πρεπει να βαθμολογούν, αλλά ποτέ κανείς δεν τα εφαρμόζει, ασε που οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανίκανοι να τα εφαρμόσουν. Βλεπετε πχ τη σύσταση της δικής επιτροπής φέτος και πως ψήφισε σε ημιτελικό και τελικό.
    Όσον αφορά τώρα το televoting, μη νομίζετε ότι κι αυτό είναι 100% έγκυρο, από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα αποτελέσματα κάθε χώρας πάνε αυτόματα στα κεντρικά της EBU. H ΕΒU δίνει μόνο ενα αποτέλεσμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν είναι αληθινό. Δεν ξέρουμε καν πόσοι ψήφισαν. Και φέτος υπήρχαν πάντως καταγγελίες για μπλοκαρισμένες γραμμές. Επίσης από τη στιγμή που το televoting του τελικού διαρκεί υπερβολικά πολύ, συντο το δικαίωμα να ψηφίσεις 20 φορές από το ίδιο τηλέφωνο, καταλαβαίνεις πόσο εύκολο είναι να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Με στημένο τηλεφωνικό κέντρο δεν κέρδισε και το “Μια κρυφη ευαισθησία” τον ελληνικό τελικό το 1998;

  9. Ότι το τραγούδι τους άξιζε να ψηφιστεί από τις επιτροπές και αδικήθηκε;Και που έφτασαν στον τελικό θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες.Δεν μπορώ ούτε να αποκλείσω ούτε να πω με σιγουριά το αν υπάρχει εξαγορά των επιτροπών.Ας δούμε όμως και το Televoting της Σερβίας:
    10 pts-FYROM
    12 pts-Croatia
    8 pts- Austria
    12 pts-Montenegro
    7 pts- Bulgaria
    12 pts-Slovenia
    12 pts=Switzerland

    Όλες χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας ή με μεγάλη Σερβική διασπορά.

    1. Καμία σχέση! Ο άνθρωπος απλά λέει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας προσπάθειας εξαγοράς & ανταλλαγής ψήφων. Δεν κατηγόρησε τις επιτροπές ότι τον αδίκησαν. Ίσα ίσα δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος μόνο & μόνο που πέρασε στον τελικό γιατί στα στοιχήματα τους είχαν στον πάτο. Στο τέλος συμπλήρωσε ότι τους περισσότερους βαθμούς τους πήραν στο televoting από γειτονικές χώρες, εννοώντας τις ex-YU.
      Πέταξε μπηχτή για τις 19.000 ευρώ που τους ζήτησε η διοργάνωση για τα τύμπανα (την αρχική δήλωση την έκανε ο ίδιος ο δημιουργός του τραγουδιού Sanja Ilic μόλις επέστρεψαν στο Βελιγράδι από τη Λισαβόνα) & το σοκ που έπαθαν με τον εισβολέα που τον ξυλοφόρτωσαν στο backstage ακριβώς μπροστά τους (εβγαιναν μετά το Ηνωμένο Βασίλειο). Προφανώς γι αυτό δε βγήκαν αμέσως μετά στη σκηνή, αλλα έγινε μικρό διάλειμμα, τουτέστιν πήγε η μια εκ των παρουσιαστριών νωρίτερα (φάνηκε η αμηχανία της) να μιλήσει με τον Ουκρανό.

      1. Αν ευσταθούν αυτά που είπε, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αγορά και ανταλλαγές ψήφων αλλά και άλλα θέματα που η EBU πρεπει να τα εξετάσει σοβαρά.

  10. Πραγματικά δε ξέρω σε τι να πιστεψω. Να φύγουν η να μη φύγουν οι επιτροπές. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας, μαζί με κάποιες άλλες έχουν καταποντιστει από αυτές. Παρόλα αυτά έχουν ευνοήσει τραγούδια που δεν ευνοήσε το κοινο, και ήταν κρίμα. Θέλω να είμαι αντικειμενικος όμως. Όπως οι επιτροπές ευνοούν τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και κάποιες άλλες όχι,ετσι και το κοινό ευνοήσε την Ελλάδα, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε παλαιότερους διαγωνισμούς. Ειδικά η Ελλάδα από το 2004 έως και το 2013 είναι η πιο ευνοημένη χώρα στο κοινό, και χωρίς να γλύφει τους Σουηδους. Φυσικά και αυτό με ευχαριστεί, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που τα έχει καταφέρει τόσο καλά και με τόσα σερί. Αυτό βέβαια δεν άρεσε στις επιτροπές αφού από το 2009 ποτέ δεν μας καλοψηφιζουν. Επίσης σκεφτείτε ότι δεν έχουμε σχέσεις με τους Σουηδους και δεν μας βλέπουν με καλό μάτι. Σκεφτείτε πόσες φορές η Κύπρος έχει ψηφισει τη Σουηδία και με καλές βαθμολογίες, και γ αυτό προώθησαν πολύ τη φουρειρα. Θέλουν δηλαδή οι επιτροπές να τα έχουν καλά με τη Σουηδία για να προωθούνται όταν θα έχουν καλά τραγούδια, αφού η Σουηδία κατέχει τα ηνία του διαγωνισμού. Συμφωνώ επίσης ότι δεν γίνεται πέντε άγνωστοι να καθορίζουν το μισό αποτέλεσμα της καθε χώρας, αλλά μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού. Πι

    1. Εφόσον μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού επιβάλλεται να υπάρχουν κριτικές επιτροπές, με τη μόνη διαφορά ότι τα μέλη της κάθε επιτροπής πρέπει να 3πλασιαστούν, να έχουν άμεση & επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο, δηλ τη μουσική, & να βαθμολογούν με συγκεκριμένα κριτήρια. Το να λαδώσεις 2 από τους 5, η ζημιά είναι μεγάλη, αλλάζει όλο το αποτέλεσμα. Το να λαδώσεις όμως 2 στους 16, όποια & αν είναι η διαφορά, αυτή θα είναι μικρή.
      Επίσης είμαι της άποψης ότι πρέπει να επιστρέψουν παλιοί κανόνες-περιορισμοί γιατί είναι ανεπίτρεπτο μια χώρα να κόβει & να ράβει. Πχ αν θυμάμαι καλά, το 2016 9 χώρες διαγωνίζονταν με τραγούδια Σουηδών (κατα 99% ότι κόπηκε δηλ. από το Melodifestivalen). Με εξαίρεση τις διοργανώσεις στο Μάλμε & τη Στοκχόλμη (2000, 2013, 2016), οι Σουηδοί τις τελευταίες δυο δεκαετίες παίρνουν την παραγωγή εργολαβία (2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2012, 2017, 2018) λες & δεν υπάρχουν άλλοι οίκοι παραγωγής. Και φτάσαμε μέχρι στο σημείο ο Christer Bjorkman να αποφασίζει μόνος του τη σειρά εμφάνισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.