Ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές τους γείτονες και φίλους, όπως το κοινό; Προσπαθώντας να αναλύσουμε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών!

Ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές τους γείτονες και φίλους, όπως το κοινό; Προσπαθώντας να αναλύσουμε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών!

Όταν το 2009 η EBU άλλαξε το σύστημα ψηφοφορίας και από 100% televoting εισήχθηκαν και οι πενταμελείς κριτικές επιτροπές που είχαν πλέον το 50% της τελικής ετυμηγορίας, η βασική δικαιολογία ύπαρξης τους ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορίζονταν η ψήφος συμπάθειας σε φιλικές και γειτονικές χώρες, όπως και θα αποτρέπονταν η ψήφος διασποράς. Η ψήφος δηλαδή που αφορούσε χώρες που είχαν μεγάλες κοινότητες ομοεθνών τους, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και έτσι είχαν πλεονέκτημα στην τηλεψηφοφορία (βλέπε Τουρκία, Αρμενία, Ελλάδα, Πολωνία κα). Μήπως όμως και οι κριτικές επιτροπές στο πέρασμα των χρόνων τείνουν να έχουν όλο και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά στην ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού;

Ας δούμε λοιπόν πως ψήφισαν οι χώρες του φετινού διαγωνισμού, με βάση την ομάδα που τοποθετήθηκαν από την EBU και τους διοργανωτές, για την κλήρωση των ημιτελικών. Θυμίζουμε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στους ημιτελικούς, χωρίζονται σε έξι ομάδες, με βάση τη βαθμολογική τους προϊστορία και ποιες χώρες ψηφίζουν συνήθως. Έτσι από κάθε ομάδα οι μισές τοποθετούνται στον έναν ημιτελικό και οι άλλες στον άλλον, ώστε κατά κάποιο τρόπο όλες να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Τα έξι groups της φετινής κλήρωσης ήταν τα εξής:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
  •  Albania
  •  Croatia
  •  F.Y.R.O.M.
  •  Montenegro
  •  Serbia
  •  Slovenia
  •   Switzerland
  •  Denmark
  •  Estonia
  •  Finland
  •  Iceland
  •  Norway
  •  Sweden
  •  Armenia
  •  Azerbaijan
  •  Belarus
  •  Georgia
  •  Israel
  •  Russia
  •  Bulgaria
  •  Cyprus
  •  Greece
  •  Hungary
  •  Moldova
  •  Romania
  •  Australia
  •  Austria
  •  Czech Republic
  •  Malta
  •  Portugal
  •  San Marino
  •  Belgium
  •  Ireland
  •  Latvia
  •  Lithuania
  •  Netherlands
  •  Poland

Ας δούμε τώρα τι ψήφισαν οι κριτικές επιτροπές του καθ’ ένα από τα άνω αναφερόμενα groups:

Pot 1

Στο πρώτο pot, έχουμε τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία. Ενδιαφέρον εδώ έχει η τρίτη θέση της Αυστραλίας, η έκτη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η ένατη θέση της Αρμενίας. Οι γειτονικές μας χώρες που στο παρελθόν μας έδιναν μεγάλες βαθμολογίες, φέτος μας ψήφισαν μόλις στην 22η θέση, ενώ την Κύπρο στην 24η. Στις δύο πρώτες θέσεις έχουμε την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία, όπως δηλαδή και στα τελικά αποτελέσματα.

Pot 2

Στο δεύτερο pot έχουμε τις χώρες της Σκανδιναβίας και την Εσθονία, που περισσότερο θέλει να λέγεται σκανδιναβική χώρα, παρά βαλτική. Εδώ έχουμε δεύτερη τη Σουηδία…γιατί άραγε, ενώ ψηλά είναι και η Δανία στην πέμπτη θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και εδώ στη δεκάδα, ενώ και η Κύπρος εδώ είναι ψηλά στην 15η θέση, ίσως λόγω του Thomas G:Son. Η Ελλάδα είναι στην 23η θέση.

Pot 3

Στο τρίτο group έχουμε τις χώρες του Καυκάσου, το Ισραήλ, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Ρωσία προφανώς δεν είχαμε στο φετινό διαγωνισμό, έτσι στη θέση της Ρωσίας, θα βάλουμε τα αποτελέσματα της επιτροπής της Ουκρανίας, που θα ήταν σε αυτό το pot, αν δεν είχε την απευθείας πρόκριση στον τελικό. Η Πορτογαλία πρώτη και εδώ, αλλά η Βουλγαρία μόλις στην έβδομη θέση! Δεύτερη και εδώ η Σουηδία, ενώ όπως αναμένονταν στην τρίτη θέση η Λευκορωσία. Πλήρωσε τις ρωσικές καταβολές του ο Kristian της Βουλγαρίας, κανείς δεν ξέρει…Η Κύπρος στην 22η θέση, ενώ η Ελλάδα στην 23η.

Pot 4

Στο τέταρτο group έχουμε τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) και τις φίλες αυτών (Κύπρος, Μολδαβία, Ουγγαρία). Αυτό είναι το μοναδικό pot που είναι πρώτη η Βουλγαρία. Δεύτερη η Πορτογαλία και τρίτη η Σουηδία. Η υψηλότερη θέση για τη χώρα μας (δέκατη), ενώ σχετικά υψηλά είναι και η Κύπρος (14η). Ενώ οι χώρες αυτές είχαν στηρίξει με την ψήφο τους την Ιταλία το 2015, τώρα οι επιτροπές τους κατέταξαν το τραγούδι του Francesco Gabbani στη χαμηλότερη θέση (17η).

Pot 5

Στο πέμπτο group έχουμε τις υπόλοιπες χώρες του Νότου (Μάλτα, Άγιος Μαρίνος, Πορτογαλία), τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Αυστρία) και την Αυστραλία. Εδώ η έκπληξη είναι η δεύτερη θέση της Ολλανδίας και η τέταρτη θέση της Αυστρίας. Στην 23η θέση η Ελλάδα, στην 25η θέση η Κύπρος.

Pot 6

Στο έκτο και τελευταίο group έχουμε τις παλιές καραβάνες του διαγωνισμού, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιρλανδία, την ξέμπαρκη Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής Λιθουανία, Λετονία. Πρώτη και δεύτερη θέση εδώ για Πορτογαλία και Βουλγαρία αντίστοιχα. Αναμενόμενη η τρίτη θέση για το Βέλγιο εδώ. Ενώ στη δεκάδα είναι και όλες οι χώρες της Σκανδιναβίας (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία). Στη 19η θέση η Κύπρος και μόλις στην 25η θέση η χώρα μας!

Αυτά τα ολίγα για να μην έχουμε την ψευδαίσθηση (όσοι την έχουν ακόμα…), ότι οι κριτικές επιτροπές δεν ψηφίζουν λίγο ως πολύ με τα κριτήρια που ψηφίζει και το τηλεοπτικό κοινό, ευνοώντας φίλους και γείτονες!

Εσείς πιστεύετε ότι έχουν θέση οι κριτικές επιτροπές στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων; Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια από κάτω!

 

8 σκέψεις για το “Ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές τους γείτονες και φίλους, όπως το κοινό; Προσπαθώντας να αναλύσουμε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών!

  1. AΠΟΛΥΤΑ . οι επιτροπες καθοριζουν το αποτέλεσμα αλλα πλεον σε συνδιασμο με οργανομενα fun clun , που στηριζουν συγκεκριμένες συμμετοχες και από ότι εχουμε δει τα τελευταια χρονια στην χωρα μας υπερπασπιζοντε με ιδιαιτερη θερμη αυτή την τακτικη και τα αποτελέσματα τα οποια θελουν με το ζορι να μας περασουν ως δικαια . Βασικα δεν ξερω αν είναι αληθινα τα αποτελέσματα που μας δινουν ακομη και για το κοινο . κάθε χωρα , κάθε χρονο , ακομη και με αλλα προσωπα στην επιτροπή τους , ψηφιζουν σταθερα χωρες όπως η Σουιδια , η Αυστραλια , το Βελγιο τα τελευταια χρονια , ενώ εχουμε δει να καταποντιζοντε σε καποιες επιτροπες χωρες όπως η Ρωσια . Η συμμαχια την χωρων της προην σοβιετικης εδώ και 2-3 χρονια δεν είναι απολυτη . φετος εξαφανιστηκε ολοκληροτικα η συμμαχια των χωρων της προην γιουγκοσλαβιας . τριτη συνεχομενη χρονια που η επιτροπή της Ελλαδας δεν δινει 12αρι στην Κυπρο , σε αντιθεση με το κοινο . Σε αρκετες χωρες της ευρωπης ζουν πολλοι ελληνες αλλα από το 2014 και μετα επαψαν να μας ψηφιζουν . τι άλλο να σκεφθεί κανεις καλοπροαίρετα ? όταν ψηφιζε μονο το κοινο , χωρες όπως η Σουιδια εφαγαν πορτα και άλλες όπως η Ελλαδα μας , η Τουρκια η Ρωσια , η Σερβια , η Ουκρανια και το αζερμπαιτζαν πρωταγονιστουσαν , μεχρι το 2009 . Εμενα ειδηση όπως αυτή για το ηνωμενο βασιλειο , ότι θα εχει ”βοηθεια” ενός σουιδου για να επιλεξει τραγουδι , μου λεει παρα πολλα . μια χωρα με τετοια μουσικη βιομηχανια και να μη μπορει να φθασει ψηλα στον διαγωνισμο και χρειαζεται βοηθεια ???? Ειδαμε ολοι ποσα ευχαριστω ειπαν οι ουκρανοι στους σουιδους φετος . καταντα ντροπιαστικο για οποιαδήποτε χωρα δηλαδή και οποιοδήποτε λαο . ολοι σερνοντε στα ποδια των σουιδων . Ακομη και οι σχολιαστες που μεταδιδουν τον διαγωνισμο μιλουν λες και εχει η ευρωπη καποια υποχρεωση σε αυτους τους τυπους . καθιερωσαν δικο τους συστημα ψηφοφοριας με τα γνωστα αποτελέσματα από περυσι . πολλοι και εδώ στην χωρα μας, χτυπιουντε κατω για να κανουμε και εμεις αντιστοιχο φεστιβαλ τραγουδιου για να επιλεγουμε τραγουδι . ξεχνουν όμως πως ο ελληνας δεν είναι σουιδος και επιπλέον θεωρείτε και τεμπελης , με την ευρωπαικη κοινη γνωμη εναντιον του . λες και το πρόβλημα είναι ο ο τροπος που διαλέγουμε τραγουδι και στο τραγουδι , όχι στην βαθμολογια και στα μαγειρέματα .

    τελικο συμπερασμα – προσωπικη μου γνωμη .

    οι επιτροπες εχουν αμεση σχεση με την ebu και οργανομενα fun club , που καθοριζουν τα αποτελέσματα και σε αμεση εξαρτηση με γραφεια στοιχημάτων .

    1. Συμφωνώ σε όλα!
      Για το Ηνωμένο Βασίλειο, εννοείται δυστυχώς ότι χρειάζεται και αυτό βοήθεια από τη Σουηδία και ας έχει μεγάλη μουσική βιομηχανία. Η Eurovision και η EBU είναι Σουηδία. Εάν δεν ζητήσεις βοήθεια από αυτούς, νίκη δεν βλέπεις ΠΟΤΕ!
      Και την Adele να έστελνε το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν κάνει τα κατάλληλα κονέ μέσα στη Eurovision είναι ικανοί να λοιδορήσουν και αυτή και το τραγούδι της και να την βγάλουν και τελευταία.

    2. Tα είπες όλα φίλε μου, συμφωνώ απόλυτα! εδώ και χρόνια φωνάζουμε πολλοί έξω οι επιτροπές.. θα ξεχάσω το περσινό χαντάκωμα του Ρώσου ή το προπέρσινο των Ιταλών?? άντε να υπάρχουν με ένα συμβουλευτικό ρόλο, στους ημιτελικούς με ένα ποσοστό 30%. στον τελικό καμία ανάμειξη.. το έχω πει χιλιάδες φορές, τα τραγούδια δε φτιάχνονται για να τα ακούνε αυτοί, αλλά όλος ο κόσμος, σε μας απευθύνονται άρα σε μας πρέπει να αρέσουν περισσότερο και όχι στις επιτροπές! κι εγώ με τα φετινά αποτελέσματα άρχισα να αμφιβάλλω ακόμη και για την ψηφοφορία του κοινού.. μα τόσοι Έλληνες στη Γερμανία και να μην δώσουν ούτε ένα βαθμό το κοινό στην Ελλάδα?? και στην Αγγλία και στην Αυστραλία η οποία συστηματικά μας γυρνάει την πλάτη? τόσα εκατομμύρια Έλληνες ζουν εκεί, καμία μα καμία χρονιά δεν κατάφεραν να μαζευτούν τόσοι ώστε να βάλουν έστω και οριακά στη δεκάδα του κοινού την Ελλάδα?? και το τραγούδι του Πορτογάλου που τόσο πολλοί εσχάτως αγάπησαν, γιατί όλοι στην αρχή πατάτα το βρίσκανε έχει πολλούς, πάρα πολλούς haters( ναι υπερήφανα συγκαταλέγομαι σε αυτούς, από την αρχή ως το τέλος!) δε νομίζω ότι είχε τόοοοση πια αποδοχή στον κόσμο να βγει πρώτο και στο κοινό.. μήπως, λέω μήπως να τους γυρίζαμε την πλάτη εκεί στην ebu εμείς ως κοινό μια δυό χρονιές μπας και τρώγανε κανένα χαστούκι και το παίρνανε αλλιώς..

  2. τελικα τι συναιβει με το μελος ελληνικης καταγωγης στην επιτροπή της Αυστραλίας , από οπου τελικα δεν πειραμε ουτε 1 βαθμο ????

  3. Ναι το θυμαμαι , το ειχα διαβασει , από εδώ το εμαθα και δεν γνωρίζω να γραφηκε και αλλου . την αιτια την εχουμε μαθει ?

  4. να πεσει η τηλεθεαση , να μην ψηφίζουμε ώστε να χασουν χρημα και από εκει αλλα και παλι δεν πιστευω πως θα αλλαξουν νοοτροπια . εγω αρχιζω να είμαι της γνωμης να μην υπαρχει νικητης , ουτε καν ημιτελικοι . να περνουν μερος ολες οι χωρες απλα για να ακουστουν και να περασουμε ολοι καλα . και βαλε μεσα και αυστραλους και αμερικανους και κινεζους και εσκιμοους . ολοι να παρουσιασουν αυτό που θελουν , να χειροκροτηθουν χωρις μαχαιροματα και μαγειρέματα . νομιζω ότι μπορουν να γινουν ένα με δυο σοου για να παρουσιαστουν τα τραγουδια και η χωρα η η πολη που διοργανωνει τον διαγωνισμο να προβαλει τον δικο της χαρακτηρα . τωρα εχουμε τρια σοου , γεματα αγχος και αγωνια και εχει υποβαθμιστεί εντελως η προβολη της διοργανωντριας πολης – χωρας . παλια οι καρποσταλ ολων των αποστολων ηταν από εκει , τωρα από οπου θες . Αν θελουν οποσδηποτε να δωσουν βραβειο , ας βραβευσουν ξεχωριστα την καλυτερη μπαλαντα , το καλυτερο χορευτικο τραγουδι , την καλυτερη σκηνοθεσια , την καλυτερη ερμηνια και οτιηποτε άλλο . κατι σαν τα οσκαρ δηλαδή . και παλι βεβαια θα υπαρχουν αδικιες αλλα τουλάχιστον θα υπαρχουν και περισσοτεροι ευχαριστημένοι .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.