Eurovision 2018 : Η προϊστορία των προκρίσεων στον Πρώτο Ημιτελικό!

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν και οι 43 συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στην Λισαβόνα στις 8, 10 και 12  Μαΐου. Στις αρχές του έτους πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση, στην οποία οι χώρες χωρισμένες σε ομάδες ανάλογα με τον τρόπο ψηφοφορίας των τελευταίων ετών τοποθετήθηκαν στους δύο ημιτελικούς. Αλλά ας δούμε ποιοι είναι οι εχθροί και φίλοι μας σε αυτόν τον πολύ δύσκολο Πρώτο Ημιτελικό του φετινού διαγωνισμού. Ποιες χώρες είναι φαβορί για μία ακόμη πρόκριση και ποιες πιο πιθανές να μας αποχαιρετήσουν νωρίς – νωρίς;

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συναντηθούν για μία ακόμη χρονιά στον Πρώτο Ημιτελικό και συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό της βραδιάς. Ωστόσο, ο πρώτος ημιτελικός κατάφερε να συγκεντρώσει κατά γενική ομολογία ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο τραγουδιών σε σύγκριση με τον δεύτερο ημιτελικό. Από τις 19 συμμετοχές του πρώτου ημιτελικού όμως, μόνο οι 10 πρώτες συμμετοχές θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου.

Οι συμμετοχές του πρώτου ημιτελικού είναι οι εξής:

Α’ Μισό

  • Αλβανία
  • Αζερμπαϊτζάν
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Εσθονία
  • Ισλανδία
  • Ισραήλ
  • Λευκορωσία
  • Λιθουανία
  • Τσεχία

Β’ Μισό

  • Αρμενία
  • Αυστρία
  • Ελβετία
  • Ελλάδα
  • Ιρλανδία
  • Κροατία
  • Κύπρος
  • Π.Γ.Δ.Μ.
  • Φινλανδία

Χώρες με μεγάλο ιστορικό πρόκρισης

Είναι γνωστό ότι κάποιες χώρες στον θεσμό της Eurovision ψηφίζονται ανεξαρτήτως τραγουδιού και γι’αυτό τον λόγο το ιστορικό πρόκρισης τους είναι πολύ μεγάλο.

Αζερμπαϊτζάν

Η χώρα συμμετέχει στον διαγωνισμό της Eurovision από το 2008 και κάθε χρόνο βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες του ημιτελικού που παίρνουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Ως και το 2013 η χώρα πλασάρεται στις πρώτες θέσεις και του τελικού με καλύτερη θέση την νίκη το 2011. Ωστόσο, ακόμη και όταν η χώρα δεν φάνηκε να έχει μία δυνατή συμμετοχή όπως το 2014 και το 2016, κατάφερε να περάσει από τον ημιτελικό της με μεγάλη άνεση. Το Αζερμπαϊτζάν ψηφίζεται από πολλές και διάφορες χώρες κάθε χρόνο με πρώτες την Γεωργία, Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες ωστόσο δεν βρίσκονται στον φετινό πρώτο ημιτελικό. Ωστόσο, οι πιθανότητες η χώρα να μείνει εκτός τελικού είναι ελάχιστες.

Αρμενία

Η χώρα του Καυκάσου συμμετέχει στον θεσμό από το 2006 και μόλις μία φορά δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στον τελικό, το 2011. Η Αρμενία λαμβάνει κάθε χρόνο πολλές ψήφους τόσο από το Ανατολικό μπλοκ όσο και από τις χώρες των Βαλκανίων, κάνοντας την χώρα μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον θεσμό. Ανάμεσα στις χώρες που την στηρίζουν βρίσκεται και η Ελλάδα και η Κύπρος και όπως θα δούμε παρακάτω η στήριξη αυτή πραγματοποιείται και από τις δύο πλευρές.

Ελλάδα

Με μοναδική εξαίρεση την άτυχη στιγμή το 2016, η χώρα μας έχει καταφέρει να περάσει στον τελικό κάθε χρονιά, ακόμη και όταν το αποτέλεσμα στον τελικό δεν ήταν τόσο καλό όπως τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στις χώρες που σταθερά στηρίζουν την Ελλάδα, εντοπίζουμε σε αυτόν τον Α΄ ημιτελικό την Κύπρο, την Αλβανία, την Αρμενία και την Βουλγαρία. Η πρόκριση για την χώρα μας ακόμη και σε έναν τόσο απαιτητικό ημιτελικό δεν θα αποτελέσει δύσκολη υπόθεση.

Χώρες με μέτριο ποσοστό πρόκρισης

Σε αυτή την ομάδα εντοπίζουμε χώρες που παρ’όλες τις συμμαχίες δεν καταφέρνουν πάντα να προκριθούν στον τελικό.

Ισραήλ

Η χώρα συμμετέχει στον θεσμό το 1973 και μετρά ήδη 3 νίκες στο ενεργητικό της. Ωστόσο, από το 2004, δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στον τελικό 6 φορές, ενώ άλλες 8 φορές η χώρα πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης. Να τονίσουμε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου ο τρόπος επιλογής της συμμετοχής έχει αλλάξει η χώρα βρίσκεται πάντα στους προκριθέντες κάθε χρονιάς.

Αυστρία

Η Αυστρία είναι από τις πρώτες χώρες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision, με αρκετά ωστόσο διαλείμματα. Χωρίς σταθερές συμμαχίες η χώρα έχει καταφέρει να πάρει το εισιτήριο από τον ημιτελικό 4 φορές, ενώ άλλες τόσες περιορίστηκε στον ημιτελικό της.

Ανερχόμενες δυνάμεις

Βέλγιο

Με μόλις 5 προκρίσεις και 8 αποκλεισμούς η χώρα σίγουρα δεν μπορεί να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Ωστόσο, η χώρα φαίνεται να γίνεται ανερχόμενη δύναμη καθώς τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις και πλασάρεται στις πρώτες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα του τελικού.

Βουλγαρία

Μία χώρα που το ποσοστό πρόκρισης της είναι πολύ μικρό, καθώς έχει καταφέρει να περάσει στον τελικό μόλις 3 φορές αλλά και τις 3 φορές βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα του τελικού. Μετά από την δίχρονη αποχή το 2014 και 2015, η Βουλγαρία επέστρεψε πολύ δυνατή και φαίνεται να θέλει απεγνωσμένα το βραβείο για πρώτη φορά.

Κύπρος

Η Κύπρος από το 2004 έχει καταφέρει να προκριθεί στον τελικό συνολικά 6 φορές και 6 αποκλείστηκε. Τις τελευταίες χρονιές η Κύπρος έχει καταφέρει να περάσει στον τελικό χωρίς ωστόσο να λάβει μία καλή θέση στον μεγάλο τελικό. Εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος ψηφίζεται από χώρες όπως η Αρμενία, η Βουλγαρία,η Κροατία και η Σλοβενία.

Τέλος, σύμφωνα με το ιστορικό πρόκρισης των τελευταίων ετών χώρες όπως η Εσθονία, Φινλανδία ή Κροατία μπορούν να περάσουν στον τελικό. Ενώ χώρες όπως Π.Γ.Δ.Μ, Ελβετία, Αλβανία, Ιρλανδία, Ισλανδία δύσκολα θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν την μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Σαββάτου.

Ποιες χώρες ψηφίζουν την Ελλάδα;

Όπως ήδη αναφέραμε ο πρώτος ημιτελικός στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ δύσκολος καθώς είναι πολλές οι χώρες που θα μπορούσες να προκριθούν στον τελικό. Μόνο οι πρώτες δέκα χώρες όμως θα το καταφέρουν. Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι οι χώρες που συνηθίζουν να ψηφίζουν την Ελλάδα στους ημιτελικούς των τελευταίων ετών.

Σίγουρα η πρώτη μεγάλη στήριξη έρχεται από την Κύπρο. Μία ακόμη γειτονική στήριξη που θα βοηθήσει στον ημιτελικό είναι η Αλβανία. Η Αλβανία μας έχει βαθμολογήσει τις περισσότερες φορές με το άριστα στους ημιτελικούς και το ίδιο ελπίζουμε κ φέτος. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Βουλγαρία. Η Αρμενία είναι πάντα δίπλα μας ακόμη και στις χρονιές που η Ελλάδα δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Για παράδειγμα, πέρσι η Αρμενία μας βαθμολόγησε με 15 βαθμούς συνολικά στον πρώτο ημιτελικό, ενώ στον τελικό μας η κριτική επιτροπή μας έδωσε 10 βαθμούς. Μία ακόμη χώρα που τα τελευταία χρόνια στηρίζει την χώρα μας είναι το Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα, το 2016 η κριτική επιτροπή της χώρας μας χάρισε 6 από τους συνολικά 22 βαθμούς, ενώ πέρσι έδωσαν στην Demy 5 βαθμούς στον μεγάλο τελικό. Η Λευκορωσία είναι μία από τις χώρες που δεν μας ψηφίζουν παραδοσιακά κάθε χρονιά. Το 2014 όμως η χώρα μας έδωσε το άριστα της σε συνδυασμό του κοινού και της κριτικής επιτροπής.

Υπάρχουν βέβαια και οι χώρες όπως το Βέλγιο όπου παλαιότερα αποσπούσαμε αρκετούς ψήφους ενώ τα τελευταία χρόνια όπου και η χώρα μας δεν τα πηγαίνει τόσο καλά, αυτό δεν ισχύει. Όσον αφορά τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Λιθουανία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Ισλανδία είναι κάποιες από τις χώρες του ημιτελικού μας που δύσκολα θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε ψήφους μιας και παραδοσιακά δεν μας ψηφίζουν παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις.

Επομένως, οι χώρες που με βάση το ιστορικό ψηφίζουν την Ελλάδα είναι: Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν.

Χώρες που ψηφίζουν Ελλάδα αλλά σε μικρότερη κλίμακα: Βέλγιο, Ελβετία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ισραήλ, Λευκορωσία.

Χώρες που δεν ψηφίζουν Ελλάδα: Λιθουανία, Φινλανδία, Τσεχία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Εσθονία.

Nα τονίσουμε ότι πολλές φορές χώρες που παραδοσιακά δεν μας ψηφίζουν έκαναν την ανατροπή αλλά και το αντίθετο. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο γεγονός ότι αυτά αποτελούν στοιχεία των προηγούμενων ετών και ένα καλό τραγούδι μπορεί να τα ανατρέψει όλα. Επομένως, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην φετινή ελληνική συμμετοχή και ότι μαζί με την Κύπρο θα καταφέρουν να αποσπάσουν δύο από τα δέκα εισιτήρια για τον τελικό της φετινής Eurovision.

About The Author

You May Also Like

More From Author

11Comments

Add yours
  1. 1
    Δημήτρης Μαντζίλας

    Ισχύουν όλα αυτά. Διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για τη Βουλγαρία, η οποία περιέργως αγνόησε και τον Αλκαίο, ο οποίος έχει κάνει επιτυχίες εκεί, και την Ήβη Αδάμου που είναι κατά το ήμισυ Βουλγάρα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Ελλάδα θα περάσει. Για την Κύπρο θα παίξει μεγάλο ρόλο η παρουσίαση. Το ερώτημα είναι ποιο από τα φαβορί θα μείνει τελικά εκτός.

    • 2
      Κωνσταντίνος

      Δεν νομίζω ότι θα μείνει κάποιο από τα φαβορί εκτός. Γιατί να γίνει αυτό άλλωστε; αν και κατά τη γνώμη μου το κοινό θα κρίνει αν περάσει το Ισραήλ καθώς ευτυχώς υπάρχει η κριτική.

    • 3
      Αλέξης

      Αυτή τη περιέργεια έχω κι εγώ. Πάντως στα στοιχήματα η Κύπρος είναι οριακά εκτός με την Ελλάδα να είναι 6η.

  2. 4
    εφθκε

    Για την ακριβεια ο αποκλεισμος του Αζερμπαιτζαν φετος θεωρειτε πιο πιθανως απο ποτε

    • 5
      Αλέξης

      Εντάξει φέτος δεν αξίζει τελικό το Αζερμπαϊτζάν ξεκάθαρα αλλά όπως πάντα θα περάσει

    • 6
      Anja

      To Aζερμπαιτζαν μη το φοβασαι, η κοπελα εχει πολυ ωραια φωνη, το τραγουδακι μετριο μεν αλλα οχι ενοχλητικο και με εναν Φωκα Ευαγγελινο απο πισω με το ελευθερο να στησει το τραγουδι στη σκηνη οπως θελει οσο και αν κοστιζει. Οχι απλα θα προκριθει αλλα θα ειναι και τοπ 10. Αυτο που φαινεται θα μεινει εκτος, ειναι το τραγουδι της Φινλανδιας. Καλο τραγουδακι στη studio version, ξεκαθαρα κακο στο live του οπως ειδαμε. Και αν προσθεσεις και τη αισθητικη των Φινλανδων στο στησιμο του τραγουδιου που φετος εχουν μαλωσει με την καλαισθησια, εννοειται πως θα μεινει εκτος. Το monsters εχει χασει τη δυναμικη του προ πολλου.

      • 7
        Konis

        Σίγουρα εκτός θα είναι και η Κύπρος μιας και η Φουρέιρα δεν έχει φωνή στο live μιας και είναι περφορμερ και όχι τραγουδίστρια οπότε νομίζω ότι μετά από τρία χρόνια σερι προκρισεων θα σπάσει φέτος και η Κύπρος θα μείνει εκτός τελικού

        • 8
          StamatisBl

          Η Φουρειρα μπορει να μην εχει φωνη αλλα το τραγούδι της δεν ειναι απαιτήσεων και το προβλημα λύνεται με μια κοπελα πισω στα φωνητικά..ουτε η Καλομοιρα ειχε φωνη αλλα με καλο μπακ και εμπνευσμένη χορογραφία έφτασε μια ανάσα απτην 1η θεση.. Επισης οποιος εχει δει τηνΦουρειρα live καταλαβαίνει οτι οχι απλα ειναι περφορμερ αλλα ειναι μακράν η καλύτερη στο χορευω-τραγουδάω μαζι. Ακούραστη και ακρως εντυπωσιακή. Επομενως η πρόκριση της δεν θα κριθεί στο αν ειναι καλη τραγουδίστρια αλλα στο αν θα ξεσηκώσει με το χορευτικό της τους τηλεθεατές απο το σπίτι. Η Saara Alto που βγαινει σαν γεροντοκόρη θείτσα δεν πιάνει μια στο live μπροστα στη Φουρειρα στον τομέα αυτο, αν θεωρήσουμε οτι παίζουν μπαλα στην ιδια κατηγορία «performance».

  3. 9
    Κωνσταντινος

    Οι εκτιμήσεις μου έως ώρας (πριν τις πρόβες)
    Με τυχαία σειρά θεωρώ θα περάσουν
    Ισραήλ Ελλάδα Βουλγαρία Βέλγιο Τσεχία Αυστρία Λιθουανία Εσθονία
    Για τα 2 τελευταία εισιτήρια(θέσεις 9-13) θεωρώ θα κριθεί στις λεπτομέρειες μεταξύ Κύπρου Αζερμπαϊτζάν Αρμενίας Λευκορωσίας και Φινλανδίας
    Καποιο από τα φαβορί θα μείνει εκτός (η κάποια)με πιθανότερες τις Φινλανδία Κύπρο (θα κριθεί πολύ στο λάιβ)ενώ κάποιο αουτσάιντερ θα προκριθεί και θεωρώ πως θα ναι η Λιθουανία….
    Ελβετία Αλβανία Ισλανδία Ιρλανδία θα περιοριστούν στις τελευταίες θέσεις
    Κροατία και πγδμ ότι πάρουν από βαλκανικές χώρες κυρίως φτάνοντας αμφότερες στην 14η με 15η θέση του ημιτελικού.
    Πολύ δύσκολος/απρόβλεπτος ημιτελικός αλλά σίγουρα πολύ πιο υψηλό το επίπεδο από το δεύτερο σχεδόν αδιάφορο ημιτελικό…

  4. 10
    Donnie Darko

    Στοιχηματικές αποδόσεις πρόκρισης για τον α’ ημιτελικό

    1. Ισραήλ 1.02
    2. Τσεχία 1.05
    3. Εσθονία 1.07
    4. Βέλγιο 1.08
    5. Βουλγαρία 1.15
    6. Ελλάδα 1.20
    7. Αυστρία 1.33
    8. Αρμενία 1.40
    9. Αζερμπαϊτζάν 1.45
    10. Φινλανδία 1.75
    ——————————-
    11. Κύπρος 1.80
    12. Λευκορωσία 1.90
    13. Λιθουανία 2.10
    14. ΠΓΔΜ 2.50
    15. Κροατία 2.95
    16. Ελβετία 4.00
    17. Ιρλανδία 4.00
    18. Αλβανία 4.00
    19. Ισλανδία 8.00

    • 11
      Axel

      Κάπως έτσι πιστεύω θα είναι και τα τελικά αποτελέσματα. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν παρά τις-κατά γενική ομολογία-αδύναμες συμμετοχές τους θα προκριθούν και πάλι για τους γνωστούς λόγους (διασπορά, πρώην ΕΣΣΔ κλπ.). Δύσκολα τα πράγματα για την Κύπρο, πιστεύω όμως και ελπίζω ότι μπορεί να “κλέψει” την 10η θέση από την Φινλανδία και να προκριθεί.

Comments are closed.