Eurovision 2018 : Η προϊστορία των προκρίσεων στον Δεύτερο Ημιτελικό!

Eurovision 2018 : Η προϊστορία των προκρίσεων στον Δεύτερο Ημιτελικό!

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν και οι 43 συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στην Λισαβόνα στις 8, 10 και 12  Μαΐου. Στις αρχές του έτους πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση, στην οποία οι χώρες χωρισμένες σε ομάδες ανάλογα με τον τρόπο ψηφοφορίας των τελευταίων ετών τοποθετήθηκαν στους δύο ημιτελικούς. Όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, ο πρώτος ημιτελικός στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αρκετά δύσκολος και το επίπεδο των τραγουδιών αρκετά καλό. Κατά γενική ομολογία στον δεύτερο ημιτελικό τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο εύκολα. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες χώρες θεωρούν δεδομένη την πρόκριση και ποιες φαίνεται να είναι οι χώρες που δύσκολα θα περάσουν στον τελικό στην φετινή διοργάνωση στην Λισαβόνα.

Από τις 18 συμμετοχές του δεύτερου ημιτελικού όμως, μόνο οι 10 πρώτες συμμετοχές θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου. Να τονίσουμε ότι στον Β’ Ημιτελικό ψηφίζουν επίσης η Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ οι συμμετοχές του δεύτερου ημιτελικού είναι οι εξής:

Α’ Μισό

  • Άγιος Μαρίνος
  • Αυστραλία
  • Δανία
  • Μολδαβία
  • Νορβηγία
  • Ρουμανία
  • Ρωσία
  • Σερβία

Β’ Μισό

  • Γεωργία
  • Λετονία
  • Μάλτα
  • Μαυροβούνιο
  • Ουγγαρία
  • Ουκρανία
  • Πολωνία
  • Σλοβενία
  • Σουηδία

Χώρες με μεγάλο ιστορικό πρόκρισης

Είναι γνωστό ότι κάποιες χώρες στον θεσμό της Eurovision ψηφίζονται ανεξαρτήτως τραγουδιού και γι’αυτό τον λόγο το ιστορικό πρόκρισης τους είναι πολύ μεγάλο.

Ρωσία

Μία από τις μεγάλες δυνάμεις στον διαγωνισμό σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί η Ρωσία. Η χώρα από το 2004 με την εισαγωγή της φάσης των ημιτελικών δεν έχει χάσει ούτε μία χρονιά τον τελικό, κρατώντας το ρεκόρ μαζί με χώρες που θα δούμε παρακάτω. Τις τελευταίες χρονιές η χώρα έχει και ένα δυναμικό σερί με επιτυχίες στην πρώτη δεκάδα του τελικού, αν και πέρσι εξαιτίας κάποιων γεγονότων η χώρα δήλωσε απούσα στο Κίεβο. Με την βοήθεια χωρών όπως η Γεωργία, Μολδαβία, Λετονία αλλά και η Ουκρανία, η πρόκριση της χώρα είναι σχεδόν δεδομένη για μία ακόμη φορά.

Ρουμανία

Η δεύτερη χώρα μαζί με την Ρωσία με το μεγαλύτερο ιστορικό πρόκρισης είναι η Ρουμανία, καθώς δεν έχει αποκλειστεί ποτέ στους ημιτελικούς από το 2004. Η χώρα βέβαια το 2016 δεν συμμετείχε στον θεσμό παρ’ότι είχε επιλέξει συμμετοχή λόγω οικονομικών προβλημάτων. Φέτος η χώρα είναι στον ίδιο ημιτελικό με την Μολδαβία, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα ξεκινά ήδη με αρκετούς σίγουρους βαθμούς καθώς οι δύο χώρες πάντα βοηθούν η μία την άλλη. Παρ’ότι φέτος η πρόκριση της χώρας για πολλούς θεωρείται αδύνατη, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να καταφέρει ένα καλό αποτέλεσμα τουλάχιστον στην φάση του ημιτελικού.

Ουκρανία

Τρίτη χώρα που μέχρι και φέτος δηλώνει παρούσα κάθε χρονιά στον τελικό είναι η Ουκρανία. Να σημειώσουμε ότι η χειρότερη θέση της χώρα σε ημιτελικό είναι η 8η, το 2012 όπου και κατάκτησε την 15η θέση στον τελικό με την Gaitana. Οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της χώρα είναι η Μολδαβία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Λετονία, ενώ μεγάλους βαθμούς μπορεί να αποσπάσει και από χώρες όπως η Γεωργία ή η Ρουμανία. Για μία ακόμη χρονιά η πρόκριση στον τελικό δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Σουηδία

Η χώρα τα τελευταία χρόνια μπορεί και επίσημα να θεωρηθεί η νέα “Βασίλισσα” του θεσμού, καθώς απέχει μία νίκη από την παλαιά υπερδύναμη Ιρλανδία. Από το 2004 η Σουηδία έχει αποκλειστεί από τον ημιτελικό μόνο το 2010, ενώ από το 2011 και μετά έχει καταφέρει να πάρει 2 νίκες αλλά να βρεθεί και μόνο μία φορά εκτός τελικής πεντάδας το 2013. Στον συγκεκριμένο ημιτελικό η χώρα έχει την σίγουρη βοήθεια της Νορβηγίας, της Δανίας αλλά και χωρών που τα τελευταία χρόνια δείχνουν να υποστηρίζουν την Σουηδία όπως η Αυστραλία, η Πολωνία αλλά και η Ολλανδία. Η πρόκριση της χώρας για μία ακόμη χρονιά είναι 100% σίγουρη.

Ανερχόμενες δυνάμεις

Αυστραλία

Με το ντεμπούτο της χώρας το 2015 και την πέμπτη θέση, η μακρινή χώρα έδειξε από την πρώτη στιγμή την δύναμη της. Είτε υπό την στήριξη του κοινού είτε των επιτροπών η Αυστραλία έχει καταφέρει να δηλώσει παρούσα για τρεις χρονιές συνεχόμενες στον τελικό και ακόμη και με ένα αδύναμο τραγούδι όπως πέρσι να τερματίσει και στην πρώτη δεκάδα του τελικού.

Ουγγαρία

Η χώρα αν και τα πρώτα χρόνια των ημιτελικών δεν φάνηκε να δείχνει δυνατή, από το 2011 και μετά δεν έχει χάσει ούτε έναν τελικό του θεσμού. Η χώρα ανεξαρτήτως τραγουδιού πετυχαίνει ένα καλό αποτέλεσμα τουλάχιστον στην φάση των ημιτελικών και αυτό γιατί εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης μπορεί και αποσπά ψήφους από χώρες τόσο των Βαλκανίων όσο και των πιο βόρειων χωρών.

Πολωνία

Άλλη μία χώρα που τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά ένα σερί στις προκρίσεις είναι η Πολωνία. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η χώρα επέστρεψε το 2014 και από τότε δεν έχει αποκλειστεί ποτέ.  Εκτός από την Γερμανία που παραδοσιακά στηρίζει την γείτονα χώρα, δεν έχει αποκτήσει κάποιον σταθερό σύμμαχο αλλά ψηφίζεται σταθερά από πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

 

Μέσα στις χώρες που κατά μεγάλο ποσοστό θεωρούν σίγουρη την πρόκριση σύμφωνα με το ιστορικό ψηφοφορίας είναι και η Σερβία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Αντίθετα, χώρες όπως ο Άγιος Μαρίνος, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο ή Σλοβενία δύσκολα θα καταφέρουν να κερδίσουν ένα εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου.

Επομένως, μπορεί ο δεύτερος ημιτελικός να είναι πιο “εύκολος” ως προς την ποιότητα των τραγουδιών αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικότερα θα εντοπίσουμε πολλές δυνατές χώρες με μεγάλο ποσοστό πρόκρισης. Επομένως σε έναν τόσο ανοιχτό ημιτελικό θα επικρατήσει η δύναμη μίας χώρας ή η ποιότητα της εκάστοτε συμμετοχής;

Μείνετε συντονισμένοι στον INFE GREECE για όλες τις εξελίξεις του αγαπημένου μας διαγωνισμού!

3 σκέψεις για το “Eurovision 2018 : Η προϊστορία των προκρίσεων στον Δεύτερο Ημιτελικό!

  1. Β’ Ημιτελικός – Στοιχηματικές αποδόσεις πρόκρισης

    1. Σουηδία 1.05
    2. Αυστραλία 1.08
    3. Ολλανδία 1.09
    4. Νορβηγία 1.14
    5. Ουκρανία 1.17
    6. Ρωσία 1.25
    7. Πολωνία 1.33
    8. Δανία 1.35
    9. Λετονία 1.50
    10. Σερβία 1.55
    —————————
    11. Ρουμανία 1.85
    12. Ουγγαρία 1.90
    13. Μολδαβία 2.00
    14. Μάλτα 2.95
    15. Γεωργία 3.25
    16. Σλοβενία 3.50
    17. Μαυροβούνιο 4.50
    18. Σαν Μαρίνο 8.00

    1. Προσωπικά θα έβαζα σε πεδίο πρόκρισης Ρουμανία (γερό ιστορικό προκρίσεων και πολλή καλή frontwoman επί σκηνής) και Ουγγαρία (ήχος που ξεχωρίζει) αντί για Λετονία/Σερβία. Δεν αποκλείω και καμια μεγάλη έκπληξη του τύπου να μείνει εκτός η Ρωσία (με τον πόλεμο που δέχεται η κοπελιά από τους συμπατριώτες της) ή η Νορβηγία (που για κάποιο λόγο δείχνει να χαλάει πολύ τους φαν – λες και είχαν τίποτα καλύτερο να στείλουν). Προσωπικά θα προτιμούσα να μείνει εκτός η Αυστραλία με τέτοιο τραγούδι, αλλά δεν τολμώ να το ελπίζω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.