Ποιες ήταν οι προβλέψεις των στοιχημάτων τα δέκα τελευταία χρόνια, ένα μήνα πριν το διαγωνισμό!

Κάθε χρόνο μετά και την ολοκλήρωση όλων των συμμετοχών, τα γραφεία στοιχημάτων σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύουν τον δικό τους μεγάλο νικητή. Έτσι και φέτος από πολύ νωρίς βλέπουμε καθημερινά χώρες να ανεβάζουν την απόδοση τους στα στοιχήματα αλλά και άλλες χώρες να πέφτουν όλο και πιο χαμηλά. Ωστόσο, πολλές φορές τα στοιχήματα δεν απέδωσαν τα πραγματικά αποτελέσματα της βραδιάς του τελικού, ενώ κάποιες φορές έπεσαν μέσα. Στο σημερινό μας άρθρο θα ρίξουμε μία ματιά στα γραφεία στοιχημάτων και τα αποτελέσματα που έδιναν για τα τελευταία δέκα χρόνια και συγκεκριμένα περίπου ένα μήνα πριν αρχίσουν οι πρόβες στην σκηνή της Eurovision.

2008

Μετά την νίκη της Marija Šerifović το 2007 ο θεσμός επέστρεψε στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου και ένα μήνα νωρίτερα τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν νικητή τον Dima Bilan με την σημαία της Ρωσίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και την βραδιά του τελικού. Στην 2η θέση βρισκόταν η οικοδέσποινα Σερβία, η οποία κατέληξε στην 6η θέση. Στην τρίτη θέση εντοπίζουμε την χαρακτηριστική και αξεπέραστη συμμετοχή της Ιρλανδίας με το συγκρότημα Dustin The Turkey, η οποία τερμάτισε στην 15η θέση του ημιτελικού. Στην 4η και 5η θέση βρισκόταν η Αρμενία και η Ουκρανία αντίστοιχα, οι οποίες και την βραδιά του τελικού τερμάτισαν επίσης στην πρώτη πεντάδα, ενώ η Ελλάδα με την Καλομοίρα βρισκόταν στην 8η θέση με απόδοση 20/1, ενώ τελικά τερμάτισε στην εντυπωσιακή 3η θέση στον τελικό. Τέλος, στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην 7η θέση βρισκόταν άλλη μία συμμετοχή που τελικά περιορίστηκε στον ημιτελικό και αυτή είναι η Βουλγαρία.

2009

Η χρονιά που για πολλούς μήνες τα γραφεία στοιχημάτων προέβλεπαν μία αμφίρροπη μάχη ανάμεσα σε 2 μεγάλα φαβορί. Τον Alexander Rybak, οποίος και νίκησε τον διαγωνισμό και τον δικό μας Σάκη Ρουβά ο οποίος τερμάτισε στην 7η θέση. Στην τρίτη θέση βρισκόταν ένα ακόμη μεγάλο φαβορί, η Hadise με την Τουρκία η οποία τερμάτισε στην 4η θέση και στην 5η θέση των στοιχημάτων ήταν το Μαυροβούνιο με το τραγούδι Just Get Out Of My Life, το οποίο κατέληξε στην 11η θέση του ημιτελικου. Στην 6η και στην 7η θέση βρίσκονταν η Σουηδία και η Μάλτα που δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά καθώς κατέληξαν στην 21η και 22η θέση αντίστοιχα. Να αναφέρουμε ότι η Ισπανία και η Φινλανδία που τερμάτισαν στις τελευταίες θέσεις της βραδιάς στα στοιχήματα φιγουράριζαν στις θέσεις 12 και 14, ενώ η Ισλανδία που κατέκτησε την δεύτερη θέση την βραδιά του τελικού περιοριζόταν στην 15η θέση με απόδοση 33/1.

2010

Και το 2010 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα γραφεία στοιχημάτων πέφτουν μέσα στον νικητή της διοργάνωσης. Η Γερμανία από πολύ νωρίς βρισκόταν στην πρώτη θέση με απόδοση 5/2. Ωστόσο, πολύ κοντά με ίδια απόδοση βρισκόταν και το Αζερμπαϊτζάν με την Safura, η οποία βρέθηκε στην 5η θέση του τελικού. Στην πρώτη δεκάδα της χρονιάς τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν χώρες όπως η Σουηδία και η Κροατία, οι οποίες δεν πέρασαν στον τελικό αλλά και χώρες όπως η Νορβηγία και η Ιρλανδία με την νικήτρια του 1993 Niamh Kavanagh, οι οποίες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις του τελικού.

2011

Το 2011 ήταν ίσως μία από τις πιο αμφίρροπες χρονιές των τελευταίων ετών. Μεγάλο φαβορί ήταν η Γαλλία με απόδοση 4/1, η οποία τερμάτισε στην 15η θέση του τελικού. Στις επόμενες θέσεις των γραφείων στοιχημάτων εντοπίζουμε πάλι χώρες οι οποίες δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά. Συγκεκριμένα, στα στοιχήματα την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία και η Σουηδία. Από αυτές μόνο η Σουηδία τερμάτισε στην 3η θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο που εξαιτίας των επιτροπών τερμάτισε στην 11η θέση του τελικού. Η νικήτρια χώρα της χρονιάς Αζερμπαϊτζάν βρισκόταν στην 7η θέση των στοιχημάτων με απόδοση 12/1, ενώ με ίδια απόδοση ήταν και η Νορβηγία η οποία τελικά περιορίστηκε στους ημιτελικούς.

2012

Ο τελικός στο Μπακού του μακρινού Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκε στις 26  Μαΐου και από πολύ νωρίς το αδιαμφισβήτητο φαβορί ήταν η Σουηδία με την Loreen. Ωστόσο, σε όχι και πολύ μεγάλη απόσταση βρισκόταν η Ιταλία που τερμάτισε στην 9η θέση , ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι γιαγιάδες της Ρωσίας, οι οποίες βρέθηκαν στην δεύτερη θέση του τελικού. Ο γνωστός σε όλους μας Željko Joksimović βρισκόταν στην 4η θέση των αποδόσεων, ενώ τις επόμενες θέσεις ήταν η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία με τους Jedward, οι οποίοι περιορίστηκαν σε πολύ χαμηλές θέσεις. Την ίδια χρονιά, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται οριακά εκτός δεκάδας αλλά τελικά καταλαμβάνουν την 16η και 17η θέση του τελικού αντίστοιχα.

2013

Για ακόμη μία χρονιά τα γραφεία στοιχημάτων της Ευρώπης πέφτουν μέσα στον νικητή, με την Δανία να βρίσκεται σταθερά από νωρίς στην πρώτη θέση των προβλέψεων. Στις επόμενες θέσεις εντοπίζουμε την Νορβηγία, Ουκρανία και Ρωσία που ανταποκρίθηκαν στα στοιχήματα και τερμάτισαν μέσα στην πρώτη πεντάδα, ενώ στην πέμπτη θέση των στοιχημάτων ήταν η Σουηδία η οποία τερμάτισε στην 15η θέση του τελικού. Εκείνη την χρονιά στην δεύτερη θέση κατέληξε το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στα στοιχήματα βρισκόταν δέκατη θέση και σε απόσταση αναπνοής από τον Άγιο Μαρίνο και την Valentina Monetta, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί από τον ημιτελικό της. Η Ελλάδα εκείνη την χρονιά τερμάτισε στην 6η θέση με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα, ωστόσο η στοιχηματική της απόδοση την τοποθετούσε στην 15η θέση του τελικού.

2014

Ίσως πρόκειται για την χρονιά όπου τα στοιχήματα δεν πλησίασαν καθόλου το τελικό αποτέλεσμα. Η νικήτρια Αυστρία αλλά και η Ολλανδία που τερμάτισε στην δεύτερη θέση, τον Απρίλιο δεν βρίσκονταν καν μέσα στις πρώτες δεκαπέντε χώρες των στοιχημάτων. Η απόδοση τους αυξήθηκε κατά πολύ από την έναρξη των προβών, μία εβδομάδα δηλαδή πριν τον ημιτελικό. Τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν ως νικήτρια χώρα την Αρμενία (4η θέση), στην δεύτερη θέση την Σουηδία (3η θέση) και στην τρίτη θέση την διοργανώτρια χώρα Δανία (9η θέση). Η Ελλάδα εκείνη την χρονιά κατέλαβε την 20η θέση του τελικού, παρ’όλου που τα στοιχήματα την έδιναν πολύ κοντά στην δεκάδα.

2015

Στον τελικό του 2015, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που διεκδίκησαν την νίκη, με την Σουηδία τελικά να αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια. Στα γραφεία στοιχημάτων η Σουηδία βρισκόταν επίσης στην πρώτη θέση με απόδοση 6/4, ενώ η Ρωσία που τερμάτισε στην δεύτερη θέση του τελικού βρισκόταν στην έκτη θέση των στοιχημάτων. Στην δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση των γραφείων στοιχημάτων εντοπίζουμε την Ιταλία, την Αυστραλία και την Εσθονία που τελικά κατέληξαν στην πρώτη δεκάδα του τελικού. Να τονίσουμε ότι εκείνη την χρονιά η μεγάλη νικήτρια τουλάχιστον στο τηλεοπτικό κοινό ήταν η Ιταλία, η οποία στα στοιχήματα ήταν δεύτερη με μικρή απόσταση από την πρώτη Σουηδία. Στην πέμπτη θέση των στοιχημάτων βρισκόταν η Φινλανδία με το συγκρότημα με τις ειδικές ικανότητες που τότε σχολιάστηκε πολύ. Ωστόσο, το συγκρότημα περιορίστηκε στην 16η θέση του ημιτελικού. Το Βέλγιο που τελικά κατέληξε στην τέταρτη θέση του τελικού βρισκόταν στην 12η θέση των στοιχημάτων, ενώ η Ισλανδία που τελικά δεν πέρασε στον τελικό βρισκόταν στην δέκατη θέση των στοιχημάτων.

2016

Άλλη μία χρονιά όπου ο νικητής στο κοινό και στις επιτροπές δεν ήταν σε απόλυτη συμφωνία. Η νικήτρια Ουκρανία, η οποία βγήκε πρώτη εξαιτίας της βοήθειας των επιτροπών, βρισκόταν στην έκτη θέση των γραφείων στοιχημάτων. Στην πρώτη θέση με απόδοση 7/4, βρισκόταν η Ρωσία ενώ στην δεύτερη θέση ήταν η Γαλλία η οποία κατέληξε στην 6η θέση του τελικού. Μεγαλύτερη απόκλιση βλέπουμε στις θέσεις 8-10 στα στοιχήματα, όπου η Λετονία, Σερβία και Ισπανία δεν κατάφεραν να σκαρφαλώσουν ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Τέλος, η Βουλγαρία με την Poli Genova βρισκόταν στην 11η θέση και τελικά τερμάτισε στην 4η θέση του τελικού, ενώ η Πολωνία βρισκόταν στην 14η θέση με απόδοση 50/1 και τελικά τερμάτισε στην 8η θέση συνολικά και στην εντυπωσιακή τρίτη θέση στο τηλεοπτικό κοινό.

2017

Την περσινή χρονιά την χαρακτήρισε ο τυφώνας Ιταλίας, καθώς από πολύ νωρίς θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί και η συμμετοχή έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η χώρα τελικά την βραδιά του τελικού τερμάτισε στην 6η θέση και σόκαρε το κοινό της Eurovision. Η νικήτρια Πορτογαλία βρισκόταν στην 5η θέση των στοιχημάτων με απόδοση 11/1, ενώ η Μολδαβία που κατέληξε στην τρίτη θέση του τελικού βρισκόταν στην 32η θέση με απόδοση 150/1. Η Ελλάδα με την Demy βρισκόταν συνεχώς στις θέσεις 10-15 των στοιχημάτων, αλλά τελικά περιορίστηκε στην 19η θέση του τελικού.

2018

Μέχρι στιγμής τα στοιχήματα για την φετινή χρονιά έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Επομένως, τα τελευταία δέκα χρόνια μόνο 6 φορές τα γραφεία στοιχημάτων προέβλεψαν σωστά τον νικητή της εκάστοτε χρονιάς. Για το 2018 το Ισραήλ με ίσως την πιο αμφιλεγόμενη συμμετοχή της φετινής χρονιάς φαίνεται να είναι το απόλυτο φαβορί, ενώ η Ελλάδα δείχνει ανοδική πορεία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην δέκατη θέση για την  νίκη στον διαγωνισμό. Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ως τον μεγάλο τελικό στις 12 Μαΐου για να δούμε αν για μία ακόμη χρονιά τα γραφεία στοιχημάτων θα επιβεβαιωθούν.

About The Author

You May Also Like

More From Author

6Comments

Add yours
  1. 1
    Chris

    Σκοπος των στοιχηματικων ειναι το κερδος και να χασουν οι παικτες. Γι αυτο καθε χρονο στην δεκαδα τους θα δεις και χωρες που θα πατωσουν ή θα μεινουν εκτος τελικου. Το θεμα για τον παικτη ειναι να βρει ποιες ειναι οι μπλοφες καθε φορα. Ποτε δεκαδα στα στοιχηματα δεν επιβεβαιωθηκε αυτουσια. Ετσι και φετος καποιες συμμετοχες απο την 5αδα ή 10αδα θα πατωσουν. Ποιες θα ειναι αυτες θα φανουν στους ημιτελικους και στον τελικο. Τα τελευταια χρονια τα στοιχηματα δεν πεφτουν καν μεσα στον νικητη (2017,2016,2014,2012,2011). Το Ισραηλ για μενα φετος δεν θα ειναι νικητης. Το βλεπω απο 2ο εως και εκτος 10αδας. Οχι παντως νικητη. Τωρα ποιος θα ειναι ο νικητης δεν ξερω. Ισως να βρισκεται και εκτος 5αδας στοιχηματων. Μετα τις προβες και σιγουρα μετα τους ημιτελικους θα ειναι πιο ξεκαθαρα τα πραγματα.

  2. 2
    Βαγγέλης

    Πάντως σύμφωνα με το άρθρο, ένα μήνα πριν τον διαγωνισμό τα στοιχήματα έπεσαν έξω ως προς τον νικητή μόνο 4 φορές μέσα σε 10 χρόνια: Το 2011, το 2014, το 2016 και το 2017. Βέβαια συμβαίνει αυτό να περιλαμβάνει και τις δύο πιο πρόσφατες χρονιές…

  3. 3
    hariton

    Εξαιρετικό άρθρο έτι μια φορά!! Παρόλα αυτά ας μην πολυκοσκινίζουμε το θέμα, να περιμένουμε τις πρόβες – κι εκεί θα δούμε πολλές εκπλήξεις! Γιατί έχω την αίσθηση ότι το δεύτερο ενδεχόμενο της νίκης πέραν του Ισραήλ, θα είναι κάποιος που δε θα περιμένουμε!
    Καλή Ανάσταση!

  4. 5
    Κύνθια

    Τα συγχαρητήρια μου για την τόσο όμορφη συγγραφική δουλειά. Τέτοια κείμενα σε τραβάνε να τα διαβάζεις με προσοχή μέχρι την τελευταία γραμμή.
    Έυχομαι Καλό Πάσχα σε όλους τους φίλους της Eurovision!
    Με αγάπη, απο το Παραλίμνι, την πιο ανατολική Ελληνική γη της Κύπρου!

    • 6
      Giannis Argyriou

      Καλή Ανάσταση στην αγαπημένη μας Κύπρο και στο όμορφο Παραλίμνι, την ανατολική εσχατιά του ελληνισμού! Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και για το γεγονός ότι βρίσκετε ενδιαφέροντα αυτά τα άρθρα που πιστέψτε με θέλουν και πολύ κόπο και μεγάλη προετοιμασία για να γραφούν!

      Εκ μέρους όλης της συντακτικής ομάδας του
      INFE Greece!

Comments are closed.