Παρασκήνια 2003: Μεγάλα ονόματα, πενιχρό αποτέλεσμα και στη μέση ο… Ντέμης Ρούσσος

Estimated read time 1 min read

Η επιλογή αυτή (στο «Σινέ Κεραμικός») είναι ό, τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ΕΡΤ μέχρι τότε σχετικά με τη Γιουροβίζιον. 243 τραγούδια υποβλήθηκαν, αριθμός ρεκόρ. Την παρουσίαση έκαναν η Δάφνη Μπόκοτα, αλλά και οι Ρίκα Βαγιάννη και Πόπη Τσαπανίδου, ως σχολιάστριες στον εξώστη. Για να μην δημιουργηθούν παρατράγουδα, οι καλλιτέχνες είχαν όλοι συμφωνήσει από πριν για τις λεπτομέρειες της παρουσίασής τους και γενικά κράτησαν χαμηλό προφίλ. Η παραγωγή ήταν πολύ ακριβή και το επίπεδο ήχου και εικόνας άψογο. Τρεις μέρες πριν, η ΕΡΤ είχε προβάλλει σε ειδική εκπομπή τα τραγούδια σε μορφή βίντεο-κλιπ, όπου η παρουσίαση ήταν ομοιόμορφη (με ίδια σκηνοθετικά πλάνα). Κατόπιν, μέχρι τον τελικό, στο πρόγραμμα «Δέκα με Δύο» (με τη Ρίκα και την Πόπη) παίζονταν τα φιλμάκια και έδιναν οι υποψήφιοι συνεντεύξεις, ενώ το κοινό μπορούσε ήδη να ψηφίζει με SMS.

%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%ac%cf%86%ce%bd%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%80%cf%8c%cf%80%ce%b7

Λίγα λεπτά πριν αρχίσει το διαγωνιστικό μέρος της τελικής βραδιάς υπήρχε ένα πανό από το Θεσσαλονικιώτικο Fan Club της Μαντώς, το οποίο απεσύρθη πάραυτα από τους διοργανωτές.  Οι πλέον χαρακτηριστικές εμφανίσεις ήταν αυτές της Σαμπρίνας (Αλεξάνδρα Τσερκάνου), η οποία είχε υποβάλει και δεύτερο, ακόμα καλύτερο ποπ τραγούδι που όμως δεν προκρίθηκε και των χορευτικών της, με κάμερες αντί για καπέλα (δυστυχώς οι καμεραμέν τους έκαναν πολύ μακρινά πλάνα), της Μαρίας Ατσοπάρδη (με το Μαλτέζικο επώνυμο) που επιστράτευσε κανονάκι επί σκηνης, της Δήμητρας Αγγέλου (με αρχικό ερμηνευτή τον συνθέτη του, Χρήστο Γιαννόπουλο) με τσέλο και βιολί, του έθνικ σχήματος του Αλέξανδρου Χατζή (με ερμηνεία σε Ελληνικά, Ιταλικά και Ισπανικά) και των Γιάννη Βαρδή και Κώστα Χρύση, οι οποίοι ερμήνευσαν τα τραγούδια τους και στη γλώσσα των κωφών. Ο τελευταίος είχε στα φωνητικά του τον Κώστα Κούντο που έγινε αργότερα γνωστός μέσω του Fame Story 2. Ο μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, Γιώργος Νάσσιος έγινε αργότερα γνωστός από το Dream Show. Η συμμετοχη παικτών από το «Fame Story», στα φωνητικά του Γιάννη Βαρδή (Τάσος Φωτιάδης, Ιωάννα Κολοκοτρώνη), προκάλεσε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους που μίλησαν για αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω της δημοφιλίας που είχαν και της προβολής που απολάμβαναν τότε. Η ΕΡΤ, πάντως, στήριξε τον Βαρδή. Άλλο παραλειπόμενο: ο Λάκης Παπαδόπουλος (ραδιοφωνικός σχολιασμός Γιουροβίζιον 2001), o αδερφός του οποίου είναι υπάλληλος της ΕΡΤ, άργησε να φθάσει, προκαλώντας πανικό στο μακιγιάζ. Μαζί του δύο νέα παιδιά, ο Γιώργος Καμινάρης και η Λιάνα Παπαλέξη.

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85sabrina

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβάθμια επιτροπή (στην οποία είχαν συμμετάσχει η Ηρώ Τριγώνη και ο Πασχάλης) προσπάθησε όχι να αναδείξει τα καλύτερα τραγούδια, αλλά ένα αντιπροσωπευτικό από κάθε μουσικό είδος, κάτι που φάνηκε κατά τη βραδιά. Οι δηλώσεις του Πασχάλη ότι η επιτροπή άκουσε τις συμμετοχές σε ελάχιστο χρόνο δύο ημερών και ότι ήταν τόσο κουραστική διαδικασία, ώστε προτίμησε να απέχει από τη δευτεροβάθμια επιτροπή, «άναψε φωτιές» και οι αντιδράσεις στα τηλεπαράθυρα ήταν άμεσες, ακόμα κι από τη Μπέσσυ Αργυράκη, η οποία σωστά τόνισε ότι πρέπει από σεβασμό στους δημιουργούς να τα ακούσει έστω μια φορά ολόκληρα.

%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%b4%ce%b7%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%ae%cf%82

Άλλο ένα σκανδαλάκι προκλήθηκε κατά την πρώτη ανακοίνωση της δεκάδας από το κανάλι, στο Ιντερνετ. Αρχικά ανακοίνωσαν ένα τραγούδι My summers delight, με τον Ντέμη Ρούσσο (!), αλλά δέκα λεπτά μετά φιγουράριζε αντ’ αυτού η υποψηφιότητα του Γιάννη Βαρδή. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, αν και η Δάφνη Μπόκοτα διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε άσμα του αείμνηστου καλλιτέχνη και πως επρόκειτο για αστείο κάποιου συνθέτη (το πως έγινε αυτό μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΕΡΤ δεν μας εξήγησε κανείς). Η Β’ βάθμια επιτροπή αποτελείτο από τους: Γιώργο Κατσαρό, Ρένα Καπιτσαλά, Γιώργο Παπαστεφάνου, Τζώνη Καλημέρη, Αντώνη Ανδρικάκη και δύο αλλοδαπούς –για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών τελικών- τη Marie N (Λετονία 2002-βραβείο) και τον Βρετανό Munro Forbes, σκηνοθέτη και μουσικό παραγωγό στο ITN.

%ce%bc%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82

Ο απόηχος ήταν πολύ καλός, αν και η επιλογή του κόσμου ήταν ο Γιάννης Βαρδής και όχι η Μαντώ. Πέρα από τη μεγάλη τηλεθέαση (27, 5 %, ξεπερνώντας και αγώνα του Champions League), ακόμα κι όσοι προτιμούσαν άλλο τραγούδι, υπογράμμιζαν το γεγονός πως η Ελλάδα επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από πεπειραμένη καλλιτέχνιδα. Σκληρές δηλώσεις έκανε ο Σταύρος Ξαρχάκος (“Από τη Eurovision στη Geloiovision”), για τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, η οποία αποτελεί “οιονεί μουσικό φασισμό, αποστεώνει την ευρωπαϊκή μουσική και την υποβαθμίζει στο επίπεδο του μιμητισμού-πιθηκισμού”. Ο Πέτρος Μαντούβαλος χαρακτήρισε το -αλήστου μνήμης- φόρεμά της ως «δίχτυ λαϊκής». Και ένα ωραίο σχόλιο από άλλο δημοσίευμα: “Μήπως τελικά, αν στέλναμε το τεκνό πίσω από τη Σαμπρίνα, θα είχαμε καλύτερη τύχη; Δεν τραγουδάει; Γιατί, ο Ρακιντζής πέρυσι τραγουδούσε;”! Τα τρία πρώτα τραγούδια πάντως έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες.

%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae%cf%82%cf%87%cf%81%cf%8d%cf%83%ce%b7%cf%82

Στα φωνητικά της επρόκειτο να έχει η Μαντώ τον Άλεξ Παναγή και έναν Μαρκ, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τελικά είχε την αδελφή της Χρυσώ Σταματοπούλου (γνωστή από το μιούζικαλ «Ο βασιλιάς κι εγώ», όπου αντικατέστησε την Ευρυδίκη), τον Τάσο Φωτιάδη από το Fame Story, τον Κώστα Χρύση (πρώην VIPS) και την Γκέιλ Πέτρου (Gale Petrou), με τους δύο από τους τέσσερεις να διαγωνίζονται στον ίδιο τελικό με άλλα τραγούδια κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Κιθάρα έπαιξε ο Johnny Jam, Δανός ενορχηστρωτής του τραγουδιού, αλλά και των Aqua (διάλειμμα ESC 2001). Μάλιστα, η ΕΡΤ δεν ήθελε να τον πάρει στην αποστολή, έτσι η Μαντώ τον έβαλε επί σκηνής, ώστε να πάει οπωσδήποτε (τι το ήθελε; η Δανία δεν συμμετείχε εκείνη τη χρονιά…). Σχολιάστηκε πολύ αρνητικά και το φόρεμα της ερμηνεύτριας, φτιαγμένο από τον Άγγλο σχεδιαστή Julien McDonald: δερμάτινο, παραπέμποντας σε wild καταστάσεις, αβυσσαλέο ντεκολτέ, με κορδόνια. Ο Terry Wogan, αφού ενημέρωσε ότι το τραγούδι παιζόταν 60:1, σχολίασε : “αν έχετε ένα ζευγάρι χειροπέδες κι ένα μαστίγιο, είστε ευπρόσδεκτοι εδώ”, ενώ στο τέλος την παρομοίασε με την Yma Sumak.

Δυστυχώς δεν εκμεταλλεύτηκε επαρκώς το ότι είναι μια έμπειρη ερμηνεύτρια, ούτε το γεγονός ότι είχε κάνει με την Τουρκάλα Sertab (Erener), η οποία τελικά στέφθηκε νικήτρια, το ντουέτο «Aşk-Φως». Όσο για τα λάθη στη σκηνική παρουσία (ασυμφωνία στίχου και έκφρασης), τις μη κολακευτικές λήψεις από την κάμερα και την “αμερικανιά”: τι κι αν έβγαλε την τελική κορώνα (τσιρίδα), το τραγούδι δεν “περνούσε” στον κόσμο.  Συν ο αήθης πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Νορβηγών φαν, Kato Hansen, ο οποίος ξεσήκωσε κι άλλες χώρες (κυρίως της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης) κατά των επτά χωρών που -κατά τη γνώμη του- αλληλοψηφίζονταν (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Κροατία, Π.Γ.Δ.Μ, Ρουμανία, Ρωσία) και “τιμώρησαν” τις περισσότερες εκείνη τη χρονιά (αντίστοιχα 17η, 20η, 25η, 15η, δεν συμμετείχε, 10η, 3η-χάνοντας το βραβείο). Από την πλευρά μας να καταγγείλουμε ότι ο σκηνοθέτης είχε κλείσει το μικρόφωνο που υπάρχει στο κοινό, με αποτέλεσμα, ενώ οι Έλληνες φαν κάθονταν στις πρώτες τρεις σειρές και εμψύχωναν τη Μαντώ, να μην ακούγονται καθόλου!

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπέβαλαν υποψηφιότητα ο Κώστας Τουρνάς (ως συνθέτης) με μια νεαρή καλλιτέχνιδα και το Alien, ο Νότης Χριστοδούλου και ο Νίνο από το Fame Story, η Εύα Κουμαριανού (γεγονός που αποθάρρυνε τη Τζένη Χειλουδάκη από το να στείλει η ίδια συμμετοχή), οι Going Through, οι C-Real, η Σοφία Αρβανίτη, η Θεοδοσία Τσάτσου, η Έφη Παφίτου (Big Brother 2), ο Ησαϊας Ματιάμπα, η Μάριαν Γεωργίου, η Πάμελα και ένας γνωστός συνθέτης από το παρελθόν (από το φωτογραφικό υλικό που έδειξε το STAR Channel στο σχετικό «ρεπορτάζ», καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον ήταν ο Γιώργος Χατζηνάσιος).

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%bf%cf%82

Φημολογήθηκε επίσης ότι έστειλε μια μπαλάντα ο Κωνσταντίνος Celeste Παπακωνσταντίνου, την οποία θα ερμήνευε ο Σάκης Ρουβάς (ή η Έλλη Κοκκίνου), εφόσον θα περνούσε στον τελικό, όπως δήλωνε ο ίδιος ο συνθέτης. Τελικά αρκέστηκε στον Κώστα Χρύση! Του ίδιου συνθέτη είναι και το τραγούδι της Μάριαν Γεωργίου. Όπως διέρρεε τότε ένας ιστότοπος (που ανήκε μάλλον στον συνθέτη) αρχική ερμηνεύτρια (στο demo;) ήταν η Μαριάντα Πιερίδη (φωνητικά το 1995). Επίσημα λίγο πριν από τον τελικό ανακοινώθηκε η Βάλια Ζολώτα. Είχε γίνει κρούση όμως και στις Άσπα Τσίνα και Φωτεινή Τσιτσίγκου, διάσημες τότε λόγω Fame Story 1, ενώ το διεκδίκησαν επίσης η Ιωάννα Σεβοπούλου και η Ρακέλ των ΕΞΙΣ.

Θέλετε κι άλλα παραλειπόμενα; ο Κώστας Χατζής, πατέρας του Αλέξανδρου ήταν υποψήφιος το 1979, η Χριστίνα Μαραγκόζη, μητριά του Γιάννη Βαρδή το 1987 και η Μαριάντζελα Celeste Παπακωνσταντίνου, μητέρα του πολύκροτου συνθέτη, ήταν να πει το τραγούδι του Γιάννη Φλωρινιώτη το 1980 μαζί με τις Πωλίνα και Τζίνα Σπηλιωτοπούλου!

Σε συνέντευξή της η Μαντώ δήλωσε πως η διοργάνωση τότε στη Ρίγα ήταν άψογη και ότι, όταν έπαθε οξεία φαρυγγίτιδα, έτρεχε για διαθερμίες σε κοντινό νοσοκομείο. Την στεναχωρεί το ότι ακόμα δεν υπήρχαν οι βαλκανικές χώρες που μας ψηφίζουν και είχε μόνο τη στήριξη της Κύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 της είχε προταθεί απευθείας ανάθεση, με συνθέτη τον Στέφανο Κορκολή, όμως δεν δέχθηκαν, αφενός διότι η Γιουροβίζιον δεν ήταν τότε καθόλου δημοφιλής, αφετέρου διότι είχαν πολλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πάντως κράτησε την υπόσχεσή της: είχε πει πως αν ποτέ η Ελλάδα πάει με αγγλικό στίχο, θα λάβει μέρος. Το’ πε και το’ κανε!

Ακολουθεί το βίντεο με τον σχολιασμό του Terry Wogan.

https://www.youtube.com/watch?v=6NV8kjxkvUs