Οι χώρες που θα προκριθούν από τους ημιτελικούς με βάση την προϊστορία και τα στατιστικά – Πρώτο Μέρος

Estimated read time 1 min read

Η σειρά εμφάνισης των δύο ημιτελικών είναι γνωστή και εμείς είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε τις πιθανότητες των χωρών να προκριθούν στον τελικό με βάση την προϊστορία και τα στατιστικά τους στο διαγωνισμό, πάντα σε συνάρτηση με τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν να διαγωνισθούν. Τα δεδομένα που παρουσιάζουμε είναι σύμφωνα με τους ημιτελικούς από το 2010 και μετά, οπότε και το σύστημα βαθμολογίας είναι περίπου το ίδιο με το ισχύον. Προφανώς και είναι η δική μου εκτίμηση/ανάλυση και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόβλεψη αποτελεσμάτων. Εντούτοις νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον.

Πρώτος Ημιτελικός

Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν που φέτος εκπροσωπείται στο διαγωνισμό από τη γλυκιά Aisel και την δική μας Dream Team με τους Δημήτρη Κοντόπουλο, Φωκά Ευαγγελινό, Άλεξ Παναγή και Ηλία Κοκοτό, είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αποκλειστεί ποτέ. Τρεις από τους οχτώ διαγωνιζόμενους τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να προκριθούν από την πρώτη θέση του πρώτου ημιτελικού, με τελευταία φυσικά τη Σουηδία πέρσι που προκρίθηκε εύκολα στον τελικό, ανοίγοντας ουσιαστικά την αυλαία του διαγωνισμού. Μία αντίστοιχη πρόκριση θα επιδιώξει και φέτος η πραγματικά διεθνής αποστολή του Αζερμπαϊτζάν στη Λισαβόνα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει το σερί των προκρίσεων του και φέτος.

Ισλανδία

Παρότι η δεύτερη θέση του πρώτου ημιτελικού δεν θεωρείται και τόσο άσχημη, σε συνδυασμό με τη φετινή συμμετοχή της Ισλανδίας, τα πράγματα δεν δείχνουν ευοίωνα για τη χώρα που περιμένει ακόμα τη πρώτη της νίκη στο διαγωνισμό. Τέσσερις από τους οχτώ που διαγωνίσθηκαν σε αυτή τη θέση στον πρώτο ημιτελικό κατάφεραν να προκριθούν μετά το 2010, αλλά η Ισλανδία έχει να δει την πρόκριση από το 2014 και όπως φαίνεται ούτε και φέτος θα ακούσει το όνομα της, το βράδυ της 8ης Μαΐου.

Αλβανία

MallΗ Αλβανία είναι μία από τις χώρες που δυσκολεύονται να προκριθούν, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει προκριθεί τρεις φορές. Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί τόσο νωρίς και η τρίτη θέση του πρώτου ημιτελικού έχει άσχημη προϊστορία με τρεις στις οχτώ προκρίσεις δηλαδή. Σκούρα τα πράγματα και φέτος για την Αλβανία, που έχει να δει την πρόκριση της σε τελικό από το 2015.

Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι και φέτος ένα από τα μεγάλα φαβορί του διαγωνισμού, έχοντας με το μέρος του και την πρόσφατη προϊστορία του, αφού τα τελευταία τρία χρόνια μετρά τρεις συνεχόμενες θέσεις στο τοπ10 της βαθμολογίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι η τέταρτη θέση στον πρώτο ημιτελικό είναι μία από τις χειρότερες, αφού τα τελευταία οχτώ χρόνια μόνο δύο χώρες κατάφεραν να προκριθούν από αυτή τη θέση (Σουηδία 2014 και Ουγγαρία 2016). Θα είναι το Βέλγιο η τρίτη;

Τσεχία

Σε αντίθεση με την τέταρτη θέση, η πέμπτη ίσως είναι μία από τις καλύτερες στο πρώτο μισό του πρώτου ημιτελικού, αφού πέντε από τους οχτώ που διαγωνίσθηκαν σε αυτή τη θέση τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να προκριθούν. Η Τσεχία μπορεί να μην έχει την προϊστορία με το μέρος της, αφού μετρά μία και μοναδική πρόκριση σε τελικό της Eurovision (2016), φέτος όμως είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του διαγωνισμού και αναμένεται να έχει μία εύκολη πρόκριση το βράδυ του πρώτου ημιτελικού.

Λιθουανία

Εξίσου καλή θέση με την πέμπτη είναι και η έκτη, αφού 11 από τις 16 συμμετοχές, που διαγωνίσθηκαν σε αυτή τη θέση και στους δύο ημιτελικούς κατάφεραν να προκριθούν. Η Λιθουανία τα καταφέρνει σχετικά καλά τα τελευταία χρόνια στο διαγωνισμό, αφού καταφέρνει να προκρίνεται τις περισσότερες φορές, με εξαίρεση φυσικά την περσινή χρονιά. Παρά την καλή θέση εμφάνισης, το γεγονός ότι θα εμφανισθεί ανάμεσα στα δύο μεγάλα φαβορί του ημιτελικού, δυσκολεύει την υπόθεση πρόκριση…Η αλήθεια είναι ότι θα χαρώ πολύ αν η όμορφη ιστορία της Ieva έχει την ευκαιρία της και στον τελικό του Σαββάτου.

Ισραήλ

Έξι στους οχτώ που διαγωνίσθηκαν στην έβδομη θέση του πρώτου ημιτελικού κατάφεραν και να προκριθούν. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και το Ισραήλ, που αυτή τη στιγμή είναι και το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στη Λισαβόνα. Το Ισραήλ έχει πετύχει τρεις προκρίσεις από το πρώτο μισό του πρώτου ημιτελικού και το Toy της Netta καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι η τέταρτη.

Λευκορωσία

Ποτέ της τα τελευταία χρόνια η Λευκορωσία δεν κατάφερε να προκριθεί από το πρώτο μισό του πρώτου ημιτελικού. Το γεγονός ότι εμφανίζεται αμέσως μετά το Ισραήλ κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόκριση του Alekseev στο μεγάλο τελικό. Άσχημη θέση για τη Λευκορωσία, που θα περίμενε κάτι καλύτερο από την EBU, έχοντας ήδη αναλάβει την διοργάνωση της Junior Eurovision για το 2018. Πάντως πέντε στους οχτώ που εμφανίσθηκαν σε αυτή τη θέση κατάφεραν να προκριθούν και αυτή είναι η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας για τη Λευκορωσία.

Εσθονία

Άλλο ένα από τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού θα “στριμωχθεί” στο πρώτο μισό του πρώτου ημιτελικού. Η Εσθονία έχει να προκριθεί από το 2015 στον τελικό και έχοντας ήδη ζήσει τον περσινό απρόσμενο για τους περισσότερους αποκλεισμό, ελπίζει φέτος να πάρει τη ρεβάνς. Οχτώ από τα 16 τραγούδια που έχουν διαγωνισθεί στην ένατη θέση και στους δύο ημιτελικούς, έχουν καταφέρει να προκριθούν στον τελικό. Η ιδιαίτερη συμμετοχή της Εσθονίας με τους πολλούς υποστηρικτές, αναμένεται να βρεθεί στον τελικό και να σπάσει το αρνητικό σερί τους.

Βουλγαρία

Μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο διαγωνισμό σαφέστατα είναι η Βουλγαρία. Πέρσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση και δεν είναι λίγοι στη χώρα μας που θα έβλεπαν με πολύ θετικό μάτι μία ενδεχόμενη νίκη της γειτονικής μας χώρας. Η δέκατη θέση στην οποία θα διαγωνισθεί φέτος θεωρείται κάτι παραπάνω από καλή, αφού δέκα από τις 16 συμμετοχές που διαγωνίσθηκαν στη δέκατη θέση και στους δύο ημιτελικούς κατάφεραν να προκριθούν. Σίγουρα πρόκριση και για τη Βουλγαρία που και φέτος θέτει ψηλά τον πήχη.

ΠΓΔΜ

Άσχημη θέση για την ΠΓΔΜ αφού μόνο τρεις από τους οχτώ διαγωνιζόμενους σε αυτή τη θέση κατάφεραν να προκριθούν τα προηγούμενα χρόνια. Η ΠΓΔΜ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει προκριθεί μόλις μία φορά (το 2012) και το έργο των Eye Cue είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, αφού θα πρέπει να ανατρέψουν στοιχήματα, προγνωστικά και προϊστορία για να βρεθούν στο μεγάλο τελικό και να σώσουν κάτι από τη χαμένη τιμή της ΠΓΔΜ στο διαγωνισμό της Eurovision.

Κροατία

FrankaΜία από τις καλύτερες θέσεις στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού είναι η δωδέκατη. Μόλις μία συμμετοχή δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό από αυτή τη θέση (Άγιος Μαρίνος 2011). Θα μπορέσει η Franka να εκμεταλλευθεί την πολύ καλή προϊστορία και να προκριθεί; Η αλήθεια είναι ότι η Κροατία μετά την επιστροφή της στο διαγωνισμό το 2016 μετράει μόνο προκρίσεις. Κάτι μου λέει δυστυχώς ότι ίσως φέτος έχουμε την ανατροπή.

Αυστρία

Μετά τη νίκη της Conchita το 2014 η Αυστρία καταφέρνει πάντα να βρίσκεται στο μεγάλο τελικό. Φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού πέρα από το γεγονός ότι διαγωνίζεται στον πολύ δύσκολο πρώτο ημιτελικό, εμφανίζεται στην 13η θέση που είναι μία από τις χειρότερες. Μόλις δύο συμμετοχές τα τελευταία οχτώ χρόνια από αυτή τη θέση κατάφεραν να προκριθούν. Ίσως ο Cesar ανατρέψει την αρνητική προϊστορία, φέρνοντας τη χώρα του για μία ακόμα χρονιά στο τελικό. Θα χει και τη βοήθεια της Βουλγαρίας, αφού και οι δύο χώρες συμμετέχουν με τραγούδια που έχουν τους ίδιους δημιουργούς.

Ελλάδα

Μια χαρά θέση είναι η 14η, αφού μόλις δύο φορές στα τελευταία οχτώ χρόνια δεν προκρίθηκε τραγούδι από αυτή τη θέση ( Κύπρος 2013, Τσεχία 2017). Το μόνο αρνητικό ίσως ότι το Όνειρο Μου θα εμφανισθεί πριν από τη Φινλανδία, που θεωρείται ένα από τα αγαπημένα των fans. Η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά πρόκρισης, με έναν μόλις αποκλεισμό (το 2016). Ένα εύκολο βράδυ για τη Γιάννα Τερζή, ελπίζουμε και θέλουμε να ζήσουμε το βράδυ της 8ης Μαΐου.

Φινλαδία

Μία από τις καλύτερες θέσεις του πρώτου ημιτελικού θεωρείται η 15η. Έξι στις οχτώ προκρίσεις μετράει στον πρώτο ημιτελικό. Η Saara Aalto θα επιχειρήσει έχοντας θετικούς οιωνούς μέχρι στιγμής, να φέρει τη χώρα της στο μεγάλο τελικό για πρώτη φορά μετά το 2014 και μετά από έναν πολύ άδικο περσινό αποκλεισμό. Ως ατού της είναι και το γεγονός ότι θα τραγουδήσει στα αγγλικά, ανάμεσα στις μοναδικές μη αγγλόφωνες συμμετοχές του δεύτερου μισού του πρώτου ημιτελικού. Αν δεν κάνει μία άσχημη εμφάνιση θα περάσει στον τελικό του διαγωνισμού.

Αρμενία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Αρμενία θα εμφανισθεί στην 16η θέση του πρώτου ημιτελικού. Μία μέτρια θέση για τον Sevak αφού τέσσερα μόνο από τα οχτώ τραγούδια που εμφανίσθηκαν σε αυτή τη θέση προκρίθηκαν στον τελικό. Η Αρμενία έχει από τα καλύτερα ποσοστά πρόκρισης, αφού μόνο μία φορά αποκλείστηκε (2011). Άλλη μια πρόκριση αναμένεται να προσθέσει στο ενεργητικό της και φέτος, παρά τη μέτρια σειρά εμφάνισης.

Ελβετία

Δύο μόλις προκρίσεις μετράει η Ελβετία από το 2010 στο διαγωνισμό, με την τελευταία το 2014. Η 17η θέση θεωρείται μέτρια αφού μόνο δύο τραγούδια που εμφανίσθηκαν σε αυτή τη θέση προκρίθηκαν στον τελικό. Παρά τη μεγάλη φετινή προσπάθεια της πρώτης νικήτριας του διαγωνισμού για να παρουσιάσει κάτι ανταγωνιστικό, δεν αναμένεται να πετύχει την πρόκριση ούτε και αυτή τη φορά.

Ιρλανδία

Το μοναδικό τραγούδι που αποκλείσθηκε από την 18η θέση και στους δύο ημιτελικούς ήταν πέρσι της Λετονίας. Από αυτή την άποψη η Ιρλανδία ευνοήθηκε όσο δεν πάει από την EBU και τους διοργανωτές, αφού της έδωσαν μία καλή θεωρητικά σειρά εμφάνισης. Με δεδομένο όμως το πολύ υψηλό επίπεδο του πρώτου ημιτελικού, αλλά και το ότι η πάλαι ποτέ βασίλισσα του διαγωνισμού έχει να προκριθεί σε τελικό από το 2013, όλα δείχνουν απαισιόδοξα και αυτή τη χρονιά.

Κύπρος

Κανένα τραγούδι που εμφανίσθηκε στη 19η θέση και στους δύο ημιτελικούς δεν αποκλείστηκε ποτέ. Επίσης οι μοναδικές συμμετοχή που εμφανίσθηκαν τελευταία στον πρώτο ημιτελικό και αποκλείσθηκαν ήταν η Σερβία το 2013 και η Λετονία πέρσι (αλλά δεν ήταν στη 19η θέση). Άλλο ένα θετικό στοιχείο για την Κύπρο μας, που τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκει πάντα το δρόμο για το μεγάλο τελικό, είναι ότι όταν συμμετέχει στον ίδιο ημιτελικό με την Ελλάδα και εμφανίζεται μετά από αυτή πάντα προκρίνεται! Το Fuego της Ελένης Φουρέιρα θα περάσει με ευκολία στο μεγάλο τελικό, ελπίζοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Αν πρέπει λοιπόν να χωρίσουμε σε ευνοημένους, μη ευνοημένους και αδιάφορους τους συμμετέχοντες αυτού του ημιτελικού με βάση τη θέση που θα εμφανιστούν, θα πρέπει να τους χωρίσουμε κάπως έτσι:

Ευνοημένοι

  • Κύπρος
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Ελλάδα
  • Κροατία
  • Βουλγαρία
  • Ισραήλ
  • Λιθουανία
  • Τσεχία

Μη Ευνοημένοι

  • Ελβετία
  • Αυστρία
  • ΠΔΓΜ
  • Λευκορωσία
  • Ισλανδία
  • Αλβανία
  • Βέλγιο

Αδιάφοροι

  • Αρμενία
  • Εσθονία
  • Αζερμπαϊτζάν

Μείνετε συντονισμένοι στο INFE Greece για την ανάλυση της σειράς εμφάνισης του δεύτερου ημιτελικού.

 

4Comments

Add yours
  1. 1
    Αλέξης

    Στο πρώτο μισό που είναι μαζεμένα όλα τα φαβορί θα γίνει το έλα να δεις σε τέτοιο βαθμό που ίσως κάποιος μείνει εκτός.

  2. 2
    Donnie Darko

    Στοιχηματικές αποδόσεις πρόκρισης – Α Ημιτελικός (4/4/2018)

    1. Ισραήλ 1.05
    2. Τσεχία 1.09
    3. Εσθονία 1.12
    4. Ελλάδα 1.19
    5. Βέλγιο 1.25
    6. Βουλγαρία 1.27
    7. Αρμενία 1.41
    8. Αυστρία 1.42
    9. Αζερμπαϊτζάν 1.44
    10. Κύπρος 1.46
    —————————————-
    11. Λιθουανία 2.10
    12. Λευκορωσία 2.20
    13. Φινλανδία 2.36
    14. Σκόπια 2.55
    15. Κροατία 3.75
    16. Ελβετία 4.00
    17. Ιρλανδία 4.00
    18. Αλβανία 4.50
    19. Ισλανδία 10.00

  3. 3
    εφθκε

    Αντιθετα,η Γινλανδια εχει πεσει στα προγνωστικα μετα την αποκαλυψη της σειρας ενω Ελλαδα και
    Αρμενια εχουν ανεβει

  4. 4
    Μάριος

    Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να υπεραναλύουμε τα πράγματα. Τα τραγούδια που είναι να ξεχωρίσουν θα ξεχωρίσουν από όποια θέση και αν παρουσιαστούν. Ίσως μόνο για αυτά που ήταν οριακά να προκριθούν ή όχι, μία καλύτερη τοποθέτηση να τους δώσει το αναγκαίο για αυτά πουσάρισμα.

Comments are closed.