Μία ματιά στα αποτελέσματα του televoting (Μέρος Α)

Estimated read time 1 min read

Αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Eurovision 2018 ήρθε η ώρα της ανάλυσης των αποτελεσμάτων! Μετά από έξι μέρες στη Λισαβόνα, την πόλη που φιλοξένησε τον διαγωνισμό ήρθε η ώρα να μοιραστώ με τον κόσμο ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι: τη μεταφορά σε χάρτη των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Θα ξεκινήσουμε με τα αποτελέσματα του televoting και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και ανάλυση των αποτελεσμάτων των κριτικών επιτροπών.  To televoting, η ψηφοφορία του κοινού είναι αυτή που ανέδειξε τον νικητή φέτος.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον νικητή του televoting (και γενικά του διαγωνισμού) Ισραήλ:

Σημείωση: Με σκούρο πράσινο οι χώρες που έδωσαν 12 πόντους, με ανοιχτό πράσινο οι χώρες που έδωσαν 6-10 πόντους, με κίτρινο οι χώρες που έδωσαν 1-5 πόντους, με κόκκινο οι χώρες που δεν έδωσαν πόντους.

Το Ισραήλ γενικά πήρε ψήφους από το televoting των περισσότερων χωρών. Μόνο η Δανία, η Εσθονία και η Σλοβενία δεν έδωσαν πόντους. Τόσο χώρες του βόρειας, όσο και της νότιας, ανατολικής και δυτικής Ευρώπης έδωσαν πολλούς πόντους στο Ισραήλ. Ελαφρώς λιγότεροι ήταν οι πόντοι από την Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη συνέχεια ας δούμε πως ψηφίστηκε η Κύπρος:

Η Κύπρος κατάφερε να πάρει πόντους από το televoting όλων των χωρών. Αναμενόμενο το 12αρι από την Ελλάδα. Κάπως μεγαλύτερη επιτυχία φαίνεται να είχε στα Βαλκάνια και τις χώρες του Καυκάσου, καθώς και στην Ισπανία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο (αναμενόμενο δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού Ελλήνων και Κυπρίων στη χώρα).

Στη συνέχεια ας δούμε τι έκανε η Ιταλία:

Πολύ καλά πλασαρίστηκε η Ιταλία στο televoting, κατακτώντας την τρίτη θέση, που είναι πρακτικά η δεύτερη καλύτερή της επίδοση στο τηλεοπτικό κοινό από την επιστροφή της το 2011 (οι Il Volo είχαν βγει πρώτοι στο τηλεοπτικό κοινό το 2015). Αναμενόμενο εδώ το 12αρι της Αλβανίας (ο Ermal Meta γεννήθηκε εκεί). Επίσης πολύ καλά τα πήγε στις χώρες του νότου, αλλά και στα δυτικά Βαλκάνια. Πιθανόν η Γαλλία και η Ισπανία συγκινήθηκαν από τις αναφορές στα τρομοκρατικά χτυπήματα που έλαβαν χώρα στο έδαφός τους. Αυτοί που δεν συγκινήθηκαν είναι οι σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. Το τραγούδι βέβαια είναι μακρινό από τα ακούσματα αυτών των χωρών.

Ας πάμε τώρα στην Τσεχία που κατέκτησε την καλύτερή της θέση στον διαγωνισμό μέχρι σήμερα:

Μεγάλη υποστήριξη από τη γειτονική Αυστρία αλλά και από το Ισραήλ. Γενικά καλύτερα τα πήγε η Τσεχία στις ανατολικές χώρες, στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και την Ισπανία. Πήρε πόντους και από τις βόρειες χώρες, ενώ αντιθέτως δεν συγκίνησε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελβετία.

Τελευταία χώρα που θα εξετάσουμε σήμερα η Δανία:

Πολύ καλή θέση και για τη Δανία, κάτι που προσωπικά περίμενα δεδομένης της μεγάλης υποστήριξης μέσα στην αρένα. Αναμενόμενοι οι υψηλοί πόντοι από τις σκανδιναβικές χώρες. Επίσης πολλοί πόντοι και από την ανατολική Ευρώπη. Οι μόνοι που δεν ψήφισαν τη Δανία είναι τα νότια Βαλκάνια, η Κύπρος, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν καθώς και Ισπανία, λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το τραγούδι παραήταν βόρειο σαν άκουσμα για αυτές.

Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος της ανάλυσης!

1 Comment

Add yours
  1. 1
    όχι άλλο κάρβουνο

    Πόσο χάρηκα για την Ιταλία!!!

    Παρεμπιπτόντως, περιμένω εναγωνίως το αντίστοιχο άρθρο για τις επιτροπές. Ζω για τα μπινελίκια που θα γραφτούν εκεί! 😛

Comments are closed.