Αποτελέσματα “televoting” προτίθεται να δώσει από την επόμενη χρονιά ο Άγιος Μαρίνος

Αποτελέσματα “televoting” προτίθεται να δώσει από την επόμενη χρονιά ο Άγιος Μαρίνος

Έναν τρόπο για να ξεπεράσει το σκόπελο του televoting στον Άγιο Μαρίνο προτείνει η δημόσια τηλεόραση της χώρας. Προκειμένω λοιπόν να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο, όπου το 50% (televoting) των αποτελεσμάτων του Αγίου Μαρίνου, δόθηκε από το μ.ο. του televoting άλλων χωρών (αδιευκρίνιστων ποιων μέχρι σήμερα), η τηλεόραση του κρατιδίου προτείνει τη δημιουργία μίας επιτροπής κοινού, όπου όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι κατηγορίες των πολιτών του, θα εκπροσωπούνται και θα ψηφίζουν αντί televoting, μέσω της ειδικής εφαρμογής της EBU.

Ο λόγος της αδυναμίας του Αγ. Μαρίνου για διεξαγωγή τηλεψηφοφορίας

Ο Άγιος Μαρίνος ουδέποτε χρησιμοποίησε televoting στην εξαγωγή αποτελεσμάτων του για το διαγωνισμό της Eurovision. Ακόμα και το 2008 στην παρθενική του εμφάνιση, όταν το televoting ήταν 100%, ο Άγιος Μαρίνος είχε μόνο επιτροπή. Ο λόγος δεν ήταν το μικρό του μέγεθος. Εξάλλου χώρες όπως η Ανδόρα ή το Μονακό χρησιμοποιούσαν κανονικά την τηλεψηφοφορία, παρά το μικρό τους πληθυσμό.

Η απουσία δικού του τηλεπικοινωνιακού δικτύου κάνει τελείως αδύνατη τεχνικά τη διεξαγωγή τηλεψηφοφορίας στον Άγιο Μαρίνο. Οι κάτοικοί του, χρησιμοποιούν το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Ιταλίας. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν οι κλήσεις από τους κατοίκους του Αγίου Μαρίνου.

Το “televoting” του Άγιου Μαρίνου στη Eurovision της Στοκχόλμης

Οι αλλαγές στον τρόπο παρουσίασης των φετινών αποτελεσμάτων ανάγκασαν τους υπεύθυνους της EBU, να εφεύρουν  ένα τρόπο ώστε το μικρότερο κράτος που συμμετέχει στο διαγωνισμό και η βαθμολογία του πάντοτε ήταν μόνο της κριτικής επιτροπής, να παρουσιάσει “televoting”.

Επειδή όπως αναφέρθηκε παραπάνω τεχνικά ήταν αδύνατη η τηλεψηφοφορία στον Άγιο Μαρίνο, αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το televoting της χώρας, με το μ.ο. των αποτελεσμάτων του κοινού πέντε χωρών που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς. Το ίδιο θα συνέβαινε και ως back up ψηφοφορίας, στο televoting άλλων χωρών που είτε το δείγμα που θα ψήφιζε θα ήταν μικρό ή η τηλεψηφοφορία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς ή άλλους λόγους.

Οι αντιδράσεις και η απειλή της απόσυρσης από τον διαγωνισμό

Η δημόσια τηλεόραση του Άγιου Μαρίνου αντέδρασε έντονα στην εξέλιξη αυτή. Με μία σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος του διαγωνισμού τόνισε ότι αυτή η αλλαγή τους βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού το μισό αποτέλεσμα της χώρας δεν τους ανήκει και απείλησαν με απόσυρση από τον επόμενο διαγωνισμό. Επιπλέον οι υπεύθυνοι του San Marino RTV υποστήριξαν ότι η απόφαση πάρθηκε χωρίς καν να ερωτηθούν ή έστω να τους ζητήσουν την άποψη τους, μιας και ουσιαστικά αυτή η παράμετρος αφορούσε μόνον αυτούς.

Τελικά οι Σανμαρινέζοι δεν πραγματοποίησαν την απειλή τους και δήλωσαν κανονικά συμμετοχή για τον 62ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που μέχρι νεοτέρας παραμένει στο Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά μέχρι και σημερα η EBU αρνείται να δημοσιοποιήσει τις χώρες που χρησιμοποιήθηκαν, για να κατασκευάσουν το αποτέλεσμα της τηλεψηφοφορίας του Άγιου Μαρίνου.

Η πρόταση του San Marino RTV για τη Eurovision 2017

Μιλώντας στο eurofestivalnews.com ο HoD του Αγίου Μαρίνου, Capicchioni δήλωσε πως δουλεύουν μία πρόταση για να παρουσιάσουν στην EBU, όσο αφορά το σύστημα ψηφοφορίας. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση αδικίες όπως αυτή που σημειώθηκε φέτος και αφορούσε το televoting τους, θα εξαλειφθούν.

Συγκεκριμένα αυτό που προτείνει η SMRTV είναι η δημιουργία μιας πολυπληθής επιτροπής κοινού, στα πρότυπα της δημογραφικής επιτροπής που έχει η RAI στο Sanremo. Σε αυτή  θα συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι επαγγελματικές κατηγορίες κατοίκων του Άγιου Μαρίνου και θα ψηφίζουν μέσω web, της ειδικής εφαρμογής της EBU για τον διαγωνισμό.

Με αυτό τον τρόπο, λύνεται και το πρόβλημα της απουσίας τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο κρατίδιο, αλλά και δίνεται η δυνατότητα η χώρα να καθορίζει μόνη της και σε ποσοστό 100% τα αποτελέσματα που δίνει στο διαγωνισμό. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, αλλά και την αντίδραση-απάντηση της EBU.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.