“Χαστούκι” της Σουηδίας στη Λευκορωσία: εκτός Melodifestivalen η λευκορωσική επιτροπή

“Χαστούκι” της Σουηδίας στη Λευκορωσία: εκτός Melodifestivalen η λευκορωσική επιτροπή

Γιατί συνέβη αυτό;

Όπως σας έχουμε ήδη πληροφορήσει, την Τρίτη το απόγευμα το SVT ανακοίνωσε τις οκτώ διεθνείς επιτροπές, οι οποίες – μαζί με το σουηδικό κοινό – θα συναποφασίσουν ποιό τραγούδι θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία. Το ίδιο απόγευμα, δηλαδή μετά από την κυκλοφορία του αμφιλεγόμενου λευκορωσικού τραγουδιού ενημέρωσαν ότι θα προβούν σε αντικατάσταση με το Ηνωμένο Βασίλειο “λόγω της παρούσας κατάστασης στη Λευκορωσία”. Επιπλέον η παραγωγός της εθνικής επιλογής Karin Gunarsson δήλωσε ότι ήταν εξαρχής λάθος η επιλογή της Λευκορωσίας:

“Η κατάσταση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρή στη χώρα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε την επιτροπή της Λευκορωσίας με μια επιτροπή από το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του καναλιού SVT:

Η θέση της Ευρώπης

Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της Λευκορωσίας, όπου επανεξελέγη με ποσοστό 80% ο ισόβιος δικτάτορας Λουκασένκο ως ανελεύθυερες και άδικες, αλλά και αποτέλεσμα νοθείας, ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα για τη βία, τον εκφοβισμό και τις συλλήψεις όσως διαμαρτυρήθηκαν.

Οι απόψεις των Galasy ZMesta

Μήπως θα έπρεπε η EBU να ακυρώσει αυτήν την κατάπτυστη συμμετοχή των Galasy ZMesta, η οποία λοιδορεί τους διαδηλωτές για την ελευθερία της χώρας και υποστηρίζει τον δικτάτορα; Έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους είναι ανεξάρτητη κι ότι δεν ανέχονται την κατάρρευσή της λόγω των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, έβγαλαν ένα σατιρικό τραγούδι, το «Евромечта» (Ευρωπαϊκό όνειρο, ευρωπαϊκή πόλη), όπου καυτηριάζουν τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης. Εκεί υπάρχει ένας επίμαχος ομοφοβικός στίχος, όπου αναφέρουν ότι στο όνομα μιας δήθεν ισότητας, αδελφικότητας και ανεκτικότητας θα φτάσουν να βάλουν φόρεμα στον γιο της οικογένειας.

«Хочется и равенства, и братства, и повсюду волю изъявлять, в трепетном порыве толерантства на сыночка платье надевать»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.