Γενικές πληροφορίες
Β’ Ημιτελικός απόψε στο στάδιο Scandinavium της πόλης Γκαίτεμποργκ, όπου φιλοξενήθηκε το πάλαι ποτέ ο διαγωνισμός του 1985. Πριν από την καθαυτό μετάδοση υπάρχει ημίωρη εκπομπή με τα προεόρτια (Förfest), όπου βλέπουμε παρασκήνια με τους καλλιτέχνες και τη διοργάνωση, καθώς και προγνωστικά από ειδικούς μα και τυχαίους πολίτες. Στα βιντεάκια, με τα οποία γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες, ανέλαβε να πάρει τις μίνι-συνεντεύξεις η παρουσιάστρια Carina Berg. Έναρξη με ένα κάντρι γκρουπ, το οποίο διασκεύασε το τραγούδι Ramlar του Håkan Hellström. Προβάλλεται ένα βίντεο, για την οργάνωση “Παιδιά του κόσμου” (Världens Barn), ζητώντας από τον κόσμο να συνεισφέρει στον έρανο. Το κοινό κρατά λευκά μπαλόνια και πολύχρωμα φώτα. Εισαγωγικό βιντεάκι για κάθε καλλιτέχνη και εικόνες από τα παρασκήνια…
Η λακωνική δήλωση του Måns Zelmerlöw
Μόλις πληροφορήθηκε πως δεν θα παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον, κάτι που επιθυμούσε διακαώς, δήλωσε:
“Τώρα θα μπορέσω να φάω υδατάνθρακες ξανά!”.
Οι καλλιτέχνες
Σε αυτόν τον ημιτελικό συμμετέχουν δυο καλλιτέχνες οι οποίοι ήταν υποψήφιοι και σε παλαιότερα Melodifestivalen όπως η Maria Sur (Melodifestivalen 2023) και ο Liamoo (Melodifestivalen 2018, 2019, 2022). Ανάμεσα στους συνθέτες του τραγουδιού της Dear Sara συναντάμε τον Benjamin Rosenbohm, ο οποίος ως μέλος των Ben & Tan θα εκπροσωπούσε την Δανία με το τραγούδι “Yes” στην Eurovision 2020, όμως η διοργάνωση ακυρώθηκε.
Maria Sur – “When I’m Gone”
(Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie “Kill J” Aagaard, Maria Sur)
Τη γνωρίσαμε πέρυσι. Η Ουκρανή καλλιτέχνιδα κατάφερε να προκριθεί απευθείας στον τελικό (9η με το Never Give Up-#17 στα charts). Το 2022 μετείχε στο ουκρανικό “Voice”. Μετά από τη ρωσική εισβολή μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα της στη Σουηδία. Με τη βοήθεια της Sarah Dawn Finer διοργάνωσε ένα φιλανθρωπικό gala για ενίσχυση της χώρας της. Έχει κυκλοφορήσει μερικά ακόμα τραγούδια. Όπως γράφτηκε, τα λέιζερ που χρησιμοποιεί είναι πανάκριβα και πρωτότυπα. Μάς έκανε στο βιντεάκι και επίδειξη των σουηδικών που έχει μάθει. Ένα καλοστημένο scandi-pop κομμάτι, με στέρεη ερμηνεία.
Engmans Kapell – “Norrland”
(Larry Forsberg, Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg)
Ιδρύθηκαν το 1995 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 2000. Ακολούθησαν δύο ακόμα. Είναι οι: Pär Engman (φωνή, κιθάρα, μπουζούκι, μαντολίνο), Dedde Malmqvist (μπάσο), Jocke Blomgren (κιθάρα), Görgen Antonsson (κιθάρα), Pelle Larsson (κήμπορντς) και Peppe Lindholm (ντραμς), γνωστοί για την ενέργεια των συναυλιών τους. Το χρυσό φόντο παραπέμπει στο χρώμα που επικρατεί στο διαμέρισμα Norrland της Σουηδίας. Η σκηνή γεμίζει κονφετί. Για να την καθαρίσουν αγόρασαν ειδικό μηχάνημα, αφού οι φυσητήρες φύλλων δεν έκαναν δουλειά. Στην πρόβα ο τραγουδιστής ξέχασε όλο το πρώτο κουπλέ! Ένα γλυκανάλατο τραγουδάκι με θέμα τη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Σουηδίας για εσωτερική κατανάλωση από το κοινό μεγαλύτερων ηλικιών. Ξεχώριζε το βιολί.
Dear Sara – “The Silence After You”
(Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti)
Έκανε το ντεμπούτο της το 2012, όταν μετείχε στο σουηδικό “X-Factor”. Το πραγματικό της όνομα είναι Sara Nutti και έχει λαπωνική καταγωγή. Συχνά ενσωματώνει στα τραγούδια της παραδοσιακά στοιχεία από τη Λαπωνία. Δισκογραφικά ξεκίνησε το 2021. Στα φωνητικά της η βετεράνος Dea Norberg και η Brita Bergström. Φυσητήρες φύλλων επιστρατεύονται για τη δημιουργία εφέ. Ξεκινά μόνη με ένα κωνικό φως. Κάποια στιγμή θέτει μία λάμπα σε ταλάντωση. Μαύρο και μπλε χρώμα κυριαρχούν στο φόντο. Το τραγούδι θυμίζει υποψηφιότητα σε δανικό τελικό (το γνωστό ανώδυνο ποπάκι), γεγονός καθόλου τυχαίο, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
C-Joe – “Ahumma”
(Charles Koroma, Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm, Twice Ice)
Πρώην μέλος των G-Force, ο 32χρονος C-Joe, κάνει πλέον σόλο καριέρα. Τα τραγούδια του ανήκουν στο μουσικό είδος Afro-beat. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική γύρω στο 2007, με εμφανίσεις σε χώρους αναψυχής. Δεν ήταν καθόλου καλός στις πρόβες, γεγονός που του προκάλεσε αρκετά νεύρα. Το εξωτικό, αφρικανικό άκουσμα θύμισε “Lion King”. Όλοι στα λευκά. Πάνω σε τρεις εξέδρες που αλλάζουν χρώματα χορεύουν. Λατρέψαμε τη χοντρούλα χορεύτρια.
Liamoo – “Dragon”
(Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie “Kill J” Aagaard, LIAMOO)
O 26χρονος Liam Cacatian Thomassen κέρδισε το 2016 το σουηδικό “Idol” κι έκτοτε κάνει καριέρα στη χώρα. Έχει ρίζες από Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Φιλιππίνες. Υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού. Το 2018 ήταν υποψήφιος με το Last Breath (6ος και #9). Την επόμενη χρονιά με το Hold You κατέκτησε την 3η θέση (#2). Τέλος, το 2002 με το Bluffin κατετάγη 4ος (#8). Ο γνωστός Σουηδός μάγος Tobbe Trollcarl τον βοήθησε με το τρυκ της φλόγας που βγαίνει από το χέρι του. Οι φωτιές που άναψε στη σκηνή εφτασαν μέχρι το ταβάνι. Καπνοί παντού… Ένας τεχνικός ακούστηκε να φωνάζει ότι θα καούν! Ντυμένος στα μαύρα, με πολλά κοσμήματα. Άψογος φωνητικά, με απίθανες ψηλές και ψεύτικες νότες. Άναψε φωτιές κυριολεκτικά και μεταφορικά! Ήταν αναπόφευκτο να περάσει.
Fröken Snusk – “Unga & fria”
(Fröken Snusk, Sara Ryan)
Ανήκει στο μουσικό είδος ΕΡΑ ή Epadunk, με τα τραγούδια της να είναι γεμάτα προστυχόλογα. Για την περιβόητη, πλέον, Fröken Snusk (“Μις βρώμα” σημαίνει το όνομά της), ποια υποψήφια του Melodifestivalen μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μάσκα,τα παρατράγουδα και τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει απέναντι στη σουηδική δικαιοσύνη είχαμε γράψει παλαιότερα άρθρο ΕΔΩ! Εμφανίζεται στη σκηνή με ψεύτικο άλογο, το οποίο “τραυματίστηκε” στις πρόβες από τα ψηλοτάκουνά της, αλλά και μαστίγιο. Ανέβηκε υποβοηθούμενη… Τη συνοδεύουν έξι χορευτές, όλοι στα ροζ. Αναγκάστηκε δε να αλλάξει μάσκα, διότι φαινόταν ξεκάθαρα η ετικέτα Louis Vuitton, κάτι που απαγορεύεται. Έξαλλη η καλλιτέχνιδα, απέφυγε να δώσει συνέντευξη για τα τεχνικά και άλλα προβλήματα (ο Τύπος μίλησε για εμφάνιση-αχταρμά)! Όπως είπαν οι “κακές γλώσσες” η Dea Norberg που έχει προσλάβει στα φωνητικά, “βγάζει” όλο το τραγούδι! Εύπεπτο τραγουδάκι και η εμφάνιση… τσίρκουλο.
Τα διαλείμματα και τα αποτελέσματα
Η ζωντανή μετάδοση έχει για πρώτη φορά σχολιαστές. Είναι η Tina Mehrafzoon και ο Ronny Larsson. Μετά από τα έξι τραγούδια βλέπουμε το recap. Κλείνει γρήγορα-γρήγορα η πρώτη ψηφοφορία. Έγινε η εισαγωγή της Lotta Engberg (SWE 87, φωνητικά 84) στο Hall of Fame. Της πήραν μίνι-συνέντευξη. Θυμηθήκαμε ότι κέρδισε για έναν μόλις πόντο την Arja Saionmaa με το υπέροχο Högt över havet. O Victor Norén διασκεύασε με ιδιαίτερο τρόπο το Fyra bugg och en coca-cola που μετονομάστηκε τότε σε Boogaloo για ευνόητους λόγους (SWE 87). Πρώτος φιναλίστ, όπως αναμενόταν, ο εκπληκτικός Liamoo!!! Ακολουθεί νέο recap. Συνέντευξη με έναν Λάπωνα στο κοινό και κλείνουν γρήγορα οι γραμμές. Εισαγωγή του, εσθονικής καταγωγής, παρουσιαστή των Melodifestivalen 2007 & 2008 -και πρώην συζύγου της Carina Berg– Kristian Luuk στο Hall of Fame. Έρχεται στη σκηνή και ο Björn Gustafsson, για να του δώσει άνθη. Κάνουν μαζί ένα σκετσάκι. Ακολουθεί χιουμοριστικό βίντεο με τον Björn Gustafsson και τον παρουσιαστή του καιρού, το οποίο διέκοψαν απότομα, για να ξεκινήσει η ψηφοφορία με τα επτά ηλικιακά γκρουπ (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74, 75+) και τη συνολική τηλεψηφοφορία. Σαρώνει στα 12άρια (πήρε επτά από τα οκτώ) η Maria Sur. 94 βαθμοί συνολικά. Μόνη αντίπαλος φαινόταν η Fröken Snusk, μέχρι που την πέρασε την τελευταία στιγμή η Dear Sara. Μετά από τη μετάδοση της βραδιάς ακολουθούν τα 15λεπτα μεθεόρτια (Efterfest), με συνεντεύξεις.
Πηγές φωτογραφιών: SVT, Aftonbladet
Πέρασαν ο Liamoo και η Maria Sur, δηλαδή τα δύο μεγάλα φαβορί!